Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bebekler ne zaman emeklemeye başlar? Bebeğimiz gözünü açtığı an itibari ile birçok sorunun yanıtını ararız ve bunlardan biri de emekleme ile ilgilidir. Hareketliliği her geçen gün artan bebeğimizin bir an önce emeklemesini ve yürümesini isteriz. Ne de olsa, emeklemek yürümenin başlangıcıdır. Bugünkü yazımızda bebeklerinin emeklemesini dört gözle bekleyen sevgili annelerimiz için soruları yanıtlıyor ve emeklemenin ne zaman başlayacağı üzerinde duruyoruz.

Bebekler ne zaman emekler?

Bebekler altıncı ayındayken oturmayı öğrenirler. Bu keşfetme ile birlikte emekleme de arkasından geliverir. Bu nedenle yedinci ay ile dokuzuncu ay arasında iken bebeğinizin sürekli olarak elleri ve dizleri üzerinde durup emeklemeye çalıştığını fark edebilirsiniz.

Emeklemeyi ebeveynler sadece elleri ve dizleri üzerinde duran bebeklerin ileriye doğru gidebilmesi olduğunu düşünürler. Ancak her bebeğin emeklemesi farklı olabilir. Çünkü pek çok sayıda emekleme pozisyonu bulunuyor! Emekleme stilleri için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Bebeklerin emekleme aşamaları (evreleri)

  • Bebekler ilk olarak başlarını tutmayı öğrenirler. Bazıları çok erken bazıları da geç öğrenebilir. Bu nedenle panik yapmayın! Dördüncü aya kadar her bebek kafasını tutabilir.
  • Ellerini kontrol etmeye başlarlar. Bebeğinizin ellerini hareket ettirirken bir yandan onlara baktıklarını fark edersiniz. Bu uzuvları ve benliğini keşfetmesi anlamına gelir.
  • Elleri ile nesneleri kavrarlar. Çıngırak ve dişlik ile tanışma zamanı geldi! Bebekler başlarını tuttuktan sonra el kaslarını çalıştırmayı öğrenirler. Bu nedenle bir şeyler tutabilirler.
  • Dönmeye başlarlar. Hareketlilik kabiliyetleri artan bebekler çevrelerinde sağa ya da sola doğru dönmeye başlar.
  • Oturmayı öğrenirler. Bebekleri altıncı ayında desteksiz oturabilirler. Bu da emeklemeye ramak kaldığını gösterir. Çevreyi tehlikelerden korumaya yavaşça başlayabilirsiniz. Güvenlik önlemleri oldukça önemlidir.
  • El ve dizlerinin üzerinde durmaya başlarlar. El ve dizlerinin üzerinde durup onları nasıl hareket ettireceklerini keşfetmeye çalışırlar. Bu nedenle kollarını sallar ve ayakları ile zemine vururlar.
  • Emekleme zamanı! Bebekler sadece el ve dizlerinin üzerinde durarak emeklemezler. Bu nedenle emekleme şekillerini öğrenmek isteyebilirsiniz.

Bebeklerin emekleme şekilleri

Bebeklerin emekleme şekilleri sekiz tanedir. Bunu okuyunca şaşıracağınıza eminiz. Çünkü emeklemenin sadece bir şekli olduğunu düşünenler arasında biz de varız. Bu nedenle bebeğiniz belki de emekliyor, ancak siz bunu anlamıyor olabilirsiniz. Listedeki bebeklerin emekleme şekillerine göz atarak bebeğinizin hareketlerini gözlemleyebilirsiniz.

  • Çapraz emekleme, bebeğin bir dizi ile bir eli paralel olarak hareket eder. Bu bebeğin emekleme işlemini tamamen kavramış ve kemik gelişiminin de tamamlanmış olduğunu gösterir.
  • Rulo emekleme, bebeğinizi odanın bir ucuna bıraktığınızda diğer ucunda buluyor ve bunu emeklemeden nasıl yapıyor diye düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Çünkü bebeğiniz zaten emekliyor. Ancak biz bu dönüşlerin emekleme olduğunu bilmiyoruzdur. Bebekler dördüncü ay itibari ile dönmeye başlar. Bu dönüşleri bazı bebekler daha sık yapar ve bu şekilde bir yere ulaştıklarını fark edince odanın dört bir yanını bu şekilde gezebilirler. Bu nedenle güvenlik önlemlerini bebek emeklemiyor diye ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.
  • Sırt üstü emekleme, adından da anlaşıldığı gibi bebekler ayaklarını kullanarak kendilerini ittirmeyi keşfederler. Böylece bacak kasları daha da gelişir.
  • Yengeç emekleme, bebekler ellerini ve kollarını yengeç gibi açar ve kendilerini ittirirler. Bu ittirmeler sonucunda kısıtlı hareket etseler de istedikleri yere gidebilirler.
  • Üçlü emekleme, bebeklerin bazıları iki elini kullanırken bir ayağı ile de destek alırlar. Diğer ayak iste adeta arkadan gelir.
  • Komando emeklemesi, askerlerin nasıl yerde süründüklerini çok iyi bilirsiniz. Bebeklerin bazıları aynı şekilde karınlarının üzerinde durur ve ellerini kullanarak emeklerler.
  • Elleri kullanarak emekleme, bebekler sadece ellerini kullanarak da emekleyebilir. Bu görev onlar için zorlu olsa da bunu başarabilirler. Kollarını kullanarak kendilerini ileri çeker ve gövdeyi de hareket ettirirler. Hedefe ulaşmaları için arada bir yan dönüp dinlenirler.
  • Arka ayaklar havada iken emekleme, bebekler arka ayaklarını havaya kaldırır ve kollarından destek alarak emeklerler.

Emekleme nasıl öğretilir?

Bebeğiniz yeteri kas gücüne sahipse ve uzuvlarını kontrol etmeyi beceriyorsa, ona emeklemeyi öğretmeye başlayabilirsiniz. Peki, emekleme nasıl öğretilir? Hazırsanız başlayalım.

Oturmayı öğrenmesine destek verin. Bebeğiniz ilk olarak emeklemeyi öğrenmelidir. Bunun için öncelik olarak destekli oturuş ardından da desteksiz bir şekilde oturmayı becerebilmelidir. Oturmayı öğrenen bebeklerin sırt kasları ve karın kasları desteklenmiştir. Adım adım ilerlemek için ilk olarak oturma ile başlanmalıdır. Ardından kol ve bacak kaslarının güçlenmesi için destek vermeliyiz.

Kaslarını güçlendirin. Karın ve sırt kaslarının güçlenmesi ile bebekler, el ve ayak kaslarını da güçlendirmelidir. Bunun için bebeğinizin yanında dururken karın üzerinde vakit geçirmesini desteklemek gerekir.

Oyuncakları kullanın. Bebeğinizi emeklemeye teşvik etmek için onların ilgisini çekmeniz gerekir. Bebeklerin ilgisini çekmenin en kolay yolu ise, oyuncak kullanmaktır. Bu nedenle sevilen bebek oyuncakları kullanmak, bebeği emeklemeye teşvik edecektir.

Emekleyen bebeğe nasıl destek verilmelidir?

emekleme

Emekleyen bebek için giydiği kıyafetlerin rahat ve güvenli olması gerekir. Ayrıca bulunduğu odada emekleyeceği için güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Bu güvenlik tedbirleri arasında yer alanlar aşağıda belirtilmiştir.

Yerde tehlikeli bir nesne bırakmamak

Bebek yerde emeklerken öncelikle etrafı keşfeder. Bu keşif gözleri ile gerçekleşir. Ardından kendilerine bir hedef belirler ve hareket geçerler. Bu hedefler de genellikle tehlikelidir. Bu nedenle annelerin çok dikkatli olması gerekir. Etrafta cam eşya bulunması büyük tehlike oluşturabilir. Örneğin; yerde duran cam vazo odanın neresinde olursa olsun kaldırılmalıdır. TV’ye daldığınız an ya da birkaç saniyeliğine diğer odalara gittiğinizde bebeğiniz çoktan vazoya ulaşmış olabilir. Bu nedenle vazoyu eller ve kırılmasına neden olabilir. Gerisini yazmak bile istemiyoruz.

Yerde küçük nesnelerin olması da çok tehlikelidir. Bebekler her buldukları nesneyi önce ağızları ile keşfederler. Bu nedenle boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmamak için odayı süpürmenizi tavsiye ederiz. Böylece küçük de olsa nesneleri temizlediğinizden emin olursunuz.

Yumuşak bir zemin olduğundan emin olmak

Yumuşak bir halı emekleyen bir bebek için oldukça idealdir. Yumuşak zemin yuvarlayarak emekleyen bebeklerin canını yakmaz. Ayrıca ne şekilde emeklerse emeklesinler zarar görmediklerinden emin olabiliriz. Halının toz üretmediğinden ve tüylü olmadığından emin olmanızı tavsiye ederiz.

Ortamın temiz olduğundan emin olmak

Bebeklerin emeklemesi demek aktif oldukları saatlerde yerlerde dolaşması anlamına gelir. Bu nedenle sadece yerlerin temizlenmesi gerektiğini belirtemeyiz. Çünkü tozlar her yerden gelip bebeğinizin etrafına konabilirler. Tozlu TV, kirli tüller ve unuttuğumuz küçük bir alan bebeğimizin alerji sahibi olmasına neden olabilir. Bazı uzmanlar bebeklerin bağışıklık kazanması için onları sürekli tertemiz ortamlarda tutmanın doğru olmadığını söylese de biz anneler olarak temizlik konusunu adeta abartıyor ve böylece rahata eriyoruz. Kirlenmek güzel olsa da bebeğimizin kirli bir yerde bulunmasını asla kabullenemiyoruz.

Motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlamak

Bebeklerin kaba motor becerilerini öğrenmeleri ile birlikte gelişen kol ve bacak kasları onların emeklemesine destek verecektir. Kaba motor becerilerinin gelişmesi için oyuncaklar ile zaman geçirmesini sağlamak gerekir. Oyun minderi üzerinde duran oyuncaklara uzanan minik eller, kol kaslarının güçlenmeye başladığını simgeler. Oyuncak arabalar gibi tekerlekli oyuncaklar da bebeğin daha fazla hareket etmesine neden olur. Böylece hem kol hem de ayak kasları gelişir.

Rahat kıyafetler giydirmek

Emekleyen bebeklerin rahat kıyafetler giymesi, emeklemelerine büyük bir destektir. Kalın ve sıkı kıyafetler içerisinde iken bebekler emeklemekte güçlük çekebilirler. Ayrıca hareketli oldukları için terleyebilirler. Bu da onları rahatsız eder.

“Hayır” kelimesinin anlamını öğretin

Bebeğiniz emekleme konusunda ilerledikçe yüksek alanlara çıkmak isteyecektir. Bu nedenle ona hayır diyerek mobilyalara tırmanmasını engellemeniz gerekir. Yürümek için tırmanmak oldukça iyi bir başlangıçtır. Ancak bebeğinizi küçük bir zaman dilimi içerisinde yalnız bıraktığınızda güvende olduğunu bilmek, çok daha önemlidir.

En etkili bebek emekleme desteği!

Bebeğinizle iletişim kurup onu emeklemeye teşvik etmek için elinize bir oyuncak alın. Bu oyuncak bir çıngırak olabilir. Çıngırağı sallayın ve bebeğin adını söyleyin. Bebek size her baktığında hadi gel, hadi bebeğim gibi kelimeler ile onu çağırın. Bunu birkaç kez yaptıktan sonra bebeğinizdeki farklılıklar sizi etkileyecektir.

Bebeğiniz emekler dikkat etmeniz gerekenler

Bebekler emeklerken annelerin çok fazla tereddütte bulunduğunu biliyoruz. Bu endişeler içerisinde bebeğin mikrop kapması, hastalanması, düşmesi ve daha birçok şey yer alır. Bu nedenle uzmanların neler belirttiğini yazmak istiyoruz.

  • Bebeğinizi sürekli kucakta gezdirirseniz, emeklemesi ve yürümesi gecikebilir.
  • Rahat hareket etmesi için alan oluşturmayı ihmal etmek.
  • Birçok endişe nedeni ile yerde vakit geçirmesini engellemek
  • Aşırı korumacı davranmak. Bu nedenle özgürlüğünü kısıtlamak.
  • Aceleci davranmayın ve daima sabırlı olun.
  • Bebeğinize güvenin ve kendinizi strese sokmayın.
  • Eğlenmeye odaklanın.

Bebeklerde emekleme belirtileri nelerdir?

  1. Desteksiz bir şekilde oturmayı öğrenmesi
  2. Dönmeyi öğrenmesi.

Bebeğinizin dönmeye başladığını ve oturduğunu fark ettiğiniz an itibari ile ona vereceğiniz destek ile emekleyebileceğini belirtmek isteriz.

Bebeklerin el ve kol kasları gelişince kısa süre içerisinde emeklediklerini görebileceğiniz anlamına gelir.

Emekleme belirtileri araştırırken bebeğinizi diğer akranları ile kıyaslama yapmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bebeklerin emeklememesi onların sağlıklarında bir problem olduğunu göstermez. Bazı bebekler hiç emeklemeden yürürler.

Bebeğim emeklemek istemiyor!

Bazı bebekler sadece oturur ve karın ya da sırt üstü durmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle dokuz on ya da on bir aylık olsalar da henüz emeklemedikleri anlamına gelir. Ancak bu duru hiç önemli değil! Her bebek emekleyecek ya da her bebek emeklemeli diye bir şey yoktur. Bazı bebekler emeklemeden sıralar ve kısa sürede yürürler.

Bebeğim emeklemek istemiyor ancak ben onun emeklemesini çok istiyorum diyorsanız, bu soruları yanıtlamanızı tavsiye ederiz.

  1. Bebeğinizi emeklemesi için teşvik ettiniz mi?
  2. Bebeğinizi ne sıklıkta özgür bıraktınız?
  3. Bebeğinizin puset, salıncak, beşik ya da bebek arabası gibi eşyaları dışındaki süreci günlük ne kadar?
  4. Bebeğin yerde durmasına olanak verdiniz mi?

Soruların yanıtları “Evet” ise ve günlük özgür takıldıkları süre zarfı yeterli ise, size gerekli olan şey sadece biraz sabır. Bebeğiniz kısa süre içerisinde yürüyecek ya da emekleyecektir. Siz de keşke bu kadar endişelenmeseydim, diye düşüneceksiniz. Bu nedenle bunları başından önleyin ve eğlenmeye çalışın.

Bebeklerde emeklemenin önemi ve faydaları

Bebeğiniz emeklemeye başladıysa, bunun ona faydaları olduğundan eminsinizdir. Ancak bu faydaların neler olduğunu tam olarak bilemeyebilirsiniz. Emekleyen bebekler,

  1. Motor becerilerini geliştirir.
  2. Özgürlüğün farkına varırlar.
  3. Çevrelerini keşfederler.
  4. Duyusal yeteneklerini geliştirirler.
  5. Bebekler hareket etmeyi keşfeder ve uzuvlarını daha iyi bir şekilde kullanmayı öğrenirler.
  6. Kendilerine güvenirler.

Bebekler çevrelerindeki eşyalara uzanırken ya da emeklerken kasları çalışır ve motor becerileri gelişir. Bu beceriler onların hayatlarını kolaylaştırır ve başarılı olmalarını sağlar. Özgürlüğü keşfeden bebekler daha çabuk yürümeyi öğrenirler.

Çevrelerindeki nesneleri fark ederken duyusal yeteneklerini de geliştirirler. Halıdan sonra koltuğun ayağına dokunan bebek dokuların farklılığını öğrenir. Emekleyen bebeklerin güven duygusu geliştiği için yürümekten korkmazlar.

 Oturmaya başlayan bebeğimizin emeklemek için çabaladığının farkına varınca zamanın ne kadar çabuk geçtiğini bir kez daha fark ederiz. Bu nedenle her anın tadını çıkartmalı ve kendimizi bolca geliştirmeliyiz. Kendimizi geliştirmek için yapabileceğimiz çok fazla etkinlik bulunuyor. Ancak bebek bakımından arta kalan zaman az olunca, kalan zamanı da bebeğimiz ile ilgili araştırmalar için harcarız. Belirtmek isteriz ki, bizler bunu yaparak zaten kendimizi geliştirmeye devam ederiz. Ne hoş, değil mi? Hem anne olmak hem de bebeğimizi bilinçli bir şekilde yetiştirebilmek için bir şeyler yapıyor olmak, bizleri mutlu eder. Çünkü biz anneyiz! Araştırmalarınızı blog kısmımızda yer alan makaleleri okuyarak gerçekleştirebilirsiniz.

Etiketler: Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?
Ocak 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR