Barbie Bebek Hakkında Şaşırtıcı Bir Hayat Hikâyesi

Barbara Handler- Barbie bebek hikayesi

Barbie Bebek Gerçek Hayat hikayesi

Çocukluğumuzdan kalan anılarımızda büyük bir role sahip olan Barbie bebek oyuncağı şimdi de çocuklarımızın oyuncak dolaplarında yer alıyor. Belki de onlarında çocuklarının hatta torunlarının oyunlarını süslemeye devam edecek. Ne de olsa barbi bebek ile oynamanın keyfini onlar da çıkarma hakkına sahip olmalı, değil mi? Peki, Barbie bebek nasıl ortaya çıktı, bu kadar çok sevilme nedeni ne ve Barbie bebek ile oynamak neden bu kadar eğlenceli? Aslında daha yüzlerce soru cümlesi sıralayabilirim. Ancak bu cümleleri kurmadan yanıtlamak ve Barbie bebek hakkında şaşırtıcı olan birçok konuyu ele almak istiyorum.

Barbi bebek için sadece eğlence amacı ile üretildiği düşünen birçok ebeveyn var. Bunlardan biri de bendim. Ancak Barbie bebek hikâyesini araştırıp okuyunca hiç de öyle olmadığını arkasında yatan başarının etkileyici yanlarını fark ettim. Bu nedenle bugünkü yazımı Barbie bebek seven sevgili okurlarım için hazırladım. Hazırsanız Barbie bebek hayat hikâyesinin nasıl başladığına beraber göz atalım.

barbi bebek aslında kim

Barbi (Barbie) Bebek Hayat Hikâyesi

Barbie bebek şu an 62. Yılını kutluyor! 62 yıldır hayatımızda var olan bu oyuncak bir kadın tarafından ortaya çıktı. Bu kişi Ruth Handler’dır. Girişimci ve güçlü bir kadın olan Ruth Handler 1916 yılında doğdu ve 2002 yılında vefat etti. Hayatı boyunca yenilikçi ve öngörü sahibi olan Ruth dünya çapında hâlâ popüler olan bir oyuncak üretti. Çünkü Barbie bebek her yıl bir öncekinden daha fazla satılıyor.

Ruth Handler, Mattel markasıyla plastik eşyalar üreten bir firmanın kurulması için kocasını ikna etti. Ayrıca firmanın başarısı da kısa zaman içerisinde büyüdü. Elbette başarı sırrının o dönemde eşinden kaynaklandığı bilindiyse de perde arkasında Ruth Handler’ın üreticiliği, enerjisi, zekâsı ve kararlı olmasından kaynaklanıyordu.

O dönemlerde oyuncaklar ebeveynler göze alınarak üretilip satılıyordu. Ancak Mattel firmasının zeki patronlarından biri olan Ruth Handler bunu değiştirdi. Böylece gerçek satın alıcılara yönelip ürettiği bir başka oyuncak olan plastik makinalı tüfeğin binlerce sayıda satılmasını sağladı. Bunu da bir TV programına katılıp tanıtım yaparak başardı.

Ruth Handler bir İsviçre gezisinde iken vitrinde görmüş olduğu oyuncak ile aklına inanılmaz bir fikir geldi ve bu fikri hayata geçirmeye karar verdi. Bu fikir Barbie bebek üretimiydi. 1950 yıllarında bebekler genellikle bebek, anne ya da ev hanımıydı. Ancak Ruth Handler'ın düşüncesi, 1950'lerin kızlarının artık sadece anne olmak için büyümek istemedikleri idi. Böylece Barbie bebeklerin sadece anne rolünü üstlenmediklerini duyurdu. Kadınların sadece ev hanımı ve anne olmadıklarını ayrıca çalıştıklarını ve meslek sahibi olduklarını belli etmek istediğini bir otobiyografisinde şu sözler ile belirtti; "Bütün Barbie felsefem, oyuncak bebek aracılığıyla küçük bir kızın büyüdüğünde olmak istediği her şeyi olabileceğiydi. Bu nedenle Barbie her zaman bir kadının seçenekleri olduğu gerçeğini temsil etti.” Devam ettiğini de çok iyi biliyoruz, değil mi?

Barbara - barbie bebek

Barbi bebek bu şekilde ortaya çıkmış oldu. Ancak dünyaca ünlü olması için Ruth Handler’ın çıklgın bir fikri vardı. Tüm parasını ortaya koydu ve bebeği üretim maliyeti ile satmaya karar verdiğini belirtti. Birçok kişi buna inanmadı. Ancak o kesin kararlıydı! Barbie bebek üretim maliyeti ile satılacaktı. Kâr sadece bebeğin giysi ve aksesuarlarından sağlanacaktı. Burada belirtmek isteriz ki birçok firma bu üretim şeklini benimsedi ve şu an kullanıyorlar. Oyuncakları üretim fiyatına satarak çocuklara sevdiriyor ardından aksesuarlarını üreterek kâr ediyorlar. Üstelik bu kâr marjı hiç de küçümsenecek bir boyutta değil!

Barbie oyuncakları

Barbie Bebek İsmini Kim Koydu?

Barbie bebek Ruth Handler’ın kızının adıdır. Barbie bebek açılımı Barbara Millicent Roberts’dır. İsmi de elbette Ruth Handler tarafından koyuldu. Daha önce belirttiğimiz gibi bu güçlü kadının aklında plastik bebek üretimi yer almıştı. Çünkü sevgili kızı özellikle yetişkinlere özel üretilen bebek oyuncaklarla oynamayı seviyordu. Bununla birlikte İsviçre gezisindeki karşısına çıkan vitrindeki oyuncak onu Barbie bebeğin üretilmesine teşvik etti.

Barbie Bebek Nasıl Tanıtıldı?

1959 yılında Uluslararası bir oyuncak fuarında Barbie bebek firmaların önüne sunuldu. Ancak beklenildiği gibi olmadı. Çünkü büyük markalar barbi bebek fikrini beğenmediler. Bu nedenle Ruth Handler bu işi kendi ele aldı ve doğrudan tüketiciye pazarlamaya karar verdi. Bunun için de büyük bir risk alarak bir tanıtım kampanyası başlattı. Bunun sonucunda da Barbie bebek tüm dünyada tanınır hâle geldi.

Sonraki yıllarda Mattel firması bu güçlü kadın sayesinde yükseldi. Ancak 1975 yılında çıkan bir skandal sonucunda eşi ile birlikte işlerinden istifa ettiler. Elliot ve Ruth şu an hayatta olmasa da Mattel firması ve Barbie bebek popülerliğini kaybetmedi. Aksine her geçen gün firma daha fazla büyüyor ve oyuncak bebek daha fazla satılıyor.

Barbie bebek oyuncakları

Barbie Bebek Oyuncak Çeşitleri

Barbie bebek 62. Yılında ve her geçen gün yeni bir aksesuarı, seti ya da konsepti ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle çeşit olarak oldukça büyük bir zenginliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Çeşit olarak her bir ürünü yazmak imkansız. Bu nedenle en popüler olanlarını genelleme yaparak belirtmek isteriz.

  • Barbie bebek evi

Öncelikle belirtmek isteriz ki Barbie bebek evi sadece bir tane değil. Çeşit olarak oldukça fazla. Ayrı olarak da Barbi bebek evi aksesuarlarını satın alabilirsiniz. Barbie’nin rüya evi, Malibu evi, portatif ev oyun seti ve hayatı gibi birçok bebek evi çeşidi var.

  • Barbi kıyafet ve aksesuarları

Barbie ilk çıktığında Mattel firmasının kârını kıyafet ve aksesuarlarından sağladığını belirtmiştik. Bu sistem hâlâ yürüyor mu bilmiyoruz. Ancak ayrı olarak kıyafetlerinin ve Barbie aksesuarları hâlen satıldığını çok iyi biliyoruz. Hatta son zamanlarda öyle çok aksesuar seti üretildi ki çocuklar bebekleri ile birçok oyunu oynayabilir.

  • Helikopteri, arabası, karavanı, bisikleti ve ambulansı

Sadece bebek ve aksesuarları olarak üretilen Barbi şimdi ise evleri, arabası ve ambulansı gibi çeşitleri ile de ünlü. Bu nedenle oyunları sadece bebeğin kendisini giydirerek ya da bir meslek belirleyerek sınırlı bir şekilde oynanmıyor. Pazar stratejileri büyüdükçe Barbie oyuncak çeşitleri de artıyor. Ne de olsa Barbie’nin kendine özel bir dünyası var. Bu dünya içerisinde de çeşitliliğin sınırı yok.

  • Meslek Temalı oyun setleri

Pastacı, rockstar, sporcu, çiçekçi, market çalışanı, kuaför, terzi ve öğretmen gibi Barbie bebeklerini aklınıza gelen hata gelmeyen yüzlerce meslek içerisinde görebilirsiniz. Çünkü meslek temalı setler özenle ve titizlikle üretiliyor.

  • Barbie Ken bebek çeşitleri

Barbie’nin hayatında mesleği, arabası ve daha yüzlerce sahip olduğu şey olunca sevgilisi Ken de unutulmuyor elbette. Hatta Barbie ailesi oyuncak kategorisinde Barbie Ken ile birlikte evcil hayvan ve çocuk sahibi.

  • Barbie Bebek Filmleri Ve Kitapları

Bu kadar popüler ve bu kadar çok seviliyor olunca elbette bir film yıldızı da oluyorsunuz. Hatta kitaplarınızda oluyor. Şaka bir yana Barbie bebek çok sevildiği için birçok film ve kitap serisine sahip. Bu nedenle Barbie sever okuyucularımıza duyurmak isterim.

  • Color reveal çeşitleri

Renkli çeşitleri ile Barbie Chelsea oyuncakları da ayrı bir kategoride yer alıyor. Boyut olarak Barbie Chelsea küçük.

Barbie bebek fiyatları

2019 yılının ilk çeyreğinde Barbie bebek satışı rekora kavuştu ve son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Anlaşıldığı gibi bu rekor daima kendi tarafından tekrar kırılmaya müsait. Çünkü her geçen gün Barbie bebek farklı bir konsept ile üretiliyor. Peki, Barbie bebek fiyatları ne durumda? Barbie bebek fiyatları arasında büyük bir uçurum var. Çünkü 25 TL’ye de Barbie bebek alabilirsiniz 2000 TL’ye de. Bu alacağınız oyuncağın parça sayısı, küçüklüğü ve bunun gibi özelliklerine bağlıdır. Elbette firmaların üzerine eklemiş olduğu kâr payı da bu fiyatları etkiliyor.

Barbie bebek oyunları

Barbie için yapılmış yüzlerce oyun olduğunu biliyor muydunuz? Bazıları uygulamayı indirip oynanırken iken bazıları da siteye giriş yapılarak oynanıyor. Ayrıca kendi Barbie’niz ile de yüzlerce oyun oynayabilirsiniz. Üretildiği özellikleri bir kenara alıp kendiniz de bebeğiniz için bir şeyler dikebilir ya da tasarlayabilirsiniz. Bunun için bir büyüğünüzden yardım almanız yeterli olacaktır.

Etiketler: Barbie Bebek hikayesi
Eylül 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR