Ahşap Oyuncakların Çocuk Gelişimi için 15 Faydası

ahşap oyuncak faydaları

Ahşap oyuncakların Faydaları

Her oyuncak eğitim amaçlı ya da çocuk gelişimine katkıda bulunacak şekilde üretilmeyebilir. Bu yüzden eğitim değeri olmayan bir oyuncağı eve getirip boşa para harcamış oluruz. Son zamanlarda ebeveynlerinde endişelendiği durumlardan biri de hiçbir faydası olmayan hatta zararları olan oyuncakları kendi elleri ile çocuklarına teslim etmektir. Neyse ki ahşap gibi birçok yarara sahip olan üründen yapılmış olan oyuncaklar var. Üstelik bütçenizi sarsmadan ahşap oyuncakları kolayca alabiliyoruz. Ayrıca gelişen teknoloji ve uzmanların oyuncak sektörünü ele almasıyla birlikte ahşap oyuncaklar birçok çeşitliliğe sahip. Böylece dilediğimiz tarzda bir ahşap oyuncak çeşidi bulabiliyoruz.

Ahşap oyuncak faydaları oldukça fazladır. İlk olarak doğal maddeden yapılmış olmaları ebeveynlerin huzurlu bir şekilde oyuncak almalarını sağlar. Çünkü gün içerisinde oyuncak ile geçen zaman dilimi küçümsenemez. Oyun oynayarak daha iyi bir şekilde öğrendiklerini ve gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiğini inkar edemeyiz.

Herkesin kendine özgü yetenek ve karakteri bulunur. Bu nedenle her çocuğa aynı oyuncağı vermek doğru olmayabilir. Bir bebek sesli oyuncak severken diğeri ışıklı olanlara ilgi gösterebilir. Bu yüzden oyuncakların her biri farklı amaçlara hizmet etmek için üretilir. Bazıları çocuklar banyo yaparken eğlenmeleri bir yandan da ince motor gelişimleri için üretilirken bazıları da çocukların hareket etmelerini sağlamayı amaçlıyor. Bu nedenle oyuncakları birçok kategoriye ayırabiliriz. Bu kategorilerden birinde de ahşap oyuncaklar yer alıyor. En yeni ve çocukların yeteneklerini ortaya çıkartmaya yardımcı olan ahşap oyuncakların çocuk gelişimi için faydaları aşağıda belirtilmiştir.

Ahşap oyuncak daima popüler ve yeni kalır

Ahşap oyuncaklar görünümleri ve kullanımları nedeni ile asla klişe ya da eski olarak görülmezler. Onlarla yüzyıl sonra oynasanız da yeni çıkan oyuncaklarla yarışırlar ve kazanan da daima onlar olur. Çünkü ilgi çekici olmaları, tasarımlarının güzelliği ve başkaları tarafından denenmiş olmaları nedeniyle ahşap oyuncak faydaları arasında nesiller boyu oynanabilir olmaları yer alır. Büyüklerimiz onlarla oynadıkları için test edildikleri herkes tarafından bilinir. Bu nedenle güvenliler.

Ahşap oyuncak Uzun ömürlüdür

Dayanıklı bir yapıya sahip oldukları için ahşap oyuncaklar uzun ömürlüdür. Ayrıca çocuklar onlarla oynayıp çabucak sıkılmazlar. Bununla birlikte sıkılmalarını engellemek için arada bir farklı oyuncaklarla yerlerini değiştirebilirsiniz. Çocuğunuz oynadıktan sonra başka birine hediye olarak verebilirsiniz. Çünkü onlar kırılmaz, çizilmez ve bu yüzden onlarca oyuncak almak yerine bir ahşap oyuncak alıp tasarruf edebilirsiniz.

Ahşap oyuncaklar Her yaşa uyum sağlayabilir

Oyuncaklar genel olarak belirli yaş grubuna hitap ederler. Bu nedenle oyuncak mağazalarında yaş grupları ayrılır. Ahşap oyuncaklar da bu tarz kategori ayrımı yapmak gerekmez. Çünkü aynı oyuncakla bir bebekte oynayabilir, on yaşında bir çocukta. Bebek bir yere vurduğunda ses çıkarmasını ve şeklini severken başka bir çocuk farklı bir özelliğini sevebilir. Bebekler tahta oyuncakları üst üste dizerken büyük çocuklar onunla daha karmaşık oyunlar kurabilirler.

Ahşap oyuncaklar ile her yaştan çocuk eğlenirken bilgi yüklemesi yapabilir. Örneğin; 1-2 yaş aralağında bir bebek hayvan figürleri ile şekillendirilmiş eğitici oyuncak ile doğayı tanıyabilir ve sevebilir.

Hayal gücünü geliştirmeye katkı sağlar

Çocuklar büyük bir hayal dünyasına sahiptir. Bu yüzden hayal dünyalarını genişletmek ve onları desteklemek gerekir. Ne kadar çok oynarlarsa o kadar çok beceri sahibi olurlar. Hiçbir özelliği olmadığını düşündüğünüz tahta bir oyuncak ile yüzlerce oyun kurulabilir. Ahşap oyuncağın şekli ve rengi gibi özellikleri ilgi çekici olursa çocuklar tarafından daha büyük ilgi görürler.

Bir ahşap oyuncak birçok şekilde kullanılabilir

Oyun oynayarak çocuklar gerçek yaşamı öğrenmeye çalışırlar. Hatta evcilik denen bir oyun kurup anne ve baba rolü üstlendiklerini de görmüşsünüzdür. Bu nedenle ebeveynlerin üzerine düşen görev oldukça büyüktür. Örnek olduğumuzun farkına varmalıyız. Bunun yanı sıra onların gerçek hayatı öğrenmesi için bu tarz oyuncaklar satın almalıyız.

Ahşaptan yapılmış mutfak setleri, ev eşyaları ve meyve sebze gibi oyuncaklar ile oynamak keyif vericidir. Ayrıca mutfak setleri olmasa bile başka şekilde olan bir parçayı tabak ya da koltuk gibi düşünebilirsiniz. Çünkü görünüm olarak bunu yapmanıza olanak tanırlar.

Ahşap oyuncaklar Dikkat dağıtmaz

Çocuklar ahşap oyuncak ile oynarken ortam genellikle sessizdir. Oyuncağın ne olacağı ve hangi oyuna uyacağı çocuklar tarafından belirlenir. Diğer oyuncaklar ise oynanma amaçları bellidir ve oyunun dışına çıkıldığında aynı keyfi alamazsınız.

Sosyalleşmeye yardımcı olur

Çocuklar gerçek hayatı taklit etmeyi çok severler. Bu nedenle yalnız oynamak yerine arkadaş edinmeyi seçerler. Ahşap oyuncaklar da sosyalleşmeyi teşvik eder. Blok gibi parçalı olanları ya da herhangi birini satın aldığınızda diledikleri oyunu kurup beraber oynayabilirler. Çünkü çoğul olarak da oynanmaya uygunlar. Çevrenizde ahşap oyuncağa sahip olan çocukları gözlemlediğinizde yalnız olmadığını fark etmeniz uzun sürmez.

Mantıklı düşünmeye teşvik eder

Ahşap oyuncaklarla yapılacak olan aktivitelerin sınırı yoktur. Bu nedenle de birçok şey hayal edip düşünebilirsiniz. Örneğin; dün oynadığı oyuncağı evcilik oyununda kullanan çocuk diğer gün araba tamir etme oyunu için kullanabilir. Tek başına düşünme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlar.

Problem çözme yeteneklerini geliştirir

Tahta oyuncaklarla toplama ve çıkarma gibi problem çözme işlemleri yapabilirler. Bir kule inşa edip ne kadar yükseğe çıkabileceğini düşünürken kulenin kaç adet bloktan yapıldığını da hesaplarlar. Ayrıca bir ev inşa ederken ne kadar aralık bırakacaklarını da düşünürler. Böylece mantıksal düşünme yetenekleri gelişir.

Hareket koordinasyonlarını gelişmesine destek olur

Çocukların el göz koordinasyonlarını geliştirmek için ahşap oyuncak tercih edebiliriz. Çünkü ahşap oyuncaklar aşağı, yukarı ve alt üst gibi kavramları öğrenmelerini sağlar. Parçalardaki boşlukların nasıl doldurulacağını ve ne kadar mesafe ile aralık bırakılacağını el ve göz koordinasyonu ile çözerler.

İnce motor becerilerini geliştirir

Ahşap Oyuncakların boyut ve şekilleri farklıdır. Genel olarak elle tutulmaları da kolay değildir. Bu kötü bir özellik gibi görülse de onları tutacaklarını öğrenmelerini sağlar. Böylece parmaklarını nasıl açarlarsa ve elini nasıl sıkarlarsa oyuncağı tutabileceklerini hesaplamaya çalışırlar. İnce motor becerileri de bu şekilde gelişmiş olur.

Diğer oyuncaklardan farklı özelliklere sahipler

Ağırlıkları, şekilleri ve yumuşak olmamaları gibi özelliklere sahipler. Bu nedenle diğer oyuncaklara benzemezler. Bu fark edilir özellik de çocukların ilgisini çekmeyi başarır. Örneğin ahşap oyuncak ile plastik oyuncak arasında birçok fark vardır. Plastik oyuncağı tutmak kolay iken ahşap oyuncağı tutmak çok da kolay değildir.

Ahşap oyuncaklar görsel olarak güzeldir

Ahşap oyuncaklar kendine özgü görsel güzelliğe sahiptir. Onları bir dolapta da sergileyebilirsiniz. Ayrıca ahşap oyuncakları çocuk odasını süslemek için tercih edebilirsiniz. Ders saatlerinde dikkatlerinin dağılmasına neden olmazlar. Diğer oyuncaklar ise tam tersine dikkatlerinin dağılmasına neden olabilirler.

Onlarla oynarken ses çıkartmazlar

Evinize gereksiz kimyasal maddeler ya da gürültü getirmenize gerek yok. Bir ahşap oyuncak alıp çocuğunuzun mutlu ve sağlıklı bir şekilde oyun oynamasını izleyebilirsiniz. Ayrıca çocukların dikkatlerinin dağılmasına da neden olmaz. Diğer oyuncaklarla gürültü yapıp koşturarak oynayan çocuklar ahşap ile oynarken gayet sakindir.

Ahşap oyuncaklar Eğiticidir

Eğitici oyunckaların büyük bir kısmı ahşap malzemelerden tasarlanmaktadır. Bunun sebebi yüzyıllardır gelmiş olan alışkanlıklardan olmuş olabilir. Ahşap puzzle, Abaküs ve çocuklara uygun zeka geliştirici bulmacalar ile çocuklar eğlenceli zaman geçirirken bir yandan da öğreniyorlar.

Ahşap oyuncak faydaları oldukça fazladır. Ancak fiyat olarak diğerlerinden daha pahalı olabilirler. Bir ahşap oyuncak iki oyuncak değerinde olsa da uzun ömürlü olmaları nedeniyle bütçeyi zorladığını söyleyemeyiz. Özenli bir şekilde tasarlandıkları için de modaları asla geçmez. Ahşap oyuncaklar ile büyüyen çocukların hayal güçleri gelişir, sosyalleşir ve daha birçok yetenekleri ortaya çıkar.

Etiketler: ahşap oyuncak faydaları
Ağustos 31, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR