Çocuklarda Telefon (Teknoloji) Bağımlılığını önleme yolları

çocuklarda telefon bağmlığlı

Çocuklarda Telefon Bağımlılğı

Teknoloji hepimiz için bulunmaz nimet hayatın her aşamısında insanoğlunun işine yarayan araç gereçler bazen zararlı da olabiliyor. Hele ki geleceğimiz canımız çocuklarımız sağlığı söz konusu ise teknoloji ve telefon bağımlılığı gelecekte hayatlarına yön vermelerine varacak kadar zararlıysa şimdiden bir önlem almak gerekebilir. Telefon bağımlılığını önlemek için birçok yöntem deneyebiliriz. Örneğin; araç gereç kullanabiliriz. Çocukları telefon kadar oyalayacak birçok araç ve gereç var. Bunlardan biri de oyuncak! Oyuncak ile oynayan çocuklar okul çağında derslerine adapte olma konusunda zorluk çekmez iken telefon bağımlısı olanlar için derslere katılmak oldukça zor. Bu durum da en çok ebeveynleri üzüyor. Hiç üzülmeyin! Bugünkü yazımızda çocukları telefon kadar oyalayacak ve sonucunda akıllı telefon bağımlılığını bırakmalarına yardımcı olacak oyuncak çeşitlerini ele alacağız! Yazımızı okuyarak siz de bu bağımlılığa son verebilirsiniz.

Çocuklar için telefonun zararları yıllardır pedagoglar, öğretmenler, doktorlar ve uzmanlar tarafından tartışılıp ebeveynlere birçok şekilde aktarılmaya çalışıyor. Akıllı telefon bağımlılığı yaşı ne yazık ki her geçen gün daha da düşüyor. Bu nedenle birçok ebeveyn bu bağımlılığı yok etmenin ve azaltmanın bir yolu olmadığı endişesine kapılabiliyor. Aslında her ebeveyn farklı bir bağımlılık geliştirebilir ve çocuğunu cep telefonlarından uzak tutabilir. Üstelik bunu başarmak hiç de zor değil! Bunun için kararlı olup önemli ipuçlarını dikkate almak yeterli olacaktır.

teknoloji bağımlılğı

Dört yaşında olan bir çocuk konuşamıyor fakat cep telefonu ile mesajlaşmayı başarabiliyor! Evet, kulağa şaşırtıcı da gelse bu gibi durumlar ile pedagoglar çok fazla karşılaşıyor. Çünkü çocuğumuza telefonu verdiğimizde bizlerden daha fazla özelliğini kurcalayıp öğrenebiliyorlar. Çocuklar bu kadar telefon ile zaman geçirmeye hevesli olunca da ebeveynler bir o kadar akıllı telefon kullanımı konusunda panik yapabiliyor. Çünkü fiziksel, psikolojik ve zeka gelişimi gibi birçok önemli açıdan bakıldığında telefonun yüzlerce hatta binlerce zararını bulmak mümkün.

Çocuklar için telefon kadar değerli olabilecek oyuncak çeşitleri

Robotlar

Telefon bağımlısı çocuklar için en iyi oyuncak seçimlerinden biri robotlardır! Üstelik robot oyuncakların faydaları çocukları telefondan uzaklaştırmak ile bitmiyor. İşte robot oyuncakların faydaları;

Mantıksal gelişimi arttırır ve problem çözme becerilerini geliştirir.

  • Bilişsel gelişimlerine katkı sağlar.
  • Farklı düşünmelerine yardımcı olur.
  • Sabırlı olmalarını teşvik eder.
  • Adapte olmalarına yardımcı olur.
  • Ekip çalışmasını teşvik ettiği için çocukların sosyalleşmelerini sağlar.

Yeni çıkan oyuncak çeşitleri

Yeni çıkan ve yeni moda olan her şey herkes tarafından sevilir. Bu nedenle yeni üretilmiş olan son moda oyuncaklar tüm çocukların gözdesidir. Özellikle de bu oyuncaklar hayranı oldukları karakterler ile ilgiliyse!

Masa oyunları

Ailece zaman geçirmek ve çocukları telefondan uzaklaştırmak isteyenler tabu, monopoly ve jenga gibi eğlenceli masa oyunları oynayabilirler.

Parçalı oyuncaklar

Legolar küçük ve büyük herkesin en sevdiği oyuncaklardır. Ayrıca yararı olan birçok oyuncak kategori listesinde de yer alırlar. Çünkü parçalı oyuncakların faydaları oldukça fazladır. Çocukları telefon kadar oyalayacak oyuncak çeşitleri listesinde mutlaka lego gibi parçalı oyuncaklar da olmalıdır.

Oyun hamurları

Okul öncesi ya da sonrası hiç fark etmeksizin herkes oyun hamurları ile oynamayı çok sever. Hatta oyun hamuru ile oynarken zamanın nasıl akıp gittiğini anlamayız. Çünkü ince ve kaba motor gelişimlerimizi desteklerken bir yandan stresten uzaklaşırız.

Teknoloji arttıkça stres oranının da bir o kadar artması ne yazık ki doğru! Bu nedenle çocukları stresten uzaklaştıracak oyuncaklar ile tanıştırmalıyız.

Kumandalı oyuncaklar

Telefon kumanda gibi ataçlar çocukların her zaman ilgisini çeker. Bu nedenle kumandalı oyuncak tercih edebilirsiniz. Robotlar, arabalar ve trenler gibi seçebileceğiniz birçok kumandalı oyuncak var.

Akıllı telefon bağımlılığını önlemek ve azaltmak için yapılabilecekler listesi

çocuklarda teknoloji bağımlılğı

  1. Evde durduğunuz süreyi mümkün olduğunca azaltın. Çocuğunuzun aklına telefon geldiğinde ona parka gitmeyi teklif edin. Park uzaksa dışarı çıkartıp bisiklet ya da scooter sürmesini söyleyin. Bu gibi eylemler için imkânınız yoksa balkonda beraber oturup piknik yapın ya da beraber çiçek ekip onları sulayın. Açık hava etkinlikleri daima eğlencelidir.
  2. Çocuğunuza telefonu tanıtmayın! Bebek ya da çocukluk döneminde sussun, ağlamasın ya da yaramazlık yapmasın gibi bahanelerle verilen telefonlar onlar için oyuncak hâline geliyor. Bir kere tanıştıkları telefon bir daha ellerinden alındığında daha da kıymetli oluyor ve hiç bırakmak istemeyebiliyorlar. Özellikle anneler bebekleri ya da çocukları yemek yesin diye yemek masalarında telefon açık olmasına izin veriyorlar. Bu gibi hareketler de bağımlılığı çağırmış oluyor.
  3. Üretim yapmasına izin verin. Çocuklar bir şeyler ürettiğinde mutlu olurlar. Ne de olsa alkışlanmak ve güzel cümleler duymak herkesin hoşuna gider. Bu nedenle onunla beraber mutfakta bir şeyler yapabilirsiniz. Örneğin; hamur yoğurmasına izin vererek, kek çırpmasına müsaade ederek ya da masayı toplamasını isteyerek hem empati kurmasını hem de telefon bağımlılığından kurtulmasını sağlamak mümkün. Bununla birlikte oyun hamuru gibi oyuncak çeşitleri alıp çocukları telefon kadar oyalayacak oyunlar oynayabilirsiniz.
  4. Aile saati düzenleyin. Her gün belirli saatlerde aile saati olduğunu söyleyip birlikte bir şeyler yapabilirsiniz. Bu da aile bağınızı güçlendirirken aile içerisindeki bireylerin yaşantılarında oluşan sorunların daha kolay çözülmesini sağlayacaktır. Birlikte okunan kitaplar, izlenen filmler, çıkılan seyahatler ve daha birçok şey hem ailenizi iyi gelecek hem de çocukları telefon kadar oyalayacaktır.
  5. İhtiyacınız olmadığı zamanlarda interneti kapatın. İnternetle alakalı bir işiniz olmadığı süre zarfında wifi ve telefonunuzun mobil veri kullanımını kapatabilirsiniz. Ayrıca telefona sınırlı uygulama indirmek onun daha çabuk sıkılmasını sağlamak demektir. Bununla birlikte indirdiğiniz uygulamaların çocuğun yaş ve zekasına uygun ve eğitici bir şey olması onun yararı olacaktır. Modemi kapatmak, ailenizin cep telefonlarından ve diğer cihazlardan uzak durmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede siz de çocuğunuza telefon vermek yerine onunla oyun oynamaya odaklanabilirsiniz. Aynı şekilde interneti kapatarak çocuklarınızı cep telefonu kullanmaktan uzak tutabilir ve aile üyeleriyle sosyalleşebilirsiniz.
  6. Çocuğunuza zaman ayırın. Çocuklarınızla ne kadar çok zaman geçirirseniz onların ileride bir o kadar özgüven sahibi ve mutlu olmalarını desteklemiş olursunuz. Arkalarında duran bir aile olduğunu bilmek onlara güç verecektir. Ancak sürekli bahane üretir ve iş konularını ön planda tutarsanız çocuğunuzun telefon bağımlısı olmasında payınızın olduğuna inanmanız gerekir. Unutmayın ki, çocuklar ebeveynlerini örnek alırlar. Sürekli telefon ve pc başında olan ebeveynlerin çocukları da elbette aynısını yapacaktır.
  7. Sosyal medya için sınır koyun. Küçük yaşta akıllı telefon bağımlısı olma nedenleri arasında sosyal medya da yer alır. Bu nedenle sosyal medya için sınır koymalısınız. Video ve fotoğraf paylaşımları için haftada bir video paylaşmalısın gibi kurallar koymalısınız.
  8. Eğlenceli etkinlikler planlayın ya da kendiniz yapın. Evde çocuklarla birlikte yapılacak birçok etkinlik var. Bununla birlikte bu etkinlikleri çoğaltmak adına siz de bir şeyler üretebilirsiniz. En azından masa oyunlarında satın alıp çocukları telefon kadar oyalayacak oyuncak çeşitleri ile vakit geçirebilirsiniz.
  9. Telefona bakmak için belirli bir süre tanıyın. Telefon için verilen süre hem daha tatminkâr olmalarını hem de evde var olan kuralların uyulması gerektiğini sağlamış olur.
  10. Uygulamalar için ebeveyn kontrol ayarları yapın. Telefonların ne kadar büyük bir tehlike olduğunu her ebeveyn bilir. Bu nedenle yaş kısıtlaması, belirli uygulamalar haricinde diğerlerin kapalı olması ve bunun gibi getirilecek olan ayarlar ile çocuğunuz telefon ile meşgul iken içinizin rahat olmasını sağlayacaktır.
Etiketler: çocuklarda telefon bağımlılğı
Eylül 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR