Bebeklerde ateş nasıl düşer? Düşürmenin doğal yolları nelerdir?

Bebeklerde ateş düşürmenin doğal yolları

Bebeklerde ateş düşürmenin doğal yolları

Bebek sahibi olmak müthiş bir duygudur. Tarif etmesi zor ve bu duyguyu yaşamak da bir o kadar güzeldir. Ailemize yeni katılan bu minik bedenlere iyi bakmak için çırpınırız adeta. Uykumuzdan, tatillerimizden ve daha birçok şeyden ödün veririz. Yeter ki o sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüsün diye düşünürken bebek odasına hastalık kokusu yayılır. Nereden geldiğini anlamadan bebek ateşlenir, ağlar, uyumaz ve bunun gibi birçok problem ile karşılaşırız. Bu nedenle bebeklerde ateş düşürmenin doğal yolları hakkında araştırmalar yapmaya başlarız.

Doğal olan her şey önemlidir. Bebeğimizi nasıl ki ilk altı ay anne sütü ile besliyorsak hasta olduğunda da en doğal ürünleri kullanmak isteriz. İlaç kullanımının yan etkilerinden kaçınmak için elimizden geleni yaparız. İşte bu nedenle uykusuz kalan, yine de sevgili bebeğinin ateşinin düşmesi ve daha fazla ağlamaması için uğraşan ebeveynlerimize, destek olmak için buradayız. İşte bebeklerde görülen ateş problemini düşürmenin doğal yolları ve bebekler ateşli iken yapmamamız gerekenler…

Ateş nasıl düşürülür?

Ateşli hastalıklar önemlidir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir. Öncelikle doktora gidilmeli ve reçeteye uyulmalıdır. Ancak doktor dönüşü ya da doktora gidene dek evde yapabileceğiniz elbette birçok şey var. Bunlar;

  1. Oda sıcaklığını düşürmek. Eğer eviniz sobalıysa, sobanın altını kapatıp daha az ısı vermenizi sağlayabilir ya da kapıları açarak ısının daha hızlı bir şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Diğer ısıtma sistemlerinde dereceyi düşürmek yeterli olacaktır.
  2. Bebeği üşüyor diye asla kat kat giydirmeyin. Ateşi olan bebekler pamuklu ve ince bir kat giysi ile tutulmalıdır. Hatta ateş çok yüksekse sadece iç çamaşırı ile de tutabilirsiniz. Ancak bunu birden yaparak vücudu şoka sokabilirsiniz. Çocuk çok sıkı giyindiyse yavaş yavaş bir kat bir kat olarak kıyafetleri azaltılmalıdır.
  3. Bebek terli ise, kıyafetleri değiştirilmelidir. Ateşi olan bebekler çok sık terler. Bu nedenle gün içerisinde bebeğinizin kıyafetlerini çok sık değişmelisiniz.
  4. Bebek anne sütü alıyorsa, daha sık emzirmeye çalışmalısınız. Bebekler hasta olduğunda doğanın bir mucizesi olan anne sütü, bebeğin şifası olur. Ayrıca ateş nedeni ile vücut sıvı kaybeder. Bu nedenle ek gıdaya geçen bebeklere ev yapımı meyve suyu gibi içecekler verebilirsiniz.
  5. Ilık su ateşe çok iyi gelir. Su ne sıcak ne de soğuk olmamalıdır. Bebeğin ateşi düşmesi için sabah ve akşam ılık su ile yıkayabilirsiniz.
  6. Ilık su ile banyo da fayda etmiyorsa, evde var olan ve bebeklerin yaşına uygun ateş düşürücüleri uygun dozda verebilirsiniz. Bu doz ayarı kullanma talimatında belirtilir.
  7. Daha öncede ateş rahatsızlığı geçirdiyse, bebeğinize doktor fitil vermiş olabilir. Aynı fitili ateşin düşmesi için kullanabilirsiniz.
  8. Ateş biraz düştüyse, bebeği çok sıkı giydirmeden temiz hava alması için balkona ya da bahçeye çıkartabilirsiniz.

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür yanıtını üst kısımda da belirttik. Bunların yanı sıra deneyebileceğiniz ince detaylarda aşağıdaki listede belirtilmiştir. Bebeklerde ateş düşürmenin doğal yolları arasında birkaç püf nokta bulunuyor. Bunlar;

Bebeğe ılık bir banyo yaptırmaya karar verdiyseniz, bebeğin ateşi bir derece kadar düşecektir. Bunun yanı sıra pamuklu bir bezi ılık su ile ıslatıp;

  • Koltuk altlarını,
  • Bezin kenar kısımlarını yani baldırların üst kısmını,
  • Boyun çevresini silebilirsiniz. Kısa süreliğine bu kısımlarda bezi tutabilirsiniz. Böylece ateş düşmeye başlayacaktır. Her kısım için ayrı bez kullanımına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle de bebek bezinin kenarları için ayrı bir bez gerekir. Bu bebeğin mikrop kapmasını engeller.
  • Bebeğinize nemli çorap giydirip on dakika ayaklarında kalmasını sağlayabilirseniz, ateşin düşmesine yardımcı olursunuz.
  • Bebeğinizi uyutmamak, ateş düşene kadar yapılması gereken en önemli şeyler arasında yer alır. Bilinç kapalı olunca vücut hastalıklarla daha zor bir şekilde savaşır.
  • Ne yaparsanız yapın, bebeğiniz uyuduysa, asla üzerini örtmeyin. Koltuk altına pamuklu bez ile kompres yapmayı unutmayın.

Ateşin düşmesi için her anne bebek nasıl diye yanına gidip bebeği kontrol etmelidir. Ateşli bebekler yalnız bırakılmamalıdır.

Bebeklerde ateş hangi yiyecekler ile düşürülür?

Bebeğinizin ateşi yukarıdaki işlemler yapılınca en fazla bir saat içerisinde düşecektir. Eğer düşmüyorsa, tekrar doktora gitmenizi ya da aramanızı tavsiye ederiz. Daha önce belirttiğimiz gibi ateş küçümsenecek bir problem değildir. İhmal edilmemesi gerekir. Eğer ateş düşüyorsa, bebeği yiyecekler ile destekleyerek onlara yardımcı olmak istiyorsanız, yiyecekler ve içecekler ile vitamin almalarını ve sıvı isteklerini karşılayabilirsiniz. İnsanların ateşi çıkınca vücutlarındaki sıvı oranı zamanla azalır. Bu nedenle çok fazla susarız. Bu sıvı ihtiyacını gidermek için de;

  • Bitkisel çaylar
  • Besleyici çorbalar
  • Taze meyve suları yapabiliriz. Bebeğiniz altıncı ayını doldurmadıysa, ona vereceğiniz en güzel sıvı sadece anne sütü olacaktır. Ek gıdaya geçtiyse, ayına uygun olarak bu listedeki yiyeceklerden yararlanabilirsiniz. Özellikle C vitamini yüksek olan meyve ve sebzelerden faydalanmak için seçimlerinizi mandalina, portakal ve limon gibi seçeneklerden yana kullanabilirsiniz.

Bebekler için en etkili ateş düşürücü nedir?

Bebekler için en etkili ateş düşürücü ılık bir duş almaktır. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden bebeğinizin banyosunu hazırlamalı ve onu ılık su ile yıkamalısınız. Saçlarını ıslatmanıza gerek yok. Çünkü ayrıca saç kurutma makinesi kullanmak, ateşinin çıkmasına neden olabilir. Saçlarının ıslak kalması da sağlığı açısından iyi olmaz. Boynundan aşağı doğru ılık bir duş her bebek için en iyisidir.

Etiketler: Bebeklerde ateş düşürmenin doğal yolları
Aralık 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR