Ana kucağı nedir? Nasıl seçilir, Faydaları nelerdir?

Ana kucağı nedir

Ana Kucağı Alırken Nelere Dikkat edilmelidir?

Anne olmak, birçok insan için çok önemli bir dönemdir. Hiçbir şey çocuklarınıza bakma ve onları sevgi ve özenle besleme deneyimiyle denk olmaz. Bununla birlikte, özellikle çok fazla dikkat gerektiren bebeklere ve küçük çocuklara bakmak için ebeveyn olmak oldukça zordur. Neyse ki, insanların aşırı stresten uzaklaştıran ve çocuklarına daha iyi bakmalarına yardımcı olabilecek bazı araçlar hakkında popüler konular ve tartışmalar var. Bu araştırmalardan biri de ana kucağı faydaları hakkında olanlardır. Sonuç olarak da ortaya şaşırtıcı derecede büyük faydaların ortaya çıktığını hem ana kucağı kullanarak hem de araştırmaları okuyarak fark etmek mümkün.

Ebeveyn olmak bazı zamanlar hiç kolay değildir. Günlük rutinimizin değişmesi ile hayatımızın zorlaştığını yaşayarak anlarız. Hatta çoğu zaman yorgun olup iyi bir anne ya da baba olamadığımızı bile düşünebiliriz. Çünkü kollarımız artık eskisi gibi boş değildir. Ancak ana kucağı ile dinlenebiliriz. Ayrıca bebeklerin ana kucağı sevdiğini çok iyi biliriz. Peki, ana kucağı nedir, annelerin dinlenmesine destek olan ve bebeklerin çok sevdiği ana kucağı faydaları nelerdir? Yazımızı okuyarak sorunun yanıtına ulaşabilirsiniz.

ana kucağı nedir

Ana Kucağı Nedir?

Ana kucağı, bebekleri taşımayı, uyutmaya ve yolculuk sırasında güvenli bir şekilde seyahat etmelerine yardımcı olan bebek koltuklarıdır. Arabada, evde ve dilediğini her yerde ana kucağını kullanabilirsiniz. Özellikle arabada iken ana kucağı ile emniyet sağlayabiliriz. Bunun için geriye dönük bir şekilde orta koltuğa koyup emniyet kemeri takılan yere bağlamak yeterli olur.

Anca kucağı bebeklerin içerisinde bir iki saat boyunca oynayabildiği ya da dinlenebildiği araçlardır.

Ne Zaman Ana Kucağı Kullanılır?

Yenidoğan bebekler için ana kucağı önerilmez. Çünkü onların düz bir şekilde yatmaları gerekir. Ancak üçüncü ayını dolduran bebekler ana kucağını kullanabilirler. Elbette emniyet kemerleri daima takılı olmalıdır. Sağlıklı ve mutlu bebekler için üçüncü ayı beklemek oldukça önemlidir.

Ana kucağı faydaları nelerdir?

Annelerin dinlenmesine destek olur.

Bebeklerin sürekli annelerin kollarında olmak istemesi doğaldır. Ancak dinlenemeyen annelerin günlük yaşantıları zorlu geçer. Ayrıca bebeklerini emzirerek besleyen annelerin süt problemi yaşamaması için olabildiğince dinlenmeleri gerekir.

Siz akşam yemeğini hazırlarken, diğer işlerinizi tamamlarken ya da kısa bir duş alırken bebeğin güvenli bir yerde olduğunu bilmek oldukça rahatlatıcıdır.

ana kucağı fadyaları

Bebekleri rahatlatır ve sakinleştirir.

Bebeklerin fiziksel özelliklerine göre üretildikleri için ana kucakları rahattır. Rahat olan her şey bizler gibi bebekleri de rahatlatır. Ayrıca bebekler ve çocuklar sallanmayı çok severler. Bu nedenle ana kucağı bebekleri sakinleştirir. Sakinleşen bebekler daha çabuk ve huzurlu bir şekilde uyur.

Kas gelişimlerine yardımcı olur.

Ana kucağı içindeyken bebeğinizin hareketsiz olduğunu asla düşünmeyin. Aksine hareket kabiliyetlerinin gelişimine destek olan ana kucakları bir yandan kas gelişimlerini de arttırır. Bacak ve kol kasları sürekli hareket hâlinde olduğu için kaba motor gelişimleri de olumlu yönde etkilenir. Ana kucağı, bebeğin ağırlığını eşit olarak dağıtır. Böylece bebekler içinde rahatça hareket edebilir. Daha sonra kas gelişimi artan bebekler emeklerken ve yürürken zorluk çekmezler. Bu nedenle bebek koltukları yani ana kucakları sadece bir eğlence kaynağı değil, aynı zamanda ilk aylardan itibaren bir egzersiz yöntemidir.

Taşınabilir olduğu için bebekler annelerin yanlarından ayrılmamış olur.

Siz günlük rutininizi yerine getirirken ana kucağını evin içinde kolayca taşıyabilir ve hareket ettirebilirsiniz, arkadaşlarınızı ve ailenizi ziyaret ederken yanınıza alabilir ya da seyahat ederken arabaya takabilirsiniz. Ana kucağı, herhangi bir düz konuma, yatak üstüne veya yemek masasına yerleştirilebilir, bu da bebeğinizin sizi ve hareketlerinizi farklı bir açıdan takip etmesini sağlar.

Sizi aynı alanda gören bebeğiniz kendini güvende hissettiği için mutludur. O da bir yandan ana kucağına takılı olan oyuncağı ile meşgul olabilir.

ana kucağı faydaları

Daha uzun süre uyumalarına destek olur

Bebeklerin ayakta sallanmaması gerektiği konusunda yapılan araştırmalar var. Fakat ana kucakları sert bir şekilde sallanmadıkları için zararlı değil aksine yararlıdır. Bebeğinizi uyuttuktan sonra ana kucağına koyup deliksiz bir uyku için ona destek olabilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizi ana kucağında iken onu uyutabilirsiniz. Uyanacağını fark ettiğiniz sırada ana kucağını sallayarak tekrar uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.

Bebekler arabada seyahat etmeye bayılırlar. Çünkü araba sesi onları anne karnında iken duyduğu seslere benzediği için (beyaz gürültü) genellikle seyahatlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Sakinleştirici ses ile ana kucağı birleşince ortaya daha etkili bir sonuç çıkar. Örneğin; iki saatlik bir yolculuğa çıkacağını bilen anneler endişeye kapılabilir. Oysaki ana kucağı bu seyahat için en yararlı araçtır. Çünkü bazı bebekler yolculuk süresince sadece beslenmek için uyanırlar.

Ana kucağı Eğlencelidir

Ana kucağının taşınma, rüzgardan ve yağmurdan korunma ve oyuncak asma için üretilen kısmını kullanarak bebeğinizi eğlendirebilirsiniz. Sevdiği oyuncakları takıp bebeğinizin ona ulaşmasına destek olabilirsiniz. Böylece el göz koordinasyonları da desteklenmiş olur. Dilerseniz oyuncakları asma aparatı ile ana kucağının taşıma kısmına asarak dilerseniz de bebeğin eline vererek keyifle oyun oynamasını izleyebilirsiniz.

Ana kucağı Duyusal gelişimlerini arttırır

Ana kucağına asılı olan oyuncakların özellikleri bebeklerin duyusal gelişimlerini olumlu yönde etkiler. Renkli, titreşimli ve farklı kumaşlar ile üretilmiş oyuncakları tercih edebilirsiniz.

Kolik Sorunlarına Yardımcı Olabilir

Kolik bir bebeği olan herhangi bir anne, bebeğinin sakinleşmesine yardımcı olmak için her şeyi denemeye hazır olduğunu bilir. Kolik, bebeği sakinleştirmeden saatlerce ağlamaya neden olan bir asit reflü sorunudur. Herhangi bir ebeveynin bunu yaşaması stresli, stresli ve dayanılmaz olabilir. Bebeğinizi sakinleştirememek çok sinir bozucu. Ana kucağı, bazı kolik bebek sorunlarını hafifletmenin harika bir yolu olabilir.

ana kucağı

Ana kucağı eğiticidir

Ana kucağı faydaları arasında eğitici olmaları yer alır. Bu da bazı ebeveynleri şaşırtabilir. Yeni doğanlar ve küçük bebekler çok şey öğreniyormuş gibi görünmeyebilir, ancak her gün birçok şey öğreniyorlar. Duydukları ve gördükleri her şey özümseniyor ve öğrenme deneyimlerine dönüşüyor. Eğitim söz konusu olduğunda ana kucakları çok faydalı bir araç olabilir ve çoğu ebeveyn bunun farkında bile değildir.

Fiziksel ve zihinsel gelişim söz konusu olduğunda ana kucakları harika bir araçtır çünkü her şey bebeği yeni bir ortama yerleştirmekle ilgilidir. Bir bebek yeni bir ortama her yerleştirildiğinde, çevrelerindeki dünya hakkında bir şeyler öğrenirler. Müzik ve oyuncakların asılması, bebeğin nesnelere ulaşma ve onları yakalama ve tutma becerilerini geliştirmesine de yardımcı olabilir.

Uyku saatinin geldiğini anlamalarını sağlar

Uykunun gelişimle ilgili olduğuna ve bir bebeğin hazır olduğunda uyuyabileceğine inanan ebeveynler var. Bu bir yere kadar doğrudur, yeni doğan bebekler genellikle beslenmek için sık sık uyanmaları gerekir ve annenin bu konuda yapabileceği birkaç şey vardır.

Bununla birlikte, bir bebeğe uyumayı öğretmenin önemli bir parçası ana kucakları olabilir. Uyumak, emeklemek ve yemek yemekten farklı değildir. Ayrıca bunları bebeklerimize öğretmek bizim için büyük bir problem değildir.

Yorgun ama uyanıkken bir bebeği ana kucağı içinde sallamak, onlara kendi kendilerine uyumayı öğretmeye yardımcı olabilir.  Fakat bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Çünkü daima sallanarak uyumak isteyebilirler.

Ana Kucağı Zararlı Mıdır?

Ana kucağı hem anne hem de bebekler için faydalı bir araçtır. Ancak kullanım konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Örneğin; bazı anneler ana kucağı rahat olduğu için bebeklerini gün içerisinde saatlerce ana kucağında bırakıyor. Bu yanlıştır. Her araç ve gerecin bir kullanım şekli olduğu gibi ana kucağının da vardır. Bu nedenle ana kucağı kullanırken dikkatli davranmalısınız.

Titreşimli Ana Kucağı Zararlı Mıdır?

Titreşimli olması nedeniyle bazı ebeveynler ana kucağının zararlı olduğunu düşünebiliyor. Ancak titreşimli kısmın bebeğin popo kısmına gelmesi nedeniyle bebek zarar görmez. Aksine kolik bebeklerin ve gaz sancısı çeken bebeklerin gaz çıkarmasına destek verir.

Ana kucağı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Dört ay ve daha küçük bebeklerde ana kucağı yatay pozisyonda kullanılmalıdır.
  • Ana kucakları portatif olarak üretildikleri için kolay katlanırlar. Bu nedenle her kullanımdan önce güvenli olduğunu test edin.
  • Bebek ana kucağında iken daime emniyet kemerlerini bağlayın. Özellikle dört ayını dolduran bebekler kolayca ana kucağından çıkabilir.
  • Ana kucağı içinde iken bebeğin oturma şekli doğru değilse bebeği içinden alın. Genellikle uykusu gelen bebekler ana kucağı içinde kötü duruş şekli sergiler. Bu nedenle bebek uyuduğunda onu yatağına koyabilirsiniz.

Ana kucağı satın almadan önce nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelik olarak ağır olup olmadığına bakın. Çok ağır ana kucağını taşımak oldukça zordur. Siz hafif olanları tercih edin.
  • İçinde yer alan kumaş ve oturma minderinin hangi malzemeden üretildiğine bakın. Yumuşak olup olmadığını test edin.
  • Ana kucağını sallayarak test edin. Bazıları yana doğru kayabiliyor. Bu da üretimde bir hata olduğunu belli ediyor.
  • Boyutu konusuna önem verin. Çok küçük ya da çok büyük olmamalı.
  • Emniyet kemerinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

 Ana kucağı, seçimi konusunda nelere dikkat edileceği, Anneler için ve bebekler için faydaları gibi konuları detayları ile işledik. Eğer sizde Ana kucağı modelleri arasından kendinize en uygun ve kaliteli olanını almak isterseniz site içi arama yaparak satın alabilirsiniz.

Etiketler: ana kucağı nedir
Eylül 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR