Oyun halısı (Oyun Matı) Nasıl Seçilir ve faydaları nelerdir?

Oyun halısı (Oyun Matı) Nasıl Seçilir ve faydaları nelerdir?

Oyun Halısı Nasıl seçilir?

Oyun halısı (Oyun minderi) kullanmanın faydaları sizleri şaşırtabilir. Oyun matı ya da oyun minderi olarak gördüğümüz yumuşak dokulu olan oyun halıları kaba motor gelişimi, duyusal gelişim ve özgüveni arttırma gibi birçok olumlu özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra annelere dinlenme imkânı sunar. Bugünkü yazımızda oyun halısı faydaları konusunu ele alacağız. Yazımızı okuyarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bebeklerin bakım ihtiyaçları çok fazla olduğu için gün boyunca yanımızda durmalarını isteriz. Ancak zamanla uyku süreci azalacak, kundaklamak ve emzirmek dışında yapmanız gereken daha fazla eylem ortaya çıkacaktır. Çünkü hareket kabiliyetleri, zihinsel gelişimleri, görüş mesafeleri ve daha sahip oldukları birçok özellik zamanla artacaktır. Bu nedenle kollarınızda olmak artık yetmeyecektir. Eğer bunu fark ettiyseniz endişeye kapılabilirsiniz. Hiç endişelenmeyin! Aksine mutlu olmalısınız. Bu durum bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünün belirtilerinden biridir.

Bebekler bir yıl içerisinde hızlı bir gelişim gösterirler. Önemli olan bir yıl içerisinde fiziksel ve zihinsel gelişimlerini tamamlarken onlara en iyi şekilde destek olmaktır. Ancak günlük yoğunluğumuz ve bebek bakımı elbette kolay değildir. Bunun için bazı araç gereçlere ihtiyaç duyarız. Bu araç gereçler arasında da oyuncaklar yer alır. İlk aylar çıngırak gibi oyuncaklar yeterli iken dördüncü aylarından itibaren oyun minderi ya da oyun halısı olarak tanıdığımız hareket kabiliyetlerinin gelişimini destekleyen ürünlere ihtiyaç duyulur.

oyun matı (oyuncaklı)

Sayı olarak çok fazla oyun minderini bir firma içerisinde bulmak mümkün. Her birinin farklı özellikleri olduğu için hangi oyun minderini alacağınız konusunda zorluk çekebilirsiniz. Ancak aşağıda belirtmiş olduğumuz oyun halısı faydaları içerisinde yer alan özellikleri dikkate alarak seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Oyun Halısı Nedir?

 Oyun halısı, içi pamuk dolu renkli ve desenli kumaşların üzerinde bebeklerin zeka ve gelişimlerine yönelik olarak hazırlanmış olan oyuncakların asılı olduğu bir eşyadır. Bebek ürünleri satan firmalarda onlarca çeşit oyun halısı bulmak mümkündür.

Oyun halısı bazıları tarafından oyun matı ve oyun minderi olarak tanınır. Sonuç olarak her birini aynı ürünü ifade eder. Bu nedenle hangi tanımı kullanırsanız kullanın üçü de aynıdır.

Oyun Halısı Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Öncelikle mat yani minder kısmı hem yumuşak hem de kalın olmalıdır. Çok ince ya da sert olursa diğer özelliklerinin önemi kalmaz.
  2. Bebeğin dikkatini çeken parlak ve etkileyici renklere sahip olmalıdır.
  3. Bebeklerin rahatça oynayabileceği ve takılıp çıkarılabilen oyuncakları olmalı.
  4. Oyun halısına farklı oyuncaklar ekleyebilmek için parçalar yer almalı.4
  5. Yıkanabilir bir kılıfa sahip olmalı.
  6. Duyusal gelişimlerini destekleyen oyuncaklara sahip olmalı.
  7. Kolayca toplanabilir bir şekilde üretilmiş olmalı.
  8. Bebeğiniz oyuncaklar rahatça hareket ettirebilmeli.

Oyun Halısı Faydaları Nelerdir?

  • El göz koordinasyonu geliştirir.

Bebeğin ulaşabileceği obje ve tasarıma sahip olduğu için oyun halıları bebeklerin el göz koordinasyonlarının gelişimlerini destekler. Asılı oyuncaklara ulaşmanın yollarını ararken ellerini kullanmayı öğrenirler. Bununla birlikte gözleri ile ellerine destek verip hangi oyuncağı tutmak istediği konusunda ellerini uyarırlar.

oyun halısı faydaları

  • Motor becerilerinin gelişimini olumlu yönde destekler.

Motor becerileri asla küçümsenecek bir şey değildir. Özellikle okul çağındaki çocuklar bebeklik döneminden bu döneme kadar ki geçirdikleri süreç içerisinde tamamladıkları gelişimlere büyük ihtiyaç duyarlar. Kalem tutma, şekilleri doğru yönde çizme ve daha birçok ders için el ve kol kaslarını nasıl kullanacaklarını iyi bilmeleri gerekir.

Eğer henüz bebekken motor becerilerinin gelişimi için onlara destek olmazsanız ileride hem çocuğunuz hem de siz büyük zorluklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

  • Bebeğin duyularını uyarır.

Oyun halısının tasarımında yer alan sesli, titreşimli ve görsel özellikler katılarak üretilen nesneler bebeklerin duyu organlarını uyarır. Böylece hangi nesnenin hangi özelliğe sahip olduğunu keşfetmeye çalışırlar. Bunu yaparken de bir yandan duyusal gelişimleri olumlu yönde etkilenmiş olur. Bebeğinize ilginç gelen dokuları sıkarken ya da tekmelerken de dokunsal gelişimleri artar.

  • Hareket kabiliyetlerini arttırır.

Bebeklerin zamanla uyku süreçleri azalır. Bu nedenle size daha fazla ihtiyaç duyabilir. Ancak bunun yerine gelişimlerini desteklemek ve eğlenmelerini sağlamak için oyun halısına koyabilirsiniz. Oyun halısı içerisindeki eşyaları tutmaya çalışırken artık bebeğinizin dönebildiğini ve daha fazla hareket ettiğini fark etmeniz de fazla zaman almaz. Ayrıca hareket eden bebekler enerjilerini tükettikleri için daha huzurlu bir şekilde uyurlar.

  • Bilişsel gelişimlerini arttırır.

Duyusal ve motor becerilerinin gelişimi haricinde zekâ gelişimlerinin de ne derece önemli olduğunu çok iyi biliriz. Sebep ve sonuç ilişkisini öğrenmelerini sağlayan oyun halıları sahip olduğu renk, desen ve şekiller ile bebeklerin hayal dünyalarını geliştirir. Bebeklerin doğuştan sahip olduğu merakı besler ve problem çözme yeteneklerini geliştirir.

  • Özgürlüğü teşvik eder ve özgüven arttırır.

Oyun halısı faydaları arasında özgürlüğü teşvik etmedi yer alır. Siz olmadan bir şeyler yapabildiğini fark eden bebeğiniz hem daha mutlu olur hem de yeni şeyler öğrenmeye daha fazla heveslenir. Ne de olsa artık siz olmadan oyuncaklara erişip istediği yöne dönebiliyordur!

Özgürlük dışına özgüvenleri de arttırır. Zamanla kendi seçimlerini yapıp enerjilerini dilediği şekilde kullanma yeteneği sunar.

oyun halısı seçimi

  • Ev içerisinde taşınabilir bir oyun salonu özelliği sunar.

Oyun halısı faydaları sadece bebekler için değildir. Bu faydalar arasında anneler için düşünülmüş olanlar da mevcut. Örneğin; anne salonu toplarken bir yandan oyun halısında oynayan bebeğini izleyebilir. Salondaki işleri bitince de yatak odasına oyun minderini taşır ve diğer işlerini tamamlayabilir. Bu nedenle anneler için oyun matının önemi ve faydası oldukça büyüktür. Oyun matı ile ilgili faydalı bilgiler edindikten sonra bebeğiniz için harika bir oyun minderi satın olmak isterseniz sitemizdeki onlarca farklı oyun halısı modelleri içinden satın alabilirsiniz.

Etiketler: oyun matı faydaları
Eylül 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR