Bebek Tarhanası Nasıl Yapılır ve Bebeklere Faydaları Nelerdir?

Bebek Tarhanası

Doyurucu ve besleyici yanı ile mutfaklarımızda mutlaka yerini alan tarhana, büyük küçük demeden herkesin severek tükettiği bir besin. Tarhananın ne denli faydalı bir besin olduğu da apaçık ortada. Hatta bir dönem çoğumuzun büyük bir ilgiyle izlediği Keloğlan filminden de hatırlayacaksınız. :) Hasta olduğumuz zamanlarda annemizin yaptığı bir tas çorba nasıl da iyi gelirdi. Hemencecik düzelirdik. Şimdi de sıra sizlerde, çocuğunuza en sağlıklı tarhanayı yapmaya geldi. Özellikle kış aylarında bebeğinize çok iyi gelecek olan tarhananın, bebeğinizi hastalıklardan koruması, bebeğinizin damak tadına uygun olması, pratik ve bir o kadar da çabuk hazırlanması neden tüketilmesi gerektiğinin de bir kanıtıdır. Peki bebek tarhanası nasıl yapılır ve bebeklere faydaları nelerdir? İşte bu soruların yanıtını bu yazımızda bulacaksınız! Bebek tarhanası tarifi, pişirilmesi ve faydaları detayları ile burada... Okumaya devam edin!

Bebek Tarhanası Nedir? 

Yüksek besleyiciliği ile bebek tarhanası, bebeğinizin sık sık tüketebileceği besinlerden sadece bir tanesi. Özellikle organik bebek tarhanasının içindekilerinin anne sütüne en yakın gıdalardan biri olduğunu biliyor muydunuz? İçerisinde yer verdiği minerallerin ve vitaminlerin oldukça faydalı olduğunu ve yüksek bir besleyiciliği olduğunu da bilmelisiniz. Peki normal tarhanadan bebek tarhanasının farkı nedir? Bebek tarhanasının içinde acı biber ve diğer baharatların olmaması gerekiyor. Ayrıca ideal bebek tarhanasının genellikle bu olduğu söyleniyor. Aynı zamanda yoğurtlu bebek tarhanası da sık sık tercih edilen ve kuşkusuz diğer bir ideal seçeneklerden biridir.

Bebek Tarhanası Tarifi 

Bebek çorbaları arasında annelerin bebeklerine en çok yedirmek istedikleri bir besindir tarhana. Ancak belirtmeliyiz ki bebek tarhanası biraz meşakkatli bir yemektir. Neden mi? Çünkü bebek tarhanasının yemeğe hazır olması için önce bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Peki bebek tarhanası tarifi nedir? Hazırsanız, ilk olarak malzemeleri sıralayalım.

  • 2 adet domates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı nane
  • 250 gram yoğurt (tercihen ev yapımı)
  • Aldığı kadar un

Bebek Tarhanası Tarifi Yapılışı

İlk olarak biberleri küp küp doğrayarak bir tencere içerisinde suda pişiriyoruz. Pişen biberleri, küp küp doğradığını domates, havuç, soğan ve sarımsağı da ekleyerek blendera koyun. Tüm malzemeler pürüzsüz bir hale gelene kadar blenderdan geçirin. Blenderdan geçirdikten sonra 1 saate yakın soğutun. Sebze karışımına yoğurdu, unu ve baharatları da ekleyerek yoğurun ve hamur haline getirin. Hamurun yumuşak kıvamlı olmasına dikkat edin. Yaklaşık 5 saat kadar hamuru mayalanması için bekletin. 5 saatin ardından mayalanması için bıraktığınız hamurdan küçük parçacıklar alın ve avucunuzla yassılaştırın. 1 gün güneşin altında bekletin. Bu esnada hamurları arkalı önlü çevirerek iyice kurumasını sağlayın. Tarhana hamurunuzun kuruduğundan emin olduğunuzda, parçalarını rondodan geçirin ve toz haline gelmesini sağlayın. Toz haline getirdiğiniz tüm malzemeyi geniş bir tepsiye yayarak birkaç gün havalandırın. Bu süreçin ardından bebek tarhanası hazır olmuş olacak ve istediğiniz zaman pişirip bebeğinize verebileceksiniz.

Bebek Tarhanası Pişirme

Besleyici ve lezzetli bebek tarhanasını hazırladınız. Şimdi sırada ne var? Tabii ki bebek tarhanasını pişirerek bebeğinize yedirmek kaldı. :) Bebek tarhanasını suya ekleyerek kaynayana kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. Miktarını ise yoğunluğuna göre kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ancak yinede bir ölçü vermemiz gerekirse, 1 çay bardağı tarhana için 2 su bardağı su yeterlidir.Bu ölçü ile denediğinizde yaklaşık olarak 3 kase tarhana çorbası yapmış olacaksınız. Aynı zamanda bebek tarhanasının içerisine yararlı olabileceğini düşündüğümüz kıyma ve çeşitli mevsim sebzelerini de ekleyerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Annelerin en çok tercih ettiği seçeneğin ise kıyma olduğunu belirtelim.

Bebeklere Tarhana Ne Zaman Verilir?

Bebeklere tarhana çorbasını vermek için acele etmeyin. İçerisindeki malzemelerden dolayı alerjik bir yapısı vardır. Yoğurt ve domates gibi besinler 1 yaşın altındaki bebeklere vermek için uygun değildir. Peki bebeklere tarhana ne zaman verilir? Bebeğinizin 12. ayında tarhana çorbası verebileceğinizi hemen söyleyelim. Tarhananın 1 yaş bebek çorbaları arasında yer aldığı bir gerçektir.

Püf Noktaları

Eğer domatesleriniz çok sulu ise, çok fazla su eklemenize gerek yok. Ancak yine de ocağa koyduktan sonra tencereyi kontrol edin ki su azalırsa duruma göre biraz daha su ekleyin. Bunun dışında eğer tarhanayı yoğurtsuz yapacaksınız, yoğurt yerine 2 tatlı kaşığı maya kullanabilirsiniz. Dilerseniz tarhananın içerisine haşlanmış nohutta koyabilirsiniz hem böylece daha da güzel mayalanacaktır. Öte yandan tarhanayı ilk kez verecekseniz, bütün gıdalarda olduğu gibi ilk önce doktorunuza danışmanızda fayda var. Doktorunuzun yanıtına göre de 3 gün bekleme süresinizin olduğunu unutmayın!

Etiketler: Bebek Tarhanası Nasıl Yapılır ve Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Nisan 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR