Drone ehliyeti Nasıl alınır? kimlerin alması gerekir ve nasıl alınır?

drone ehliyeti nasıl alınır

Drone Ehliyeti Nasıl alınır?

Drone son dönemlerde çok popüler olan insansız hava aracıdır. Bunun yanı sıra su altı aracı olarak da drone var. Kimi sadece eğlence amaçlı kullanırken kimileri ticari ve sportif amaç ile drone alıyor. Birkaç yıla kadar herkes dilediği gibi alıp hemen drone kullanabilirken şimdilerde ise belirli niteliklere sahip olan drone için sürüş ehliyeti isteniyor. Bunun birçok nedeni var.

Drone sahibi olmak ve kullanmak isteyen birçok kişi var. Ancak hangi drone için ehliyet gerektiğini bilmek gerekiyor. Bu nedenle bugünkü yazımızda drone ehliyeti nedir, kim almalı ve nasıl alınır gibi önemli soruların yanıtlarını cevaplayacağız. Karmaşık bir durum içerisinde iseniz net ve açıklayıcı bilgilere ulaşmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Drone nedir?

Kısa adı ile insansız hava aracı olarak bilinen drone birçok şekilde kontrol edilir. Bunlar insanlar tarafından uzaktan, entegre bir şekilde ve bilgisayar tarafından kontrol ediliş şekilleridir. Bazıları kısmen bazıları tamamen otonom hâle gelen hava aracıdır. Ancak drone su altı aracı olarak da kullanılır! Günümüzde dört gruba ayrılan drone kalkış ağırlıkları göz önüne alınarak sınıflandırılır.

Drone ehliyeti nedir

Eğer 500 gram ve üzeri ağırlığında bir drone sahibi iseniz ehliyet sahibi olmadan uçurmanız yasaktır. Bu nedenle drone ehliyeti almak zorundasınız. Drone ehliyeti sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından verilir. Sahip olduğunuz drone uçuş sırasında iken kolluk kuvvetleri gelip sizden evrak isteyecektir. Bu evrak kimlik ve araç ehliyeti şekline benzer. Hobi, sportif ya da ticari amaçlı uçuş için drone ehliyeti almanız gerekir. Eğitim esnasında uzaktan kumandalı araçlar konusunda bilgi sahibi olunduğu gibi drone kullanımı ve kullanıma yasak yerler hakkında bilgiler verilmektedir.

Drone ehliyeti SHGM Üzerinden veya SHGM Tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilir. Sınıflandırılan drone türlerine göre ehliyet alınır. Harici kurumların verdiği eğitimler veya sertefikalar geçersizdir.

Drone ehliyeti yani belgesi almak için sınav girmek gerekiyor. Ayrıca ehliyeti almaya hak kazandığınızda belgeyi almak için ücret ödemeniz gerekir. Türkiye’de drone ehliyeti veren 22 merkez bulunuyor. Drone ehliyeti fiyatı hangi grupta olduğunuza bağlı olarak değişiyor. Bu fiyat 1000 ila 1500 TL arasındadır. Ayrıca Drone ehliyeti için belirli bir süre yoktur. Belgeyi almayı hak kazanınca ömür boyu kullanabiliyorsunuz.

drone ehliyeti

Drone ehliyeti türleri

Daha öncede belirttiğimiz gibi artık 500 gram dahil olmak üzere drone sahibi olanlar ehliyet almak zorundadır. Ancak ağırlıklarına bağlı olarak ehliyet türleri farklıdır. Drone ehliyeti sınıfları (türleri) ya da grupları diye adlandırılan 4 kategori vardır. Bunlar iha 0 – iha 1 – iha 2 ve iha 3’tür. Her biri drone ağırlıklarına göre değişir.

İha 0

 500 gram ve en çok 4 kg ağırlığında olan drone için alınması gereken belgedir. 12 saatlik eğitim gerekir. Ardından sınav ile belgeyi almaya hak kazanılabilir.

İha 1

500 gram dahil olmakla birlikte en fazla 25 kg ağırlığında olan drone için alınması gereken ehliyet türüdür. 36 saatlik eğitim alınır. İha eğitimleri iha 0, iha 1, iha 2 ve iha 3 olarak sırayla gelir.

İha 2 ve iha 3

Bu belgelere sahip olmak için 2 ila 3 hafta arasında eğitim almak gerekir. 25 kg ve üzerinde bir drone sahibi iseniz bu eğitimleri almalı ve iha 2 ya da iha 3 ehliyet belgesine sahip olmalısınız. Bu ehliyet için ücret diğerlerinden daha fazla olabilir.

Drone ehliyeti alınmazsa ne olur?

Drone ehliyeti cezaları sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından kesiliyor. Bu nedenle yargılama ve ceza verme hakkı sadece SHGM’ye ait. Drone nerede uçurulur ve nerelerde uçurulması yasaktır gibi soruların yanıtını eğitim alırken öğrenebilirsiniz.

kim drone ehliyeti alabilir

Drone kullanma avantajları

Drone ile bir iş sahibi olmak mümkün! Evet, bu çok doğru. Bir drone ve ehliyetine sahip olarak kendi işinizi kurmuş olabiliyorsunuz. Özellikle düğün, nişan, sünnet ve doğum günü gibi önemli gün ve anlarda havadan drone ile çekim yaparak para kazanabilirsiniz.

Drone kullanmak çok eğlencelidir. Ehliyetine ve insansız hava aracına sahip olanlar bazen çevresindekileri şaşırtabiliyor. Örneğin; yaklaşan bir özel gün için davetiyelerinizi dağıtmak için drone kullanabiliyorsunuz. Ayrıca ileriye dönük anılar için havadan çekim yapmak oldukça keyifli.

Bir pilot yetiştirmek için büyük bir zaman ve bütçe gerekli iken drone ve ehliyetine sahip olmak oldukça kolay.

Askeri anlamda İHA’lar sayesinde büyük kazanımlar sağlanıyor.

Droneler hayatımıza girdi ve ilerleyen süreçte askeri,ilk yardım hatta insan taşımacılğıı konusunda dahi hizmet vermeye devam edeceği aşikar. Sizde bu geleceğin teknolojisi olan hobi oyuncakları ile harika başlangıç yapabilirsiniz.

Etiketler: drone ehliyeti
Eylül 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR