Bebeklere kilo aldıran yiyecekler nelerdir? En sağlıklı besinler ve tarifler

Bebeklere kilo aldıran yiyecekler

Bebeğe kilo aldıran besinler anneler için oldukça önemlidir. Bebeklerinin besleyip tartan sevgili annelerimiz onların kilo almasını her şeyden çok isteyebiliyor. 6. ay itibari ile anneler, kaçıncı çocuğa sahip olsalar da aynı panik ortamını yaşıyorlar. Bazıları ilk bazıları üçüncü kez ek gıdaya geçerken bebeğine neler yedireceğini düşünüp endişeye kapılabiliyor. Çünkü beslenme şekli aniden değişen bebek için durumu kabullenmek, kolay olmayabiliyor. Bazıları yeni lezzetler tatmaktan hoşlanırken bazıları bundan hiç hoşlanmıyor. Bu nedenle hem yeni lezzetleri sevmeleri hem de kilo almaları için bebeklere kilo aldıran yiyecekler ve bu yiyeceklerin faydalarını ele alıyoruz.

Bebeklere en fazla kilo aldıran yiyecekler

Bebeklere kilo aldıran yiyecekler aşağıda belirtilmiştir. Bebeğiniz altıncı ayını doldurduysa, ilk olarak tadım ardından doyum olarak basamaklar hâlinde ilerlemelisiniz. Birden karışık mamalar yapmak, birden fazla kötülüğe dönüşebilir. Bunlar arasında;

  • Hangi yiyeceğin bebeğe alerji yaptığını anlamak kolay olmaması,
  • Karışımın içinde yer alan her besin farklı tada sahip olduğu için bebek mamayı yemek istememesi,
  • Bir defa tadını beğenmediği bir karışım önüne gelince bir daha kaşık ile yemek istememesi, yer alır.

Bu listede yer alanlar haricinde birçok şey listeye eklenebilir. Biz genellikle annelerin en sık yaşadığı problemleri belirtmek istedik. Bu problemleri en başından önlemek de sizin elinizde.

Ceviz

Sert olduğu için annelerin aklına gelmeyen ceviz altıncı ay itibari ile bebeklere verilebilir. Hem oldukça faydalıdır hem de bebeklere kilo aldıran yiyecekler arasında ilk sırada yer alır. Bu nedenle blend edilen yani blenderdan geçirilen ceviz bebek mamalarına eklenebilir. Özellikle havuçlu ve bebek bisküvili tarifleri daha leziz kılar. Ayrıca bebek bisküvisini kendiniz yapacaksanız, içine ceviz tozu ekleyebilirsiniz.

bebeklere kilo aldıran besinler

Hurma

6. ay itibari ile anneler kilosunun yetersiz olduğunu düşünebiliyor. Bu nedenle onlara hurma gibi bir mucize ile bebeklerini beslemelerini tavsiye ederiz. Bağışıklığı güçlendiren bir yandan kabızlığa iyi gelen hurma kilo alımında oldukça etkilidir. Günde bir hurma yiyen bebeğin kilo aldığını kısa sürede fark edebilirsiniz.

Hurmayı çekirdeğini çıkarttıktan sonra püre hâline getirip mamaların içerisine ekleyebilirsiniz. İlk kez tattırırken çok iyi şekilde ezildiğinden emin olmalı ve yavaş yavaş yedirmelisiniz. Kabuk kısmını soyarak damağa ya da boğaza yapışma gibi küçükte olsa risklerden kurtulmak da mümkün.

Yoğurt

Ek gıdaya geçen bebeklerin büyük bir çoğunluğu ilk olarak anne yoğurdu tadarlar. Ev yoğurdu hem lezzetli hem besleyici hem de çok faydalıdır. Yoğurt tüketimi için doktora danışılmalı ve bebeğin gelişimine göre verilmelidir.

Başlangıçta her besin küçük miktarda verilmeli ve alerji yapıp yapmadığı kontrol edildikten sonra diğer gün aynı besin bir miktar fazla olarak verilmelidir.

Avokado

Besinler arasında fayda olarak bomba niteliğinde olan avokadoyu her bebek yemelidir! Alerjisi olmadığından emin olunca avokado mevsimlerinde bebeklerin öğünlerine katılmalıdır. Olgunlaşmış avokado çekirdeklerinden ve kabuğundan ayrıldıktan sonra ezilmeli ve tattırılmalıdır.

İlk olarak verilen her besin bebeklerde kötü bir etki bırakabilir. Bu nedenle üç gün kuralına uyulmalıdır. Her besin üç gün üst üste verilmelidir. Ardından karma mama tariflerine geçebilirsiniz. Ek gıdaya geçen anneler birden karışık çorbalar yapıp bebeğini beslemeye çalışabiliyor, bu büyük bir yanlıştır.  Bu yüzden bebeklere kilo aldıran yiyecekler için heveslenirken büyük yanlışlar yapmamalıyız.

Patates

Patates Türk mutfağında çok sevilen bir besindir. Oldukça da faydalıdır. Lif bakımından çok zengin olduğu için patatese birçok şekilde tüketiriz. Bu nedenle bebeklere üç gün kuralını gerçekleştirdikten sonra kilo almaları için birçok şekilde mamalarına ekleyebiliriz.

Patatesli çorba, patates ezmesi ve patatesli yemekler bebekler için çok faydalıdır. Patates, folat, demir, B6 vitamini ve çinko gibi temel besinlerle büyüyen bebekler için bir enerji yüklüdür. Ayrıca B vitaminleri, bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini ve beyin gelişimi için önemli bir besin olan kolin içerir. Patateslerde bulunan “dirençli nişasta” adı verilen önemli bir lif türü, bebeğin vücudunu desteklemek için faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesine yardımcı olur. Böylece bebeğin bağışıklık sistemi de güçlenmeye başlar.

Patatesi haşlayarak ve ardından ezerek bebeklere verebilirsiniz. İlk olarak bir kaşık ardından iki ve üç kaşık olarak üç gün tekrar edip bebeklerimizi patates ile tanıştırdıktan sonra öğünlerine ekleyerek bu faydalı besini yedirmeye devam edebiliriz.

bebeklere nasıl kilo aldırılır

Zeytinyağı

Yürümeye başlayan bebekler için yağ alımı gerekir. Çünkü hareketlilikleri daha fazla artar ve daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bu kalorinin büyük bir kısmını besinlerin içerisine zeytinyağı ekleyerek karşılayabiliriz.

Zeytinyağı bebeğinizin beslenmesi içerisinde güvenli ve sağlıklı bir gıdadır. Bebekler altıncı ayından itibaren yeni gıdalara “merhaba” der. Böylece yemeklerde seçicilik dönemi de başlamış olur. Eğer bebeğiniz ya da çocuğunuz yemekler konusunda seçici davranıyorsa kilo alımlarını arttırmak için yiyeceklerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Birçok uzman bebeklerin kilo alması için zeytinyağını öneriyor.

Kabızlık sorunu ek gıdaya geçiş ile başlayabilir. Bu nedenle zeytinyağı kullanımı oldukça etkilidir. Hatta birçok ebeveyn zeytinyağının kabızlık sorunu yaşayanlarda müshil etkisi ürettiğini belirtiyor.

Muz

Muz, sindirimi kolay, zaten yumuşak ve duygusal olduğu ve vitamin ve minerallerle dolu olduğu için bebeklere tanıtılacak harika bir ilk besindir. Bebeklere kilo aldıran yiyecekler arasında muz da yer alır. Üstelik bebekler muzu sever. Çünkü doğal olarak tatlıdırlar. Bununla birlikte yemeyi kolaylaştıran karşı konulmaz kremsi bir dokuya sahip oldukları için de severler. Lezzetli olmalarının yanı sıra bebek gelişimi ve sağlığı için oldukça faydalıdır.

Muz, özellikle olgunlaştığında harika bir karbonhidrat kaynağıdır ve çoğu bebek onları kolayca yiyebilir. Besinlerin olgun olması bebekler için önemlidir, çünkü olgunlaşmış muzlarda pektin parçalanmaya başlar, onları yumuşatır ve daha sindirilebilir hale getirir.

 Armut

Bebekler için armut püresi oldukça lezzetli bir besindir. Bu nedenle onunla ilk tanıştıklarında da onu çok severler. Daha sonra birkaç besin ile karışım olarak da bebeklere verilebilir. Sindirimi kolaydır ve potasyum, C vitamini ve folat gibi temel mineraller ve besinlerle yüklüdürler. Armutun bizim ve bebeklerin sağlığına olan katkılarını bilseydiniz, çok şaşırırdınız. Hadi, sizi şaşırtalım!

Armutun faydaları arasında yaraları daha hızlı iyileştirdiği yer alır. Kolay sindirilir ve besinlerle doludur. Hastalıkları önler ve bağışıklık sistemine destek verir. Asit düzeyi de çok azdır.

Armutların bebeklerde bağışıklığı artırdığı ve enfeksiyonlarla savaştığı bilinmektedir. Armuttaki kafeik asit ve klorojenik asit gibi biyokimyasallar, bağışıklık sistemini uyarmaktan ve bebekleri korumaktan sorumludur.

Bebeklere nasıl kilo aldırılır?

Bebeklere nasıl kilo aldırılır sorusunun yanıtı binlerce belki de milyonlarca anne tarafından merak ediliyor. Ancak kilo sadece besin ile alınmaz. Bunun için düzenli bir uyku da gerekir. Ayrıca banyo da kilo alımı için önemli bir kavramdır. Bu nedenle sadece besinlere değil bebeğin tüm bakımına yönelmek ve birçok şeyi ele almak gerekir. Aşağıdaki detayları inceleyerek bebeklere nasıl kilo aldırılır sorusunun yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

bebeklere kilo aldıran besinler

  • Hareket etmelerine destek olup yorulmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece uyumak isteyecektir. Bunun için önce beslemeli ardından onunla oynamalısınız. Böylece yediklerini sindiecek ve tekrar acıkacaktır. Kalori yakımı nedeniyle kilo almayacağını düşünmeyin. Ne kadar beslenirse, bir o kadar kilo alacağı için hareket eden bebekte acıkacaktır. Hareket etmeye teşvik için sesli oyuncaklar tercih edebilrsiniz.
  • Düzenli banyo yaptırın. Oda sıcaklığını ve suyun sıcaklığını ayarlayıp bebek yıkanmadan önce tüm eşyaları hazırlayarak bebeğe bir banyo keyfi yaşatabilirsiniz. Üstelik bu düzenli olduğunda bebeğinizin sağlığı da olumlu yönde etkilenecektir. Daha iyi bir şekilde uyuyacak, gaz sancıları azalacak ve stresten uzaklaşacaktır. Özellikle kolik bebekler için ılık bir banyo çok rahatlatıcıdır. Düzenli yıkanan bebeğin uykusu da beslenmesi de yavaşça düzene girer. Ayrıca daha çabuk acıkır.
  • Günlük bebek masajı yapmanın bebeklere kilo aldırdığını biliyor muydunuz? Nasıl mı? Bebekler gaz sancısı çektiği için beslenmek istemeyebilir. Bu da beslenme saatinin geçmesine neden olur. Bir kez geçer iki kez geçer ve aradaki zaman dilimler uzayınca beslenme sıklığı azalmış ve yetersizlik oluşumu başlamış olur. Bebeğinize masaj yaparak onu rahatlatır ve karnını doyurması için ona destek vermiş olursunuz.
  • Düzenli uyutun ve uyku saatlerine dikkat edin. Bazı ebeveynler geç saatlerde yatan bebeklerin daha güzel uyuyacağını düşünüyor. Bu oldukça yanlış. Çünkü uyku saati geçen bebek huysuzlaşır ve daha fazla yorulur Uyuyunca da üzerindeki fazla yorgunluk bedenini ve zihnini rahat bırakmaz. Böylece daha sık uyanırlar. Sabah da daha mutsuz uyanırlar. Oysaki düzenli saatlerde uyuyan bebekler, size gerek kalmadan uykuya dalabilirler. Sırtlarını ovalamak ve piş piş demek, onlar için yeterlidir. Uyumakta zorluk çekiyorsa, ona bir uyku arkadaşı verebilirsiniz. Kendini yalnız hissetmeyecek ve daha derin bir uykuya dalacaktır. 
  • Bebeğinizi beslerken ilgisini başka bir yöne çekerseniz, ne yediğini bile anlamadan mama tabağını boşaltabilirsiniz. Örneğin; ışıklı bir balon alıp bebeğin birkaç metre uzağına koyun ve balon içindeki ışığı yakarak bebeğin onu görmesini sağlayın. O ışıklara yönelince azar azar mamasını kaşıkla yedirin. Böylece midesi genişleyecek ve kısa süre sonra yediği yiyecekleri kendi yemek isteyecektir.
  • Bebeğin mamalarını kendinin yemesine izin verin. Bebeklerin döküp saçması, anneler için zor olabiliyor. Birçok kıyafet, yer, masa ve alan kirleniyor. Ancak anneler bu nedenden daha çok bebeklerinin ne yediğinden ve ne kadar yediğinden emin olmamaları nedeniyle kendilerinin yemelerine izin vermedikleri ortaya çıktı. Bebeğinizin önüne iyi haşlanmış kanrıbahar ya da brokoli koyup onu nasıl yiyeceğini izleyerek bu gibi hatalardan kurtulmalısınız. Aksi takdirde büyüdüklerinde motor gelişimleri tamamlanmamış olabilir. Bu da kalem tutamama ve öz bakım ihtiyaçlarını karşılayamam gibi sorunlar olarak karşınıza çıkacaktır.
  • Bebekleri beslerken onların ilgilerini farklı yönlere çekmek için oyuncaklar kullanabilirsiniz. Bebek oyuncakları ile onları oyalamak, zor olmayacaktır. 

Bebeklere kilo aldırmanın püf noktaları

Besinlerin daima olgun hâlini seçmek özellikle dişi olmayan bebekler için oldukça mükemmel bir seçimdir. Ayrıca tatlarının en lezzetli olduğu zamanlar olduğu için çocuklar besinlere daha çabuk alışırlar.

Meyve ya da sebze olarak bebeğinize bir şey servis etmeden önce çok iyi şekilde hazırlamalısınız. Bunun için araştırma yapabilirsiniz. Çünkü besinler kadar nasıl sunulacağı da önemlidir. Bebeklerin yutma problemi yaşamaması için doğru şekilde hazırlanmalılar.

İyice yıkanmalı ve sirkeli suda bekletilmeliler. Kabuklu yiyecekler iyi bir şekilde ayıklanmalı ve toz hâlinde mamalara katılmalıdır. Asla toz olarak bebeğe vermeye kalkmamalısınız. Boğulma tehlikesi yaşayabilir.

bebeklere kilo aldırmak için ne yapılmalı

Bebeklerin tadım işlemi bittiğinde karışımlara daha çabuk alışmaları için içerisine anne sütü ya da mama ekleyebilirsiniz. Böylece tat olarak daha yakın hissedeceklerdir.

Bebeğiniz altıncı ayına girdikten sonra ek gıdaya geçiş sürecini ilk olarak tadım ardından doyum olarak gerçekleştirmelisiniz.

Üç kuralı oldukça önemlidir. Bu yüzden bir besini ilk defa tattırdığınızda daha iyi alışması için diğer gün de aynı besini vermelisiniz. Bu alerji testi için de önemlidir. Eğer bebeğin alerjisi varsa, daha net şekilde ortaya çıkmış olur.

Bebeklere kilo aldıran yiyecekler ile yapılacak mama tarifleri

Ev yapımı bebek bisküvisi (içine ceviz de ekleyebilirsiniz)

Yarım muz

Anne sütü ya da mama

Bebek bisküvilerini toz hâline getirin. Ardından anne sütü ya da mamayı ekleyin. Yarım muzu ezerek karışıma ekleyin ve mamanın pürüzsüz kıvama geldiğinden emin olun.

Bebeğin kilosu için endişelenmeli miyiz?

Bebeklerin her ay doktor kontrolleri oluyor. Bu nedenle doktorlar beslenme konusunda yetersizlik görürlerse zaten anneleri uyarıyorlar. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, endişelenmeye gerek yok, demektir. Çocuğunuzun şişman olması onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Rahatça hareket etmesi, sağlığının iyi olması sizleri bu gibi endişelerden uzak tutmalıdır. Çünkü stresli ve endişeli anne, bebekler için olumsuzluk demektir. Onlar konuştuklarımızı anlamasa da hissederler.

Etiketler: Bebeklere kilo aldıran yiyecekler
Kasım 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR