Bebeklerde Emzirme Sıklığı ve Süresi Nasıl Olmalı?

Emziren Anne

Anneler bebeklerini kaç saat arayla emzirmesi gerektiği hususunda tereddütlük yaşar. Bebeklerinin aç kalacağını ve bir türlü doyuramadıklarını düşünen anneler, genel olarak doktorlardan net bir saat vermelerini bekler. Özellikle bebeğini emzirmeye yeni başlayan anneler tarafından, en çok yenidoğan bebeğin emzirme süresi merak edilir. Bu soruların yanıtı da aslında çok basit! Bebekleri sık sık emzirmek gerektiğini söyleyerek, bebeklerde emzirme sıklığı ve süresi nasıl olmalı sorusunu daha detaylı yanıtlamaya başlayalım. İşte detaylar...

Yenidoğan Bebek Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı?

Aylara göre bebek emzirme saatleri, annelerin ortak endişesi olup en çok merak ettikleri şeydir. Bebeklerde emzirme sıklığı ve süresinin ise bebeğin kaç aylık olduğuna göre değiştiğini ekleyerek devam edelim. Sindirimi kolay bir besin olan anne sütü, ilk 6 ay boyunca bebeğiniz için en sağlıklı besindir. Ancak bebeğiniz anne sütünü içtikten sonra, özellikle de ilk başlarda, çok sık acıkabilir. Yenidoğan bebeklerin midesi çok küçük olduğu için emzirme süresi de bu sebepten ötürü kısadır. Bunun nedeni de anne sütünün kolay sindirilebilen bir besin olması ve midede çok hızlı dolup boşalmasıdır. Eğer bebeğiniz beklediğinizden daha erken doğmuşsa, emerken çok daha fazla enerji kaybettiklerinden dolayı emzirme süreleri diğer zamanlara göre daha sıktır. Bunlardan önce bilinmesi gereken ilk kural, bebeğinizin ne zaman acıktığını düşünürseniz, hemen müdahale ederek emzirmeniz gerekmektedir.

Yenidoğan emzirme sıklığı bebekten bebeğe değişkenlik gösterse de genellikle 2 saatte bir olması gerekir. Bu da yenidoğan bir bebeğin günde 10-12 kez emmesi demektir. Az önce de bahsettiğimiz gibi yenidoğan bebeklerde emzirme süreleri bebeğin enerjisine ve mide büyüklüğüne göre değişkenlik gösterdiğinden az önce bahsettik. Bir bebeğin günde ortalama tek bir memede 15-20 dakika kalması beklenir. Eğer bu dakikanın üzerine çıkarsa ve bebek hala emmeye devam etmek isterse, diğer memeye geçirilerek emzirilir. Bu şekilde emzirmek ise anne ve bebek arasında kuvvetli bir bağ oluşturur. Prematüre bebeklerde emzirme süresi 2 saatten daha kısa bir süre olması gerektiğini belirtelim. 1 aylık olan ve gelişimini henüz tamamlayamayan bir bebek, günde 7-8 kez emzirilmeli. Zaten ilk aydan sonra bebekler güçlü ve kolay bir şekilde emmeyi öğrenmeye başlar. Bebek emzirme saatleri ise bebeğin gelişiminin ideal bir şekilde ilerlemesine göre uzar.

2 aylık bir bebek geceleri uyanmadığı takdirde 4 saat kadar bekleyebilir. Bebek emzirme sıklığı 3. aydan sonra uzadığı gibi, 6. aydan sonra ise ek gıda takviyesi ile günde ortalama 4-5 kez emzirilmeye başlanır. Yalnız bebeklerin her istediklerinde kesinlikle emzirilmesi gerektiğini unutmamalısınız! Gaz, hastalık ve tahriş gibi durumlardan dolayı ağlamaları dışında, bebekler her istediklerinde emzirilmeli. Ağlamaya başlayan bir bebeği emzirmenin, normale göre çok daha fazla zaman alacağı ve uğraş gerektireceği bir gerçektir. Çünkü ağza almakta ve yutkunmakta zorluk çekerler. Bu nedenle de bebekler aşırı derecede ağlamadan önce emzirilmeye başlanmalı! Peki annelerin bu konuda yanlış bildikleri şeyler nelerdir? Sık ve uzun süreli emzirme genelde annelerde kaygı oluşturur ve süt tükendikçe hemen biteceğine inanılır. Bu iki durumunda yanlış bilindiğini söyleyerek, bebeğin emdikçe süt üretimini artırdığını ekleyelim.

Yenidoğan Bebek Kaç ml Anne Sütü İçer?

Anneler yenidoğan bebek emzirme sıklığı ve süresini merak ederken, aynı zamanda yenidoğan bebeklerin kaç ml anne sütü içmesi gerektiğini de merak eder. Bebeklerin ihtiyaçlarına, fiziksel özelliklerine ve kaç aylık olduklarına göre bu miktarın değiştiğini söyleyebiliriz. Yenidoğan bebeklerin midesi küçük olduğu için, ilk 3 gün 2 saatte bir 30-60 ml alacak şekilde emzirilmesi gerekir. Ancak doğum kilosu fazla olan bebeklerin iştahı da fazla olacağı için, ilk ayda 150 ml alacak şekilde emzirilebilir. Sonraki 3 ay itibari ile 120-180 ml tüketilebilir. 6 ayın sonunda ise ek gıdalar verilmeye başlandığı için öğün sayısı 5'e düşer ve toplamda 1000-1400 ml süt tüketilmeye başlanır.

Ortalama miktarların toplamını bu şekilde söylesekte, yine de bebeklerin sıvı ve süt miktarının birbirinden ayrı olduğunu ve değişkenlik gösterebileceğini belirtmekte fayda var. Öte yandan bebeğinizin ateşinin olması ve suya ihtiyaç duyması gibi sebeplerden dolayı da emzirme miktarı değişebilir. Emziren annelerin ilk zamanlarda sütünün az gelmesine şaşırmamak gerek. Çünkü söylediğimiz gibi bebeklerin midesi küçüktür ve bebekler yeteri kadar beslenmiş olacaktır. Bebek emmeye devam ettiği sürece de annenin sütü daha çok gelir. Her ne kadar yenidoğan emzirme saatlerinin planlaması yapılsa da her bebeğin kendisine göre bir düzeni olacağını unutmamalısınız! İlk aylarda emzirme aralıklarının uzaması da çok normaldir. Yenidoğan bebek emzirme saatlerinde bebeğinizin uyku düzenini de takip etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

1-3 Aylık Bebek Ne Sıklıkla Emzirilmeli?

Bebeklerin ilk aylarını doldurduğunda daha güçlü bir şekilde emdiklerini söyleyerek, büyüdükçe de emzirme sıklığını bebeklerin istediğine göre ayarlayabileceğinizi ekleyelim. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğiniz kolik, korku ya da gaz gibi nedenlerden dolayı ağladığında kesinlikle emzirmemelisiniz. Ancak bu gibi nedenlerin dışında her ağladığında emzirmeniz gerekiyor.

Peki 2 aylık bebek ne sıklıkla emzirilmeli? Şimdi bunun yanıtını verelim. Bebeğinizin midesi zamanla büyüdüğü için artık çok daha fazla emmek isteyecek ve bu nedenle 2-3 saatte bir emzirmeniz yeterli olacaktır. Günde ortalama 6-7 kez emebilen 2 aylık bir bebek, aynı zamanda geceleri 4-5 saat emmeden de uykuya dalabilir. Bu nedenden dolayı bilinçli olarak bebeğinizin uyku düzenini bozmanıza gerek olmayacak.

3 aylık bebek ne sıklıkla emzirilmeli? sorusunun yanıtını ise hemen verelim. 3. ayda emzirme aralarındaki süre uzar ve emme sayısı 5-6'ya kadar iner. Bebeğinizi 3 saatte bir emzirmeniz bu esnada yeterlidir. Uzmanlar, 3 aylık bir bebeğin 2 göğüsten de 7 dakika emmesini yeterli buluyor. Ayrıca bebeklerin 3 aydan sonra geceleri emmesine gerek kalmadığı da bilinen bir kanıdır. Ancak bebeğiniz geceleri sürekli olarak aynı saatte uyanıp emiyorsa, açlıktan uyandığı için bunu yaptığını belirtmeliyiz.

3. Aydan Sonra Bebekler Ne Sıklıkla Emzirilmeli? 

Bebeklerin yaşı ilerledikçe emme sıklıklarının da değiştiğini ve bu durumun her bebekte farklılık gösterdiğini bilmelisiniz. Yenidoğan bebek emzirme sıklığından, 2 aylık ve 3 aylık bebek emzirme sıklığından bahsettik. Peki 4 aylık bebek kaç saatte bir emzirilmeli? ve 4 aylık bebek ne sıklıkla emzirilmeli? hemen yanıtlayalım. 4 aylık bir bebek için günde ortalama 4-5 kez emzirmek yeterlidir. Çoğu anneler 4 aylık bir bebeğin 2,5 ila 4 saatte bir acıktıklarını bilir. Hatta 6. aya kadar bu durumun bu şekilde devam ettiği de bir kanıdır. 6. ayla birlikte zaten bebeklere ek gıda verilmeye başlanıyor. Ek gıdaya geçildiği için de bebeğinizin günde 3-4 kez emmesi normaldir. Emmediği zamanlarda ise ek gıda takviyesi yapabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Gece Kaç Saatte Bir Emer? 

4 aylık bir bebeğin günde ortalama 3-4 saatte bir emmesi gerektiğini söyledik. Gece uyurken bebeğiniz acıkarak uyanmadığı takdirde 5 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Bir Öğünde Kaç ml Süt İçer? 

Bebeğiniz istediği sürece her zaman emzirmeniz gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Anne sütünün ve emzirmenin ne derece önemli olduğunu, bebeğin sağlıklı bir gelişim göstermesi açısından da bunların çok hassas bir konu olduğunu belirtmeliyiz. Peki 5 aylık bebek kaç ml süt içer? 5 aylık bir bebeğin günde ortalama 25-30 ml arasında süt içtiğini söylemeliyiz. Ancak bebeklerin emerken tüketimi de oldukça ayrıdır. Eğer bebeğinizin doyduğunu anlarsanız, onu emzirmek için bir daha zorlamamanız gerekiyor. Bebeğinizin emmesi hem sizin hem de bebeğiniz için bir keyif haline dönüşmesi gerekiyor ki her iki taraf için de bu durum zor olmasın. Bu yüzden ilk etapta annenin konforu çok önemlidir. Emziren annelerin yorulmaması ve bebeğin zorluk çekmeden emebilmesi için kolay ve rahat pozisyonları bilmesi gerekiyor.

1 Yaşından Sonra Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalı? 

Bebeğinizi 1 yaşına kadar anne sütü ile beslediniz. 12. ayından sonra da belli bir süre daha anne sütüyle beslemeye devam etmeniz gerekiyor. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü de bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesi gerektiğini tavsiye eder. Bu esnada da 1 yaş bebek emzirme sıklığı neye göre ayarlanır merak edilir. 1 yaşından sonra bebek emzirme sıklığında bir düşüş olur ve bu da çok normaldir. Bebekler ek gıdaya başladığı için haliyle daha az emmek ister. Bu yüzden bebekler her istediğinde emzirilmelidir.

Aylara Göre Bebek Emzirme Saatleri

Emzirme saatleri ve süreleri aylara hatta günlere göre farklılık göstermesinin yanı sıra her bebeğe göre de farklılık gösterir. Yaşı ilerleyen bebeklerin harcadığı enerji ile birlikte süt içme ihtiyacı da artmaya başlar ve çok daha fazla süt tüketmesine neden olur. İlk zamanlarda zayıf olan bir bebek az süt tüketmesine rağmen, aylar geçtikçe güçlü bir şekilde emmeyi öğrenir ve bu sayede büyük bir çaba ve enerji sarf eder. Hal böyle olunca da emme ihtiyacı oldukça artar. İlk aylarda bebeğin emzirme saatleri çok sık olup, bebek her istediğinde emzirilmesi gerekir.

1 aylık bebeğin emzirme süresi 2 saat olmasına rağmen, erken doğum yapan annelerin 2 saatten daha kısa bir süre emzirmesi gerektiğini belirtelim. Bebeklerin aç olduğunda uykusundan uyandığını ve meme aradığını biliyoruz. Ancak böyle bir duruma rağmen 2 saati geçen bir bebeğin uyandırılması ve emzirilmesi de gerekir. Sık sık emzirmenin kötü bir sonuca yol açacağını düşünmeyin aksine sütü çoğaltmasının yanı sıra pek çok faydası da vardır. İlk aylarda geceleri sıklıkla uyanan bebekler 3. ayın sonunda uyanmazsa, 4-5 saat emzirmeden bekleyebilir. Çünkü karnı doyan bebek rahatça uykusunu alır. Ek gıdalara başlanıldığı zaman ise emzirme saatleri otomatik olarak seyrelir.

Bebek Emzirme Süresi Nasıl Belirlenir? 

Yenidoğan bebek emzirme süresi, bebeklerin içgüdüsel yaptığı hareketlere göre değişkenlik gösterir ve anneler emzirme süresinin ne kadar olması gerektiğini merak eder. Emzirme süreleri bebeklere göre değişkenlik gösterse de genel olarak ortalama süreleri birbirlerine yakındır. Peki bebeklerin emmek istedikleri nasıl anlaşılır? Bebeklerin emmek istediklerine dair bazı işaretler arasında şunlar vardır: Elini ağzına götürüp parmaklarını emmeye çalışmak, ağzını açarak dilini çıkartmak, kucağa alındığında başıyla meme aramak.

Bebeğinizi emzirmek için ağlamasını beklememelisiniz. Yenidoğan bir bebek acıktığında zaten uyanır ve karnı doyduğunda da hızlı ve çok rahat bir şekilde uykuya dalar. Eğer çok uzun bir süre emmeden uyuduysa, uyandırmanız ve emzirmeniz gerekir. Aylara göre bebek emzirme saatlerinin değiştiğini hatta günlere göre değiştiğini öğrendik. Özellikle her geçen gün büyüyen bebeklerin emzirme süreleri de artık uzamaya başlar. İlk haftaya göre 3 aylık bir bebeğin emzirme süresi de oldukça farklılık gösterir. Uzun süre emziren annelerin meme uçlarının tahriş olmasından korkmaması gerektiğini, bunun çok normal olduğunu ve göğüs ucu kremini kullanarak yara olan yerlere sürmenizi ve böylece kısa sürede iyileşeceğinizi belirtelim. Nitekim bundan sonra gönül rahatlığıyla emzirebileceksiniz!

Etiketler: Bebeklerde Emzirme Sıklığı ve Süresi Nasıl Olmalı?
Mart 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR