Çocuğa Oyuncak Toplama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

çocuklara youncak toplatma

Çocuklarımıza sorumluluklarını öğretmek kolay olmayabilir. Dişlerini fırçalamaları, yataklarını toplamaları, eşyalarını katlamaları ve ev işlerine yardım etmelerini sağlamalıyız. Ayrıca oyuncak karmaşasına son vermek için de toplama alışkanlığı sahibi olmasını sağlayarak her çocuğa bunu öğretmemiz gerekli. Bugünkü yazımızda çocuğa oyuncak toplama alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusunu yanıtlıyoruz. Unutmayın ki bu alışkanlığı kazanarak sadece size yardımcı olmayacak. Bununla birlikte empati kurabilecek, el becerilerini geliştirecek ve sorumluluk sahibi olacaktır.

Ebeveynler olarak onlar daha doğmadan koruma içgüdüsü ile hastalıklardan kaçınır ve kendimize en iyi şekilde bakmaya çalışırız. Ne de olsa bebeğimiz her şeyden önemlidir. Doğduktan itibaren ise her şeyi saatinde gerçekleştirip bakımlarını yapar ve uyuturuz. Ardından günler çabucak geçer ve çocuklarımız büyür. Ancak biz farkında olmadan onların her ihtiyaçlarını karşılayarak doğru yaptığımızı zannederiz. Oysaki bu onlar için kötülüktür. Bu kötülüklerden biri de oyuncak toplama işlemini kendimiz yapmamızdır.

Oyuncak toplama alışkanlığı Kazandırma

Zamanı geldiğinde okula ya da kreşe gidecek olan çocuklarımız için onları hayata hazırlamamız gerekir. Aksi takdirde hiçbir ihtiyacını karşılayamayacaklar. Bununla birlikte içe dönük bir kişilik ile özgüvenlerinden daima ödün verecekler. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adın çocuklarımıza sorumluluklarını yerine getirmeyi öğretmeliyiz.

Öğretmek için büyük bir sabır gerekir. Ancak çocuklarımıza karşı olan sevgimiz bu sabrı bize fazlasıyla verecektir. Ev derli toplu olsun ve çocuğum yorulmasın diye düşünmek yerine oyuncaklarını dağıttığı için ondan bu dağınıklığı toplamasını ve oyuncaklarını yerine koymalarını öğretmelisiniz. Ne yapsam olmuyor ve çocuğum oyuncaklarını toplamıyor diyorsanız, çocuğa oyuncak toplama alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusunun yanıtını aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

  1. Kendine ait bir odası olmalı. Eğer bu mümkün değilse oyuncakları rahatça oynayıp toplayabileceği bir oda sunmalısınız. Çocuklar kendilerine ait olan alanların var olduğunu bilirse zamanla odasının sorumluluğunu sahiplenip odayı dağıtsa bile kendi toplayacaktır.
  2. Oyuncakları belli kategorilere ayırarak hem aradığı oyuncağı kolay bulmasını sağlarsınız hem de oyuncak toplama alışkanlığı kazanırken hangi oyuncağın nereye koyulacağını öğretmiş olursunuz. Kategorilere göre ayrılan oyuncaklar çocuklara düzenli olmayı da öğretir.
  3. Oyuncak toplama işlemini gün sonunda yani uyku öncesi yaptırabilirsiniz. Böylece oyunlarını bölmez ve oyuncakları toplama işleminden sıkılmalarını sağlamazsınız.
  4. Oyuncakları toplatırken eğlenceli bir hâle getirmek için oyun oynayarak bu alışkanlığı kazandırmak mümkün. Örneğin; sevdiği bir şarkıyı söyleyerek oyuncakları kutulara doldurabilirsiniz. Bunun yanı sıra sayarak da oyuncak toplamasını sağlayabilirsiniz.
  5. Eğer çocuğunuzun yaşı küçükse ve oda çok dağınıksa oyuncakları bölümlere ayırıp ona yardım edebilirsiniz. Çünkü küçük dünyalarında bu kadar büyük bir iş yükü yer alması onları üzebilir. Örneğin; hadi gel blok oyuncakları toplayalım deyip ilk olarak parçalı oyuncakları toplayın ki etraftaki büyük dağınıklık yok olsun. Ardından peluş oyuncakları, kitapları ve arabaları gibi kategori belirterek görev verirseniz sonuç daha güzel olur.

Çocuklarımıza bir görev verdiğimizde çoğunlukla yapmak istemezler. Oyunlarını bölmek, telefonları ya da tabletleri bir kenara bırakmak onlar için oldukça zor. Ancak siz ne kadar istikrarlı ve tutarlı davranış sergilersiniz bir o kadar kolay alışkanlık kazandırırsınız. Aksi takdirde bugünlük sana izin dediğiniz an itibari ile bugün yapmasam olmaz mı, yarın yaparım ve bunun gibi itirazlar gelecektir. Özveride bulunmayıp kararlı olmak alışkanlık kazandırma da oldukça önemlidir.

çocuklara oyuncak toplatma

Çocuğa alışkanlık kazandırırken yapılan yanlışlar

  1. Tehdit etmek. Seni bir daha asla parka götürmeyeceğim. Bu sözü söylemek yerine oyuncakları çabuk topla ki parka bir an önce gidip beraber eğlenelim, diyebiliriz.

  2. Öfke içeren cümleler kurmak. Sinirlenmek oldukça normal bir durum. Çocuk eğitimi çok zor. Ancak öfkenize hakim olup onu korkutarak konuşmamalısınız. Bunun yerine bakalım kaç saniyede oyuncakları topluyorsun, kırmızı oyuncakları sayalım diğerlerinden fazla mı dersin gibi cümleler ile çocuklarımızı sorumluluk almaya teşvik etmeliyiz.
  3. Hakaret etmek. Çocuk eğitiminde hakarete yer verilmemeli. Sen yapamazsın, sen beceriksizsin ve sen zaten ne yapabilirsin gibi cümleler onların minik kalplerinin kırılmasına neden olur. Kendilerine güvenmeyen bir nesil yetiştirmemek için hakaret etmemeliyiz.
  4. Kıyaslama yapmak. Bak arkadaşın nasıl yetenekli, sen ise bir oyuncak bile toplayamıyorsun! Ne kötü bir cümle di mi? Ancak bunu yapabiliyor ve böyle cümleler kurabiliyoruz. Kıyaslama yapmak çocukları yanlış yönlere iter. Kıskanç ve bencil olurlar.

Etiketler: oyuncak toplama
Eylül 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR