Bebek oyuncaklarında nelere dikkat edilmeli?

Bebek oyuncaklarında nelere dikkat edilmeli

Oyuncak seçimi büyük bir özen ister. Konu bebekler için olunca bu özen ikiye katlanır. Çünkü 3 yaş öncesi çocuklar için daha dikkatli seçimler yapılmalıdır. Gelişimlerini olumlu yönde etkilemeyi hedef alırken sadece bu yönde araştırma yapıp tercihlerde bulunmak, doğru olmaz. İlk olarak güvenliğe önem verilmelidir. Daha sonra eğitim ve eğlence kısmına geçilmelidir. Bu konu çok önemli olduğu için bebek oyuncaklarında nelere dikkat edilmeli sorusunu ele alıyor ve maddeler hâlinde yanıtlıyoruz. Seçimlerinizi yapmadan önce maddelere göz atmanızı tavsiye ederiz.

Güvenlik her şeyden önce gelir

Bebekler her nesneyi ağızlarına götürürler. Bu nedenle bebek oyuncaklarına öncelikle güvenliğe dikkat edilmeli. Güvenlik ihlâli söz konusu olan oyuncaklar filtrelenip elenmelidir. Oyuncakların güvenli olup olmadığını anlamak için,

  1. Üzerinde belirtilen yaş grubuna dikkat edilmeli.
  2. Küçük parçalar içermediğinden emin olunmalı.
  3. Parçaların çıkıp çıkmayacağı konusunda bilgi sahibi olunmalı.
  4. Misket, minik top ve bunun gibi yuvarlak ve küçük nesneler asla alınmamalıdır.
  5. Sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Kırılan oyuncak parçaları bebeğe ciddi zararlar verebilir. Sağlıklarını tehlikeye atabilir.
  6. Sallanan at ve araba gibi üzerine binilen oyuncakların emniyet kemeri gibi güvenlik önlemleri olmalıdır. Aksi takdirde bebek düşüp yaralanabilir.
  7. Tüylü oyuncaklar alınmamalıdır.
  8. Plastik kokan oyuncaklara dikkat edilmelidir. Sağlığa zararlı olabilirler.

Yaşa göre oyuncak seçimi önemlidir

Güvenlik tedbirleri alındığına göre bebeklere oyuncak seçimi yaparken yaşa göre uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çünkü yaşa göre oyuncak seçimi yapılmadığında bebekler, oyuncaktan fayda sağlamak yerine zarar da görebilirler. Bu kulağa tuhaf gelebilir. Ancak bir çocuğun gelişimine uyum sağlamayan ve ona ağır gelen bir oyuncak, çocuğun kafasının karışmasına neden olur. Bir şeyler öğrense de yanlış olarak öğrenmiş olabilirler. Bunun yanı sıra oyuncak ile oynayamadıkları için özgüvenleri azalabilir.

Fiziksel gelişime destek veren seçimler yapılmalı

Bebeklerin enerjilerini artmaları ile uyku düzenleri, iştahlarının açılması ve mutlulukları orantılıdır. Enerjisini bir türlü tüketemeyen bebek uyumakta zorluk çeker. Zorla uyuyunca sık sık uyanır ve gün içerisinde huysuzluk yapar. Bu nedenle aktivite masası gibi bebeklerin haraketliliğini arttırmaya teşvik eden oyuncak seçilmelidir.

Sosyal gelişimi olumlu yönde etkilemelidir

bebek oyuncaklarında nelere dikkat edilmeli

Bebeklerin iletişim yeteneklerini arttırmak için oyuncak seçimini dikkatlice yapmamız gerekir. Sosyal gelişimi olumlu yönde etkileyen oyuncak çeşitleri arasında, oyuncak bebek, top, araba, bloklar ve evcilik setleri gibi oyuncak çeşitleri yer alır.

  • Sosyal gelişimi iyi olan bebekler çevreyi tanır,
  • İletişim kurmakta zorluk çekmez,
  • Kendilerine güvenir,
  • Girişken bir yapıya sahip olur,
  • Başarılı olma ihtimali yükselir.

Zekâ gelişimi için eğitici olmaları önemlidir

Oyuncak seçimi yaparken ebeveynler olarak ilk önce eğitici yönlerini dikkate alırız. Ancak belirttiğimiz gibi öncelik güvenlik olmalıdır. Güvenli oyuncakları filtreledikten sonra seçimlerimize devam edebiliriz. Bebek oyuncaklarında zekâ gelişimini destekleyen oyuncak seçildiğine dikkat edilmeli. Elbette eğlendirici yönlerinin ucu açık olmalıdır. Eğlence ve eğitim bir arada olduğunda oyuncaktan kazanılacak olan fayda daha da artar.

Etiketler: Bebek oyuncaklarında nelere dikkat edilmeli
Ocak 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR