Çocuğa oyuncak almak için 8 önemli neden!

çocuğa oyuncak almak

Oyuncak almak istiyorum, cümlesi çocuklu evlerde sık duyulur. Ancak ebeveynler yer kapladığı için oyuncak almak isteyebilir. Çünkü bir kez oynanıp kenara yığılan oyuncakların temizliği onları zorlayabilir. Bu nedenle de çocuğa oyuncak almak konusunda kararsız kalırlar.

Bugünkü yazımızda köşede yığılmış olan oyuncakları tekrar kullanmak için tavsiyeler sunarken çocuğa neden iyi oyuncak almak gerektiği konusunu ele alacağız.

Oyuncaklar çocuklar için güvenlidir

Renkli eğitici bloklar gibi oyuncakları kullanmanın değeri, herhangi bir çocuğun bunları güvenle kullanabilmesinde yatmaktadır. Boğulma tehlikesi oluşturmazlar ve oldukça sağlamdır. Ayrıca çocukların yaş grubuna özel olarak üretilirler.

Daha büyük çocuklar çeşitli orijinal yapılar inşa edebilirken, daha küçük çocuklar geometrik şekillerini ve renklerin nasıl bir araya geldiğini öğrenmekten yararlanabilirler. Çocuğunuzun gelişimine destek olur ve ona yıllarca kullanabilecekleri faydalı, yaratıcı eğitici oyuncaklar sağlayabilir.

çocuğa oyuncak almak iyi mi

Çocukların ince ve kaba motor becerilerini geliştirir

Oyuncaklar, doğası gereği, çocukların en sınıra inmek için elleriyle düşünmelerini ve çalışmalarını sağlamak üzere tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu, mantıksal düşünme becerilerini geliştirmeleri için harika bir fırsat sağlar.

Birçoğunun düzgün bir şekilde kullanılması için dikkatli veya hassas bir şekilde kullanılması gerektiğinden, motor becerileri de sahip oldukları oyuncaklardan büyük ölçüde faydalanacaktır. Çocuğunuz eğitici oyuncakları uzun süre kullandıkça el-göz koordinasyonu gelişecek, daha bilinçli, üretici ve mantıklı kararlar alacaktır.

Çocukların ebeveynleri ve arkadaşları ile aralarında bağ kurmasına destek verir

Çocuklar gruplar halinde oynayabilir ve bağ kurmak, iletişim becerilerini geliştirmek ve bir takımda nasıl çalışılacağını öğrenmek için eğitici oyuncaklar kullanabilir. Çocuklar iş birliği yapıp arkadaşlarıyla bir kale, park veya kafe inşa etmeyi planlarlar. Planlarını gerçeğe dönüştürürken de birbirleri iletişim kurarlar.

Bir ebeveyn veya öğretmen olarak, çocuklarınızı dikkatli bir şekilde amaçlandığı gibi kullanmaya teşvik etmek için eğitici oyuncaklarla oynamaya da katılabilirsiniz. Bununla birlikte, aşırıya kaçmamaya dikkat edin ve oyun oturumuyla ilgili kararlar söz konusu olduğunda son sözü çocuklarınıza bırakın. Her konuda kendi başımıza karar verirsek bu oyuncak yığılımı devam edecektir. Çocuklara oyuncak seçme konusunda destek vermemiz gerekir.

Başarı ve üretme konusunda çocukları teşvik eder

Herkes kendi başına bir şeyler üretmenin, çizmenin veya başka bir şekilde yapmanın tatmin edici bir deneyim olduğunu kabul edebilir. Bu, eğlenceye oyuncaklar eklenince tatmin edicilik iki katına çıkar. Çocuklarınıza oyuncaklarla nasıl oynayacakları ve neyi inşa edecekleri konusunda özgür irade vermek onlar için canlandırıcı bir deneyimdir.

Bir araba, bir tekne veya bir ev yapmaya karar verirlerse, bırakın yapsınlar. Yaratıcı eğilimlerini teşvik edin ve bir dahaki sefere oynadıklarında daha da yüksekleri hedeflemelerine yardımcı olacak bir başarı duygusu verin.

Yetenek gerektiren alanlara doğru ilgilerini çeker

Bir çocuğun hangi alanlara ve mesleğe yöneldiğini eğitici oyuncaklarla etkileşimlerinden anlayabilirsiniz. Bir çocuk defalarca bir doktor muayenehanesi veya hastane inşa ederse, tıbbi işlerle ilgilenebilirler ve onlara bazı temel bilgileri açıklayabilirsiniz.

Eğitici oyuncaklarla etkileşime giren çocuklar, kendilerine en çok hangi yumuşak ve zor becerilerin uygun olduğunu keşfetme fırsatı bulacaklar. Örneğin, model olarak kullanmaları için bazı resimler alarak onları hayallerini daha fazla keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.

Oyun oynayarak odaklanma konusunda uzmanlaşırlar

Oyun hakkında ne düşünebileceğimize rağmen, çocuklar bu aktiviteleri çok ciddiye alırlar. Onlara yapı taşları gibi eğitici oyuncaklar sunarak, odaklanmalarını kullanmalarına ve üretken oyuna yönlendirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğun zihinsel gelişimini eğitmek ve kolaylaştırmak için tasarlanmış oyuncaklarla oynarlarsa, kendilerini ifade etmeleri ve hayal güçleri önemli ölçüde gelişecektir. Çocuğunuza kendi hızında keşfetme özgürlüğü verirseniz, yapı taşlarıyla bir şeyler yaratmaya daha fazla odaklanmak zorunda kalır.

Hoşgörü ve kabul etmeyi öğretir

Çocuklar birincilik konusunda ısrarcı olabiliyor. Bu nedenle her oyunu kazanmak için benciliğe yönelebiliyor. Çocukların kaybetmeyi kabullenmeleri ve hoşgörülü olmaları için oyuncaklarla oynaması gerekir. Karşılarındaki kişiye nasıl davranacaklarını oynayarak öğrenebilirler.

Kimya ve fizik gibi konularda bilgi sahibi olmalarını sağlar

Matematik, kimya ve fizik, basit eğitici oyuncak alıştırmalarıyla gösterilebilir ve öğretilebilir. Çocuklara Legolar verirseniz, bir kule yapar ve kulenin neden yıkıldığını anlamaya çalışırlar. Tren setleri alırsınız ve nasıl yan yana dizildiklerini öğrenmek isterler. Böylece ileride görecekleri derslerde yabancılık çekmezler.

Oynayarak öğrenme

Çocuklar oyun oynayarak çok hızlı bir şekilde öğrenirler. Bu nedenle onları oyuncaklardan uzaklaştırmak oldukça yanlıştır. Daima ekrana bakan çocuk telefon kullanımı ile beynini doldururken diğer çocuk ölçer, tartar, hesaplar, el kaslarını hareket ettirir ve daha birçok olumlu fayda sağlar. Bununla birlikte çocuğum hangi videoları izliyor ya da kötü oyunlar mı oynuyor gibi sorular aklınızda yer edinmemiş olur. Bunların dışında;

  • Oyun oynayan çocuklar mutludur.
  • Çocuklar oyun oynayarak dil becerilerini geliştirir ve özgüven sahibi olurlar. Hiç dışarı çıkmamış ya da birbiri ile oynamamış olan çocuklar sosyalleşme konusunda zorluk çekerler. Ayrıca üstün yeteneklere sahip olsalar da özgüven eksikliği nedeniyle kendilerini geri planda tutarlar.
  • Stres ile baş etmelerini öğrenmeleri için çocukların oyun oynaması oldukça önemlidir. Günümüzde stres hayatımızın her yerinde ortaya çıkabiliyor. Bunun için stres yönetimi konusunda önceden kendilerini eğitmeleri hayatlarındaki başarı oranını arttırabiliyor.
  • Yetişkinler bile duygularını ifade etme konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu da karşımızdaki kişinin bizi yanlış anlamasına yol açarken kendi hayatımızın da sürekli stresli olmasına sebebiyet verebiliyor.

Oynayarak öğrenmelerine izin vermek çocukları geleceğe hazırlamak, demektir. Elbette bunun i.in doğru oyuncağı seçmek önemlidir. Bazı oyuncaklar çocuğu eğlendirmek ve oyalamak için üretilirken bazıları ile oynamanın sınırı yoktur. Ne oynamak isterseniz o oyuncağa dönüşebilirler. Bu nedenle çok fonksiyonlu oyuncaklar yerine basit ve ahşap oyuncaklar tercih etmenizi tavsiye ederiz.

çocuğa oyuncak almak

Eski oyuncakları yeniden kullanma

Eski oyuncaklar kenarda dizildiyse bu konu en çok anneleri üzer. Çünkü zamanı geldiklerinde oyuncakları temizlemek ve tekrar düzene sokmak gerekir. Bu sıkıntıdan kurtulmak için birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Bunlar;

Çocuğunuzun eski oyuncakla oynaması için onu teşvik edin.

Çocuğunuzun oyuncaklarla oynamasını teşvik etmek için onunla oyun oynayabilirsiniz. Bir peluş oyuncak bulup onunla senaryolar üreterek birçok farklı oyun sahnelemek mümkün. Böylece çocuğunuzda sizden ilham alıp oyuncaklarla tekrar oynamak isteyecektir.

Çocuğa oyuncak alırken daima eğitici olmalarını isteriz. Ancak bu eğiticiliğe bu kadar önem verirken çocuğumuz ile oyun oynayarak ona neler kazandırdığımız aklımıza gelmez. Çocuklar oyuncaklar oyun oynarken birçok fayda kazanırlar elbette. Ancak bizlerle oynarken bu kazanımlar ikiye katlanır ve geçmişlerine geriye döndüklerinde mutlu hikâyelere sahip olduklarını fark ederler.

Oyuncakları dönüşümlü olarak çocuğa verin

Çocuklarınıza oyuncakları dönüşümlü olarak vermelisiniz. Bir gün araba ile diğer gün de top ile oynamayı bilmeli. Her gün farklı bir oyun oynayınca ilk günkü oyuncağı ile oyun oynamak istemelidir. Ebeveynlerin yaptığı bir hata birçok oyuncağı aynı anda oynaması için çocuğa vermektir. Çocuk hangisine bakayım derken dikkat dağınıklığı oluşacak ve bir oyun ortaya çıkaramadığı için oyuncaklarla oynamakta sıkılacaktır. Üstelik her gün aynı oyuncakları gördüğü için yeni oyuncaklar almak için sabırsızlanacaktır.

Çocuğa oyuncak almak, oldukça büyük kazanımlar almasını sağlar. Ancak eski oyuncakları da değerlendirmek, gerekir. Örneğin, bir oyuncak alıyorsanız, evde olan bir oyuncakla bağlantılı olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bir oyuncak bebeği varsa, bir de bebek arabası almasına izin verebilirsiniz. Böylece bebek arabasını alınca da oyuncak bebeği bir kenara itmeyecek ve onunla oynamaya devam edecektir. Eğer bir oyuncak bebeği varken bir tane daha aynı bebekten alırsanız, diğeri eski olarak bir kenarda bekleyecektir.

Basit oyuncaklar tercih edin

Çok özelliğe sahip olsa da bir oyuncağın onunla oynama süresi kısalmış olur. Ebeveynler pahalı, çok fonksiyonlu oyuncakları daha değerli görebilir. Aslında basit oyuncaklar onlardan daha yararlıdır. Özelliğe sahip oyuncaklar için çocuklar sadece düğmelere basarken basit oyuncaklarla oynayanlar düğme yapmayı öğrenirler.

İkinci el olarak satın ya da birine hediye edin

Ne yaparsanız yapın bazen çocuğunuz birkaç oyuncak ile oynamak istemez. Bunun birçok nedeni olabilir. Onun oynamadıklarını bir kenara alıp birine hediye ederek oyuncağın tekrar kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca oyuncağı ikinci el olarak da satabilirsiniz.

Çocuğa oyuncak almak konusunda kararsız kaldıysanız, oyuncak seçimi için makalelerimize göz atabilirsiniz. Oyuncağın sadece eğitici olmasını değil bir yandan da eğlendirici olmasına da önem vermeliyiz.

Etiketler: çocuğa oyuncak almak
Kasım 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR