Oyuncak seçimini kolaylaştıran 5 önemli tavsiye

oyuncak seçimi

Oyuncak seçimi ile ilgili çok sayıda yanıtlanması gereken soru olduğunu biliyoruz. Çocuk ve bebek gelişiminde oyuncakların ne kadar etkili olduğunu araştırıp öğrenen bilinçli ebeveyn sayısı oldukça fazladır. Bizler de bu gelişime ortak olmak için kolay seçim ve alışveriş yapmalarına destek olmak istiyoruz.

Oyuncak almak kolay gibi görünür. Ancak tecrübeli anneler, çocukların ilgisini çekmeyen oyuncakların ne kadar kaliteli ya da eğitici olsalar da bir köşede yığılacaklarının farkındalar. Çünkü çocuklar oyuncak yerine tablet ve telefonu seçerler. Teknoloji bağımlığını başlamadan önlemek ve gelişimlerine katkıda bulunmak için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Basit oyuncakları seçerek ilk adımı atın

Ahşap ve özelliği olmayan oyuncaklar, bebekler ve çocuklar için daha fazla ilgi çekicidir. Bu konuda yapılan araştırmalar, sonuç olarak ne kadar şaşırtıcı olsa da bu bir gerçek. Genel olarak çok çok özellikli oyuncakların daha fazla ilgi çekici olduğunu ve daha fazla kullanılacağını düşünürüz. Çünkü çocukların ilgisini çekmesi için oyuncak firmaları üretimde sınır tanımıyor ve oyuncaklara çok fazla özellik katıyorlar. Bu ilk aşamada başarılı gibi görünüyor. Ancak çocuklar özelliğe sahip olan oyuncaklar oynarken çabuk sıkılıyor ya da bir daha onunla oynamak istemiyor.

Oyuncağın hangi özelliklere sahip olduğunu öğrendikten sonra adeta işlevini yitirmiş gibi hissediyorlar. Bu nedenle basit oyuncaklar ile oynamanın sınırı yoktur. Onlarla hayal kurmak daha eğlencelidir. Örneğin; ağlayan ya da altını ıslatan bir bebek ile basit bir oyuncak bebeği karşılaştıralım.

Ağlayan bebeği, ağlatmak için emziğini çıkartırız. Ağladığında da susması için mama verir, uyutur ve en sonunda ağzına emziğini tekrar takarız. Bu işlemleri sorası ile yaptıktan sonra bebeğin neden ağladığını düşünürüz. Çünkü onun ağlaması için sebebe ihtiyaç duyarız. Ancak basit bir bebek ile oyun oynarken dilediğimizi yapabiliriz. Dilersek onu annemiz yapar dilersek de kız kardeşimiz olmasını tercih ederiz. Bazen ağladığını bazen de güldüğünü hayal ederiz. Basit bir oyuncak bebek okul arkadaşı, uyku arkadaşı, kız kardeş, anne ve daha pek çok şey olabilir.

Ahşap oyuncaklar ise aynı şekilde çok yönlüdür ve uzun ömürlüdür. Çocukların oyuncaklarını yere atmaları nedeni ile oluşacak hasarlara karşı da oldukça dayanıklıdır. Çok özellikli oyuncaklar ise, yere düştüğünde hassas oldukları için çabuk kırılır ya da bozulurlar. Üstelik ahşap oyuncaklar ile oynamanın yaşı yoktur. Ahşap oyuncak faydaları konusuna bakmanızı tavsiye ederiz. Eğitici olmalarının yanı sıra eğlendirici ve ilgi çekicidirler.

oyuncak seçimi için tavsiye

Çocuğunuzun mevcut oyun becerilerine uygun oyuncaklar seçmeye çalışın

Çocuğunuzun oyuncaklara ilgi duymadığını düşünüyor ve bu durumdan şikayet ediyorsanız, ilk maddede belirttiğimiz gibi basit oyuncaklar tercih etmediğinizden dolayı olabilir. Bu ihtimal oldukça yüksektir. Aşağıdaki oyuncak tavsiyelerini göz önünde bulundurarak çocuğunuzun seveceği oyuncakları satın almanızı tavsiye ederiz.

Basit oyuncaklar, küçük bir çocuğunuz ya da bebeğiniz varsa, eşyaları ağzına götürdüğü için sınırlı sayıda oyuncak türüne bakmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle aralarındaki en basit olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Toplar, arabalar, tahta oyuncaklar, çıngıraklar vs.

Oyuncak setlerini karıştırın, eğer çocuğunuz oyuncak setleri ile oynamaktan hoşlanıyorsa, ona daha fazla oyun oynaması için örnek olabilirsiniz. Birkaç set içerisinden birkaç parça oyuncak seçip bir hayal kurarak her birini oyun içerisinde görevlendirebilirsiniz. Böylece mutfak seti ile başka bir seti birleştirerek birçok oyun oynayabilirler.

Rol yapabileceği oyuncak çeşitleri, çocuğunuz hayali olarak bir nesneyi kullanmayı seviyorsa, örneğin, elinde bir bardak varmış gibi yapıp bir şeyler içiyorsa, ona bir mutfak seti gibi ev eşyalarını taklit eden oyuncakları alabilirsiniz.

Hayal gücünü geliştiren oyuncak çeşitleri, çocuğunuzun sorumluluklarını karşılamasını istiyorsanız, yavaşça işe başlamalı ve ilk adımı atmalısınız. Oyuncaklarını toplatmalı, kıyafetlerini çıkartıp giymesine izin vermeli ve zamanla yatağını toplatmalısınız. Bunun için oyuncak bebeği giydirmesini, onu yıkamasını ve bunun gibi görevler vermelisiniz. Onlar sorumluluk sahibi olurken bir yandan da hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Oyuncak bebeğine Barbie kıyafet aksesuarları gibi seçenekler sunarak hayal dünyalarının gelişmesine katkı sağlayan oyuncak çeşitlerini tercih etmelisiniz. Ayrıca oyun hamuru, yapboz, Lego gibi parçalı oyuncaklar da bu kategoride yer alıyor.

Çok yönlü olanları tercih edin

Çocuğunuzu oyun oynarken belirli koşullara ya da kurallara uyması konusunda onu zorlamayın. Yani bir arabayı helikopter olarak da kullanabilmeliler. Böylece oyuncak yığınından kurtulmuş olur ve çocuğunuzu sürekli tablet ya da telefon arama yerine oyun oynarken görmek sizleri de mutlu eder.

Çok yönlü oyuncakları tercih etmek için peluş, ahşap ve özellik sahibi olmayanları almalısınız. Özellikle peluş ve ahşap oyuncaklar ile oyun oynamanın sınırı yoktur. Onları her şekle sokmak mümkündür.

Evdeki eşyaları oyunlara katın

oyuncak seçimi için tavsiye

Çocuklar evdeki eşyalara çok fazla ilgi duyarlar. Ne işe yaradıklarını merak eder ve sizi örnek alırlar. Gün içerisinde kullandığınız her eşya onun gözünde oldukça değerlidir. O neseneye ulaşmak ve dokunmak için çırpınırlar adeta. Bu nedenle çırpıcı, tahta kaşık, ütü ve süpürge gibi eşyaların oyun içerisinde yer almasına izin verebilirsiniz. Gerçek eşyalarla oynadıkları için oyun daha eğlenceli olacak ve süresi uzayacaktır. Ayrıca kendini sizin yerinize koyarak neler hissettiklerinizi ve yaşadıklarınızı az da olsa anlayacaklardır.

Oyuncak sayısını daima sınırlayın

Oyuncak sayısı fazla olunca çocuklar onlarla oynamak istemezler. Çünkü bir kısmı yatağın altına, bir kısmı dolabın üzerine ve bir kısmı da oyuncak kutusunun içerisine doğru yönelir ve dağılırlar. Bazen de sevdikleri oyuncakların parçaları ayrı yerlerde olduğu için onunla bir türlü oynayamazlar. Parçaları bulmak da oldukça zordur.

Burada size önerimiz, oyuncakları dönüşümlü olarak çocuğa vermeniz olacaktır. Örneğin bir kutu oyuncak ayırıp setleri tek tek sunmanızdır. Böylece setler içerisindekiler de kaybolmaz. Ayrıca oyuncaklar birkaç hafta oynayınca diğer saklı oyuncaklar ile yer değiştirmelisiniz. Aralarında oynamadıkları oyuncaklar varsa, elinize alın ve oyununa dahil olun. Eğer buna rağmen oyuncağı istemiyorsa, birine hediye edebilirsiniz.

Etiketler: oyuncak seçimi
Aralık 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR