Yenidoğan bebek nasıl yıkanır?

Yenidoğan ilk bebek banyosu nasıl yapılır

Bebek Banyosu Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebek eve gelmesi ile birlikte ebeveynlerin pek çok soruya yanıt araması başlamış, demektir. Özellikle ilk kez anne ve baba olan bireyler için ilk altı ay zorlu bir süreç olabilir. Bu nedenle büyükler gelip torunlarına bakma konusunda evlatlarına yardım etmeye çalışırlar. Ancak bazı aileler bu kadar şanslı olmayabiliyor. Onlara yardımcı olabilecek birini bulmakta güçlük çekebiliyorlar. Bunun yanı sıra bazı büyükler yeni doğan bebek hemen yıkanmalı derken bazıları beklenmeli gibi yanıtlar verebiliyor. Sonuç itibari ile yeni anne ve baba için her şeyi araştırmak en doğrusu oluyor. Bu araştırma konularından biri yeni doğan bebek nasıl ve ne zaman yıkanır, sorusunun yanıtını bulmak oluyor.

Yenidoğan bebek nasıl yıkanır sorusunun yanıtı bu sayfada yer alıyor. Üstelik bu soru dışında birçok detaylı bilgi makale içerisindedir. Bu nedenle bebeğinize ilk banyosunu yaptırırken kafa karışıklığına neden olan her şeyin yanıtını bu sayfada bulacağınızı belirtmek isteriz. Hazırsanız başlayalım!

Yeni doğmuş bebek banyosu detayları

Yenidoğan bebek neyle yıkanır?

Yenidoğan bebek neyle yıkanır sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Çünkü göz yakmamalı ve bebeğin cildine zarar vermemelidir. Bazı markalar göz yakmayan formül diye belirtse de, göz yakıcı oldukları ortaya çıktığı için bu konu üzerinde durup en iyi bebek şampuanı ve bebek bakım ürünleri konusunda iyi bir araştırma yapmak gerekir. Hatta bebek banyo oyuncakları konusunu da araştırmaya dâhil edebilirsiniz.

Bebeğin güzel bir banyo yapması, temizlenmesi, rahatlaması ve bir yandan sağlığının zarar görmemesi için güvenli ürünleri tercih etmelisiniz. Daima onaylanmış ve kaliteli ürünleri seçmelisiniz. İşte Yeni doğan Bebek Banyosu İçin Gerekli malzemeler;

  • Bebek tırnak makası (eğer tırnakları uzunsa)
  • Bebek tarağı
  • Küçük saç kurutma makinesi
  • Bebek şampuanı
  • Bebek sabunu
  • Bebek yağı
  • Kese
  • Banyo küveti
  • Kova ve maşrapa
  • File (dilerseniz iki tane alabilirsiniz)
  • Havlu ya da bornoz
  • Bebek bezi
  • Yıkanma sonrasında giydirilecek olan bebek kıyafetleri ( petek üzerinde ısıtılmalı)
  1. Zıbın
  2. Çorap
  3. Şapka
  4. Tulum ya da alt üst takım

Göbek bağı olan bebekler bu bağ düşene kadar sünger ile yıkanmalıdır. Bunun için göbek bağı sünger ile kapatılır. Bu nedenle listeye bebek süngeri ekleyebilirsiniz.

bebek banyosu ne sıklıkla yapılır

Yeni doğan Bebeği Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan bebeği yıkarken birçok hassas noktaya dikkat etmek gerekir. Bu nedenle birden yıkama işlemini başlatmak ile büyük bir hata yapmış olabilirsiniz. Bunu önlemek için listemize göz atmanızı tavsiye ederiz. İşte yeni doğan bebeği yıkarken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Bebek aç ya da tok olmamalı. Bu nedenle emzirdiğiniz bebeğinizi yarım saat sonra yıkamanız en güzel zaman dilimi olacaktır.
  • İlk üç gün yeni doğan bebeğinizi yıkamamanızı tavsiye ederiz. Koruyucu tabakanın tamamen emilmesi için bu süreç önemlidir.
  • Kullanılan malzemelerin son tüketim tarihleri kontrol edilerek alınmalıdır.
  • Su ne çok sıcak ne de soğuk olmalıdır. Bu nedenle termometre kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Banyoya bir anda başlamak yerine, bebeğin tüm eşyalarını hazırlamak ve onları ısıtmak en iyi banyo yıkama işlemini gerçekleştirmenize katkı sağlayacaktır.
  • Bebek yıkandıktan sonra bir iki dakika kurutma işlemi yapmak vücudunda suyun kalmamasını sağlamak için önemlidir.
  • Kurulamadan sonra bebek bakım yağı ile masaj yapmayı unutmamak gerekir. Böylece daha huzurlu bir uyku ile uyuyacaktır.
  • Bebek hasta ya da rahatsız görünüyorsa, yıkama işlemini ertelemelisiniz.
  • Eğer bakım yapmayacaksanız, bez takmadan önce altının tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde isilik denilen pembe sivilceli bir görünüm oluşabilir.

Yeni doğan Bebekleri Ne Zaman Yıkamalı?

Yeni doğan bebek ne zaman yıkanmalı, sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Çünkü bebekler doğduklarında tenlerini kaplayan özel bir sıvı vardır. Bu sıvı onlar için oldukça yararlıdır. Bebeğin teni bu sıvıyı emmesi için birçok uzman bebeklerin hemen yıkanmaması gerektiğini belirtir. Çünkü deri üzerindeki bu tabaka onları hastalıklardan koruyan bir kalkan niteliğindedir adeta. Ayrıca doğduklarında hastane çalışanları tarafından başlar yıkanır ve kurutulur. Bu nedenle onları pis olarak düşünmek yanlıştır. Bunun yanı sıra rahatlamaları için banyo yapması gerektiğini düşünenlere aldırış etmemeniz önerilir. Dünyadaki en güzel koku yeni doğan bebek kokusudur!

Yeni doğan bebeklerin yıkanması için en az üç gün geçmesi gerekir. Anne yeterince dinlenmelidir. Bu nedenle bebek yıkama görevini baba ya da aile büyüklerinden biri yapabilir. Göbek bağının daha çabuk düşmesi için bağın sünger ile korunması gerekir. Göbek bağı düşmesi en az bir ve en çok iki hafta sürer. Göbek bağı düşünce, bebeğinizi daha rahat bir şekilde yıkayabilirsiniz.

Yenidoğan bebek banyosu nasıldır

Yeni doğan Bebek Ne Sıklıkla Yıkanmalı?

Bebek yıkanması konusundaki sıklık her aile için tamamen bağımsızdır. Bununla birlikte ilk aylarda haftada bir kez yıkamak yeterli olacaktır. Ancak günlük yıkamak isteyenler, elbette dilediğince yıkama yapabilirler.

Bebek her yıkandığında rahatlar ve daha derin bir uyku uyur. Ancak yıkanan bebeğin bakımını her gün tek başına üstlenmek kolay olmadığından, sıklığı hayatınızın yoğunluğuna göre ayarlayabilirsiniz. Büyükleriniz yardım ediyorsa, her gün yıkayabilirsiniz. Oda sıcaklığını mutlaka kontrol etmeli ve bebeği üşütmemelisiniz. Küçükken hasta olan bebeklerin tedavi süreci ilaç alamadıkları için uzun olabiliyor. Bu da aile için acılı bir süreç demek, oluyor. Bunu önlemek için yeni doğan bebek yıkanmasında dikkat edilmesi gerekenler kısmını dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Yeni doğan bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır?

Yeni doğan bebeğin ilk banyosunu videoya çekmenizi tavsiye ederek başlayalım. Ne de olsa ilkler her daim özeldir. Ayrıca belirtmek isteriz ki, banyo yapan bebek daha güzel uyuyacaktır. Sizler için banyo sürecini üç aşamada belirttik.

Yeni doğan bebeği yıkamadan önce hazırlık yapılmalıdır. Bu hazırlık sürecinde;

  • İlk olarak bebek banyo küveti kullanılacaksa, şampuanı, sabunu, kesesi ve havlusu gibi bebeğin banyosunda kullanılacak olan eşyaların hazırlanması gerekir.
  • Banyo yaparken gerekli olanlar hazırlanınca banyo sonrasında yeni doğan bebek bakımı için ihtiyaç duyulacak olan bebek bakım ürünleri masaj yapılacak olan yerde hazır olmalıdır. Yeni doğan bebeklerin daha güzel uyuması ve gaz sancısı gibi problemlerinin önlenmesi için onlara masaj yapılması önerilir. Yeni doğan bebek masaj videolarına bakarak bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak masaj ve banyo için oda sıcaklığının çok iyi olması gerekir. Ne çok sıcak ne de çok soğuk. Aksi takdirde çok sıcak olan alanda
  • Bebeğin kıyafetleri hazırlanmalı ve petek üzerinde bekletilmelidir. ( sobalı evlerde yaşayanlar sobaya yakın ve toz almayan bir yere koyabilir. Bunun yapılma amacı, bebek yıkanınca onu ne kadar kurutursanız kurutun, üşüyebilir. Bu üşümeyi hemen engellemek için kıyafetlerin ılık olması çok önemlidir. Ne sıcak ne de soğuk olmalılar. Bunun için bir ütü de kullanabilirsiniz. Biri bebeği yıkarken diğer kıyafetlerini ütü ile ısıtabilir.

Hazırlık süreci bitince bebeğin banyo yapma aşaması başlar. Banyo sürecinde;

  • İlk olarak bebeğin tırnakları uzunsa, bebek tırnak makası ile kesilir. Bununla birlikte ince bir törpüde kullanabilirsiniz.
  • Yeni doğan bebeğin kıyafetleri çıkartılır. Son olarak bez çıkartma işlemine gelindiğinde küvete bir maşrapa dolusu su dökülür. Bu içine konacağı alanın ılınması için. Buz gibi banyo filesi ve banyo teknesi bebek için huzur bozucu olabilir.
  • Bebeği bir kişi yıkayacaksa, su dolu kovayı ve şampuan vs. gibi malzemeleri yanına koymalı. Çünkü bebek yıkanırken, onun yanından ayrılması mümkün olmayacağı için bunu yapması şarttır. Bebeği tek başına yıkayacak olanlar, bebeği göğsünden kavrayarak kolunun üzerine göğsü gelecek şekilde tutmalıdır. File kullanılacaksa, file üzerine yatırılmalıdır. Ancak ön kısmın yıkaması bitince, sırt kısmının yıkanması için yine bebeğin göğsü kola gelecek şekilde döndürülmelidir. 
  • Bebeği iki kişi yıkayacaksa, biri bebeği tutmalı diğeri de suyu dökmelidir. Suyun sıcaklık kontrolü termometre yoksa, suya dirsek ya da bilek değdirilerek yapılabilir. Ne sıcak olmalı ne de soğuk. Ilık su en idealidir. Ancak su çabuk soğuyacağı için bebek yıkama işleminin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekir.
  • Bebeğin ilk olarak elleri kolları, ayakları ve ardından göğüs kısmı yavaşça ıslatılır. Ardından keseye köpük yapılıp bir kez keselenir. Daha sonra durulanır. Bebeğin başı en son yıkanmalıdır. Bu hasta olmaması açısından önemlidir. Eğer günlük banyo yaptırıyorsanız, baş kısmını her gün yıkamayabilirsiniz. Vücudu yıkanan bebek zaten rahatlayacaktır. Özellikle kış aylarında bebeği hasta etmemek için baş kısmını çok fazla yıkamadan vücudunu yıkayarak banyo işlemini bitirebilirsiniz.

İyice durulanmış olmasını, kulağına su kaçmamasını ve suyun soğuk ya da sıcak olmamasını unutmamalısınız. Durulanmamış bebeklerde kalan sabun artıkları cildini rahatsız ya da tahriş edebilir. Kulağına su kaçan bebeğin büyük sağlık sorunları(orta kulak iltihabı) ortaya çıkabilir. Suyun soğuk olması, çocuğun üşümesine neden olur ve üşüyen çocuk büyük olasılıkla hasta olur. Su sıcak olursa, çocuğun teni zarar görür ve soyulmaya başlar. Ancak bunu bebek büyüdükçe zamanla deri atar. Özellikle bu ilk aylarda olur. Büyüme nedeniyle atılan deri ile karıştırmayınız. Kendi sıcaklık derecenize göre suyu ayarlamayınız. Onlar bebek olduğu için bizler kadar sıcak suda yıkanmaları derilerine zarar verebilir.

Banyo işlemi bitince son olarak bebeği giydirme ve bebek bakımı evresi başlar. Bebek bakım evresinde;

  • Zorlu bölümü atlattığınıza göre sıra en eğlenceli kısma gelmiş bulunuyor. Bu da bebeğe masaj yapma kısmıdır. Ancak ilk olarak bebeğinizi iyice kurulamanız gerekiyor.
  • Kurulama malzemelerini petek üzerinden alın ve bebeğinizi banyo küvetinden alarak havlu ile sarın. İlk olarak baş kısmını güzelce kurulayın. Ardından vücudunun kalan kısımlarını iyice kurulayın ve bebeğinizin her yeri kapalı olacak şekilde bir iki dakika bornoz içerisinde kalmasını sağlayın. Ayakları açık kalırsa ek olarak battaniye ile sarabilirsiniz. Bu her yerinin iyice kuruması içindir. Bu işleme dikkat etmezseniz, su soğuyacak ve bebeğinizin üşümesine neden olacaktır. Ardından giydirdiğiniz kıyafetin ıslanmasına neden olacaktır.
  • Daha sonra başını kurulamak için minik bir saç kurutma makinesi yeterli. Yakından tutmayarak başını iyice kurutun ve masaj kısmına geçin.
  • Öncelikle bebek yağını elinize alın ve birden bebeğin tenine dökmeyin. Öncelikle elinizde ısıtın ki bebek ürpermesin. Dilerseniz banyo işlemini yaparken bebek yapını petek üzerinde ısıtabilirsiniz.
  • Bebek yağını öncelikle bebeğin elleri ve kollarına sürerek masaja başlayın. Ardından bacak ve ayakları aynı şekilde yağ ile masajla ovun. Sonra göbek ve boyun kısmı da iyice ovulmalı. Ardından bebeği sırt üstü pozisyona çevirin ve sırtını güzelce yağlayıp masaj yapın. Bebek masajı için videolardan destek alabilirsiniz. Gaz sancısını önlemek için bu masajlar oldukça etkili oluyor.
  • Son olarak saçlarını tarayabilirsiniz. Bunun için bebek tarağını kullanmalısınız.

Yeni doğan bebeğin başı nasıl yıkanır?

Yeni doğan bebeğin baş kısmı henüz yumuşak olduğu için anneler masaj yapma konusunda oldukça büyük tereddüt yaşarlar. Bu nedenle belirtmek isteriz ki, herhangi bir darbe almazsa bebeğin başına dokunmak, ona zarar vermez. Ancak içinizde herhangi bir şüphe kalmaması açısından, önce bebeğin başına ılık su döküp ardından elinize şampuan hafifçe saçlarını okşayabilirsiniz. Son olarak bebek tarağı ile başını iyice köpürtebilirsiniz. Bebek tarakları çok yumuşak bir dokuya sahiptir. Bu nedenle bebeğin başı zarar görmez. Elbette iyi bir bebek tarağı olmalıdır. Ayrıca banyo sonrası da tarak gerekeceği için iki tarak almak da yarar vardır.

Yenidoğan bebek banyosu dikkat edilmesi gerekenler

Eğer bebeğin başında konak denilen sarıya benzeyene renkte ve deriye yapışmış nesneler varsa, bebeği yıkamadan önce başına bebek yağı sürmeniz gerekir. Bebek yağı sürdükten sonra birkaç dakika bebeğin başına şapka takarak, bu nesnelerin yumuşamasını bekleyin.  Ardından şapkayı çıkartıp bebek tarağı ile yapışık nesneleri tarayın. Asla tırnak ile bu işlemi yapmayın. Zaten yumuşayınca çok çabuk yıkıyorlar. Daha sonra bebeğinizi yıkama işlemine geçebilirsiniz.

Yeni doğan bebekler yıkanmayı çok severler. Ancak zaman geçtikçe bir şeyleri keşfetme istekleri ve hareketli olmaları nedeniyle onları yıkamak zorlaşabilir. Bunun için banyo oyuncakları kullanabilirsiniz. O oyuncağı ile oynarken siz de onu yıkama işlemini hızlı ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun gelişimleri desteklenirken bir yandan temizlenir. Bunun sonucunda huzurlu bir uyku ile ödüllendirilirsiniz.

Banyoyu sevmeyen çocuklar için file kullanmak yerine direkt olarak banyo küvetine su doldurarak yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Elbette yine oyuncaklardan destek alabilirsiniz. Stres atmalarını sağlayan ve eğitici oyuncaklar çocukların her anlarında yanlarında bulunmalılar.

Yeni doğan bir bebeğin yıkanma süreci en fazla on dakika olmalıdır. Çünkü su çabuk soğur ve bebek de üşüyebilir. Bu nedenle birinden yardım isteyebilirsiniz. Bir kez yardım aldığınızda, bir daha ki bebek yıkama işlemi sizin için çok basit olacaktır.

Yenidoğan Bebek Yıkama ile ilgili SSS

Bebek doğduktan kaç gün sonra yıkanmalı?

Bebek doğduktan üç gün sonra yıkanması en idealidir. Annenin dinlenmiş olması için üç gün beklemek gerekebilir. Ayrıca bebeğin koruyucu tabakasının yıkama işlemi ile yok edilmemesi oldukça önemlidir. Bebeğin derisi bu tabakayı birkaç gün içerisinde emecek ve onu hastalıklara karşı koruyacaktır.

Yeni doğan bebek gece banyo yaptırılır mı?

Yeni doğan bebek eğer uyumuyorsa, gece banyo yaptırılabilir. Yeni doğan bebekler uzun süre uyurlar. Bu nedenle uyanık ve yarı tok oldukları anı yakalayıp onları yıkamak mümkün. Oda sıcaklığı buna uygunsa, yeni doğan bebek gece banyo yaptırılır.

Yeni doğan bebekler hangi saatte yıkanmalı?

Yeni doğan bebekler için yıkama saati tamamen aileye ve bebeğe bağlıdır. Bebeğin gaz problemini azaltmak ve daha iyi uyumasına destek olmak için yarı tok olduğu bir saati seçebilirsiniz. Böylece yıkanırken acıkır ve bakım işlemi bittikten sonra emzirilirken mışıl mışıl uyur.

Etiketler: yenidoğan bebek banyosu
Ekim 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR