Okul Öncesi Çocuklar için 6 Eğitici oyuncak

okul öncesi oyuncaklar

Okul Öncesi Çocuklar için Eğitici oyuncak Tavsiyeleri

Okul öncesi çocuklar için (Ana okulu, kreş ve daha küçükler) Eğitici 6 oyuncak listesi. Bu oyuncaklar Yaratıcılık ve hayal güçlerini geliştiriyor!

İlk defa çocuğunu okula hazırlayacak olan ebeveynler şimdiden çok heyecanlı. Çünkü nerede olursak olalım daima yanımızda olan çocukların birden okula alışması, farklı kişilerle bir an da kaynaşması, sevmese de istemese de her kurala uyması ve erken kalkıp kurallı bir yaşama “merhaba” demesi hiç de kolay değil. Bu nedenle onları yavaş yavaş okula hazırlamak ve bir yandan hayatın kurallar ile daha kolay olduğunu hissettirmeliyiz. Kuralları siz ebeveynler belirler iken bizler de bu kurallara uymalarını teşvik etmek amacıyla okul öncesi oyuncak önerileri sunacağız. Elbette okula da hazırlanmalarını destekleyeceğiz.

Okul konusunda tecrübe sahibi olan aileler çok iyi bilir ki kurallara uymak için ya da uyulduğunda çocuklarımızı ödüllendirmek için etkinliklere ihtiyaç duyarız. Bu etkinlikler de elimizin altında olursa hayat daha keyifli bir hâle geliyor. Ayrıca çocuklarımız oyuncakları ile oynarken günlük işlerimizi tamamlayabiliyoruz. Bunu yaparken de onların hem eğlenip hem de öğrendiklerini görmekten mutlu oluyoruz.

ana okulu oyuncak

Okul öncesi oyuncak Listesi

Okul öncesi oyuncak önerileri listemizi belirtmeden önce alacağımız oyuncakların hangi özelliklere sahip olması gerektiğini belirtmek istedik. İşte okul öncesi oyuncaklarının sahip olması gereken özellikler:

  • Öncelik eğlence olmalı. Eğlenmeyen çocuk öğrenemez.
  • Özgüvenin artmasına destek vermeli. Çocuğun gelişim ve zekâsını yönelik oyuncaklar seçilmeli. Aksi takdirde oyuncakla oynayamaz. Bunun yanı sıra oyuncağın özelliklerini anlayamadığı için sinirlenip yapamadığını düşünür. Bu da kendi kendine yetememe kavramı ile karşılaşır.
  • Çocuğun ilgi alanına hitap etmeli.
  • Bir defaya mahsus olanlar yerine tekrar tekrar kullanılabilmeli.
  • Empati kurmayı sağlamalı.
  • İnce motor gelişimine destek olmalı.
  • Üretmeye teşvik etmeli.
  • Okula hazırlık amacıyla masada oynanmaya uygun olmalı.

Oyun hamurları

Oyun hamurları ile oynamanın sınırları yoktur. İnce motor gelişimlerini destekleyen en popüler oyuncaklardan biridir. Ayrıca her çocuk oyun hamuru ile oynamayı sever. Renkleri, sayıları, şekilleri ve daha birçok şeyi öğrenirlerken sosyalleşir, el göz koordinasyonları çalışır, hayal dünyalarını gelişir ve en güzeli de eğlenirler.

Unutmamız gereken önemli bir nokta var. O da oyun hamurlarının birkaç ay içerisinde yenilenmesi gerektiğidir. Çocuğunuzun oynama sıklığına bağlı olarak yenileme işlemini yapabilirsiniz. Örneğin; haftada iki ve daha fazla oynanıyorsa ayda bir kez yenilemek gerekebilir.

okul öncesi oyuncak

Kinetik kum

Kinetik kum da aynı oyun hamuru gibi bir oyuncak türüdür. Kalıplanabilir ve güvenli olması nedeniyle çocuklar kinetik kum ile diledikleri kadar oynayabilirler. Çocuklar genellikle bir oyuncak ile en fazla on beş dakika oynarken kinetik kum ve oyun hamuru gibi oyuncak çeşitleri ile saatlerce oynayabilirler. Üstelik oyun saatleri sona erdiğinde bu oyuncak çeşitlerini rafa kaldırıp tekrar tekrar oynayabilirler.

Yazı tahtaları

Okul öncesinde çocuklarımızı yazı tahtaları ile tanıştırmak bizlerin bir görevidir. Çocuklarda genel olarak oluşan tahtaya kalkma endişesini yok etmek adına onunla öğretmencilik oynayabilirsiniz. Bunun için de bir yazı tahtası satın alabilirsiniz.

Tahtayla tanışma dışında kaleme alışmaları da gerekiyor. Bazı çocuklar okulda kalemi doğru şekilde tutmayı öğrenirken zorluk çekebiliyorlar. Bunun için yazı tahtası üzerinde alıştırma yapabilirsiniz.

Parçalı oyuncaklar (lego, yapboz…)

Üretmeyi seven bir toplumuz. Ancak bunu nesilden nesile aktarmamız gerekir. Bunun için de üretimi teşvik eden oyuncaklar seçmeliyiz. Bu oyuncaklar lego ve yapbozlar gibi parçalı olanlardır. Hemen hemen herkesin çocukluk döneminde sahip olduğu lego oyun seti olmuştur. Hatta son dönemlerde çıkan lego oyuncakları büyüklere yönelik. Çünkü ince motor gelişimi ve daha birçok gelişimi destekleyen parçalı oyuncaklar sadece çocuklar için değil biz büyükler için de oldukça faydalıdır.

Kostümler

Sanat büyük bir yetenektir. Bazı çocuklar da bu yeteneğe doğuştan sahiptir, diyebilirim. Bazıları da sanatı öylesine derinden sever ki hayatının bir parçası olduğunu fark edemez. Ancak çocukları bu denli sanata yatkın olduklarını görmek için bir yerden başlamak gerekir.

Çizgi film karakterleri, yüzyıllardır tanınan ünlü kahramanlar ve daha birçok kişilik göz önüne alınarak üretilen kostümler ile çocukları küçük bir gösteriye teşvik ederken dil yetenekleri, kişilikleri ve sosyalleşmeleri olumlu yönde etkilenir.

okul öncesi oyuncak ahşap

Meslek temalı oyun setleri

Çocuklarımıza meslekleri sevdirip ileriye dönük plânlarının ortaya çıkması demek okulu biraz sevmelerine neden olabilir. Okul okuyarak sahip olabilecekleri hayatı, hayallerinin nasıl gerçeğe dönüşebileceğini göstermek için meslek temalı oyun setlerini alabilirsiniz.

Örneğin; polis kıyafeti alarak bir polisin görevlerinin neler olduğunu öğretmek mümkün. Hem empati kurup hem de çevreyi tanıtmak için oyun setlerini alabilirsiniz.

Hayvan figürlü oyuncaklar

Çocuklarımızı duyarlı, doğaya karşı saygılı ve canlılara karşı sevgi dolu yetiştirmek için hayvan figürlü peluş oyuncaklar almalıyız. Canlıları onlara tanıtmaz isek onlara karşı nasıl davranacaklarını bilmeyip canlarını yakabilirler.

Merhametli olmalarını ve empati kurmalarını teşvik etmenin yanı sıra belki de bir veterinerin en iyi şekilde yetişmesini sağlamış olacağız.

Şekilli oyuncaklar

Şekiller her yerde karşımıza çıkan ve nerede hangi ihtiyacımız doğrultusunda bize gerekeceğini bilmediğimiz kavramlardır. Bu nedenle özellikle okul döneminde şekiller ile çok sık karşılaşırız. Çocuklarımızı da okula hazırlarken şekilleri önceden öğretip okulda tekrar karşılaştıklarında dersi daha etkili bir şekilde işlemelerini katkı sağlamış oluruz.

Okul öncesi oyuncak önerileri listemizi maddeler hâlinde belirttik. Bu maddelere sizler dilediğiniz oyuncakları ekleyebilirsiniz. Biz en yararlı olanlarını ve çocukların en çok oynamayı sevdiklerini ele alarak yazmaya çalıştık. Ne de olsa eğitim almalarını ve okula hazırlanmalarını sağlarken eğlenmeleri gerektiğini de unutmamalıyız. Bazı ebeveynler eğitici yönlü olmalarını ön planda tutup çocukların sıkılmasına neden olabiliyor.

Unutmayalım ki onları okula hazırlamak için yapacağımız en iyi şey doğayı, canlıları ve en önemlisi de sevgi, merhamet ve saygı kavramlarını örnek olarak öğretmektir.

Etiketler: okul öncesi oyuncak
Eylül 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR