Bebeklerde kabızlık problemi hakkında detaylı bilgiler

bebeklerde kabızlık

Bebeklerde kabızlık neden olur ve nasıl geçer?

Bebeklerde doğum itibariyle birçok problem görülebilir. Bunlardan biri kabızlıktır. Bebeklerde kabızlık sıkıntısı yaşayan anneler oldukça endişeli ve üzüntülüdür. Çünkü kabızlık nedeniyle huysuz, beslenmek istemeyen, ağrı çeken ve sürekli ağlayan bir bebeğe sahip olmak, hele ki ilk aylarda oldukça zordur. İlk defa anne ve baba olan ebeveynler bu konuda kendilerini çaresiz hissedebilirler. Oysaki üçüncü kez anne olan hanımlar da aynı derecede zorlukta olabilir. Çünkü diğer bebeklerinde bu problemi hiç yaşamamıştır. Her iki durumda da şaşkınlık, çaresizlik, yorgunluk ve daha birçok olumsuzluk olduğu için eksileri bir kenara atıp daima gülümseyen ve sağlıklı bebekler için sizlere destek olmak istiyoruz.

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer ve bunun için ne yapılmalı gibi sorularınızın yanıtlarını almak için makalenin derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.

Bebeklerde görülen kabızlık belirtileri arasında;

  • Kırmızı yüz (ıkınma sırasında oluşur)
  • Beslenme isteksizliği
  • Tuvalet düzensizliği
  • Karında sertleşme
  • Az miktarda kuru kaka ya da uzun süre kaka yapmaması, yer alır.

Düzenli bir şekilde tuvaletini yapan bebek, birden değiştiyse ve yukarıdaki belirtilerin birçoğuna sahipseniz, kabızlık sorunu ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Bebeklerde kabızlık nedenleri nelerdir?

Bazı yeni doğan bebeklerde günlerce ve bazen bir haftaya kadar bağırsak hareketi olmayabilir. Bir bebeğin sindirim sistemi ve bağırsakları hala gelişmekte olduğundan bağırsak hareketleri bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Ancak sadece anne sütü ile beslenen bir bebekte kabızlık oldukça nadirdir. Katı gıdalarla ve bazen formül mamayla tanışan bebeklerde daha sık görülür. Bununla birlikte, bebeğinizin birkaç gün veya daha uzun süredir kaka yapmadığından endişeleniyorsanız, kesinlikle doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Doktorunuzla görüştükten sonra, aşağıdaki detayları inceleyerek bebeklerde görülen kabızlık problemini bir daha yaşamamak için uygulayabilirsiniz.

bebeklerde kabızlık nasıl geçer

Yetişkinlerde sık rastlanan kabızlık problemi ne yazık ki bebeklerde de yaşanabiliyor. Onları sancı içerisinde ve mutsuz görmenin ne kadar üzüntü verici olduğunu anne ve babalar olarak çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizi bu konuda desteklemek istiyoruz. Öncelikle bebeklerde kabızlık sorunun nedenleri konusunu ele alalım. Bebeklerde kabızlık nedenleri;

  • Boşaltım sisteminin yeteri kadar gelişmiş olmaması
  • Yetersiz sıvı miktarı
  • Hareket eksikliği
  • Emzirilen bebeklerde annenin yediği besinler
  • Bebeğin katı yiyeceklerle beslenmesi
  • Süt tüketiminin aşırı olması
  • Bağırsak hastalıkları
  • Ailede var olan bağırsakların yavaş çalışma sorunu

Hareket etmeyen ve yeteri kadar sıvı almayan bebeklerde kabızlık çok sık görülür. Ancak beslenmesi ve sıvı tüketimi çok iyi olduğu hâlde kabız olan bebekler görmekte mümkün. Bunun nedenleri arasında aileden gelen hastalıklar yer alıyor. Ek gıdaya geçmiş çocukların çok fazla inek sütü içmesi bazen kabızlık yapabiliyor.

Bebeklerin boşaltım sistemi çok küçük oldukları için yeteri kadar gelişmemiştir. Bunu her ebeveyn bilmediği için yanlış besleme sonucunda bebekte bu tarz problemler yaşanabilir. Bu nedenle ilk altı ay bebeğe sadece anne sütü verilmelidir.

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Mama sandalyesi içinde mutlu mesut leziz yiyecekleri yerken sindirim konusunda zorluk çeken bebeğinizi en hızlı şekilde rahatlatmak istediğinizi biliyoruz. Bu nedenle yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Emzirilen bebeklerde kabızlık sorunu nasıl geçer diyorsanız, aşağıdaki listeye bakmalısınız.

  • Anne sütü

Anne sütü müshildir. Bu nedenle anneler yediği yemeklere ve sıvı tüketimine dikkat ederek kabız olan bebeği iyileşmesine destek verebilir. Bunun için sık emzirme gerekir. Annenin bol su içmesi, bebeğe iyi gelecektir.

  • Zeytinyağı

Zeytinyağı ile bebeğe masaj yapmak, onu rahatlatır. Ayrıca bir pamuğa zeytinyağı döküp bebeğin makatına sürerseniz, bebek ıkınırken canının yanmasını engellersiniz. Bununla birlikte poposundaki rahatlama ile ıkınmaya çalışacaktır.

  • Masaj

Ilık bir banyo sonrası zeytinyağı ya da bebek yağı ile masaj yapmak, bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır. Bağırsaklar bu masaj sayesinde daha fazla hareketlenip boşaltımını daha kolay yapacaktır.

bebeklerde kabızlık neden olur

  • Banyo

Banyo birçok hastalığın ilacıdır. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan bebeğe banyo yaptırmak, oldukça önemlidir. Bebeğiniz ayrıca küvet içinde oynarken de ağrılarını unutup biraz olsun rahatlayacaktır.

Ek gıdaya geçmiş bebeklerde kabızlık sorunu nasıl geçer diyorsanız, aşağıdaki listeye bakmalısınız.

  • Zeytinyağı

Bebeğin maması ya da anne sütüne biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Elbette bunun için ek gıdaya geçmiş olması şarttır. Yiyeceklerini sıvı olarak hazırlamak, bağırsaklarına destek vereceği için zeytinyağlı çorba yapabilirsiniz.

  • Armut

Armut kabızlık sorunu için elma gibi etkili bir meyvedir. Püre hâlindeki armutu yiyen bebek kabızlık sorunundan yavaş yavaş kurtulabilir.

  • Elma

Elma suyu kabız bebekler için müshil niteliğindedir. Bu nedenle elmayı sıkıp ya da püre hâline getirip bebeğinizi elma ile besleyebilirsiniz.

  • Sıvı tüketerek

Bebeklere ek gıdaya geçtiklerinde günde bir öğün çorba vermek, sindirim sistemlerinin rahatça çalışmasına katkı sağlar.

Bebeklerde kabızlığı önlemek için neler yapılmalı?

Bebeklerimizi en iyi şekilde beslemek ve onlara çok iyi bakmak isteriz. Bu nedenle bebeklere kilo aldıran yiyecekler için tarifler bulur ve en leziz şekilde hazırlarız. Ancak bu besinlerden bazıları bebeklerde kabızlık oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle bebeklerde kabızlığı önlemek için öncelikle beslenme şekillerine dikkat etmeliyiz. Bu nedenle bu sorunun yanıtını üç başlık hâlinde yanıtladık.

  • Anne sütüyle beslenen ve sıklıkla kaka yapmayan bebekler genellikle düzensizdir çünkü annelerinden gelen besin açısından zengin sütün tamamını emmeleri çok muhtemeldir. Bu nedenle kabız olabilirler.
  • Hem mamayla hem de anne sütüyle beslenen bebekler, katı yiyecekleri ilk denediklerinde kabızlığa eğilimlidirler.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlığı önlemek için neler yapılmalı?

Anne sütünün sindirimi kolay olduğu için anne sütü alan bebeklerde kabızlık sorunu nadir görülür. Çünkü anne sütü müshil görevini de üstlenir. Ayrıca mamalar, sindirimi kolay olmayan ve genellikle yeni doğanlarda kabızlığa neden olabilen daha büyük proteinler içerir. Bu nedenle anne sütüne sahipseniz, bebeğinizi daha sık emzirmelisiniz.

  1. Daha sık emzirme.
  2. Yenilen besinlere dikkat etme.
  3. Daha fazla sıvı ve en çok su tüketme.
  4. Bebeğe karın masajı yapma.
  5. Bebeğe banyo yaptırmak.
  6. Zeytinyağı ile nemlendirilmiş pamuğu bebeğin popo deliğine sürme.

bebeklerde kabızlık nasıl giderilir

Mama ile beslenen bebeklerde kabızlığı önlemek için neler yapılmalı?

  • Mama miktarına özen gösterin. Su ve mama miktarı belirtildiği şekilde ve sıcaklıkta olmalıdır. Çok fazla mama ekleyip suyu az koymanız bebeğinizin daha iyi besleneceği anlamına gelmez. Mamalar büyük araştırmalar yapılarak hesaplanır ve üretilirler.
  • Bebeğinizin biberonunu karıştırırken dikkatli olun. Çay kaşığı kullanın. Biberonu sallayarak karışımın oluşmasını sağlarken bebeğe bir yandan gaz hediye etmiş olursunuz. Ayrıca gaz oluşumunu engelleyen biberonlardan satın almanızı tavsiye ederiz.Yaz aylarında bebekler daha sık mama ihtiyacı duyabilir. Bu nedenle bebeğin acıkma saati yaklaşınca mamayı hazırlamaya başlamalısınız. Süreç uzadıkça daha çok susayacak ve bağırsakları da kuru bir hâl alacağı için tuvaletini yapmada zorluk çekebilirler.
  • Bebek bakım ürünleri kullanmak, kabızlığın önlenmesinde etkilidir.

Ek gıdaya geçmiş bebeklerde kabızlığı önlemek için neler yapılmalı?

Bebekler ek gıdaya geçince anneler, bebeklerinin kilo alması için aceleci davranırlar. Çünkü kilo alımı diğer aylara göre yavaşlar ve bu durum anneleri tedirgin edebilir. Sonuç itibari ile de ek gıda konusunda bir karmaşa yaşayabilirler. Bebeklerde kabızlık sorunlarının büyük kısmı ek gıdaya geçiş döneminde ve tuvalet eğitimi zamanında görülür. Ek gıdaya geçiş ile bebeklere her besinin verilmesi yanlıştır. Çünkü bebeğin gelişimine uygun olmayan yiyecekler de vardır. Bununla birlikte kilo alması için sürekli katı gıdalar verilmesi de kabızlığa neden olur.

Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerde annelerin yaptığı büyük yanlışlar;

  1. Altı aydan küçük bebeğe ek besin vermek.
  2. Bebeklere şeker vermek.
  3. Reçetesiz ilaç vermek.
  4. Pirinç unu ile yapılmış mamalar yedirmek.
  5. Muz ve şeftali gibi lifli meyvelerin büyük miktarda verilmesi.

Altıncı ayı yaklaşan bebekler içi anneler erken davranıp onları anne sütü dışında birçok besin ile tanıştırma çabasına giriyor. Ancak doktorlar altıncı ayına girmeleri üzerinde vurgu yapıyor. Bu yüzden bebekler altıncı aydan küçükse ek gıda için beklenmelidir.

Bebeklere karnı ağrıyor diye şekerli su vermek, yanlış bir harekettir. Onların şeker oranı bizimki ile bir olmadığı için şekerleri hızlıca yükselecektir. Bunun yanı sıra reçetesiz ilaç kullanımı yapılan en büyük hatadır! Benim bebeğime bu iyi geldi diye ilaç uzatan yakınlarınızdan uzak durmalısınız. Doktorun ilaç yazması gerektiğini asla unutmayın. Herkesin bünyesi ve gelişimi farklıdır. Doktorlar bebeklere ilaç verirken ağırlık, boy ve gelişimi ile ilgili birçok şeye bakarlar.

Pirinç unu ile yapılan mamalar, ishal olmuş bebekler içindir. Kabız olmuş bir bebeğe pirinç unundan yapılmış besinler vermek, onun canını daha fazla yakar. Ayrıca muz ve şeftali gibi besinler yerine elma ve hurma gibi sindirimi kolaylaştıran besinler tercih edilmelidir.

Bebeğiniz için endişelenmek, özellikle de çok küçük ve savunmasız olduklarında ebeveyn olmanın bir parçasıdır ve tamamen normaldir. Bebeğinizin problemi sona erene kadar onu stresten uzaklaştırmak için asla yalnız bırakmamalı ve onunla oyunlar oynamalısınız. Makalemizde verilen bilgiler tavsiye amaçlıdır. Tıbbi bilgi olarak kullanılmamalıdır.

Etiketler: Bebeklerde kabızlık
Kasım 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR