Çocuklarla Evde Kaliteli, Keyifli Vakit geçirme Yolları

Çocuklarla evde vakit nasıl geçirilir?

Çocuklarla Evde Kaliteli Vakit geçirme Yöntemleri

Evde vakit nasıl geçirilir sorusunu kendimiz adına yanıtlamamız oldukça kolay iken çocuklarla beraber olduğumuzda aktivite bulmak zor olabiliyor. Çünkü biz ebeveynler olarak boş zamanlarımızı en aktif şekilde geçirmek ve çocuklarımıza bir şeyler öğretmek isteriz. Çocuklar ise eğlenmek ve gezmek isterler. Ancak gezmek için hava koşulları, sağlık problemleri ve diğer nedenler yüzünden dışarı çıkamayabiliyoruz. Bu yüzden evde yapılacak aktivite arayışı içerisine giriyoruz.

Zaman akıp gidiyor ve yaşantımızın yoğunluğu nedeniyle haftada bir ya da iki gün evde vakit geçirebiliyoruz. Bu iki günün yarısı da dinlenme vs. ile geçip gidiyor. Bu nedenle çocuklarımıza ayırdığımız zaman dilimini en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Eğlenmek, öğrenmek, muhabbet etmek, onların sorunlarını dinlemek ve çevreyi öğretmek, biz ebeveynleri görevi. Dışarıda yapabileceğimiz aktivite hem daha fazla hem de zamanın daha eğlenceli geçtiği bir gerçek olsa da evde de yapabileceğimiz birçok şey var. Zamanı değerlendirmek ve geriye güzel anılar bırakmak için bugünkü yazımızda çocuklarla evde vakit nasıl geçirilir sorusunu yanıtlayacağız.

 

Çocuklarla evde yapılacak aktiviteler

Yapabileceğimiz yüzlerce sayıda aktivite bulmak mümkün. Ancak çocukların ilgisini çekmek, onların yetenekleri, zekâ gelişimleri ve diğer faktörleri de ele alarak zamanı hem eğlenceli hem de eğitici kılmak adına sizler için mutfakta yapılacak aktiviteler, eğitim ile ilgili olanlar ve oyunlar şeklinde belirttik. Hazırsanız başlayalım.

Mutfakta yapılacak aktiviteler

Çocuklar aileleri ile beraber mutfakta bir şeyler yapmayı çok severler. Özellikle de kek çırpmak ya da hamur yoğurmak olukça keyiflidir. Bu nedenle çocuklar oyun hamurları ile oynamayı çok severler. Ayrıca bu duruma ebeveynleri de oldukça memnun olur. Çünkü oyun hamurlarının çocuklar için birçok yararı olduğunu çok iyi bilirler. Bu yararlar arasında;

  1. İnce motor gelişimlerini olumlu yönde etkilemeleri,
  2. Hayal dünyalarını geliştirmeleri,
  3. Şekilleri ve renkleri öğrenmelerine katkı sağlar,
  4. Sanat dünyaları gelişir,
  5. Enerjilerini olumlu yönde kullanmalarını sağlar,
  6. Hiperaktivite sorunu yaşayan çocukların dikkat eksikliği gibi problemlerinin çözülmesine katkıda bulunmaları, yer alır.

Mutfakta bir şey yapılmasına izin verilen çocukların çok yönlü gelişimlerinin olumlu olarak etkilendiği belirtiliyor. Mantıksal becerilerini, üreticilikleri, sorun çözme yeteneklerini ve el becerilerini geliştirmek için ona görevler verebilirsiniz. Bir tatlıya şeker eklemek bile onlar için çok faydalı. Çünkü tuz ya da şekerin yemekleri ne yönde etkilediğini öğrenirken dışarı taşmadan kaba nasıl tuz ekleneceğini de bir yandan hesaplıyorlar. Bunların yanı sıra bir yemek yandığında ya da bozulduğunda oluşan kötü kokunun farkına varırlar. Eğer mutfakta birşeyler öğrenecek yaşlardan küçükse mutfak setleri ile güzel alıştırmalar yapabilirsiniz.

Yeteneklerinin dışında mutfakta olmaları onların gözlem yeteneklerini de harekete geçirir. Neden ölçülerle yemek yapıldığını ve hangi maddelerin neden yemeklere katılmadığını öğretebilirsiniz. Soğuk yemeği gösterip sıcak yemeğin neden daha sulu olduğunu anlatabilirsiniz. Evde deney yapmak için tüplere gerek yok! Tencere ve tava içerisinde yer alan yemekler sizler için en güzel deney tüpleridir.

Mutfağa adım adan her çocuğun dil gelişimi, fiziksel gelişimi, sosyal ve zihinsel yetenekleri ve beş duyu organı gelişimi olumlu yönde etkilenir. Bu nedenle onları mutfakta var olan tehlikeleri düşünüp uzaklaştırmak yerine yakınlaşmalarını sağlamalıyız. Tehlikelerin neler olduğunu belirtip hem her konuda bizlere yardımcı olan ve empati kurabilen çocuklar yetiştirir hem de leziz bir kahve içmenin keyfine varabiliriz.

çocuklarla evde vakit geçirme

Eğitim ile ilgili aktiviteler

1.Resim yapmak

Resim yaparak henüz okuma yazma bilmeyen çocuklarımı kalem tutmayı daha iyi öğrenirler. Ayrıca okul hayatına da hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. Belki de evinizde bir mimar, mühendis ya da bir ressam yaşıyordur. Bunu anlamak için ona fırsat vermek gerekir. Bu fırsat için bir şövale ve boya malzemeleri yeterli üstelik.

Resim yapmayı daha eğlenceli bir hâle getirmek için kendiniz ve çocuğunuza ressam şapkalarından satın alabilir ya da yine çocuğunuz ile beraber yapabilirsiniz. Resim yaparken çekildiğiniz fotoğrafları buzdolabınıza takıp kendinizle gurur duyabilirsiniz. Ne de olsa siz harika bir ebeveynsiniz.

2.Dil öğrenmek

Eğer öğretmenler tarafından verilmiş ödevler var ise çocuğunuza yardım edebilirsiniz. Sizinle ödev yapmak çocuğunuz için hem daha eğlenceli hem de kolay olabilir. Ayrıca verilen proje ödevlerini de tamamlayabilirsiniz.

Evde dil öğrenimlerine katkıda bulunmak için çocuğunuza kitap okuyabilirsiniz, onunla beraber yabancı dilde bir film açıp izleyebilirsiniz. Ev dil öğrenmenin en etkili ve eğlenceli yolu ise şarkı söylemektir. Sevilen bir müziği ezberlemek için tekrar tekrar dinlemek telaffuzlarını güçlendirir.

Çocukların tv izlemeyi ne kadar çok sevdiklerini hepimiz çok iyi biliriz. Kısıtlama getirip bu durumu olumlu bir yöne doğru çevirmek de bizim elimizde olduğu için filmler satın alıp ailece film gecesi düzenleyebilirsiniz. Sürekli sınırlama koymak, her şeye katı kurallar getirme ve sadece eğitici olan aktivitelere izin vermek onlar için oldukça bunaltıcı olur. Bu nedenle eğlenceyi de unutmayıp stresten uzak çocukların derslerinde daha başarılı olduklarını unutmamalıyız.

çocuklarla evde keyifli vakit geçirme

Tv ile yapılacak aktiviteler

Dil öğretmek için yabancı dilde olan filmleri açabilirsiniz. Filmler çocukların sevdiği türde yer alırsa öğrenimleri daha da kolaylaşır. Dil öğrenimi ülkemizde oldukça önemlidir. Birkaç dil bilen bir birey yetiştirmek, eğitimlerine sağlam bir temel atmak ve gelecekleri için yatırım yapmak demektir.

İnternete bağlanarak çocuğunuzun zorlandığı ders bölümlerini açıp izletebilirsiniz. Büyük ekrandan izlemeleri ve dinlemeleri dikkatlerini çektiği için derslerini daha iyi dinlerler. Ayrıca sınavlarına yardımcı olmak adına testler indirip birlikte çözebilirsiniz.

oyuncak müzik aletleri ile Karaoke yapıp hayatları boyunca unutamayacağı bir aktivite yapabilirsiniz. Bunun için bir mikrofon seti almak yeterli olacaktır. Buna imkân yoksa bir şarkının sadece melodi hâlini indirip dinleyebilirsiniz.

Çocuklarla evde vakit nasıl geçirilir sorusunu yanıtlamış olduk. Dileriz hem eğlenir hem de boş zamanlarını en güzel şekilde geçirirsiniz. Hayat çok kısa ve öğretecek ve eğlenilecek birçok şey var. Yeter ki olumlu düşünüp çocuklarımızı telefonların eline bırakmak yerine sıkılmalarına izin verip bir şey üretmelerini sağlayalım.

Etiketler: çocuklarla evde vakit geçirme
Ağustos 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR