Anne bebek bağını güçlendirecek oyunlar – 5 bebek oyunu

Anne bebek bağını güçlendirecek oyunlar

Bebeğimiz, doğduğu an itibari ile onunla ten temas yapar ve bir süre tenimizde uyumasını sağlarız. Çünkü bunu doktorlarımız ister. Nedeni ise, anne-bebek bağını güçlendirmektir. Bebeğimiz anne rahmine düştüğü an itibari ile aralarında güçlü bir bağ oluşur. Bu bağın doğum sonrasında devam etmesi annenin tutum ve davranışları ile alakalıdır. Doğumdan sonra annelerin psikolojisi çok fazla değişir. Bazılarının bebeği ile ilgili kaygıları oluşurken bazılarının kendi ile alakalı problemleri olabilir. Bu durumu bir an önce toparlamak ve bağı güçlendirmek gerekir. Bu nedenle yazımızda anne bebek bağını güçlendirecek oyunlar konusunda öneriler sunmaya çalışacağız.

Anne bebek bağı ne kadar iyi olursa, bebeğin gelişimi ve sosyal ilişkileri de aynı oranda iyileşir. İletişim yetenekleri ve daha pek çok şey bu bağ ile doğrudan orantılıdır. Bebeğimize olan sevgimizin büyüklüğünü kelimeler ile ifade etmemiz imkânsızdır. Ancak bunu ona başka yöntemler ile hissettirebiliriz. Bu yöntemlerden biri de oyun oynamaktır. İşte anne bebek bağını güçlendirmeye destek veren oyunlar…

Fış fış kayıkçı

Bebekleri dördüncü ay itibari ile hareket ettirmek hem fiziksel gelişimlerine hem de sosyal becerilerine katkı sağlar. İletişimleri güçlenir ve ailesi ile arasındaki bağ daha da güçlenir. Bu nedenle eğer bir kardeşi varsa, bebeğiniz ile oynamasına izin vermenizi tavsiye ederiz. Elbette bu sizin kontrolünüzde olmalıdır. Fış fış kayıkçı oyunu, bebeklerin en sevdiği oyundur. Oturmayı öğrenme dönemleri yaklaşırken bebeklerin egzersiz yapmalarını da sağlar. Ayrıca uyku öncesi yapılırsa, üzerlerindeki enerjiyi atmalarına da destek verir.

Fış fış kayıkçı oyununu oynamak için öncelikle oturun ve ayaklarınızı uzatın. Bu nedenle büyük koltukta oturmalısınız. Ardından bebeğinizi kucağınıza yüzü size doğru dönük olacak şekilde oturtun ve iki elinden dikkatli bir şekilde tutun. Ellerini size doğru hafifçe çekerek şarkı söylemeye başlayın. Bu şarkı ise;

  • Fış fış kayıkçı
  • Kayıkçının küreği
  • Tıp tıp eder yüreği
  • Akşama fincan böreği
  • Yavrum yesin büyüsün
  • Tıpış tıpış yürüsün
  • Fış fış kayıkçı
  • Kayıkçının küreği
  • Tıp tıp eder yüreği
  • Akşama fincan böreği
  • Yavrum yesin büyüsün
  • Tıpış tıpış yürüsün.

Sar sar makarayı

anne bebek ilişkisi

Bu bebek oyunu, bebeklerin el kaslarının gelişimine destek verir. El göz koordinasyonu kurmalarını sağlar. Bebeğinizi kucağınıza alın ya da karşınıza oturtun. Yüzünün size dönük olması gerekir. El hareketlerinizi görmeli ve müziği dinlemeli. Ardından şarkıyı söyleme başlayın. Sar makarayı şarkısı;

  • Sar sar sar makarayı
  • Çöz çöz çöz makarayı
  • Bir şöyle bir böyle
  • Aslan geliyor
  • Kaplan geliyor TIP!!!

Dilerseniz, bebeğinizin ellerini tutarak ona da yaptırabilirsiniz. Öncelik olarak ellerinizi yumruk yapın ve ikisini aralıklı ve üst üste gelecek şekilde sarıyormuş gibi yaparak hareket ettirin. Görsel olarak öğrenmek için videolardan da destek alabilirsiniz.

Gel babası gel

Bebekler için ilk oyun gel gel yapmaktır, aslında. Dört aylık bebekler ellerini hareket ettirmeyi öğrenirken onları sürekli gözlemlediğini fark edebilirsiniz. ellerini bir yandan hareket ettirir bir yandan da nasıl hareket ettiklerini izlerler. Bu duruma misafir olup anne bebek bağını güçlendirmek için gel babası gel oyununu onayabilirsiniz.

Bebeğinize elinizi gösterin ve “gel babası gel” derken elinizi açıp kapayın. Birine gel derken nasıl jest yaparsak aynı şekilde bebeğinize gösterin. Ardından bebeğinizin kolundan tutun ve onun yapmasını bekleyin. Bu oyunu genellikle bir defada yaparlar. Bunun için bebeğinizin en az beş aylık olması gerekir. Bazıları ise ikinci ya da üçüncü defada yaparlar. Sabırlı olup oyunu ara sıra oynatmaya devam edin. Mutlaka öğrenecektir. Bunun yanı sıra burada önemli olan bağ kurmak olduğu için oyunu ne kadar geç ya da erken öğrendiğini çok fazla önemsemeyin. Anın tadını çıkartın.

gel babası gel

Ce eee oyunu

Bebekler, annelerinin yanlarından ayrılması ile onların bir daha geri dönmeyeceğini düşünmeleri bi –r an da oluşur. Bu nedenle sık sık ağlarlar. Onlara varlık ve yokluk hakkında bilgi vermek için “ ce ee” oyununu oynatabilirsiniz. İlk olarak elleriniz ile yüzünüzü kapatarak ardından bir battaniye altında saklanarak ve daha sonra kapı arkasına gizlenerek devam ettirebilirsiniz.

Top yuvarlama oyunu

Top yuvarlama ile bebeklerin el ve kol kaslarını güçlendirmek mümkündür. Ayrıca anne bebek bağını güçlendirecek en güzel oyunlar arasında yer alır. Küçük bir renkli top alıp eliniz ile yuvarlayın. Bunu yaparken şarkı söyleyebilirsiniz. Böylece ilgisini daha çabuk çekersiniz. Daha sonra topu ona verin ve bir süre bekleyin. Aynısını yapmaya çalışacaktır. Hatta bazı bebekler, şarkıyı da mırıldanmaya çalışabiliyor.

Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirme için dikkat edilmesi gerekenler

Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirmek için oyun ile birlikte yapılabilecek birçok şey bulunur. Bebekle iletişim kurma, ona ilgilenildiğini fark ettirmek, empati kurmak, annenin kendine zaman ayırması ve tabii ki bebek ile oyun oynamaktır.

İletişim kurmaya önem verin. Ona dokunun!

Bebekler ile iletişim kurmak için birçok yöntem bulunur. Bunlar arasında;

  • Bebeği kucağa almak.
  • Gözlerinin içine bakarak ona konuşmak.
  • Ninni ya da şarkı söylemek.
  • Gülümsemek yer alır.

Bebeğinize hassas bir şekilde dokunmak, başını okşamak ve ona gülümsemek, onun için en büyük ve en güzel iletişim olacaktır. Kendini güvende hissetmesine destek verecek ve stresinin azalmasını sağlayacaktır. Bunların yanı sıra gelişimleri de olumlu yönde etkilenecektir. Anne bebek ilişkisi için ilk adım ten temas yapmak ve bebeğe hassas bir şekilde sevgi ile dokunmaktır.

İlgilendiğinizi fark ettirin.

Anne bebek bağını güçlendirme yolları

Anneler, bebekleri için aralarında oluşan bağın doğum sonrası da aynı şekilde olacağını düşünür. Oysaki onlar için yaşam oldukça karmaşıktır ve bu karmaşıklık içerisinde çok fazla ilgiye muhtaçtırlar. Bu nedenle stres, sıkıntı ve kaygılarınızı bir kenara atıp bebeğiniz ile kaliteli zaman geçirmeniz gerekir.

Empati kurmaya çalışın.

Anne – bebek arasındaki bağın güçlenmesi zamanla artacaktır. Çünkü anneler bebeklerinin ne istediklerini daha iyi anlamaya başlarlar. Acıkma, altını ıslatma ve uyku gibi ihtiyaçlarını ne şekilde belirttiklerini daha iyi bir şekilde algılarlar.

Ne olursa olsun anlaşılmayan anlar oluşabilir. Bunun için empati kurmak gerekir. Örneğin, bebek yeni beslendiyse ve ağlıyorsa, karnı ağrıyor olabilir. Bu ilk dört ay sık yaşanan bir problemdir. Bebeğinizin ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde karşılarsanız, aranızdaki bağ daha da güçlenir. Çünkü bebeğiniz mutlu olur ve problemleri de azalır.

Onunla oyunlar oynayın

Oyun oynamanın önemini daha önce de belirttik. Anne ve bebek ilişkisini arttırmak için onunla oyunlar oynayabilirsiniz. Bizler birkaç tane örnek oyun belirttik. Daha birçok sayıda oyun bulunsa da en etkili olan ve en sevilenler yukarıda belirtilmiştir. Bunun dışında bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacak olan bebek oyuncakları satın alabilirsiniz.

Kendinize zaman ayırın

Anneler, kendilerine zaman ayırmazsa, psikolojik sorunlar yaşayabilir. Bu da bebeği ile arasının açılmasına neden olabilir. Bebek dışında aile üyeleri ile de aynı sorunlar yaşanabilir. Ev işlerini bir kenara bırakın ve bebeğinizi yanınıza alıp bir park yürüyüşü yapın. En azından alışverişe çıkın. Bazen anneler için markete gitmek bile yeterli olabiliyor. Bebeğinizin hasta olmaması için sürekli evde kalmanın iyi olduğunu düşünmeyin.

Bebeklerin hava alması gerekir. Sürekli evde durarak sağlıklarını kontrol altına tutmak, akıllıca değildir. Bir şeyleri erteleyerek evde kalmak yerine, her şeyi bir kenara bırakın ve kısa bir yürüyüşe çıkın. Eğer yakınlarınız (anne ya da kayınvalide) varsa, bebeğinizi ona teslim edin ve dinlenin. Küçük bir şekerleme, duş alma, bakım yapma ve daha yapılacak birçok şey var. Kendinizi iyi hissetmeniz içi dilediğinizi seçebilirsiniz.

Etiketler: Anne bebek bağını güçlendirecek oyunlar
Ocak 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR