Uyku arkadaşı çeşitleri, seçimi ve faydaları

uyku arkadaşı

En iyi uyku arkadaşı modelleri

Uyku arkadaşı bebeklerin uyumalarına destek veren bir oyuncak çeşididir. Uykusu gelen bebek mızmız ve huysuz hareketler sergiler iken bir uyku arkadaşına sahip olunca uyku sorunları ortadan kalkabilir. Çünkü uyku arkadaşı bunun için tasarlanıp üretiliyor. Üstelik fiyat olarak gayet uygunlar.

Sakinleştirici ışık ve huysuzluğu yatıştırıcı sesler ile birleşince yetişkinlerin bile uykusunu getirmeyi başaran uyku arkadaşı, görselliği ile bebek ve çocukları etkilemeyi başarıyor. Karanlıktan korkmak, kötü rüya görmek ve daha birçok uyku sorunu için uzmanlar ebeveynlere uyku arkadaşı almalarını tavsiye ediyor. Ancak hangisi en iyi uyku arkadaşı ve hangi yaş grubu için uygun gibi soruların yanıtları her yerde bulunmuyor. Bu nedenle bu konuyu ele alıp uyku arkadaşı için tavsiyelerde bulunurken hangi ay ve yaşa uygun olduklarını da belirteceğiz.

Uyku arkadaşı nedir?

Bebek ve çocuklara uyku alışkanlığı kazanma konusunda destek verme amaçlı üretilen bir oyuncak türüdür. Çocuğun uykuya dalma sırasında yaşadığı sıkıntıları göz önünde bulundurularak tasarlanırlar. Bu nedenle genellikle yumuşak, ışıklı ve sesli olma gibi özelliklere sahiptir. Bebeğe uyuma zamanının geldiğini belirtmek için bu oyuncak büyük ölçüde yardımcı olur.

Bebekler ve çocuklar uyku problemi çok sık yaşarlar. Bunun birçok nedeni olabilir. Bebeklerde gaz sancısı, açlık, kirli bez, enerjisini atamamış olması gibi nedenler uyku sorunu yaşatabilirler. Bu nedenler ebeveynler tarafından çözüldüğünde de uyku problemi sürebilir. Bunun için bir uyku arkadaşı kullanmak, hem ebeveynleri hem de bebeği rahatlatacaktır.

Uykusunu almış olan bebek enerji dolu, mutlu, aç ve daha sağlıklıdır. Bu nedenle iştahsızlık problemi varsa azalır, huysuzluk yapmaz, vücudu dinlendiği için daha fazla hareket edebilir. Bu da onun vücudunun direncini artmasını sağlar.

bebek uyku arkadaşı

Uyku arkadaşı çeşitleri

Uyku arkadaşı çeşitleri oldukça zengindir. Ancak en popüler uyku arkadaşı fil ve amigurumi uyku arkadaşıdır. Üstelik amigurumi uyku arkadaşı için ip ve şiş yeterlidir. Bir örgü kiti alıp kendiniz dilediğiniz şekilde bir uyku arkadaşı yapabilirsiniz. Özellikli bir ürün için aşağıdaki seçeneklere göz atabilirsiniz.

  • Uyku emzikleri
  • Uyku battaniyeleri
  • Amigurumi uyku arkadaşı
  • Uyku arkadaşı fil
  • Peluş uyku arkadaşı

Uyku emziklerinin uç kısmında oyuncak bulunur. Böylece emzik alışkanlığı kazanan bebekler uyku arkadaşına sarılır ve sallanma gibi herhangi bir şeye ihtiyaç duymadan uyuyabilirler. Bebekler küçükken onları sallayarak uyutmak kolay gibi gelebilir. Oysaki bu hareket onlar için hem zararlıdır hem de alışkanlık kazanırlar. Ağırlıkları arttıkça anneler zorlanır.

Uyku battaniyeleri kullanımı için çocukların bir yaşından büyük olması gerekir. Bunun haricinde bir uyku battaniyesi kullanımının uykuya destek olduğu ebeveynler tarafından onaylanmıştır.

Amigurumi uyku arkadaşı en popüler oyuncak çeşitlerinden biridir. Hem fazla yumuşak değildir. Hem boyu olarak genellikle 30 cm civarında olmaları bebeklerin kullanımına uygundur. Ayrıca amigurumi uyku arkadaşı yapımı da kolaydır.

Popüler bebek uyku arkadaşı oyuncaklarından bir diğeri de uyku arkadaşı fil oluyor. Büyük ebatı nedeni ile bu oyuncağın bir yaşından büyük olarak kullanılması gerekiyor. Eğer bebeğinize bu oyuncağı verdiyseniz ve o da alıştıysa en azından uyuduğu gibi yanından alarak riskten uzak tutmalısınız.

Peluş oyuncaklar ise başlı başına bir uyku arkadaşıdır. Güven duygusu verir. Yastık görevi görür ve daha birçok fayda sağlarlar.

Uyku arkadaşı özellikleri

Uyku arkadaşı özellikleri arasında yer alanlar;

  • Yumuşak olmaları,
  • Sakinleştirici sesler (beyaz gürültü),
  • Yatıştırıcı ışık seçenekleri,
  • Çeşitli boyut ve şekillerdir.

Uyku arkadaşı seçimi nasıl olmalı?

uyku arkadaşı seçimi

Temizlenmesi kolay olmalıdır. Eğer yıkanması zor olan bir oyuncak seçerseniz zamanla oluşan bakterilerin önüne geçme konusunda zorluk çekebilirsiniz. Bu da çocuğun hastalanmasına neden olabilir.

  • Düğme gibi nesneler içermemelidir.
  • Bebeklerin ilgisini çeken küçük ve tehlikeli ayrıntılara sahip olmamalıdır. (fermuar, etiket vs…)
  • Çocukların her şeyi ağızlarına soktuğu unutulmamalı ve tüylü eşyalar seçilmemelidir.
  • Bebeklere uygun şekil ve boyutlarda olmalıdır.
  • Sağlığa zararlı olmamalıdır.
  • Kol ve bacak gibi uzuvlara sahip olması önemli bir ayrıcalıktır. Çocuklar daha kolay taşır ve sarılırlar.
  • Çok özellik sahibi olanlar zamanla bozulabilir. Bu nedenle daha basit olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Bebekler uyku arkadaşı oyuncaklarına nasıl alışır?

Bebeğinizin bir uyku arkadaşı olması uyku eğitimi verirken size destek olabilir. Ancak bunun için bebeğinizin uyku arkadaşını sevmesi ve ona alışması çok önemlidir. Bu nedenle uyku arkadaşına alışması için;

  • Diğer oyuncaklarla aynı yere konulmamalıdır.
  • Beşik ya da çocuk yatağında durmalıdır.
  • Sadece bebeğin ya da çocuğun uyuyacağı zaman kullanılmalı ve eğer bebek küçükse, uykuya daldıktan sonra yanından alınmalıdır. Bebeklerin yumuşak ya da herhangi bir eşya ile uyuması risklidir.
  • Oyuncağı her şekerlemede ve yatmadan önce bebeğinize vermelisiniz.
  • Bebeğiniz kokunuza alıştıysa oyuncakla önce siz uyuyun ve diğer gün bebeğinize verin. Böylece kokunuz oyuncağa sinecektir.

Uyku arkadaşı gerekli bir eşya mıdır?

uyku arkadaşı çeşitleri

Bebeğiniz ya da çocuğunuz uyku problemi yaşıyorsa, sizin için uyku arkadaşı gerekli bir eşyadır. Bebeklerin uyku alışkanlığı kazanması bazen anneler için zorlayıcı olabilir. Bazen de ortada bir problem yokken çocuklar uyku sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi zamanlarda uyku arkadaşı onlara destek verir.

Bazı uzmanlar uyku arkadaşının gerekli olmadığını belirtiyor. Ancak evde başka bir küçük çocuk varsa, anneler bebek bakımı ve uyku eğitimi konusunda zorluk çekebiliyor. Günlerce uyku uyumayan anne bitkin düşüp psikolojisi de bozulabiliyor. Bu ve bu gibi nedenlerden dolayı destek amaçlı olarak küçük bir oyuncak kullanımının zararlı odluğunu düşünmüyoruz. Doğru şekilde seçim yapıldığında ve sadece uyku zamanında verildiğinde bir problem oluşmuyor.

Bebekler ne zaman uyku arkadaşına sahip olmalı?

4 ay öncesinde bebekler bir nesneyi tutamazlar. Bu nedenle uyku arkadaşı bebekler 4. Aya ulaştığında bir uyku arkadaşına sahip olabilir. Ancak kullanımı konusunda çok dikkatli olmanız gerekir. Bunun yanı sıra bir uyku arkadaşı alırken üzerinde yazan yaş ibaresine de dikkat etmelisiniz. Çünkü uzmanlar bir yaş öncesinde bebeklerin yumuşak bir oyuncakla uyumasını tavsiye etmiyorlar. Boğulma tehlikelerine karşı bebeğiniz uyuduktan sonra yanında oyuncağını almalı ve beşiğinde herhangi bir nesne bulundurmamalısınız.

Uyku arkadaşı oyuncak tavsiye

  • 4-6 ay için beyaz gürültülü uyku arkadaşı ya da emzikli uyku arkadaşı oyuncak türleri
  • 6 ay ve üzeri için diş kaşıyıcılı uyku arkadaşı
  • 6-12 ay için organik ürünlerden yapılmış özellik sahibi olmayan uyku arkadaşı
  • 1 yaşından büyük çocuklar için uyku arkadaşı fil
  • 2 yaş ve üzeri için müslin ya da battaniye tarzında uyku arkadaşı
  • Her yaşa uygun uyku arkadaşı arayanlar için amigurumi uyku arkadaşı çeşitleri öneriyoruz.

Yenidoğan bebekler için uyku düzeni kurmak mümkün değildir. Gaz sancısı vs. ve gece ile gündüzü bilmemeleri nedeni ile ilk aylar anneler için zorlu geçer. Ancak dördüncü ayda bir şey tutmayı öğrenirler ve çevrelerini keşfetmeye başlarlar. Bu nedenle uyku düzenini oluşturmayı plânlayan anneler harekete geçebilir. Bunu yaparken de bir uyku arkadaşı desteği alabilirler. Anne karnındaki seslere benzeyen beyaz gürültü dediğimiz seslere sahip oyuncaklar düzenin kurulmasında destek verir. Emzik kullananlar için emzikli türler tercih edilebilir.

Altıncı aydan sonra dişler çıkabilir. Bu nedenle kaşınan damak için çözüm bulmak gerekir. Diş kaşıyıcılı uyku arkadaşı ile bu problemi çözebilirsiniz.

Organik ürünlerden yapılmış olan uyku arkadaşı oyuncak çeşitleri tüm çocuklar için uygundur.

1 yaşından büyük çocuklar yastık kullanmaya başlayabilir. Bu nedenle uyku arkadaşı fil tercih edebilirsiniz. Ancak çocuğunuz çok hareketliyse yastık kullanımı için biraz daha bekleyebilirsiniz.

2 yaşından büyük çocuklar sarılmayı çok severler. Bu yüzden bir müslin ya da battaniye alabilirsiniz.

Uyku düzenine yardımcı diğer oyuncak çeşitleri

  • Beşiklere takılan dönence ve sesli uyku arkadaşı çeşitleri
  • Bebek arabalarına ya da pusetlere takılan oyuncaklar

Uyku arkadaşı kullanırken ve satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Özelliklerine dikkat edilmelidir. Sesli olması bir avantaj iken her gün aynı müziğin defalarca çalacağını da unutmayın. Bu nedenle birkaç farklı müziğe sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Beyaz gürültü denilen kolik bebekleri sakinleştirmeye yardımcı olan seslere sahip olanları tercih edebilirsiniz.
  • Bebekler karanlıktan korkmazlar. Ancak yatıştırıcı ve ilgi çekici bir ışık efekti onların uyku zamanının geldiğini anlamalarını sağlar.
  • Oyuncağın özellikleri olunca genellikle pillere sahip oluyorlar. Bu nedenle şarj edilebilir pil kullanarak pillere bir servet ödemekten kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra pillerin oyuncağın içinde yer aldığından ve herhangi bir şekilde dışarı çıkmayacağından emin olmayı unutmayın.
  • Taşınabilir olması bir oyuncak için oldukça iyi bir özelliktir. Çünkü aileler seyahat etmeyi severler. Bu nedenle herhangi bir seyahat ortamında bebeğin uyku düzeninin bozulmasını asla istemezler. Bu düzenin aynı şekilde devam etmesi için taşınması kolay olan bir uyku arkadaşı almak oldukça önemlidir.
  • Çocuğun ilgisini çekmesi bir oyuncağın alınmasında en dikkat edilmesi gereken özelliktir. Bu nedenle bebeğinizi oyuncak alırken yanınızda götürüp satın almadan gösterebilirsiniz. Eğer çok küçükken bir uyku arkadaşı alacaksanız, bu gibi problemler ile karşılaşma olasılığınız azalır. Çünkü erkenden alışmış olur.
  • Oyuncağın düğme gibi küçük detayları olmaması önemlidir. Kopan ya da çıkan parçalar bebeklerin ağzına girerse boğulma riski oluşur. Ayrıca bebekler her şeyi ağızlarına götürürler.
  • Tüylü bir battaniye ya da oyuncak iyi bir uyku arkadaşı olamaz. Bu nedenle tüysüz olmalıdır.
  • Çok yumuşak oyuncaklar 1 yaşından küçük bebekler için risklidir. Bu nedenle boyut olarak küçük uyku arkadaşı seçimi yapmanızı tavsiye ederiz.

Uyku arkadaşı kullanmanın faydaları

Uyku arkadaşı oyuncak, bebeğinize uyku zamanının geldiğini söyleyen uykunun en sağlıklı şekilde olmasını sağlayan bir eşyadır. Yatağında yatan bebekler kolayca uyku arkadaşını eline alır ve gece boyunca onu kullanabilirler. Böylece çocuğunuzun gece boyunca uyumasına yardımcı olur.

Rahat bir battaniye, uyku emziği ya da peluş bir uyku arkadaşı oyuncağı, bebeğinizin veya küçük çocuğunuzun hem yatmadan önce hem de üzgün olduğu diğer zamanlarda sakinleşmesine yardımcı olabilir. Küçük çocuğunuzun, hastalık sırasında, yeni bir kardeşin gelişinde, evden uzaktayken ve annesinden birkaç saat uzak kaldığında uyuma konusunda zorluk yaşayabilir.

Bebekler ayrılık kaygısı evrelerinden geçerken (genellikle 9-12 ay civarında ve yine yaklaşık 2 yaşında), bir uyku arkadaşına sahip olmaları onlara yardımcı olabilir.

6 aylıktan büyük bebeklerle uyku eğitimine başlıyorsanız, planınıza bir uyku arkadaşı eklemenizi tavsiye ederiz. Özellikle bebeğinizi beslemek, sarılmak veya sallayarak uyumak gibi güçlü bir uyku ilişkisinden ayırıyorsanız, uyku eğitimini çok daha kolay hale getirecektir. Bunun yanı sıra diğer faydaları ise;

  1. Güven duygusu verir.
  2. Çocuklar seyahat ederken uykuları geldiğinde uyku arkadaşı sayesinde sıkıntı yaşamadan uyurlar.
  3. Uyku arasında uyanan bebeklerin tekrar uykuya dalmasına destek olur.
  4. Rahat olmaları sayesinde uykuya dalmayı hızlandırırlar.
  5. Bebekler henüz küçükken bir arkadaş sahibi olurlar.
  6. Bebeklerde 6-8 aylık olduğunda ayrılık duygularına sahip olur. Bu nedenle uyku arkadaşı ayrılık duygusunu yönetmelerine destek verir. Duygularını yöneten bebekler ileride bağımsız olur ve kreşe gittiklerinde annesinin ya da babasının yanlarında olmadığı zamanlarda sorun yaşamazlar.
  7. Sosyalleşmeyi destekler.

Çocuklar büyüdükçe, bazı ebeveynler, çocuklarının uyku arkadaşına bağımlılığı konusunda endişelenirler. Endişelenecek bir şey yok. Çocuklar, büyüdükçe uyku arkadaşına olan bağımlılıklarını doğal olarak azaltma eğilimindedir. Oyuncakları veya battaniyeleri onları mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmekten alıkoymadığı sürece lütfen endişelenmeyin. Çoğu kreş ve okul dönemi sırasında çocuklar okula bir oyuncak ya da eşya getirme ihtiyacına karşı çok hassastır. Siz yokken onların oyuncaklarını kullanmalarının, özdenetim pratiği yapmanın ve onlarla birlikte olmamanıza ilişkin korku ve endişelerinizle başa çıkmanın birçok yolunu bulacaklardır. Zamanla, uyku arkadaşı oyuncaklarını yerlerine bırakmayı öğreneceklerdir.

Etiketler: uyku arkadaşı
Kasım 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR