Oyuncak temizliği nasıl yapılır?

oyuncak temizliği

Oyuncak Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözle görülmeyen bakteri ve virüsler zaman geçtikçe eşyalar üzerinde birikir. Bu nedenle biz de düzenli olarak temizlik yapmaya çalışırız. Bazı detaylara günlük ve haftalık bazı detaylara ise aylık ve yıllık özen gösterir ve birçok neden ile evimizi temizleriz. Ancak sahip olduğumuz eşyaların bazıları kullandığımız kimyasal temizlik maddeleri ile temizlenmemelidir. Ne de olsa temizlik yaparken sağlığımıza zarar gelsin istemeyiz. Bu nedenle organik beslenme gibi organik temizlik maddelerine yöneliriz. İşte bu durum oyuncak temizliği için de geçerli Bu nedenle yazımızda oyuncak temizliği nasıl olmalı, hangi malzemeler kullanılmalı, hangi sıklıkla oyuncak temizliği yapılmalı ve daha birçok sorunun yanıtını bulabileceksiniz.

Güzel bir temizlik için öncelik olarak temizlenecek olan ürünün hangi maddeden yapıldığı ve su ile temas edilip edilemeyeceği türde araştırmalarını yapmalıyız. Bunun nedeni bazı oyuncakların boya salabilir ya da elektronik malzeme içerdiği için sıvı ile teması mümkün olmayabilir. Bununla birlikte çocuklarımızın birçok şekilde ve değişik malzemeden yapılmış oyuncağa sahip olduğunu biliyoruz. Bunun nedenleri arasında oyuncakların birçok faydası olmasından kaynaklanır.

Duygusal ve sosyal gelişimlerini etkilediği gibi aileleri ile olan bağın da güçlenmesini destekler. Daha fazla yarar sağlamak için de çocuğumuzun yaş ve gelişimine göre bilinçli olarak oyuncaklar seçeriz. Şimdi bu faydaları çok fazla olan eşyaların üzerinde duran kötü varlıkları yok etme zamanı! Hadi, gelin harekete geçelim ve oyuncak temizliği bitince keyif kahvesi için köşelerimize çekilelim. Ne de olsa en pratik ve en kolay oyuncak temizleme yöntemleri bu sayfada yer alıyor.

 

Oyuncak Temizliği Önemi

Oyuncak temizliğnin kalitesi oyuncağı satın almaya karar vermeden evllet başlamaktadır. Öncelikle oyuncak satın alımı yaparken bebekler için uygun malzemelerden ürelitip üretilmediği, temizlendiğinde alaşımının değişip değişmediğini incelekeyerek satın almak gerekir. Çocuklar oyuncaklar ile oynarken (özellikle 0-3 yaş) ağız ve göz gibi kolay enfekte kapılabilecek yerlerine temas ettirebilmektedir. Bu temaslar neticesinde çocukların vücutlarına doğal olmayan mikro organizmalar gelebilmektedir. 

İsviçre Federal Su Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü ile ETH Zürih ve Illinois üniversitelerinden araştırma ekibinin yapmış olduğu bilimsel araştırmalar neticesinde. "oyuncaklar içinde santimetrekare başına 5 milyon ila 75 milyon bakteri" bulunduğunu bildirdi. Tabi ki bu bakterilerin bir kısmı çocukların bağışıklık sistemine faydalı olurken bazıları kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olduğu yönünde yapılan açıklamalar. Oyuncak temizliğinin ne kadar hassasiyet içerdiğini anlamak için yeterli olacaktır.

 

Peluş oyuncak temizliği nasıl olmalı?

Peluş oyuncaklar bebeklerimiz biraz büyüyüp her bulduklarını ağızlarına götürmeyi bıraktıklarında ilk aldığımız oyuncaklar arasında yer alırlar. Onlar sayesinde meyveleri, hayvan figürlerini ve çizgi filmleri çocuklarımıza öğretir ve bir yandan da sevmesini sağlarız. Ancak sıra temizliğe geldiğinde dikkat etmemiz gereken birkaç detay bulunur. Bunlar;

  • Peluş oyuncağın içerisinde elektronik ya da pille çalışan bir malzemenin yer alıp almadığına bakmalıyız.
  • Eğer makinede yıkanabilecek türde ise yani elektronik ya pille çalışan malzeme içermiyorsa ikinci bakılması gereken detay su ile temas edilince boya salıp salmamasıdır.
  • Oyuncakların üzerinde genel olarak nasıl yıkanacağı hakkında bilgi veren etiket bulunur. Bu etiket üzerinde yazanlarda zamanla silinebilir. Bu yüzden nasıl temizlenmesi gerektiği hakkındaki bilgileri unutabilirsiniz.
  • Düğme gibi detaylara sahipse yıkama topları kullanabilirsiniz. Böylece düğmeler ya da diğer maddeler kopmaz ya da zarar görmezler.

Bu detaylara dikkat edip makinede yıkanıp yıkanmayacağına karar verebilirsiniz. Sıvıya temas edince boya salıyor mu sorusunun yanıtını almak için bir pamuk parçasını ıslatın ve oyuncağa değdirin. Eğer pamuk rengi değişiyse elde yıkamanız gerekir. Elde yıkamak için de dilerseniz toz deterjan dilerseniz de sabun tozu kullanabilirsiniz. Bebekler için özel üretilen sabun tozları sizin için ideal. Eğer elinizde kalmadıysa çamaşır deterjanı kullanacağınız için durulama kısmına çok özen göstermelisiniz.

Makinede yıkanabilen pelüş oyuncakları 30 derecede ve 400 gibi küçük miktarda sıkma ayarı ile kurumasını kolaylaştırabilirsiniz. Makinede de yıkanmış olsa durulama işlemini iki kez yapmayı unutmayın. Çamaşır deterjanı kalıntısı çocuğunuzun hassas tenine zarar verebilir.

Peluş Oyuncak Temizliği İçin Önemli Püf Noktaları

Makinede yıkanamayan peluş oyuncaklar için önemli bilgiler;

  • Peluş oyuncakların bazılarının boya saldığını belirtmiştik. Bunun içinde hızlı bir yıkama ve kurulama işlemi yapmanız gerekir. Bunun için toz sabun kullanın ve sabun köpüğü hızlı bir şekilde çoğaldığı için elinizi sabunlu su içine batırıp sabunu çoğaltmak için çırpın. Köpük git gide artacaktır. İstediğiniz kıvama gelince oyuncağı elinize alın ve suya hiç değmeden sadece köpük alarak oyuncak üzerine sürün.
  • Ardından temiz ve ılık su ile dolu bir kova hazırlayın ve temiz bez ile bu kovadan su alıp bezi iyice sıktıktan sonra oyuncağın üzerindeki köpükleri silin.
  • Hava sıcaksa güneşte kurumasını sağlayın değilse de saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.
  • Eğer peluş oyuncak hem boya salıyor hem de birçok farklı renge sahipse sakın su ile temas ettirmeyin. Bu gibi oyuncaklar için iki temizlik yöntemi vardır. Biri kuru temizleme ve diğeri de buharlı temizlemedir. Buharlı temizleme aletiniz varsa işiniz çok basit. İçine su doldurup oyuncağın üzerine püskürtebilirsiniz. (kaynar su olmalı)

Makinede yıkanabilen peluş oyuncaklar için önemli bilgiler;

  1. Solmayacağından emin olduğunuz ve içerisinde herhangi bir elektrik ya da pille çalışan malzeme bulunmayan bir pelüş oyuncağınızı eğer etiket üzerinde bilgi veriliyorsa belirtildiği şekilde yıkamalısınız. Bazıları sadece kuru temizleme ile yıkanabiliyor.
  2. Öncelikle üzerinde düğme ya da pul gibi detaylar var mı bu sorunun yanıtını kendinize verin. Eğer varsa ve çıkabiliyorsa çıkartın.
  3. Oyuncağın özellikleri zarar görmesin diye yastık kılıfı içine yerleştirin.
  4. Küçük ve hassas bir oyuncaksa hem yıkama topu hem de yastık kılıfı içine yerleştirebilirsiniz. Öncelik elbette yıkama topu olmalı. Ardından yastık kılıfı.
  5. 30 derecede ve düşük sıkma ayarında yıkamayı gerçekleştirin.
  6. Kurutma makineniz varsa yine düşük ısıda kurutma işlemini de yapabilirsiniz.

Sirkeden Daha Güçlü Bir Oyuncak Temizleyicisi Var Mı?

Sirke elbette çok güçlü bir temizleyicidir. Ancak oyuncaklar üzerinde yeterli olmayabilir. Bazı oyuncaklar sabunlu su ile temizlenemediği için sirkeyi önerebiliyoruz. Ancak çoğunluk olarak doğal olarak üretilmiş olan deterjanlar ya da toz sabun oyuncak temizliği için en ideal üründür.

Dezenfektasyonun en iyi şekilde gerçekleşmesi için yüksek ısıda su ya da sabun gerektiği için sabun kullanmalıyız. Bunun içinde durulama kısmına önem vermeliyiz. Bir yerine iki kez durulama yaparak harika bir temizlik işlemi gerçekleştirmek mümkündür.

Ancak kullandıkları deterjanlara güvenmeyen ve elinde doğal üründen yapılmış deterjan ya da toz sabun gibi temizlik maddesi bulunmayanlar sirke tercih edebilirler. Bir oyuncağın en iyi şekilde temizlenmesi için sabunlu su içerisinde en az on beş dakika kalmalıdır. Buna imkân yoksa da temizliği daha sık aralıklarla yapılmalıdır.

Bulaşık Makinesinde Oyuncak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bulaşık makinesinin üst rafında plastik oyuncak temizliği güvenli bir şekilde yapılabilir. Bunun için;

  • Oyuncakları raflara güzel bir şekilde yerleştirin. Açık olan yani içine su dolacak kısımlarının ters olmasına dikkat edin.
  • Küçük parçalı olanları file gibi ince örülmüş ve ısıya dayanıklı torbalarınız varsa içerisine koyabilirsiniz.
  • Ekonomik dediğimiz programda makineyi çalıştırın.
  • Program sona erince yarım saat kadar bekleyin ve ıslak olanlar varsa kurulama bezi ile kurulayın.

Oyuncakları Temiz Tutmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Oyuncakları temiz tutmak için öncelik olarak temizlenmesi kolay olan ve sağlığa zararlı olmayan maddelerden yapılmış olanları tercih edin. Sonuç itibari ile eğitici ve eğlendirici oyuncakların sağlıklı olması da bir o kadar önemlidir.

Yukarıda yapmış olduklarımız için ayda bir ya da yılda bir dediğimiz düzende yapılması gerektiği gibi haftalık olarak en çok kullanılan oyuncaklar içi dezenfektan ve ılık su temizliği mutlaka yapılmalıdır. Bahçede, yemek masasında, sokakta ve aklınıza gelecek birçok yerde olan oyuncaklar mutlaka temizlenmelidir. Çocuklarımıza arkadaşlık duygusunu tattıran, hayal dünyasını genişleten ve daha birçok konuda yararı olan oyuncakların mikrop yuvası olduğunu düşünmek oldukça ürkütücüdür. Bu yüzden onlar mikrop barındırmadan temizliklerini yapmamız gerekir.

Deterjanlar çocuklara alerji yapabilir. Bu nedenle daha çok toz sabun ve sirke gibi zararlı olmayan maddeleri kullanmaya çalışın.

Oyuncakları temiz tutmak için;

  • Kolay temizlenebilen ve kaliteli oyuncak seçimi yapmalı,
  • Düzenli olarak temizlemeli.
  • Elinizde buharlı temizleyici varsa birkaç günde bir bu alet ile temizliği yapmalısınız. Buhar temizliği oldukça sağlıklı ve aktif bir temizlik şeklidir Oldukça da kolaydır. Kaynar suyu buhar makinesi içine koyun ve oyuncakların üzerine püskürtün. İşte bu kadar!

Oyuncaklar Hangi Sıklıkta Temizlenmelidir?

Oyuncakların hangi sıklıkta temizlenmesi gerektiği de oldukça önemli bir konudur. Bunun için ne kadar oynandığı konusuna yönelmeliyiz. Sürekli oynanan oyuncaklar haftada bir temizlenmelidir. Bunun için de ılık su ve sirke yeterlidir.

Oyuncak temizliği için dikkat edilmesi gereken son detaylardan biride hastalıktır. Eğer evde hasat biri varsa genel olarak temizlik yapılır. Hasta olan kişi çocuk ya da bebek ise temizlik içerisine oyuncaklarda girmelidir.

Sık sık oynanan oyuncaklar için temizlik süresi;

  • Peluş oyuncaklar haftada bir makinede yıkanmalıdır. Yıkanamayanlar silinmelidir.
  • Elektronik oyuncaklar sık kullanılıyorsa iki haftada bir silinmelidir.
  • Eğer bebek oyuncağı ise iki günde bir kaynatılmalıdır. Çünkü bebekler her şeyi ağzına sokmaya çalışırlar. Dişlik ve emzikler bu nedenle sık kaynatılmalıdır. Diğer oyuncaklar ise haftada bir temizlenebilir.
  • Plastik oyuncaklar da yine haftada bir bulaşık makinesinde yıkanmalılar.

Eğer çocuğunuzun sık oynamadığı oyuncaklar varsa onları streç film ile sarabilir ve kaldırabilirsiniz. Ayrıca çocuklar oyuncaklardan kısa sürede sıkılırlar. Bu nedenle her hafta farklı oyuncağı dezenfekte edip önüne koyabilirsiniz. Böylece hem sıkılmaz hem de sağlıklı bir şekilde oyunlarına devam eder.

Her oyun öncesi eller yıkanırsa ve yemek yerken oyuncaklar bir kenara bırakılırsa temizlik konusu daha kolay olacaktır. Ayrıca ev, çamaşır, bulaşık ve birçok konuda temizlik diye fazla abartmaya hiç gerek yok. Bebekler dünyaya gelince en çok bize ihtiyaç duyarlar. Bizler de bu zamanı temizlik ile harcarsak sağlıklı ama mutsuz olabilirler.

Unutmayın ki bağışıklık kazanmak ve bağışıklığımızın artması için mikroplara bile ihtiyaç duyabiliriz. Bu nedenle küçük bir hastalıkta yıkılmamak adına temizlik konusunu fazla abartmasak iyi olur J

Ahşap Oyuncak Temizliği Nasıl Yapılır?

Ahşap oyuncaklar en sağlıklı oyuncak çeşitlerinden biridir diyebiliriz. çocuğunuzun oyuncak koleksiyonunda her daim bulunması gereken bu oyuncak türlerinin temizliğinde şu ayrıntılara dikkat etmeniz elzemdir.

Bilindiği üzere ağaçtan yapılmış malzemeler sıvı ile temas edince küflenir ya da şişme yapar. Bu nedenle bir kovaya bir miktar su ve yarım çay bardağı sirke döküp temiz bir bez ile ahşap oyuncakları silmelisiniz. Bu işlemi yaparken bezi olabildiğince sıkmayı unutmayın. Ardından saç kurutma makinesi ile veya güneşte kurutarak daha güvenli bir temizlik yapmış olursunuz. Ahşap üzerinde güzel bir cila ya da boya varsa sirkeli su ile yıkayabilirsiniz. Daha sonra yine kurutma işlemini yapabilirsiniz.

Oyun Hamuru Nasıl Temizlenir?

Oyun hamuru ince motor becerileri için oldukça güzel bir oyuncak çeşididir. Ancak temizliği mümkün değildir. Bu nedenle düzenli olarak oyun hamuru setlerinizi yenilemelisiniz. Bununla birlikte içinden çıkan şekil parçalarını elbette atmanıza gerek yok. Onları biriktirerek her defasında daha fazla şekle sahip olabilir ve daha çok oyun senaryosu hazırlayabilirsiniz.

Oyun hamuru ile oynarken halı üzerine bir örtü örtmeyi sakın unutmayın. Aksi hâlde oyun hamuru halıdan nasıl temizlenir sorusunun yanıtı için arayışlarda bulunmak zorunda kalabilirsiniz. Son olarak iyi ve kaliteli bir marka seçerek yapıştığı yerden kolay temizlenen oyuncaklar satın alabilirsiniz.

Plastik Oyuncaklar Nasıl Temizliği

Plastik eşyaları ne kadar hayatımızda bulundurmamaya çalışsak da bu mümkün olmuyor. Ancak kullanılan malzeme kaliteli ise içimiz bir nebze olsun rahatlayabiliyor. Bu yüzden de sert ve kaliteli malzemeden yapılan plastik oyuncakları tercih etmeye çalışıyoruz. Plastik oyuncaklar nasıl temizlenir sorusunun yanıtını daha net bir şekilde verebilmek adına bazı detaylara dikkat etmeliyiz. Bunlar;

  • Emzik, diş kaşıyıcı ya da çıngırak gibi bebek oyuncakları ise kaynatılmalılar. Kaynaması durumunda zarar göreceğini düşünüyorsanız kaynar suyu hazırlayın ve ocağı kapattıktan sonra oyuncakları içine atıp birkaç dakika bekletin.
  • Parçası bol olan ve sert plastikten yapılmışsa bulaşık makinesinde temizliğini yapabilirsiniz. Bunun için karbonat ve az miktarda sirke yeterli olacaktır.
  • Eğer kullandığınız deterjan doğal içerikli ise gönül rahatlığıyla bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz. (elbette makinede yıkama için makineye özel olmalı)
  • Makineye sığmayan plastik oyuncaklar sirkeli su ile temizlenebilirler.
  • Eğer elektronik bir parçası varsa sadece silin ve sıvı ile temas etmemesine dikkat edip hemen kurulayın.

Banyo Oyuncakları Temizliği

Banyoda oldukları ve zaten su ile temas ettiğini düşündüğümüz için banyo oyuncaklarını temizlemek aklımıza gelmeyebilir. Oysaki onlar da düzenli olarak temizlenmelidir. Küflenmeye yüz tutmuş olan oyuncakların çoğu banyo oyuncaklarıdır. Bu yüzden de delikli olanlarını satın almamaya çalışın. Delikli oldukları için içlerine dolan su zamanla küflenmeye ve bakteri oluşumuna neden olur. Su ile bulaşan hastalıklar vücudumuza daha kolay ulaştıkları için de hastalıkları yanımıza çağırdığımızı fark etmeyiz bile.

Deliksiz ve içine su dolduğunda çıkması ayrıca kuruması kolay olan oyuncaklar en ideal banyo oyuncaklarıdır. Çocuğumuz banyoda eğlenceli vakitler geçirirken bir yandan sağlığının tehlike altında olmadığını bilmek gerçekten çok rahatlatıcıdır. Bu nedenle her banyo sonrası oyuncakları sirke ya da karbonatlı su ile yıkamalı ardından iyice kurulamalıyız.

Elektrikli Ya Da Pille Çalışan Oyuncaklar Nasıl Temizlenmeli?

Teknolojinin yararlarının artması ile dünyamızı hızlı bir şekilde sarması aynı şekilde ilerliyor. Bu nedenle çocuk odasında elektrikli ve pille çalışan oyuncak sayısı oldukça fazla. Keşfetme çağlarında onları en etkili şekilde eğitebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunlardan biri de eğitici oyuncak almak oluyor. Böylece makineleri kullanmayı öğreniyor bunun yanı sıra motor becerileri de gelişiyor. Küçük dehaları büyütmek hiç de kolay değil! Peki, onları mikroplardan korumak ve bu oyuncakları temizlemek için ne yapmalıyız?

Öncelikle bataryası ya da pilleri varsa çıkartın ve elektrikle çalışıyorsa bu bağlantıyı kesin. Ardından güvendiğiniz doğal bir deterjan varsa (toz sabun gibi) onu kullanın yoksa da sirkeli ve karbonatlı su hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız su içerisine temiz bezi batırın ve iyice sıkın. Daha sonra oyuncağı silin. Bunu yaparken içine su sızmamasına dikkat edin. Bunun içinde bezi çok iyi şekilde sıkmalısınız. Durulama için sadece su ve başka bir temiz bez ile tekrar oyuncağı silin. Son olarak da saç kurutma makinesinin en küçük ayarını açın ve biraz uzak mesafeden kurutma işlemini tamamlayın.

Etiketler: oyuncak temizliği
Ağustos 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR