Kinetik kum nedir, faydaları nelerdir ve kinetik kum nasıl yapılır?

kinetik kum faydaları

Kinetik Kum nedir, Faydaları nelerdir?

Kinetik kum dağılmaması ve sonuç itibari ile de onunla oynandığında etrafın kirlenmemesi nedeniyle annelerin çocukları için seve seve aldığı oyuncak çeşitleri arasında yer alır. Ne de olsa anneler çocukları için her şeyin en güzeli ve sağlıklısını ister iken onların etrafı dağıtmasına ya da kendilerini kirletmesine göz yumarlar. Ancak kinetik kum gibi eğitici, eğlenceli ve temizliği kolay olan bir oyuncak fark ettiklerinde elbette onu favori oyuncak listesinde tutmayı da unutmazlar. Peki, favori olarak gördüğümüz kinetik kum nelerden yapılır, neden dağılmaz ve kinetik kum ile oynamanın ne gibi faydaları vardır? Gelin birlikte soruların yanıtlarını bulalım ve daha fazlasına ulaşmak için makaleyi okuyalım.

Kinetik Kum Nedir?

Kinetik kum şekil alabilen ve oyun hamuru gibi kalıpla oynanabilen kumdur. Bu nedenle çocukların en gözde oyuncakları arasında yer alır. Kinetik kum içerisinde yer alan polimer maddesi nedeniyle birbirine bağlanabilir. Bu nedenle de kum ile oynamak dışarıda ne kadar keyifli ise evde bir o kadar daha keyifli olur. Çünkü sahillerde kumu bağlamak için su ile uğraşmak zorunda kalmayız. Ayrıca ıslak kum kuruduğunda uğraşlarımızın boşa gitmesi de bir o kadar hüsrana neden olurdu. Şimdi ise dilediğimiz kalıbı kullanarak kendi ev, saray, yol ve daha birçok inşa alanımızı oluşturabiliriz. Haydi çocuklar iş başına!

kırmızı kinetik kum

Tabi evde kinetik kum yapımı ile uğraşmayıp sitemiz üzerinden yüzlerce farklı ürün içinden en uygun fiyatlara kinetik kum vb. Eğitici oyuncaklar satın alabilirsiniz. Site içi arama yaparak dilediğiniz bütçe ve modeli satın almanız mümkün. Otoys Türkiyenin en kaliteli en güvenli oyuncak mağazası olarak artık sizinle!

Evde Kinetik Kum Yapımı

Evdeki malzemeler ile evde kinetik kum yapımı oldukça kolay. Ancak Ayçiçek yağı ve bebek yağı gibi maddeler ile yapıldıkları için çevreye döküldüklerinde iz bırakabilir. Yağlı bir madde olduğu için çocuğunuz oynarken zorluk çekebilir. Ancak yine de sizlere bir örnek liste verip evde kinetik kum yapımı için;

Kinetik kum yapımı için malzemeler

  • Gıda boyası (toz hâlinde olmalı) dilediğiniz rengi seçebilirsiniz.
  • 4 bardak mısır unu (son bardağı yavaş yavaş ekleyin)
  • 1 çay bardağı bebek yağı

Eğer evinizde mısır unu yoksa irmik ile de aynı şekilde deneyebilirsiniz. Ancak irmik ile yapılanlar biraz daha iri taneli olabiliyor.

Bu malzemeler ile kinetik kum yapmak elbette mümkün. Ancak firmaların yapıp sattıkları ile aynı yumuşaklıkta olmasını beklemeyin. Çünkü yağ oranı fazla olabiliyor ya da un biraz oynandığında topak hâle gelebiliyor. Bu nedenle karışımı iyice yoğurmak gerekiyor. Kalıp için eğer evde kullanılmayan küçük kek kalıpları varsa onları değerlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra oyun hamurlarından çıkan kalıpları da kullanabilirsiniz.

Kinetik Kum Faydaları Nelerdir?

Kinetik kum faydaları için oldukça fazla olduğunu belirtmiştik.

  1. Hayal dünyasını geliştirir

Çocukların hayal dünyalarının ne kadar büyük olduğunu tahmin etmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle bu gelişime katkı sağlamak ve işlevselliğini kaybetmemek adına uygun oyuncaklar almak ve çocukları mutlu etmek kinetik kum ile çok kolay.

  1. Motor becerilerini geliştirir

El kasları ve parmak kasları gelişimi özellikle ilkokul döneminde çocukların en çok ihtiyaç duyacağı özellikleri olacaktır. Kalemi doğru şekilde tutma ve kolayca okuma yazma öğrenebilmeleri için kaba motor gelişimleri sonrasında ince motor gelişimlerini destekleyerek ileride çocuğunuzun yaşam kalitesini arttırmış olursunuz.  Özellikle kalıp kullanılmadan kendi parmakları ile yaptıkları şekiller motor becerilerini büyük ölçüde geliştirir.

evde kinetik kum yapma

  1. Odaklanmayı arttırır

Herkes çok iyi bilir ki çocukların odaklanma konusunda yaşadığı sıkıntılar vardır. Merakları, keşfedilecek birçok şeyin olması, zeki olmaları, enerjilerinin yüksek olmaları ve daha birçok neden onların bir yere odaklanmalarını zorlaştırabilir. Bu nedenle kinetik kum gibi dakikalar ve saatlerce oynayabilecekleri bir oyuncak ile odaklanma problemlerini çözümlemeye destek vermek mümkündür. Eğer çocuğunuz derslere odaklanma konusunda zorluk çekiyorsa ona oyun hamuru ve kinetik kum gibi çok faydası olan oyuncakları sunup bu problemi en aza indirmelerine destek olabilirsiniz.

  1. Sosyalleşmeye destek verir

Çocuklar paylaşmayı kardeşlerinden ya da çevrelerinde onlarınla birlikte oynayan birileri varsa onlardan öğrenirler. Bu nedenle yalnız oynamalarını bazen kısıtlayıp sosyalleşmelerini sağlamak gerekir.

Kinetik kum çocukların sosyalleşmelerine olanak tanır. Bir kalıp bir çocuğa ve diğer kalıp da kardeşine ya da arkadaşına verilirse ortaya güzel bir yapıt çıkabilir. Elbette arada anlaşmazlıklar çıkar. Ancak bu anlaşmazlıklar olmasa insanlar nerede hata yaptıklarını fark edemezler. Biz büyükler için de aynı durum geçerli, değil mi?

  1. Duyusal gelişimi olumlu yönde etkiler

Görsel ve işitsel gibi duyu organlarımızın etkili şekilde kullanmamıza yardımcı olan zeka, elbette etkinlikler ve faydalı oyuncaklar ile desteklenebilir. El becerilerimizin artmasının bir yana dokunarak neyin yumuşak, sert ya da zararlı olduğunu anlayabiliriz.

Görsel zekamız ile el göz koordinasyonu kurup bir şeyi inşa ederken şeklini belirler ve kendimiz ölçer biçeriz.

  1. Bir şeyler üretmelerine destek olur

Kinetik kum ile oynarken çocukların gözlem yetenekleri artar ve çevrelerindeki nesnelerin şekillerini daha iyi fark ederler. Örneğin; bir ev yaparken çatısının üçgen olduğunu ve pencerelerinin kare ya da dikdörtgen olabileceğini daha iyi anlamaları için önce onu kendileri kum ile üretmeleri gerekir.

Üretim yetenekleri arttıkça da gelişen hayal dünyaları ile birlikte yaptıkları nesnelerin kaliteleri de artar. Evler iki pencereli iken ortaya bir plaza çıkabilir. Bunun yanı sıra küçük bir semt ya da sokak inşa ettiğini fark ettiğinizde kinetik kumun ne kadar yararlı olduğuna siz bile şaşırabilirsiniz.

evde kinetik kum faliyetleri

Kinetik kum ile yapılacak etkinlikler

Kinetik kum ile sadece içerisinden çıkan malzemeleri kullanıp kısıtlı bir oyun oynamak zorunda değilsiniz. Etkinliğinizi zenginleştirmek sizin elinizdedir. Örneğin; eğer imkanınız varsa sahilde olan kumlardan bir miktar alıp bir miktar da kinetik kum ile aynı şekli yapmaya çalışıp neden sonucun aynı olmadığını tartışabilirsiniz. Bunun dışında yapılacaklar listesi ise aşağıda belirtilmiştir.

  • Mutfak oyuncak seti ile birleştirip pastalar yapabilirsiniz. Ne de olsa çocuklar pastaya bayılır.
  • İnşaat araçlarına sahipseniz kamyonları, buldozerleri ve kürekleri kapıp bir inşaat mühendisi oyunu oynayabilirsiniz.
  • Harfler yapıp yazı yazmaya çalışabilirsiniz.
  • Rakamlar yapıp sayıları öğretebilirsiniz.

Çarpım tablosu ya da dört işlem öğretmek için art, çarpı ve bölme işaretlerini kinetik kum ile yapabilirsiniz. Araya parmaklarınızı koyup sonucun ne olduğunu çocuğunuza sorabilirsiniz. Öğretmekte sınır yoktur. Siz yeter ki gözleri ışıl ışıl parlayan zeki çocuklarımıza eğitim verirken onları kırmak yerine eğlenmelerine izin vererek bir şeyler öğretin.

Kinetik kum zararlı mı sorusunu yanıtlamak isteriz. Kinetik kum zararlı değildir. Bu nedenle güvenle satın alabilirsiniz. Üstelik kinetik kum fiyatları oldukça uygundur.

Etiketler: kinetik kum faydaları
Eylül 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR