5 yaş çocuk grubu için eğitici oyuncak tavsiyeleri

5 yaş eğitici oyuncak tavsiye

5 yaş eğitici oyuncaklar için tavsiyeler

5 yaş için eğitici oyuncak almak isteyen sevgili okurlarımız için bir tavsiye listesi hazırladık. Ayrıca listede yer alan oyuncakların faydalarından bahsettik. Detaylı bilgi için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.Bir çocuğun bazı alanlarda yaşıtlarından önde, bazılarında ise gerisinde olması tamamen normaldir. Bunun nedeni, hepimizin bir şeyleri farklı şekillerde ve değişen oranlarda öğrenmemizdir. Burada önemli olan çocuğun geride kaldığını düşündüğümüz becerilerine destek olmak ve üstün yetenekleri için gerekeni yapmaktır.

Çocuğunuz 6 yaşına gelmeden önce (anaokuluna başlamadan) okula hazırlıklı olmalıdır. Bu nedenle onun hangi yeteneklere sahip olduğunu, ilgi alanlarının ne olduğunu ve hangi konularda geride kaldığını öğrenmek oldukça önemlidir. Bunları nasıl anlayacağınız konusunda endişeleriniz olabilir. Size tam olarak neleri sevdiğini anlatabilir de anlatmayabilir de. Bunu hem onunla iletişim kurarak hem de onu gözlemleyerek en iyi şekilde öğrenebilirsiniz. Gözlem yaparken ya da onunla iletişim kurarken birkaç eşyaya ihtiyacınız olacaktır. Bu eşyalar da elbette eğitici oyuncaklar! 5 yaş eğitici oyuncak tavsiye listemize göz atıp çocuğunuzla mükemmel bir etkinliğe imza atarken onun hakkında pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Çocuklar bir hazine sandığı ve oyuncaklar da bu sandığın anahtarıdır. Hangi anahtarların doğru olduğu aşağıdaki başlıklarda belirtilmiştir.

5 yaş oyuncak tavsiyeleri

5 yaşındaki çocuklar anaokulu çağında gelmiş demektir. Bu nedenle onların makas kullanmayı, kalem tutmayı ve sayı saymaları öğrenmeleri gerekir. Bunu en kısa, basit ve eğlenceli şekilde yapmak için de oyuncaklar kullanılabilir.

Oyun ile öğrenmenin ne kadar etkili olduğunu her öğretmen bilir. Bu nedenle derslere eğlence katmak için oyunlar üretirler. Örneğin; top ile oynamalarına izin verir ve bunu yaparken sayı saymalarını isterler. Çünkü bu şekilde öğrenmelerinin etkili olduğunu çok iyi bilirler.

Parçalı bloklar

5 yaşındaki çocukların en az 10’a kadar sayı saymaları ve rakamları tanımaları gerekir. Bu nedenle eğitici bloklar ve Legolar ile oynamak, onların mantıksal becerilerini destekleyecektir. Problem çözmelerine olanak sağlayacak ve okula hazırlayacaktır.

Üst üste ya da yan yana blok dizerken çocuk bir yandan kaç blok ile oynadığını hesaplar. Bir başka kulenin aynı olması için blok parçalarını sayarlar. Bunu yapmıyorsa, onu teşvik ederek matematiksel becerilerini destekleyebilirsiniz. Üzerinde rakam yazan bloklar alabilir ya da sticker ile yapıştırabilirsiniz.

Bu oyuncak kategorisi için çocuklara önerebileceğimiz çok sayıda blok yer alıyor. Bu nedenle birkaçını marka belirtmeden yazalım, istedik.

5 yaş oyuncak tavsiye eğitici

  • Tasarım blokları
  • Midi boy bloklar
  • Birleştirilebilen çubuklar (bambu)
  • Blok setleridir.

Midi boyda olmaları el kaslarını daha fazla çalıştırmak için oldukça idealdir. Bambu çubuklar ve çeşitli ahşap, plastik ya da şekilleri değişik her türlü blok oyuncak setleri alabilirsiniz. Her biri ile farklı şeyler tasarlamak mümkün.

Kutu oyunları

Kutu oyunları günümüzde öyle çeşitli ki, yüzlerce kategoride kutu yani masa oyunu bulabiliriz. Üstelik her yaş grubuna göre de üretiliyor. Aile içerisinde bir etkinlik yapılacaksa, evin en küçük bireyinin yaşına uygun olan bir kutu oyunu alabilirsiniz. Örneğin; 5 yaşındaki bir çocukla oyun oynayabilmek için 5 yaş kutu oyunları arasından birini tercih edebilirsiniz. Böylece hem siz hem de küçük çocuğunuz aynı ortamda olup beraber bir şeyler yapabilecek.

5 yaş için aile kutu oyunları arasından size tavsiyemiz “ Ben Neyim?”dir. Herkes bir kart seçer ve önemli olan rakibinin kartında ne olduğudur. Rakibinin kartının altında ne olduğunu bilip ona “ Sen …” sın diyerek oyunun galibi olabilirsiniz. Elbette bunu yaparken rakibinin vereceği ipuçlarına dikkat etmek gerekiyor. Bu ipuçları bazen yanıltıcı olabiliyor.

Oyun hamuru

Oyun hamuru öyle güzel bir oyuncak ki onu her kategoriye yazmaya çalışıyorum. Stres azaltıyor, el kaslarının çalışmasına katkı sağlıyor ve çocukları mutlu ediyorlar. Elbette faydalar sadece bunlardan ibaret değil. Ayrıca;

  • Oyun hamuruyla oynarken sohbet etmek için birçok fırsat var. Çocuklarınızdan oyun oynarken ne yaptıklarını tarif etmelerini isteyin, hatta birlikte bir hikaye anlatmayı deneyebilirsiniz.
  • Kalıp çıkartma, yuvarlama ve ezme aslında ellerindeki kaslarda güç oluşturmalarına yardımcı olur. Bu kaslar, okula başladıklarında kalem veya makas tutmak için gereklidir.
  • Oyun hamuru, sayma, şekiller, açıklamalar ve daha pek çok kavramı tanıtmanın harika bir yoludur. Bunların hepsi, okula başladıklarında ilk Türkçe, İngilizce ve Matematik dersleri için harika bir temel oluşturuyor.
  • Oyun hamuruyla oynamak, gerginliği hafifletmeye, fazla enerjiyi serbest bırakmaya, odaklanmayı iyileştirmeye ve duyguları ifade etmeye yardımcı olabilir. Çocuğunuzun yatmadan önce çok fazla enerjisi olduğunu fark ederseniz, yatmadan önce bir kutu oyun hamuru ile oynamasını sağlayın, bu onun yatmadan önce rahatlamasına yardımcı olabilir.

Oyun hamurları eskiden sadece kutu hâlinde idi ve yanında bir iki parça şekil ya bulunur ya da bulunmazdı. Şimdi ise dişçi seti, dondurma seti, kuaför oyun seti, pazar kahvaltısı, mangal, hayvan figürleri ve daha birçok oyun hamur seti yer alıyor. Bu nedenle çocukları oyun hamuru ile oynamaya teşvik etmek için bir set almak yeterli.

Puzzle

Yapboz yani puzzle ile oynamanın oyun hamurları gibi çocuklar üzerinde birçok olumlu etkileri vardır. Bu olumlu etkilerden bazıları;

Yapbozlar, ince motor becerileri geliştirmek için mükemmel bir araçtır. Çocuklar küçük parçaları tutarken parmak kaslarını güçlendirirler. Onları bir araya getirmek için onları almaları, döndürmeleri ve dikkatlice tutmaları gerekir, bu da iyi bir kontrol gerektirir.

Büyük zemin yapbozları (yani sayı olarak fazla olanlar) gibi bazı yapbozlar da kaba motor becerileri geliştirebilir. Çocuklar vücutlarını inşa ederken hareket etmeleri gerektiğinden, daha büyük kasları güçlendirirler. Yapboz parçasını eline alır eğilir ve tekrar sağa ya da sol dönüp tabloyu tamamlamaya çalışırlar. Bunu yaparken de kaba motor becerileri gelişir.

Çocuklar yapboz yaparken parçalar üzerindeki şekil ve görüntüyü gözleri ile görür ve bu bilgileri beyne gönderir. Beyin de yorumlar. Buna görsel algı denir.

Bu beceri olmadan, iki parçanın neden birbirine bağlanması gerektiğini veya büyük resmin bir parçasını nasıl oluşturduklarını bilemez.

5 yaşında iken yapbozlar oluşturmak, el-göz koordinasyonunu geliştirmenin ve bir çocuğun görsel-motor entegrasyonunu geliştirmenin basit bir yoludur, ayrıca yazmayı öğrenmek için önemli bir beceridir.

Bir çocuk yapbozu bir araya getirdiğinde, normalden birkaç dakika daha uzun süre hareketsiz kaldıklarını ve yaptıklarına kendilerini kaptırmış göründüklerini hiç fark ettiniz mi? Bu aktivite, bir çocuğun dikkatini dağıtmadan tüm dikkatini toplamasını sağlamak için mükemmel bir aktivitedir.

5 yaşındaki bir çocuk 50 parçalı bir yapbozu birleştirebilirler. Ancak ilk olarak daha az parçalı yapbozlar ile başlamalılar. 50 parçalı puzzle yapmayı başardıklarında ise bu sayı artabilir.

5 oyuncak eğitici oyuncak tavsiyesi

Ahşap oyuncaklar

Ahşap oyuncaklarla oynamanın yaşı yoktur. Sadece küçük yaştaki çocuklar için küçük parçalar içermediğine dikkat etmeni yeterli olacaktır. 5 yaşındaki bir çocuk ahşap oyuncaklar oynadığında kendi gelişimine birçok sayıda fayda sağlamış olurlar. Bu faydalardan bazıları;

Ahşap oyuncağa dokunmak plastik bir oyuncağa dokunmaktan daha yararlıdır. Kaygı azalır, karmaşık ayrıntılar çocuğun ilgisinin dağılmasına neden olmaz ve pillerin bitmesi ile uğraşmazsınız.

Sınırsız oyun oynama imkânı ahşap oyuncakla sunulmuş olur. Bu nedenle çocuklar ahşap oyuncaklarla oynamaktan bıkmaz ve onlarla birçok değişik oyun üretebilirler.

Ahşap oyuncaklarla oynayan 5 yaşındaki çocuk bir şeyler üretir. Araba, ev ya da başka bir yapıyı inşa ederken başka yapılar için heveslenir. Böylece ahşap oyuncaklar çocukları üretime teşvik ettiğini anlamış oluruz.

Çocuğunuzun bir şeyler fırlatma gibi kötü huyları yoksa, ona bir ahşap oyuncak seti alabilirsiniz.

Kodlama oyuncakları

Kodlama yapmayı öğrenen çocuklar test çözerken daha başarılı oluyorlar. Bununla birlikte girecekleri önemli sınavlar için hazırlanmış oluyorlar. Daha az stres yaşadıkları için diğerlerinden daha rahat davranıyorlar. Bu da soruları daha çabuk anlamalarına yardımcı oluyor. Kartlarla ya da bloklarla oynanılan her kodlama oyuncağı onlar için yararlıdır. Yaş grubuna dikkat edip almanızı tavsiye ederiz.

5 yaşa uygun olan diğer oyuncaklar

  • Çizim tableti
  • Manyetik alfabe ve rakam setleri
  • Boyama setleri
  • Kesip yapıştırma setleri
  • Hareket etmeye teşvik eden oyuncaklar(salıncak, bisiklet, scooter, kaykay…)
  • Bilime teşvik eden oyuncaklar (steteskop, mikroskop, kaleydoskop...)
  • peluş oyuncaklar

5 yaşa uygun oyuncak çeşitleri oldukça fazladır. Eğitici oyuncaklar da aynı şekilde sayı olarak zengindir. Ancak çocupun oyuncak ile oynaması için onu sevmesi gerekir. Bir çocuğa oyuncak almak  istiyorsanız, öncelikle eğitici yönleniribi değil, çocuğun ilgi alanına uyup uymadığına bakmalısınız. Onun için faydalı olduğunu gördüğünüz ouncakları sevmesi için ona destek olmalısınız. 

Etiketler: 5 yaş eğitici oyuncak tavsiye
Kasım 26, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR