Bebekler neden huzursuz olur? Ne yapılmalı?

Bebekler neden huzursuz olur? Ne yapılmalı?

Bebekler neden huzursuz olur? Bu sorusunun yanıtını almak isteyen meraklı gözlerin farkındayız. Çünkü anne olmanın ne denli zor olduğunu ve bebeklerin problem yaşamadan sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümeleri için neler ile uğraştığınızı çok iyi biliyoruz. Bizler de birer anne ve adayları olarak sizlere bebeklerin huzursuzluk nedenleri hakkında bilgiler vermeye çalışıp çözümlerine daha kolay bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olacağız.

Huzursuz bebek uyumakta, emmekte, oynamakta ve gününü mutlu bir şekilde geçirmekte sıkıntı yaşar. Bu sıkıntılar da en çok anneleri yorar. Yorulmuş anneler de stresli, endişeli ve mutsuz olur. Çünkü onlar da bebekleri ile birlikte uyumaz, beslenmez ve gününü mutsuz geçirir. Bu problemleri ardınızda bırakmak ve bir daha yaşamamak için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. İşte bebekler neden huzursuz olur ve huzursuz bebeklere ne yapılmalı sorularının yanıtları…

Bebekler emerken neden huzursuz olur?

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinin huysuz olan tek anne siz değilsiniz. Sizin gibi bu problemi yaşayan birçok sayıda anne var. Ayrıca bu huzursuzluğun birçok da nedeni var. Bebekler emerken birçok neden ile huzursuz olur. Bu huzursuzluğu bazı anneler normal bir şekilde karşılarken bazıları ise bebeklerinin sağlığından şüphe edip çok endişelenebilir. Her annenin karakter yapısı bir değildir. Bebeklerin de aynı şekilde. Bu nedenle diğer anneler gibi sabırlı ve sakin kalamadığınız için kendinizi üzmeyin. Kendinizi rahatlatmak için nedenleri okuyun ve çocuk doktorunuza danışın.

  1. Bebeklerin bazıları büyüme aşamalarını huzursuz bir şekilde geçirebilir. Fiziksel, psikolojik ve zeka gelişimlerindeki farklılıkları onları etkileyebilir.
  2. Süt problemleri nedeni ile bebekler emerken huzursuz olur. Süt çok fazla ya da az gelebilir. Bunun sebepleri arasında meme ucunun büyük ya da küçük olması, problemli olması ya da yaralı olması yer alır. Hemen sütüm az mı, diye endişelenmeyin. Bebeğinizin kilosunu tartın ve ortalama kilogram içerisinde ise sorun yok, demektir. Kilo ve boy problemi olan bebekler için doktorlar zaten aylık kontrollerinde ek gıdaya ya da mamaya başvurulması gerekip gerekmediğini belirtir. Kendi kendinize beslenme konusunda kararlar almamanızı tavsiye ederiz.
  3. Eğer hem biberon hem de emzirme ile besleme yapıyorsanız, bebeğinizin kafası karışık olabilir. Bu nedenle bebeklerin çoğu biberon ile beslenirken daha fazla emmeye çalışır ve birden gelen mamanın etkisi ile mamayı yutmakta zorluk çekerler. Emzirme ile beslenmeye geçtiğinde de biberonda yaşadığı sorun nedeni ile daha yavaş emer. Bu da sütün az gelmesine neden olur ve bebek de aç olduğu için huysuzluk yapmaya başlar.
  4. Süt alerjisi olabilir. Bazı bebekler süt alerjisi problemini yaşayabiliyor. Bu nedenle emerken alerjileri arttığı için zorluk yaşıyorlar. Ancak süt alerjisinin başka belirtileri de vardır. Sadece emzirmede yaşanan huzursuzluğu göz önüne almak, doğru olmaz. Sürekli ağlama ve dışkının sümük kıvamında olması gibi birkaç belirti daha vardır. Bu sorundan şüpheleniyorsanız, doktora gitmeniz gerekir. Eğer böyle bir sorun varsa, süt içermeyen mamalar ile bebeğinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Elbette bu mamalara da doktor karar vermelidir.
  5. Bebeklerde reflü rahatsızlığı görülebilir. Bu nedenle emmek istemezler. Çünkü midelerindeki rahatsızlık onları huzursuz eder. Reflü belirtileri arasında kusma ilk sırada yer alır.
  6. Bebeğiniz aşırı miktarda laktoz alıyor olabilir. Fazla miktar alınan laktoz kolay sindirilemez. Bu da bebeğin rahatsız olmasına neden olur. Çok sık ve fazla emen bebeklerde bu problem sık görülür.
  7. Bebeğinize zaman ayırmakta güçlük çekiyorsanız, kendini huzursuz hissedebilir. Özellikle ilk aylarda anne ile ten temas yapmaları bebekler için çok önemlidir. Dünyaya alışmaları kolay değildir, gözlerini açtıklarında ne ile karşılaştıklarından haberdar olmayan minikler güven ve sevgi beklerler. Ancak anneler ev işleri, başka çocuk varsa onların sorumluluğu ve daha pek çok şey ile daha sorumlu oldukları için bebekleri ile bazen vakit geçiremezler. Bu nedenle belirtmek isteriz ki, ev işlerini bir kenara alıp özellikle ilk aylarında bebeğinize sıkı sıkı sarılın ve ona ninniler söyleyin. Daha kolay yemekler yapın, diğer çocuklarınıza durumu anlatın ve eşinizden yardım isteyin.
  8. Annelerin kullandığı ilaçlar sütün kalitesini ve tadını değiştirebilir.
  9. İlk aylarda bebeklerin ağzında pamukçuk olur. Bu problem karbonat ile çözülebilir. Ancak bebek emerken güçlük çeker. Çünkü ağzı acıyordur. Problemi kolay atlatmak için karbonatlı su ile bebeğin ağzını sık sık temizlemek gerekir. Problem çok fazla ise doktor ilaç verebilir.

Bebekler akşam ve gece neden huzursuz olur?

bebekler neden huzursuz olur

Gece ağlayan bebeğe bakmak hiç kolay değildir. Uykusuzluk her geçen gün arttığı için anneler günlerini zorlu bir şekilde geçirmeye başlar. Yine de bu duruma önem vermez ve sadece bebeklerinin mışıl mışıl uyuması, iştahlı bir şekilde beslenmesi ve hep mutlu olması için adeta çırpınırlar. Bu yüzden bebekler akşam ve gece neden ağlar sorusunun yanıtını da sizler için araştırdık.

Gaz sancıları nedeni ile bebekler akşamları huzursuz olur. Özellikle de kolik bebekler akşamları ağlar. Bu ağlamalar gece boyunca sürebilir. Kolik bebek sendromu her bebeğe göre değişir. Bu nedenle ne zaman sona ereceğini söylemek doğru olmaz. Bazıları kısa sürede geçer bazılarınınki altı ay sürer.

Gündüz ve geceyi henüz öğrenmemiş olduğu için bebekler akşamları huzursuz olur. Bu kısa sürede geçer. Gündüz uykularını kısa süreli tutun ve ses yapmamaya çalışmayın. Bebekler gündüz gürültüye alışırsa, anneler de kendileri de rahat eder. Bu nedenle evi süpürün, TV açın ve zamanla bebeğinizi ses alıştırın. Gece ise ışıkları kapatın ve sessiz bir ortam oluşturun.

Bebekler banyodan sonra neden huzursuz olur?

Bebekler banyo yapmaya hazırlanırken de huzursuzdur, aslında. Ancak banyo yaparken rahatlar ve mutlu olurlar. Gazları çıkar, vücutları dinlenir ve anne karnındaymış gibi hissederler. Bu da rahatlamalarına neden olur. Suyun sesi, sizin bebeğinizi yıkarken onunla konuşmanız ve daha birçok şey neşelenmelerini sağlar. Bu bebeğin ne sıklıkta banyo yapması ile alakalıdır. Daha sık yıkanan bebekler banyo yapmayı daha çok severler.

Banyodan sonra bebekler huzursuz olur. Bunun birçok nedeni olabilir. Bizim araştırmalarımız sonucunda ortaya çıkanlar ise…

  • Anne rahminden ayrılmış gibi hissedebilirler. Sonuç itibari ile anne rahminde sıvı içerisinde yaşayan bebekler yıkanırken aynı sesleri duyarlar. Banyo bitince de bu sesleri ararlar.
  • Anneler banyodan sonra bebekleri hızlı bir şekilde giydirmeye, kurutmaya ve taramaya başlar. Çünkü bebeklerinin üşümesini istemezler. Ancak bu hızlılık bebekleri korkutur ve huzursuz olmalarına neden olur. Bu nedenle bebeğiniz banyo yapınca onu bornozuna sarın. Kafasını aynı şekilde havlu ile sarın ve beş dakika kadar iyice kuruması içi ekleyin. Hiçbir yeri hava almayınca bebekler üşümez ki zaten anneler bebekleri banyo yapacağı için oda ısısını arttırmaya çalışırlar. Eşyaları da petekleri üzerinde bebekleri bekler.
  • Bebekler banyodan sonra üşüdükleri için huzursuz olurlar. Üzerlerindeki su zamanla soğur ve iyice kurumayan bebek üşümeye başlar.
  • Eğer banyo öncesi çok fazla besin aldıysa, bebek rahatsız olmuştur. Anneler bebeklerini yıkamadan önce beslemeye çalışırlar. Oysaki bebeğin ne aç ne de tok olması gerekir. Bebeğinizi emzirdikten yarım saat kadar sonra yıkamanız önerilir. Böylece hazımsızlık ya da kusma gibi sorunlar yaşamazlar. Ayrıca aç olan bebekler yıkanma sonrası açlığını tekrar hatırlar. Bu da huzursuz olmasına ve çok fazla ağlamasına neden olur.

Ay ay bebek huzursuzluk nedenleri

Bebeklerin ay ay gelişimlerine ve sağlık problemlerine göre huzursuzluk nedenleri olabileceğini biliyor muydunuz? Yeni doğan bebekler ile altı atlık bebeklerin huzursuzluk nedenleri farklılık gösterir. Bu nedenle bebeklerine gelişimlerini göz önünde bulundurarak neden huzursuz olduklarını belirtmek istedik.

Yenidoğan huzursuz bebek nedenleri

Yenidoğan bebek, anne rahmindeki rahatlığı aradığı için huzursuzluk nedenleri arasında ilk sırada bu rahatlık arayışı yer alır. Anne karnındaki güvenlik ve hissettiklerini dünyaya geldiklerinde de isterler. Bu nedenle “beyaz gürültü” denilen sesler duyduklarında daha güzel uyurlar.

Yenidoğan bebekler çok çabuk acıktıkları için huzursuz olurlar. Beslenirken kısa sürede yorulur ve tekrar uyurlar. Bir yandan süt gaz yapar ve bu ağrı da onları rahatsız eder. Bu nedenle beslenme problemleri onları yorar.

Yenidoğan bebek altı ıslak ya da kirli olduğu için rahatsız olabilir. Bu da bir huzursuzluk nedenidir. Bu nedenle altını kontrol edebilir ve bakım yaparak onu rahatlatabilirsiniz.

Süt az ya da çok geldiği için bebek huzursuz olabilir. Aç ya da çok fazla doymuş olmak bebekleri rahatsız eder. Bu nedenle emzirme sıklığı, bebeğin kilosu ve süt sağılarak bu ihtimali gözlemleyebilirsiniz.

bebekler emerken neden huzursuz olur

3 aylık bebek için huzursuzluk nedenleri

3 aylık bebeklerin görüş mesafeleri artar. Bu da çevrede değişen farklılıklar nedeni ile bebeklerde huzursuzluğa neden olabilir. Birden değişen çevre onlara tuhaf gelebilir.

Annenin sütü çok iken birden azalması ya da bebeğe yetmemesi, bebeğin aç kalmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeğin kilosunu tartıp doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Bebeklerde reflü rahatsızlığı en çok iki ve üçüncü aylarda görülür. Bu problem bebekleri huzursuz eder. Mide rahatsızlıkları ve kusma onları yorar.

4 aylık bebek için huzursuzluk nedenleri

4. ayından itibaren bebeklerde ağız akıntı ve dişlerde kaşınma gibi problemler oluşur. Dişlerin çıkmasına erkende olsa birçok anne aynı durumdan şikayetçidir ve dişlerin ne zaman çıkacağını merak eder. Bu nedenle bebeğinize dişlik almayı ve onu rahatlatmayı sakın ihmal etmeyin.

Dişlik dışında çıngırak gibi ilgisini çekecek oyuncaklarla onları meşgul edebilirsiniz. Çünkü bazı bebekler ellerini kullanmaya başladıkları için bir şeyler tutmaya çabalar. Bunu başaramayınca da huysuzluk ederler.

6 aylık bebek için huzursuzluk nedenleri

Altı aylık bebekler anne ve babaları dışındaki insanların varlığını keşfetmeye başlarlar. Bu nedenle herhangi bir yabancı gördüklerinde huzursuz olurlar.

Bebekler çevrelerinde olup bitenlere karşı kendilerini yabancı hissederler. Bu nedenle huzursuz olurlar. Ancak çevrelerini yavaşça keşfetmeye başladıklarını bu huzursuzluklar da azalır.

Büyüme ataklarını duymuş muydunuz? Bebekler ikinci, dördüncü ve altıncı aylarında iken büyüme atakları geçirebilirler. Bu ikinci yaşlarında da gerçekleşir. Özellikle iki yaş sendromu ağır geçer.

Büyüme atakları genellikle bir hafta kadar sürer. Normalden daha sık beslenmeyi istemenin yanı sıra, bebeğiniz bu zamanlarda ekstra telaşlı olabilir. Emziriyorsanız, bebeğinizin memeye bağlandığını ve neredeyse emzirme biter bitmez tekrar emzirmek istediğini fark edebilirsiniz. Bu sütü arttırma ile de alakalıdır. Bebeğinizin gelişimi için sütün artması gerekir. Bebekler kendi sütlerini bu şekilde arttırırlar. Bu nedenle endişelenmenize gerek yok.

bebekler gece neden huzursuz olur

Huzursuz bebekler için yapılması gerekenler

Huzursuz bebekleri rahatlatmak için sizlere bir liste hazırladık. Bu listede yer alanlar dikkate alındığında bebeğinizin huysuzluklarının azalacağını hatta sona ereceğini düşünüyoruz. Bebeğinize destek olmak ve hem siz hem de bebeği daha mutlu görmek için listemize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Bezini kontrol edin

Bebekler anne sütü aldığı için kabızlık problemi nadir görülür. Ancak mama ile beslenenler ve ek gıdaya geçenler bu problemi sık yaşarlar. Bu nedenle bebeklerde kabızlık problemi olup olmadığını anlamak için dışkının kıvamını kontrol edin. Hangi düzenle yaptığını gözlemleyin.

Ateşini kontrol edin.

Bebeklerin hastalığı yoksa, diğer nedenler huzursuzluk için ciddiye alınmamalıdır. Elbette bebeklerin huzursuz olması anneleri üzer ancak. Önemli bir sağlık problemi olduğunu düşünmek için bebeğin durmadan ağlaması ya da ateşi olması gibi belirtiler gerekir. Sağlığı yerinde olan bebek çok şiddetli bir şekilde ve saatlerce ağlamaz. Ancak huzursuz ve kısa süreli uyku ya da sürekli emme isteği gibi hareketlerde bulunurlar. Bu da her beş bebekte birinde görülür.

Bebeğinizin ateşini kontrol ederek ilk huzursuzluk ihtimalini gözden geçirmelisiniz. Eğer ateşi varsa bebeğinizi doktora götürmeniz gerekir.

Açık havaya çıkartmak.

Bebekleri hava güzelse, dışarıya çıkartmak onları rahatlatır. Açık hava küçük büyük herkese iyi gelir. Farklı mekanlar, insanlar ve hayvanlar gören bebekler zamanla hayata daha çabuk alışırlar ve bir yabancı gördüklerinde hemen ağlamazlar.

Aile gezileri yapmak.

Aile gezileri yapıp aile bireylerini tanıtmak ve bebeği meşgul etmek önemlidir. Bu hem anneyi hem de bebeği rahatlatır.

Oyuncaklar almak.

bebekler emerken neden huzursuz olur

Bebeklerin gelişimlerini desteklemek için onlara oyuncak almak önemlidir. Üstelik peluş oyuncaklar gibi ürünler bebeklere güven verir. Uyku arkadaşı olarak kullanıldıklarında daha güzel uyumalarına destek olur.

Yürüme, emekleme, konuşma ve daha birçok yeteneklerinde oyuncaklardan destek almak mümkündür. Bu nedenle dönence, müzikli oyuncaklar ve dış mekan oyuncakları gibi çeşitler annelere destek verir.

Düzenli uyku

Bebeklerin düzenli bir şekilde uyuması onların huzursuzluğunu azaltır. Yeni uyanmış bir bebek tekrar uyumak için iki saate ihtiyaç duyar. Bu nedenle en fazla üç saat sonra uyumak ister. Bu süreci kaçırmak bebeklerin uyku düzenini bozar.

Bebek salıncakları, bebeği sakinleştirmeye yardımcı olan rahatlatıcı, ritmik hareket sunar. Salıncağın küçük bir bebek için tasarlandığından emin olun, çünkü küçük bebekler büyük bir beşikten düşebilir.

Düzenli beslenme

İlk aylarda beslenme düzeni zor olabilir. Ancak zaman geçtikçe bebeklerin beslenme saatleri belli olur. Bu nedenle yenidoğan bebekleri sık sık emzirin. Üçüncü aylarından sonra da belirli saatler ile beslemeye başlayın.

Bebek bakım ürünleri önemlidir.

Bazen huzursuzluk basit bir rahatsızlıktan kaynaklanır, bu nedenle önce bebeğinizin temel ihtiyaçlarının karşılandığından emin olun. Bezlerini kontrol edin, gazlarını çıkarmaya çalışın, giysilerinin kuru ve rahat olduğundan emin olun (etiketleri kontrol edin!) .

Bebeklerin burunları düzenli olarak temizlenmelidir. Nefes alamayan bebek uyuyamaz, ememez ve mutlu olamaz. Bu nedenle kış aylarında odada bir nemlendirici olması daha rahat nefes almalarını sağlar. Burun aspiratörü ve serum fizyolojik kullanımı bebekleri rahatlatır. Ayrıca kış aylarında oda sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır ve bebeği çok sıkı giydirmemek gerekir.

Bebek giyimi de huzursuzluk yapabilir. Çok sıcak veya çok soğuk olmak bebeği ağlatabilir. Çok dar giysiler de olabilir. Bu nedenle oda sıcaklığına bakılarak bebek giydirilmelidir. Ne kat kat ne de naylonlu kıyafetler olmamalıdır.

Huzursuzluğu ne zaman ciddi olabilir?

Bebeğiniz 24 saatlik zaman diliminde 3 saatten fazla ağlıyorsa, çocuk doktorunuzla da konuşmalısınız.

Anne kendine iyi bakmalı

Anneler beslenmelerine dikkat etmelidir. Emzirirken aşırı baharat tüketmek, kafeini çok fazla almak, sigara kullanmak ve gazlı içecekler içmek, bebeği rahatsız eder. Yediğiniz şey sütünüze geçer ve tadı veya kokusu hoşuna gitmeyebilir. Sevmedikleri veya alerjisi olan belirli yiyecekleri tükettiğinizde daha huysuz olduklarını fark edebilirsiniz.

Anneler zihinsel sağlıklarına dikkat etmelidir. Mümkün olduğunda, bebeğinizin bakımı için yardım alın. Ebeveynlik, tek başımıza yapmamız gereken bir şey değildir ve telaşlı bir bebekle uğraşırken, başka bir ebeveynin veya bakıcının devralması bazen çok yardımcı olabilir. Kendine de dikkat etmelisin. Telaşlı bir bebeğe bakmak, zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Mümkün olduğunca sakin kalmaya çalışın. Kafein, artan ağlamaya ve uykuya dalma güçlüğüne neden olabilen bir uyarıcıdır. Emziren annelerin kafein alımını sınırlamaları gerekir.

Bebek sesleri bir işaret olabilir

Bebeğinizi gözlemleyin! Her bebek farklı sesler ile annelerine ihtiyaçlarını bildirir. Bunu zamanla öğreneceksiniz. Ek gıdaya geçen bebek susayabilir. Bu nedenle suyu görünce size farklı sesler çıkarır ya da adeta şarkı söyler. Ayrıca bir yeri ağrıdığında ya da canı yandığında çok acılı bir şekilde ağlarken acıktığındaki ağlama tonu farklıdır. Bu tonları gözlemleyerek ve zaman geçtikçe fark edebilirsiniz.

Başkalarının tavsiye ve önerilerini dikkate almayın!

Bazı kişiler yanlış tavsiyelerde bulunabilir. Emen ve sağlığı yerinde olan bir bebeğe bakarak annesine döner ve ek gıdaya geç ya da mama ver gibi saçma cümleler kurarlar.

Bebeğini sık sık emziren anneye, bebeğini sık sık kucağını alıp onu seven anneye ve daha pek çok anneye karışırlar! Bebeğinin şımaracağını ya da doymadığını söylerler. Üstelik ellerinde kanıt da yoktur. Sadece varsayımlarla konuşurlar. Bu nedenle bu tarz insanların dediklerine uymamanızı tavsiye ederiz. Onlar araştırma dahi yapmadan insanlara eleştiri yapar ya da öneri vermeye çalışırlar.

Kendinizi destekleyen insanlarla çevreleyin, mümkünse diğer alanlardaki stresinizi azaltın. elaşlı bir bebeğiniz olduğunda ebeveyn olarak kendinizi iyi hissetmek çok zordur. Çabalarınızın olumlu bir etkisi yok gibi görünüyorsa çok endişelenmeyin. Bebeğinize sarılın ve onu dilediğinizce emzirin.

Etiketler: Bebekler neden huzursuz olur? Ne yapılmalı?
Aralık 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR