Bebekler neden erken uyanır?

bebek neden erken uyanır

Bebeklerin Erken Uyanma sebepleri

Bebekler neden erken uyanır? Bu soruyu sevgili anneler her sabah kendilerine sorar. Ancak daha yanıta ulaşmadan, bebeklerinin daha geç uyanmaları için birçok şey denerler. Bu nedenle bu deneylerin sonucu da aynıdır. Bebekleri erken uyanmaya devam eder!

İlk aylar bebekler çok sık beslenir ve uyurlar. Ayrıca gece ve gündüzü ayırt edemedikleri için bazen gündüz bazen de gece daha fazla uyuyabilirler. Ancak altı aydan sonra erken kalkan minik kuşların daha fazla uyumaları için size yardımcı olabileceğimiz birkaç yöntem var. Makalenin derinliklerine doğru ilerleyerek yöntemlere ulaşıp bebeklerin biraz daha geç kalkmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç saat fazla uyku için hazırsanız başlıyoruz!

Bebeklerin erken uyandığını nasıl anlarız?

Her anne bebeğinin erken saatlerde uyandığını söyleyebilir. Ancak her bebek farklı saatte uyanabilir. Bazı anneler için saatin dokuz olması erkenken bazıları 5’de uyanmak zorunda kalabilir. Çünkü erkenci kuş uyanmıştır bile. Üstelik hava daha aydınlık bile olmamıştır. Bu nedenle belirtmek isteriz ki; saat sabah altıdan önce uyanan bebekler çok erken uyanıyor demektir. Çok erken saatlerde uyanan bebeklerin normal saatlerde uyanması ve hayatı biraz daha normale döndürmek için aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz.

bebekler neden erken uyanır

Bebeklerin erken uyanma nedenleri nelerdir?

Bebeklerin erken uyanma nedenleri arasında çok fazla ya da çok az uyumaları vardır. Bu cümle size çelişkili gelebilir. Bu nedenle hemen açıklayalım. Eğer gün içerisinde gerektiği kadar uyumuyorsa bebeğiniz aşırı yorgun olduğu için huzurlu bir şekilde uykuya dalamaz. Bu nedenle uykusu mızmızlanma ile geçer ve uyduğundan da bir şey anlamaz. Ayrıca sizi de uyutmaz! Bu nedenle bebeğinizin ayı ve yaşına bağlı olarak gündüz kaç saat ve kaç defa uyuması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bunu da doktorunuza danışarak ya da araştırma yaparak öğrenebilirsiniz.

İkinci şık olan çok fazla uyumaları da yine gün içerisinde çok fazla şekerleme yapmalarından kaynaklanır. Bebekler ilk aydan itibaren çok fazla uyurlar. Ancak bu süreç zaman geçtikçe kısalır. Çünkü keşfetmek ve enerjilerini atmak için daha fazla zaman ve harekete ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle gündüz saatlerinde bebeğinizin çok fazla uyumasına müsaade etmemelisiniz. Yaşına ve ayına uygun olan oyuncak çeşitlerini tercih edip enerjilerini atmaları için yardımcı olmanız gerekir. Örneğin; yürüme çağında olan yani bir yaşında bebekler için ilk arabam gibi yürümeye yardımcı olan oyuncaklardan almanız gerekir. Aksi takdirde enerjisini atması için zaten uykusuz kalan sizler bir de sürekli ayakta kalarak bebeğinizin ellerinden tutup ona yürümeyi öğretmek için yardımcı olmak zorunda kalırsınız. Oysaki bu oyuncaklar ile çocukların emeklemesi, yürümesi ve konuşması hem daha kolay hem da daha pratik oluyor. Oyuncaklarla eğitim vermek her zaman çok kolay!

Oyuncaklar konusuna önem verip hareket etmelerine ve gelişimlerine katkıda bulunuyorsanız, uyku planlaması yaparak bebeğin biraz daha geç uyanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer günlük uyku planlaması yaparken zorluk çekiyor ve bir türlü bebeğin normal saatlerde uyanmasını sağlayamıyorsanız ipuçlarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerin sabah geç uyanması için öneriler

Bebeklerin uyanması gerektiği saatler altıda başlar ve altı ile yedi gibi sabah saatlerinde uyanmaları gayet normaldir. Ancak bu saatlerden önce uyanıyorsa, bu durum hem anne hem de bebek için zor olabilir. Uykusuz ve yorgun bir anne ile enerji dolu bir bebek, hiçbir zaman mutlu bir güne başlangıç demek değildir. Bu nedenle bebekler neden erken uyanır sorusunu yanıtlarken, bir yandan bebeklerin sabah geç uyanması için önemli ipuçları vereceğiz.

Kulağa mantıksız gelse de çok yorgun bebek alsa uykusunu alamaz. Bu nedenle bebeğin çok fazla yorulduğundan şüpheleniyorsanız, daha erken saatlerde uyutmanız gerekir. Örneğin; dokuzda uyuyorsa sekizde uyutmaya çalışın. Elbette ilk günden büyük bir ilerleme beklemeyin. Bunun için bir hafta gerekebilir.

Eğer suçlu olan şey çok fazla uyku uyumaksa yapacağınız plân ise tam tersidir. Bu da bebeğinizi dokuzda uyutuyorsanız onda uyutmanız gerektiğidir. Saat dokuz geldiğinde bebeğiniz huysuzlaşabilir. Biraz sabredip ona kadar erteleyin ve uyutun. Yorgun bebeğe göre uykusunu fazla alan bebeğin bu sürece alışması daha kolaydır. Bu nedenle siz daha erken sonuca ulaşabilirsiniz.

Bebeğiniz gündüzleri ne az ne de çok uyumalıdır. Bu gece uykusunu etkileyen en önemli faktörlerden biridir ve bebekler neden erken uyanır sorusunun yanıtı da cümlenin içinde belirtilmiştir. Gündüzleri çok fazla ya da çok az uyuyan bebekler gece uykusunu asla güzel uyumaz ve sabah da çok erken saatlerde uyanırlar. Bu uyanışlar genellikle huzursuz ir şekilde olur. Çünkü uyku plânlaması tıkır tıkır işleyen bebekler mutlu uyanabilir.

Bebeğinizi uyku plânlamasına alıştırırken aniden hızlı değişiklikler yapmayın! 10 dakika 10 dakika arttırıp ya da azaltarak gündüz uykularında oynama yapın.

bebek neden erken uyanır

Bebeklerin sabah geç uyanması için önemli ipuçları

  1. Güneş ışığına dikkat edin.

Bazı bebekler güneş ışığından etkilendikleri için erken uyanabilir. Bu nedenle perdeleri kapalı tutun. Beşik pencerenin yanındaysa başka bir köşeye alarak ışığın gelmesini engelleyin. Güneş ışığı çok faydalıdır. Ancak uyku da bir o kadar faydalıdır ve bebekler uykularını almazlarsa gün içinde huysuzlaşırlar

  1. Sessiz bir ortam olmasını sağlayın.

Eğer ev kalabalıksa ve kapılar açınıp kapandığında ses çıkıyorsa, ev halkını uyarın. Kapıları yağlayın ve beşiği en sessiz köşeye alın. Bebeğin odasının penceresini de geceleri kapalı tutun. Böylece oluşan sessiz ortam ile uyku saatleri uzayabilir.

  1. Bebeğiniz kıpırdandığında hemen harekete geçmeyin.

Bebeğinizin en ufak sesi ile uyanıyorsanız, çok yanlış yaptığınızı belirtmek isteriz. Belki de tekrar uykuya dalacakken sizi gördüğü için uyanıyor olabilir. Bu nedenle biraz daha bekleyin ve uyumazsa yanına gidin. Elbette bu süreç içerisinde bebeğinizi gözlemleyin.

  1. Beslenme süresini yavaşça geciktirin.

Bebeğiniz acıktığı için uyanıyorsa her gün beslenme saatini biraz daha geciktirerek erteleyin. Böylece her gün on dakika fazla uyuyup normal uyanma saatine ulaşacaktır.

  1. Emzik kullanmaya çalışın.

Emzik kullanan bebekler diğerlerine göre daha çabuk uykuya dalar. Uzmanlar emzik kullanmayı tavsiye etmeseler de gece uykularında kısa süreli de olsa emzik kullanmasına izin verebilirsiniz.

  1. Beşiğe oyuncaklar koyun.

Bebekler 12. Ayından itibaren beşiklerindeki oyuncaklarla sabah uyandıklarında oyalanırlar. Bunun öncesi aylar için beşiği boş bırakmanız gerekir. Bu nedenle bebeğiniz bir yaşına ulaştıysa içine sabah saatleri yaklaşınca oyuncak koyabilirsiniz. Böylece uyandığında meşgul olmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin gelişimi için uyku düzeni oldukça önemlidir. Bu nedenle düzenli uyku uyuması için gün içerisinde enerjisini boşaltmış olması gerekir. Bunun için yalnızca hareket etmesine yardımcı olacak olan oyuncaklar yeterli gelmeyebilir. Ayrıca beyin olarak da yorulmalı ve bir şeyler keşfetmelidir. Bu nedenle bebeğinizin ay ve yıl gelişimine göre oyuncaklar almalısınız. Altı aylık bebekler için oyun halısı ve aktivite masası gibi hem eğitici hem de hareket etmesine yönelik seçip oyuncağın birkaç özelliğe sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bu oyuncakların fiyatları oldukça uygun.

Etiketler: Bebek erken uyanma
Ekim 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR