Çocuklar İçin Dikkat Geliştirici oyun ve Oyuncaklar

çocuklar dikkat geliştiren oyuncaklar

Çocuklar için Dikkat geliştirici Oyuncaklar

Dikkat eksikliği bir diğer deyişle hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar her gün birçok şey ile mücadele ederler. Bunlar arasında odaklanma, el – göz koordinasyonu kurma, hareketsiz oturma ve dürtülerini kontrol etme gibi önemli eylemler yer alır. Bu nedenle hareketli oldukları süreçten daha fazla yorulurlar. Çünkü beyinleri onlara sürekli yapma ve etme gibi komutlar vermeye çalışır iken onlar bir yandan hareket hâlindedir. Bu durum da en çok ebeveynlerini üzer ve onların endişeye kapılmalarına neden olur. Ancak çocuklar dikkat geliştirici oyuncaklar ile oyun oynayarak psikiyatrik bozukluklarının çoğundan kurtulabilirler. Bununla birlikte dikkat eksikliği problemi tedavisi için yapılabilecek birçok etkinlik var.

Gelişen teknoloji ile sahip olduğumuz problemler için üretilen birçok çözüm kaynaklı eşya, ilaç, alet ve aktivite var. Bu aktivitelerden bazıları da hiperaktif çocuklar için dikkat geliştirici oyunlar. Ayrıca birçok oyuncak odaklanma, motor becerileri geliştirme, hareket etmelerini sağlama ve bunun gibi faydalar sağlıyor. Bugünkü yazımızda dikkat eksikliği problemi yaşayan çocuklar için sorunlarının üstesinden gelmeye destek veren dikkat geliştirici oyun ve oyuncaklar konusunu ele alacağız. Yazımızı okuyarak okul çağında olan hiperaktif çocukların derslere daha iyi adapte olmasını nasıl sağlayabiliriz ve enerjilerini atmak için neler yapmalıyız gibi birçok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

çocuklarda dikkat çekici oyuncaklar

Dikkat Geliştirici Oyuncaklar

Özellikle Hiperaktif çocuklar enerjilerini bir türlü atmayı başaramadıkları zamanlarda kendilerini daha da rahatsız hissettikleri için durmadan koşar, konuşur ve yerlerinde duramazlar. Siz de bu problemi sık sık yaşıyorsanız çocuğunuza oyun oynatarak enerjisini atmasını ve dikkatinin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Satranç

Dünyaca sevilen bir oyun olan satranç diğer oyunları oynayarak sahip olamayacağınız birçok faydaya ulaşmanızı sağlar. Bu faydalardan biri de dikkat güçlendirici etkiye sahip olmasıdır. Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar üzerinde yapılan birçok klinik denemeler sonucunda satrancın hastalığın tedavisine yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.

  • Bakış açısını geliştirir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Odaklanmayı arttırır.
  • Üretime teşvik eder.
  • Dikkatli düşünme ve planlamaya teşvik eder.
  • Hafıza kaybının önlenmesine destek verir.
  • Terapilerin daha etkili olmasına destek verir.
  • DEHB belirtilerinin iyileşmesine katkıda bulunur.
  • Elektronik satranç panik atağın önlenmesini sağlar.
  • Problem çözme yeteneklerini arttırır.
  • Sosyalleşmelerini sağlar.

Satrancın daha birçok faydası var. Ancak hiperaktif çocuklar için olan faydaları üzerinde durmak istedik. Bir oyunun çocuklar üzerinde ne derece olumlu yönde etkili olduğunu okuyup şaşırdığınıza eminiz. Ancak satranç oyunu sadece çocuklar için değil, bu oyunu oynayan herkes için aynı şekilde olumlu etkiye sahip. Bu nedenle bu oyunu oynamak için kendimize zaman ayırmalıyız.

çocuklarda dikkat çekici oyuncak nelerdir

Denge oyunu

Yerinde duramayan ve bu nedenle birçok konuda zorluk yaşayan çocuklarımız için denge oyunu onlar için en büyük ilaçtır. Bu oyunu oynarken hem eğlenir hem de hareketsiz kalmayı öğrenirler. Böylece daha çok mutlu olur ve özgüvenlerini geri kazanırlar.

Tiyatro

Tiyatro yapıp evde ailece etkinlikler düzenlemek mümkün. Üstelik bunu renklendirmek adına kostümler kiralayabilirsiniz. Dilerseniz hayali olarak yapıp sadece sahneyi sergileyebilirsiniz. Her şey size kalmış. Yeter ki, çocuğunuzun eğlendiğine şahit olun ve bu tarz etkinlikler ile ona destek olun. Geriye dönüp baktığınızda başarının nasıl oluştuğunu görüp gülümsemek için günlük bir saat çocuğunuzun problemini çözmek için bile yeterli olabilir.

Seksek

Boş zamanlarınızda hiçbir oyun ya da aktivite aklınıza gelmiyorsa yere ipten bir seksek oyunu kurun ve çocuğunuzla oynayın. Açık hava aktiviteleri çocukların enerjilerinin daha kolay atılmasını sağlasa da bazen evden dışarı çıkma imkânı bulamayabiliriz. İşte bu gibi anlarda seksek oyununu iç mekânda da oynayabilirsiniz. Ancak dış mekânda oynamak elbette çok daha eğlenceli olacaktır.

Sudoku

Sudoku oyunu hafıza güçlendirici ve dikkat geliştiricidir. Bu nedenle özellikle yaşlılara sudoku gibi oyunlar önerilir. Çünkü yaşlandıkça hafızamız kötüleşebilir. Hiperaktif çocuklar için ise süre nedeniyle hızlı karar vermeye yardımcı olur. Bu nedenle sınava hazırlanan çocukların sudoku çözmesi oldukça yararlı olur. Stres yapmadan ve hareketsiz kalarak başarıya ulaşmak için ne yapmaları gerektiğini bu oyun sayesinde keşfedebilirler.

Dikkat geliştirici oyuncaklar hangileridir?

Hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar için dikkat geliştirici bir oyuncak var. Bu nedenle bu oyuncaklardan alıp onlarla oynarken hem enerji atmalarını hem de sinirlerinin bozulmasına neden olan dikkat dağınıklığı problemlerinin yavaş yavaş geliştirmelerini sağlayabilirsiniz. Çağımızda birçok hastalık ve psikolojik problem var. Bunlarla birlikte çözüm için birçok alternatif de mevcut. Yeter ki problemleri ne çok fazla dert edip sürekli kafamıza takalım ne de boş verip umursamazlık yapalım. Biz en iyisi her şeyi oluruna bırakıp elimizden geleni yapalım!

Dikkat eksikliği için en etkili oyuncaklar aşağıda belirtilmiştir. Her oyuncağın farklı bir özelliği ve oynama şekli olduğu için her birini alıp farklı zamanlarda kullanabilirsiniz. Unutmayın ki oyuncaklar ya da bu gibi araçlar çok etkili ya da sizler için en iyileri olabilir. Önemli olan oyuncağı çocuğunuza sevdirmektir. Bu da sizin elinizde.

çocuklarda dikkat eksikliği

Hafıza oyunları

Hafıza oyunları oynamak, dikkat, konsantrasyon ve odaklanma gibi beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlar. Hafıza oyunları, eleştirel düşünmeye yer verir. Böylece başkalarının düşüncelerini anlamaya çalışırlar.  Bu da çocukların dikkatlerini ayrıntılara vermelerine destek olur.

Bu tarz oyunlar görsel hafızanın gelişimine katkı sağlar. Farklılıkları tespit etmeye veya ilgili iki görüntüyü birbirine bağlamaya dayalı birçok hafıza oyunuyla çocuklar görsel ayrımcılığı geliştirir. Bu, görüntüleri birbirinden ayırt etmede bir hızlanmaya yol açacaktır. Hafıza oyunu oynayan çocuklar kurallı ve planlı bir hayat yaşamaya eğilim gösterebilirler. Ayrıca dikkat eksikliğinin çözümü için hafıza oyunları oynamak oldukça yararlıdır.

Yapbozlar

Dikkat eksikliği yaşayan hiperaktif çocuklar genellikle hareket hâlinde oldukları için kaslarını çalıştırma konusunda zorluk çekebilirler. Bu nedenle güvenleri kırılabilir. Yapboz oyunu ise güven inşa etmeye yardımcı olur. Çocuğunuzun zeka gelişimi ve beğenisine göre bir yapboz oyunu satın alıp onun güvenini geri kazanmasına destek olabilirsiniz.

Yapboz oyunları zeka geliştirir, odaklanmayı arttırır, sosyalleşmeye teşvik eder, mantıksal becerilerini geliştirir ve bilişsel yetenekleri arttırır ve bunun gibi daha birçok olumlu yönde etki yapar.

Parçalı oyuncaklar

Parçaları birleştirmeye teşvik eden oyuncaklar dikkat güçlendiricidir. Çocuklar bir şey inşa etmeyi sevdikleri için parçalı oyuncaklar ile oynamayı çok severler. Onlar eğlenirken bir yandan düşünme becerileri gelişir, hayal güçleri artar, sosyalleşir, el- göz koordinasyon kurma konusunda başarılı olurlar.

Legolar, ahşap parçalı bloklar ve üst üste dizilen koordinasyon kurmaya teşvik edici oyuncaklar alıp dikkatlerinin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Müzikli oyuncaklar

Küçük çocuğunuzun müziği sevdiğini zaten fark ettiyseniz, bir sonraki adım çocuğunuza bir müzik aleti vermek olacaktır. Bu durumda, en iyi seçenekleriniz mini piyanolar, gitarlar, davullar, tefler ve mikrofonlardır.

Bu müzik aletlerinin her yaşa uygun çeşitleri var. Küçük çocuklar için sadece birkaç tuş ve renkli basit seçenekler vardır. Bunlar birkaç melodiyi çalabilir. Böylece Duyusal becerileri artan çocuklar çevrelerini keşfetmeye çalışırlar. Çalan müziği ezberlerken de hafızaları güçlenir. Müziğin hangi tuşla ve nasıl çalıştığını öğrenirken de odaklanırlar.

Spor oyuncakları

Ok atma, paten kayma, scooter sürme, bisiklete binme, dart oynama ve bunun gibi birçok oyun için alınacak spor oyuncakları çocuğun yeteneklerinin artmasına ve dikkat dağılma problemlerinin tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.

Mini futbol sahası ya da basketbol sahası gibi her yere kurulabilen portatif ve eğlenceli oyuncak setlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca açık havada spor faaliyetleri yapmalarını teşvik ederek enerjilerini üzerlerinden atmalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Hiperaktif çocuklar için neler yapılmalıdır?

  • En etkili ilacın “ebeveynler” olduğunu asla unutmayın!

Hiperaktivite problemi yaşayan çocukların aileleri genellikle panik hâlinde olurlar. Siz bu hatayı yapmayıp aksine oldukça soğukkanlı davranmalısınız. Çocuğunuza destek olmak için ona sürekli otur, yapma, etme ya da biraz yerinde dur gibi ünlem işareti ile sonlanan kısa ve kırıcı cümleler kurmak yerine onunla beraber oynamaya çalışın. Hareketlendiği anlarda hadi gel beraber dans edelim, şimdi koşarken bir yandan sayı sayalım gibi etkinlikler yaptırıp beyinlerini rahatlatmaya çalışmalısınız.

Hiperaktif çocuklar için okul çağında zorluklar yaşayacaklarını ya da derslerde kötü notlar alacağını belirten birçok yazı okuduk. Siz bu yazılara aldırış etmeyip çocuğunuzun yanında olarak ona daima destek verin. Asla diğer çocuklar gibi olduğunu düşünüp sorunlarını da göz ardı etme hatasına düşmeyin. Sorunlarını göz ardı ederseniz çocuğunuz diğer çocuklardan neden farklı olduğunu düşünüp kendini kötü hissedebilir. Bununla birlikte her konuda başarısız olacağını düşünebilir.

Dikkat geliştirici etkinlik, oyun ve oyuncaklar ile elbette çocuğunuza birçok konuda yardımcı olabilirsiniz. Ancak en büyük ilaç sizin ona olan güveniniz ve sevginizdir.

en güzel dikkat geliştirici oyuncaklar

Önce oyun sonra ödev

İlkokula giden çocuğu olup bu konuda ilk tecrübesi olan ebeveynler çocuklarının geride kalacağı endişesi ile birçok yanlış davranışta bulunabiliyor. Bunlardan biri de çocuk eve geldiği gibi ödevlerini bitirmesini istemesidir.

Günün yarısını ders yaparak geçiren ve beyni yorgun olan çocuklar da ödevlerini geç bitirmek ya da hiç yapmamak için ailelerini zorlayabiliyor. Bu nedenle ilk olarak oyun oynamasına izin verip fiziksel ve ruhsal olarak rahatlamalarını sağlamanız gerekir. Böylece okulda iken yaşadığı stresten uzaklaşıp ödevlerine daha kolay adapte olacaklardır.

  • Hareketsiz kalması gerektiği zamanlarda daima sayaç kullanın.

Başlık sizler için biraz tuhaf gelebilir. Ancak burada belirtmek istediğimiz çocuğun dikkat eksikliği problemine en iyi şekilde yardımcı olmak için ona ara sıra mola verdirmek gerekir. Beş on dakika oturup ders yapan çocuk için üç dakika mola süreci gerekebilir. Bu üç dakika içinde hareketli olmasına izin verirken eğlenmesini de sağlayabilirsiniz. Örneğin, hadi yirmiye kadar zıpla ardından ödeve devam edelim diyebilirsiniz.

Kullandığınız süre çocuğun hareketliliğine göre değişebilir. Bazen beş bazen on bazen de on beş dakikada bir mola vermeyi unutmayın. Asla bir defada ödevi tamamlamasını beklemeyin. Çünkü hiçbir çocuk bir anda okula adapte olamaz ve ilk günden ödevlerini güle oynaya tamamlamaz. Her şey için küçük de olsa bir adaptasyon süreci gerekir.

  • Hareketli olmasına izin verin

Bazı aileler çocukların hareketli olduğu anlarda oturmalarını ya da hareketsiz kalmalarını söyleyebiliyor. Siz ise tam tersi hareketli olduğunu görürseniz bunu görmezden gelmeye çalışın. Kendinizi bu duruma alıştırın.

Hiperaktif çocukların hareketsiz kalmasını beklemek ve bu nedenle onlara emir vermek oldukça yanlıştır. Bu durum onlar için oldukça zarar vericidir. Daha fazla stres yapıp heyecanlanırlar. Böylece elleri ve ayakları birbirine dolanır ve özgüvensiz olarak büyüyebilirler.

  • Gevşemesi için her gün egzersiz yaptırın

Dikkat eksikliğinin tedavisi için çocuğunuza her gün egzersiz yaptırarak gevşemesini sağlayabilirsiniz. Böylece günlerini daha huzurlu bir şekilde geçirecekler.

  • Dans etmesini sağlayın

Uzmanlar dikkat geliştirici oyunlar dışında daha birçok etkinliğin olduğunu belirtiyorlar. Bunlar arasında dans etmek yer alıyor. Unutmayın ki vücudumuzun kontrol mekanizması beynimizdedir. Bu nedenle beynimizi ne kadar rahatlatır ve bir şeyler ile meşgul edersek kaslarımızı da bir o kadar iri kullanmış oluruz. Bu nedenle dans etmek hiperaktif çocuklar için çok yararlıdır.

Enerjilerinin yol olmasını sağlarken bir yönden eğitici ve keyifli bir aktivite yapmalısını istiyorsanız çocuğunuzu dans kursuna verebilirsiniz. Meşgul olmadığınız zamanlarda onunla dans edebilirsiniz.

  • Sakinleştirici müzik dinletin

Müzik ile ruhumuzu beslerken beynimizi de boşaltırız aslında. Gün içerisinde biriktirdiğimiz her ne varsa yok olup gider iken bulutlu bir görüntüyü silip güneşli bir ekrana dönüveririz. Dans ederken hareketli ve ders yaparken ya da diğer saatlerde çalmak için sakinleştirici müzik listesi hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra uykuya hazırlık için de aynı şekilde yavaş müzikler dinletebilirsiniz.

Dikkat eksikliği için en etkili spor aktiviteleri

Spor faaliyetleri sadece kaslarımız için faydalı değildir. Bir yandan psikiyatrik bozukluklar için tedaviye yardımcı olur. Bu nedenle hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar için spor aktiviteleri önerilir. Biz sizler için en etkili olanlarını belirtmek istiyoruz.

Dövüş sporları

Kendini kontrol etme, disiplin ve saygı, dövüş sanatları derslerinde özellikle üzerinde durulan becerilerden sadece birkaçıdır. Öğrenciler, her yeni dövüş sanatları kombinasyonunda adım adım talimat vererek öğrenirler ve dikkatlerini dağılması da zorlaşır. Dövüş sanatlarının şaşırtıcı bir yararı, dikkat eksikliği yaşayan çocuklara hayatlarının diğer alanlarında rutini kabul etmeyi, geliştirmeyi ve kullanmayı öğretmeye yardımcı olabilecek eğitmene boyun eğmek gibi eylemleri kullanmasıdır.

Tenis oynamak

Tenis oynayan çocuklar içerisindeki yaşadıkları öfke ve kötü duyguları dışa vurabilirler. Her topa vurduklarında biraz daha sakinleşir ve daha aktif bir hâle gelirler. Ayrıca çocuklar için oldukça güzel bir oyundur. Tenis, çiftler halinde oynarken koordineli ekip çalışılmasını ve iletişim halinde olunmasını gerektirir. Bununla birlikte hızlı tempo çocukların sürekli konsantrasyonunu sağlar.

Futbol oynamak

Dikkat eksikliği problemini çözümlemek için çocuğu seveceği spor faaliyetlerine teşvik etmek gerekir. Bunlardan biri de futboldur. Futbol oynayan çocuk dost kazanır ve sosyalleşir. Bir yandan da dikkat sürelerini korumalarını sağlamaya yardımcı olur.

At Binmek

Hayvanlarla ilgilenmek oldukça huzur verici ve sakinleştiricidir. Bu nedenle çocuğunuzu at binme faaliyeti ile tanıştırabilirsiniz. Ayrıca çocuklar atla etkileşime girdikçe, aynı davranış kalıplarıyla tepki vermek yerine, hayvanın davranışlarını gözlemlemeyi ve tepki vermeyi öğrenecektir.

Jimnastik yapmak

Odaklanma ve hareket kontrolü için jimnastik yapmak oldukça faydalıdır. Jimnastik ekipmanı ve hareketleri, mesleki terapide kullanılanlara çok benzer ve çocuğunuzun çekirdek gücünü, denge duygusunu ve kas farkındalığını geliştirerek duyusal işlem bozukluğunu yönetmeye yardımcı olabilir.

Zıplamak

Trambolin gibi çocuk spor aletleri ile her çocuk için gerekli bir alet diyebiliriz. Hem eğlenceli hem de eğiticidir. Düşmeden sürekli aynı yerde hareket edip zıplamak oldukça eğlencelidir.

Tırmanmak

Tırmanmak ve zıplamak gibi aktiviteleri yaparken çocuklar denge kurmaya çalışırlar. Bunun için de beyin aktif bir şekilde çalışır ve bir yere adapte olurlar. Eğer tırmanmaları için park alanlarına gidemiyorsanız kapı barı gibi aletler satın alabilirsiniz. Üstelik bu gibi spor araçları oldukça uygun fiyatlarla satılıyorlar.

Engelli parkur tamamlamak

Dikkat geliştirici spor aktivitelerinin en etkili spor faaliyeti engelli parkur tamamlamaktır. Farklı farklı aşamaları sırasıyla tamamlarken ne yapmaları gerektiğini düşünen çocuklar bir anda vücutlarını birçok yönlü olarak kullanırlarken kaslarını ayrı olarak ve beyinlerini ayrı olarak kullanırlar. Böylece en büyük problemleri olan dikkat eksikliği onlar farkında olmadan zamanla azalır.

DEHB olan çocuklar için fiziksel aktivite teşvik edilmelidir. Tüm enerjileri için büyük bir çıkış sağlayabilecek yapılandırılmış bir spor veya hobi dersleri için onları kaydedin. Açık hava aktiviteleri çocuklar için oldukça faydalıdır. Bu nedenle hava koşulları iyi olduğunda çocuğunuzu dışarı çıkarmaya çalışmalısınız. Sürekli evde ya da okulda kalan çocuklar zamanla psikolojik olarak bunalıma girerler. Buna izin vermemek için spor faaliyetlerini asla göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.

Etiketler: dikkat geliştirici oyuncaklar
Eylül 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR