Anne Sütüne Gaz Yapan Besinler Nelerdir?

Anne ve Bebek

Yemek yeme ve sindirme sürecinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan gaz, yetişkenlerde çok fazla sorun oluşturmazken bebeklerde oldukça sıkıntı yaratır. Yenidoğan bir bebek hem dış dünyaya ayak uydurmaya çalışır, hem de beslenme ve sindirim konusunda pek çok yenilik ile karşılaşır. Beslenme ve sindirim konusu ise bebeklerde alışma sürecinden geçtiği için bir o kadar acı verici iken bir o kadar da zordur. Bebeklerin çoğunda 4 aya kadar gaz problemi görülür ve bu durum hem bebeklerde sıkıntı yaratırken hem de ebeveynlerde sıkıntı yaratır. Gaz problemlerinden biri, bebeğinizin beslenirken doğru bir pozisyonda olmamasıdır. Bebek yanlış pozisyonda olduğu için süt ve mama aldığı esnada fazlasıyla hava yutmaya başlar. Bu hava yemekten sonra çıkmadığı takdirde bebeğinizde gaz problemine neden olur.

Eğer yediğiniz bir yemekten 24 saat sonra bebeğinizde gaz oluşuyorsa, bunun çoğu nedeni yediğiniz yemekten kaynaklıdır. Fakat bilmelisiniz ki gaz yapan yiyecekler her bebekte aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu yüzden bebeğinizi iyi gözlemlemeniz gerekiyor. Eğer gaz yaptığını düşündüğünüz yiyecekler varsa, bunları beslenmenizde çıkarmanız yeterli olacaktır. Özellikle emziren anneler gebelik döneminin yanı sıra doğumdan sonra da gaz yapan yiyecekler konusunda endişe duyar. Bu yüzden anneler, hem anne sütünün kalitesini artırmaya çalışır hem de kendileri dahil bebeklerinde gaz problemlerinin olmaması için büyük çaba sarf eder. Emzirirken tüketilen her yiyecek ne yazık ki bebeğe de geçtiği için annelerin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Peki Anne sütüne gaz yapan besinler nelerdir? Annelerin hangi besinlerden uzak durması gerekir? İşte yanıtları...

Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler

Tabii ki herkesin bünyesi birbirinden farklı olup, her anne ve bebek arasındaki ilişki de özeldir. Ayrıca pek çok besin grubu için genelleme yapmakta ne yazık ki mümkün değildir. Hatta bazı yiyeceklerin toleransı oldukça yüksekken, bazı yiyeceklerin ise sindirim sistemi hem anne hem de bebek için zorlayıcıdır. Özellikle de ilk 4 ayda gaz problemleri çok sık yaşandığı için beslenmenize daha özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü gelişmekte olan sindirim sistemindeki gaz, bebeğe ağrı verir ve huzursuz olmasına neden olur. Peki ilk 4 ayda gaz probleminden kurtulmak adına uzak duracağınız besinler nelerdir? İşte anne sütüne gaz yapan besinler...

1.Bakliyatlar

Bebeğe gaz yapan besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor bakliyatlar. Çorbalarda en sık tüketilen besinlerden biri olan mercimek ise, emziren annelere gaz yapan yiyecekler arasında bulunuyor. Bu nedenle bebeğinize ya da kendinize yaptığınız çorbalarda mercimek tüketimini azaltmalısınız. Gaz yaptığından emin olduğunuzda da bir süreliğine bu bakliyatı kesmeniz gerekmektedir. Mercimek dışında nohut ve bulgur gibi bakliyatlarında bebeğinizde gaz yapma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca kuru fasulyenin sadece bebeklerde değil, aynı zamanda herkeste gaz yaptığını tahmin ediyor olmalısınız. Bu yüzden kuru fasulyeyi bir gün önceden suda ıslatmanız ve temiz bir suda pişirerek tüketmeniz gerekiyor.

2.Brokoli ve Karnabahar 

Sürekli olarak birbiri ile anılan brokoli ve karnabahar, bebeğe gaz yapan besinlerin arasında yer alıyor. Bu besinleri ister kendiniz ister bebeğiniz yesin. Her koşulda gaz yapan yiyeceklerdendir. Öte yandan bu sebzeleri tükettiğinizde, sütün kokusunun değişmesine de neden oluyor. Eğer bebeğiniz çok gazlı ise, karnabahar ve brokoli gibi sebzeleri tüketmemeniz gerekmektedir.

3.Lahana 

Rafinöz adında bir şeker içeren lahananın sindirilmesi oldukça zordur ve bağırsaklarda birikmeye yol açar. Bu durum da gaz problemlerine sebep olur. Ağır kokulu bir sebze olan lahana, anne sütünden bebeğe gaz yapan yiyeceklerin içerisinde bulunuyor. Brokoli ve karnabahar gibi lahanayı da tükettiğinizde sütün kokusu değişir. Böylelikle bebeğinizde emmek istemeyebilir.

4.Süt ve Süt Ürünleri

İnek sütü, 1 yaşın altındaki çocuklarda hem gıda alerjisi yapar hem de laktoz içerdiği için emzirirken gaz yapar. Bu yüzden peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini 1 yaşına kadar bebeğinize azaltarak vermelisiniz. Eğer ki emziriyorsanız süt içmemeye özen göstermelisiniz. Ancak keçi sütü ile yapılan ürünleri tüketebilirsiniz. Çünkü inek sütüne nazaran sindirimi daha kolay bir besindir.

5.Narenciyeler

Kuşkusuz büyükten küçüğü en sevilen besinlerden biridir meyve. Neden mi? Çünkü hem tatları şekerlidir hem de oldukça pratik bir atıştırmalıktır. Ancak bazı meyvelerin gaz yaptığını bilmelisiniz. Gaz yapan meyveleri öğrendikten sonra emzirme süresi boyunca bunları tüketmemelisiniz. Peki hangi meyveler bebeğe gaz yapar? Portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi C vitaminli gıdalar bebekte gaz yapar meyvelerdir. Ayrıca bu meyvelerin içerisinde asit olduğu için bebek reflüsüne de yol açabileceğini unutmamalısınız. Öte yandan armut, erik, kayısı ve şeftali gibi meyveler emziren anneye gaz yapar. Ancak bir ipucu vermemiz gerekirse, bu meyveleri çiğ tüketmektense komposto yapıp tüketmek daha çok sağlıklıdır. Çünkü komposto yapıp tüketmek gaz problemini azaltacağı gibi süt yapan başka herhangi bir yiyecek aramanızı da engelleyecektir.

6.Kahve

Bebeklerde gaz yapan besinlerden bir diğeri de kahvedir. Kahve uyarıcı madde olan kafeini içerdiği için, emziren annelerin günde en fazla 1 bardak kahve içmesi öneriliyor. Aynı zamanda kafein süte geçeceği için bebeklerde hem uykusuzluk hem de huzursuzluk gibi problemlere yol açar.

7.Kızarmış Yiyecekler

Emziren annelere gaz yapan yiyecekler arasında kızartmalar da bulunuyor. Bebeğe gaz yapan şeyler arasında aşırı yağ içeren tüm gıdaların olduğunu söylemeliyiz.

8.Çikolata 

Bebeklere çikolata vermek zaten tahmin edersiniz ki normal değildir. Ancak çikolatayı siz tüketecekseniz de bunun süte geçerek gaz yaptığını belirtmeliyiz. Yoğun yağ ve tatlandırıcı içerdiği için çikolatalar, süte gaz yapan yiyecekler arasındadır. Eğer canınız çok isterse, bir parça bitter çikolata tüketebilirsiniz.

9.Şarküteri Ürünleri 

Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerin içerisinde çok sayıda katkı maddesi ve baharat yer alıyor. Bu nedenden dolayı da şarküteri ürünleri tüketmek, bebeklerin yanı sıra emziren annelerde de gaz yapar.

10.Soğan ve Sarımsak

Gaz yapan yiyeceklerin başında şüphesiz soğan ve sarımsak yer alıyor. Soğan ve sarımsağın annelere süt yapan gıdalardan biri olduğu ve sütün kokusunu değiştirdiği çok aşikar. Soğan ve sarımsak her ne kadar faydalı görünse de bu sebeplerinden dolayı hem kendi yemeğinize hem de bebeğinizin yemeğine az miktarda koymalısınız.

11.Baharatlı Yemekler

Acı biber ve kekik gibi baharatlar gaz problemlerine neden olacağı için emzirme döneminde yemeklerinizde baharat kullanımını azaltmalısınız.

Bebeklerde Gaz Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Bebeklerin huzursuz olmasının ve ağlamasının gaz sancısından olup olmadığını şu belirtilerden anlayabilirsiniz. Karnında bir sertlik olması, bacaklarını karnına doğru çekmesi, süt emmeye başladığında aşırı derecede ağlaması ve arkaya doğru gerinmesi gibi nedenler bebeğinizin gaz sancısı yaşadığına işarettir. Bunun dışında bebeğiniz uyumakta zorlanıyor ya da beslenmek istemiyorsa doktorunuza gitmenizi tavsiye ederiz.

Bebeklerin Gaz Sancısını Geçirmek İçin Ne Yapmalı?

Öncelikle bebeğinizi kontrol ederek karnının üzerine yatırmalısınız. Ardından karnına hafif dokunuşlar yaparak masaj yapmalısınız. Daha sonra bacaklarını döndürmeli ve bisiklet çevirme hareketi yapmalısınız. Aynı zamanda süt emdikten sonra hemen yatırmamalısınız. Kısa bir süre boyunca bebeğinizi dik pozisyonda tutmalısınız. Bu gibi yöntemleri kullanarak bebeğinizin gaz sancısını bir nebze olsun giderebilirsiniz. Öte yandan bebeğinizde gaz problemlerinin oluşmaması adına yukarıda bahsettiğimiz besinleri tüketmemeli ve yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Emziren Anneler Ne Yemeli?

Bebeklerin sağlıklı beslenmesi ve hem mineral hem de vitamin kaynaklarını tamamiyle alabilmesi adına, annenin sağlığı oldukça önem taşır. Düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra su gibi birçok besin kaynağını mutlaka almalısınız. Bebeğin sindirim sorunları veya alerji sorunlarını engellemek için annelerin belli başlı şeyler tüketmesi gerekiyor. Nitekim yukarıda bahsettiğimiz yiyecekleri de tüketmemesi gerekiyor! Peki emziren anneler ne yemeli? Emziren annelerin kümes hayvanları, et, tavuk, yumurta ve balık gibi besinler, fasulye ve fındık ile tohumlar, koyu yeşil ve sarı sebzeler (gün içerisinde porsiyon olarak), meyve (günde 2 pozisyonu geçmeyecek şekilde), tam buğday ekmeği, pasta tahıl ve yulaf ezmesi, 3-4 litre su tüketmesi öneriliyor. Bu besinleri dengeli ve düzenli bir şekilde diyetinize eklemeli ve gün içerisinde tüketmelisiniz. Bu sayede daha çok sağlıklı ve düzenli bir emzirme dönemi geçirmiş olunur. Ayrıca bebeklerde gaz sorununa dikkat etmek için yukarıdaki besinleri tüketmemelisiniz.

Emziren Annelerde Gaz Olmaması İçin Ne Yapılmalı? 

İlk olarak gaz yapmayan besinleri tüketmeniz gerektiğini anlamışsınızdır. :) Bu besinleri yemediğiniz takdirde emzirme yoluyla bebeğe geçen besin kaynakları da ciddi derecede gaz sorunu yaratmayacaktır. Beslenmenin dışında D vitamini de almanız hem bebeğiniz hem de sizin için oldukça faydalı olacak. Aynı zamanda yemeklerde iyotlu tuz kullanmak bebeklerin gaz sorununu önler. Annelerin yemek yerken mutlaka yavaş yemeleri ve yeterince çiğnemeleri gerektiğinin altını çizelim. 6 aydan sonra bebeğiniz besin kaynaklarını tüketmeye başladığında, yukarıda saydığımız besinleri yemeye başlayabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Tüketim Kaynakları

Emzirme döneminde annelerin sigara ve alkol tüketmemesi gerekmektedir. Ancak yine de alkol tüketmek isterseniz, alkol aldıktan sonra 2 veya 3 saat önce bebeğin emzirilmemesi lazım. Böylece alkol sütte kalmayacağı için bebek sağlıklı bir şekilde emzirilmiş olacak. Fakat sigara çok daha ciddi zararlar vereceği için kesinlikle bu dönemde tüketilmemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra kafein miktarının azaltılması da gerektiğini de söyleyelim.

Etiketler: Anne Sütüne Gaz Yapan Besinler Nelerdir?
Nisan 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR