Beyaz Gürültü Nedir? Bebekler için Beyaz gürültü sesleri

bebekler için beyaz gürültü

Beyaz Gürültü (Nedir, Nasıldır)

Beyaz gürültü kelimesini birçok yerde duymuş ya da okumuş olabilirsiniz. Ebeveynler ve uzmanlar beyaz gürültünün bebeklerin uykusunda oldukça etkili olduğunu söylüyor. Ancak içinde gürültü kelimesi geçtiği için beyinlerimizde yer edinmiş olan sorular da beraberinde geliveriyor. Bunlar arasında beyaz gürültü nedir, beyaz gürültü sesi nasıl yapılır ve beyaz gürültü oyuncağı diye bir şey var mıdır soruları yer alıyor.

Yazımızda bu soruları yanıtlarken biryandan da beyaz gürültünün bebek uykusunda ne kadar etkili olduğunu açıklayacağız. Deliksiz bir uykunun faydaları hem anne hem de bebek için oldukça fazla. Bu nedenle de yazımıza hemen başlıyoruz!

Beyaz gürültü nedir?

Gürültü sevmediğimiz ya da kulağımızı tırmalayan seslere verdiğimiz isimdir. Beyaz gürültü ise önüne eklenen beyaz kelimesinin etkisi ile hem gürültü hem de rahatlatıcı sestir. Anneler bebeklerinin uyuması için birçok şey denerler. Hatta tüm gürültüyü yok edip çıt çıksın istemezler. Ancak bebeklerin sindirim sistemini kullanmayı öğrenmeleri yaklaşık olarak dört ayı bulduğu için sancıları olur. Bu sancılar da uyumalarını engelleyebilir.

Detaylarını vereceğimiz beyaz gürültü ile bebeğinizin mışıl mışıl uyumasını sağlayabilirsiniz. Bu anneler tarafından denenmiş ve onaylanmış bir sestir. Etkili olmasının en büyük nedeni de bebeklerin henüz anne karnında iken duyduğu seslere benzemesidir.

Henüz anne karnında iken hayat daha kolay ve konforluydu. Doğum ise tam bir macera! Şaşkınlık, heyecan ve merak gibi birçok duygu eşliğinde yaşananlardan sonra hayata uyum sağlaması elbette kolay olmayabilir. Minicik bedeninin her şeye bir anda alışmasını beklemek doğru olmaz. Bu nedenle bebeğinize destek olmanız gerekir. Bu desteklerden biri de ona beyaz gürültü sesi dinletmektir.

Beyaz gürültü sesi her bebekte etkili olur mu?

Birbirinden çok farklı olan yaklaşık bin frekansın bir araya toplanması ile beyaz gürültü oluşur. Aslında biz bu sesleri uğultu olarak kabul ediyoruz. Beyaz gürültü ismi, bu frekansların bir araya gelip beyaz rengini oluşturmasından kaynaklanır.

Bebeklerin yanında bu sesler varsa onlar için ninniye gerek kalmaz. Hatta yenidoğan bebekler için en güzel ninni beyaz gürültü sesidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi kendini yine anne karnında gibi güvende hissedip gevşer ve uyur.

Dünyamız oldukça gürültülü. Bu gürültüler de sevgili miniklerimiz için hiç normal değil. Eğer bebeğiniz huysuzsa çevredeki seslerden kaynaklanıyor olabilir. Sessizliği sağlayıp bebeğinize masaj yaparak onu rahatlatabilirsiniz.

Beyaz gürültü her bebekte etkilidir. Çünkü her biri aynı tepkiyi verir. Ayrıca kolik krizleri hafifler ve rahatlarlar. Devamlı olarak duydukları aynı tonda sesler ile güzel bir uyku çekerler.

Beyaz gürültü sesi nasıldır?

Bu sesi sizde evde ya da herhangi bir yerde bebeğinize rahatlıkla dinletebilirsiniz. Bunun için bir telefon yeterli. Beyaz gürültü sesleri;

  • Fön makinesi sesi
  • Elektrikli süpürge sesi
  • Dalga sesi
  • Bulaşık makinesi sesi
  • Yaprakların hışırtısı
  • Şelale sesi
  • Yağmur sesi
  • Rüzgar sesidir.

Üstelik bu sesler için özel videolar çekiliyor. Eğer yanınızda kayıt cihazı varsa (Lütfen cep telefonu gibi radyasyonik ürünleri kullanmayın) bu seslerin videolarını açıp bebeğinize dinletebilirsiniz. 0-3 aylık bebek oyuncakları içinde beyaz gürültü sesi çıkaran oyuncaklarda bulabilirsiniz. Gaz sancısı fazla olan kolik bebeklerde ise uyku durumu diğerlerinden daha zorlu olabilir. Bu nedenle kolik bebek anneleri için bu üç aylık süreç daha da zorlu geçebilir. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin çalışmasını öğrenmesi de uzayabilir. Gaz sancısı dışında uykuyu engelleyen birçok etken olabilir. Bunlar;

  • İshal
  • Reflü
  • Kusma
  • Aşırı beslenme
  • Beslenme yetersizliği
  • Bezden dolayı rahatsız olması ( ıslak olması, kaliteli olmaması…)
  • Diş çıkarması

İshal, reflü ve kusma ilk aylarda yaşanabilen problemler arasındadır ve çoğunlukla kısa sürede geçerler. Aşırı beslenme ise zaten var olan gaz sancısını daha da arttırmaya neden olur. Bu yüzden beslenme konusuna çok dikkat etmelisiniz. Anneler süt yetersizliği endişesi ile gereksiz yere mama takviyesi yapabiliyorlar. Bunun için emzirme danışmanlığı yapan bir uzmana ya da doktorunuza danışmalısınız.

 Beslenme yetersizliği ise çok sık rastlanmasa da uyku problemleri arasında yer alır. Bu nedenle bebeğinizi beslerken saati kontrol edip bir yere not alabilirsiniz. Bezden dolayı sıkıntı varsa altını açıp bir süre rahatlamasını sağlayın. Gerekiyorsa da bez markasını değiştirin. Diş çıkarma altıncı ay itibari ile olacağı için bu duruma da hazırlıklı olmalısınız ve kısa süre içerisinde uykusu normale dönecektir.

Etiketler: beyaz gürültü
Ağustos 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR