1- 2 Yaş Oyuncak Seçimi Nasıl olmalı? (Zeka geliştirici, Eğlenceli)

1-2 yaş oyuncak seçimi

1-2 Yaş Oyuncak Seçimi

Bebekler için oyuncak seçimi daha kolay iken 1- 2 yaş oyuncak seçimi biraz daha zordur. Bunun nedeni bebekler için çıngırak, diş kaşıyıcı ve yürüme yardımcısı oyuncaklar arasında seçimi kolayca yaparız. Bütçe, marka, kalite ve bunun gibi özellikler arasında seçim yapmak kolaydır. Ancak keşif edecekleri şeylerin farkına varıp hareket kabiliyetleri daha da arttıkça onları tutmak ne mümkün.

Bizler de zaten onları tutmak değil, aksine hareketli olmalarına destek olmak bir yandan da keşiflerini en etkili şekilde yapmalarını sağlamak isteriz. Oyuncakların çocukların zeka ve duygusal gelişimlerini etkilediğini ve birçok şeyi de beraberinde öğrettiklerini biliyoruz. Örneğin; lego parçaları ile oynayan bebekler paylaşmayı ve örnek almayı öğrenirler. oyuncak araba ile oynayan çocuklar tekerleklerin yuvarlak olduğu için döndüklerini fark ederler. Bu nedenle oyuncaklar çocukların başuçlarında durmalıdır. Elbette onların yetenekleri ve zeka gelişimlerine de uygun olmalıdır.

1 - 2 yaş grubu için oyuncak seçimi yapmakta zorlananlar aşağıda vermiş olduğumuz detaylara dikkat edebilirler. Böylece daha kolay seçim yapıp ne alacakları hakkında bilgi sahibi olabilirler. İlk olan her şey değerlidir. Oyuncaklarda da farklılığa gidip sıkılmamaları için değişik çeşitleri tercih edebilirsiniz.

1 yaş oyuncak seçimi

Oyuncak seçimi öncelik olarak bazı detaylara dikkat edilerek alınmalıdır. Yaş grubu gibi özelliklere bakmadan önce oyuncak seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtelim.

  1. İlk olarak güvenli olmalı.

Küçük çocuklar ve bebekler küçük parçalı oyuncaklarla oynayamazlar. Çünkü her şeyi önce ağızlarına götürerek keşfetmeye çalışırlar. Ayrıca oyuncağın çıkan bir parçaya sahip olmaması gerekiyor. Kaliteli, sivri köşeli ve cam içeren özellikleri olmayan oyuncaklar her zaman daha güvenlidir.

  1. Uzun ömürlü olmalı.

Hemen kırılacak, bozulacak ya da parçalanacak oyuncaklar çocukları hüsrana uğratır. Bu yüzden sağlam olmalı.

  1. Karmaşık olmamalı.

Oyuncağı elinize aldığınızda nasıl oynandığını hemen anlamanız gerekir. Eğer karmaşık bir oyuncak alırsanız bu eğitici olmaktan çıkıp sıkıcı ve kafa karıştırıcı olur.

  1. Oynarken eğlendirmeli

Ebeveynler olarak eğitimlerini çok önemsesek de eğlenmeleri de bir o kadar önemlidir, bizler için. Çocuğumuz oyuncak ile oynarken mutlu ise biz de mutluyuzdur.

  1. Eğitici özelliğe sahip olmalı.

Doğar doğmaz bebeğimize neler öğreteceğimizi araştırdığımız gibi onlar için en yararlı olan oyuncakları da araştırırız. Bu nedenle eğitici oyuncaklar seçeriz.

  1. Sosyalliği teşvik etmeli.

Son zamanlarda çocuk paylaşmayı öğrenemiyorlar. Bu yüzden onlara paylaşmanın güzelliğini hissettiren oyuncaklar olmalı.

Oyuncak seçimi yukarıdaki detaylar ile daha uygun bir şekilde yapılabilir. 1 yaş oyuncak seçimi ise direkt olarak zeka seviyesi ve yeteneklerine göre seçilebilir. Örneğin; yürüme döneminde oldukları için 1 yaş grubundaki çocuklara yürüme yardımcısı oyuncaklar seçebilirsiniz. Bununla birlikte ince motor becerileri için suda balık yakalama oyuncakları da oldukça mükemmel bir seçim olur. Ayrıca hayvanların ne şekillerde olduğunu ya da nasıl ses çıkardıklarını öğretmek için üzerinde hayvan desenli olanları ya da hayvan figürlü olanları tercih edebilirsiniz. Şimdi de bir yaş için oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktaları belirtelim.

1.Çok parçalı oyuncakları tercih etmelisiniz.

Bir yaş grubundaki çocuklar parçalara ayırmayı, ses çıkartmayı, eklemeyi ve bir şeyler inşa etmeyi çok severler. Çocuğunuza bir oyuncak ile birçok şey yapabilmesine imkan tanıyabilirsiniz. Bunun için lego gibi çok parçalı oyuncaklar seçebilirsiniz. Bir araba, ev ve uzay gemisi gibi birçok şekil için küçük bir bütçe yeterli.

Elbette henüz küçük oldukları için parçaların boyutlarına dikkat etmeniz gerekir. Lego gibi oyuncaklar çocukların hayal dünyasını genişletir. Ayrıca mantıksal düşünme ve problem çözme gibi yeteneklerini de gelişime katkı sağlarlar.

           2. Çabuk sıkılmayacağı ve ilgi çekici oyuncakları seçmelisiniz.

Çocuklar çabuk sıkılırlar. Bu nedenle onların dikkatini çekip en az on dakika oynamalarını sağlayacak bir oyuncak olmalı. Aksi hâlde kenara itilenler arasına girecektir.

          3. Keşif etmeyi teşvik etmeli.

Oyuncağı ele aldığında nasıl çalıştığını keşfetmesini teşvik etmeli. Ayrıca bu keşif bir defaya mahsus olmamalı. Her keşif farklı şeyler öğretmeli. Bu nedenle bulmaca, bloklar, oyun hamuru, kinetik kum ve bunun gibi ince motor gelişimlerine katkıda bulunmalı.

         4. Hayal güçlerini harekete geçirmeli.

Çocukların kurduğu hayallerin sınırları yoktur. Bu nedenle var olan hayal güçlerini harekete geçirmek gerekir. Burada iş sadece oyuncakta bitmiyor. Ebeveynler olarak gelinlik tacını kızınıza verip kraliçe olduğunu ona hissettirmeniz gerekir. Bunun için size gerekli olan oyuncaklar arasında giydirme kıyafetleri, mutfak eşyası, tamir aletleri, tren, kamyon ve oyuncak evler yer alır.

         5. Çevreyi tanıtmalı.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle kumandaları ve telefonları keşfetmek isterler. Çünkü sizin gibi yetenekli olmaya oldukça hevesliler. Bu nedenle oyuncak telefon, kumanda, mutfak eşyaları, tamir setleri ve bunlar gibi çevresini tanıtan oyuncaklar seçebilirsiniz

  1. Hareket etmesini teşvik etmeli.

Bu dönemde çocukların ne kadar hareketli olduklarını biliyoruz. Bu hareketliliğe destek olup yapabileceklerini anlamaları için yürüme arkadaşım ve ilk arabam gibi oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

2 yaş oyuncak seçimi

Yürüyebilen ve konuşabilen bir çocuğa sahip olduğunuz için oyuncak seçiminiz de ona uygun olmalı. Özellikle 2 yaş sendromu yaşayan ebeveynler çok fazla sayıda oyuncak alıp bu dönemi bu şekilde atlatabileceğine inanıyor. Oysaki ne kadar az oyuncak olursa bir o kadar fazla oynar ve onunla bir o kadar fazla şey yaparlar. Bu nedenle oyuncakların yerini arada bir değiştirmek gerekli. 2 yaş grubu için sizlere birkaç oyuncak tavsiyesi sunmak isteriz. Bunlar;

*Kumanda, telefon ve bilgisayar gibi gerçeği yansıtan oyuncaklar

Gün içerisinde en çok kullandığımız aletler çocukların bir o kadar ilgisini çekiyor. Bu nedenle onlara da bu hissi yaşatmak için kumanda ve telefon gibi oyuncaklar alabiliriz.

*Mutfak eşyaları

Kız erkek ayrımı yapmadan çocuğunuza mutfak eşyalarını nasıl kullanacağını öğretebilirsiniz. Elbette oyun olarak.

*Tamir aletleri

*Doktorculuk oyuncakları

Küçükken kim doktorculuk oynamamıştır? Bizce herkes bu oyunun keyfine varmıştır. Şimdilerde öten, ses çıkaran ve konuşan doktorculuk oyuncakları ile oynamak çok keyifli olmalı:

*Müzik aletleri

Davul, ksilofon ve piyano gibi oyuncaklar 2 yaş grubu için en ideal oyuncaklardır.

*Boya kalemleri

Anlamsız şeyler karaladığını düşünebilirsiniz. Oysaki o bir şeyler karalarken bir yandan motor becerileri gelişiyor.

*Oyun hamurları

Oyun hamurları ile tanışma vakti geldi! İlk buluşma her zaman daha iştahlı oynamalarını ağlar. Bu nedenle bir daha ki oyun hamuru için değişik şekiller alabilirsiniz.

Kahraman kostümleri

Eğer bir çizgi film karakterini seviyorsa ya da süperman, lol bebek ve Batman gibi kahramanları varsa çocuğunuza kostümünü alıp onu mutlu edebilirsiniz.

Etiketler: 1- 2 yaş oyuncak seçimi
Ağustos 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR