En eğlenceli ve zekâ geliştirici aile kutu oyunları

aile kutu oyunları

Aile için uygun olan en eğlenceli kutu oyunları

Ailecek oynanacak kutu oyunları arayışı içerisindeyseniz, en doğru adrestesiniz! Çünkü sizlere her kategoride yer alan aile kutu oyunları hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca eğlenceli olmalarının yanı sıra çocukların ve yetişkinlerin üzerinde birçok fayda sağlayacak en iyi aile kutu oyunları için tavsiyeler sunacağız.

Tüm aile bireylerinin hoşuna giden bir aktivite bulmak, kolay değildir. Ancak masa oyunları diye geçen kutu içerisinde yer almış oyuncak çeşitleri ile boş zamanı değerlendirebilirsiniz. Geriye dönük harika bir anı bırakırken masa etrafından ailecek toplanmış olmak, ayrı bir güzel, değil mi? O zaman aile kutu oyunları için başlıklar hâlinde belirttiğimiz önerilere göz atabilirsiniz.

Aile kutu oyunları

Adı kulağa tuhaf gibi gelse de uygulandığı oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Bu nedenle her aile bu etkinliği ayda en az birkaç defa yapmalı, bizce. Aile kutu oyunları, aile içerisinde 4 ya da 5 yaş grubunda bir çocuk olsa dahi rahatlıkla herkesin katılım sağlayabileceği oyuncaklardır.

Satranç, dama, tombala ve monopoly gibi oynaması oldukça zevkli olan oyunların yanı sıra günümüzde bu kategoride yer alan ürün çeşidi çok fazladır. Üstelik bazılarını oynarken hareket etmek gerektiği için masa oyunları kategorisinden çıkıp kutu oyunları olarak adlandırılmaları doğaldır. Sayı olarak çok fazla oldukları için her aile kutu oyunu konusunda bilgi veremesek de en son çıkmış, en eğlenceli ve bir o kadar faydalı olan oyunları ele alacağız.

Zekâ geliştiren aile kutu oyunları

  • Satranç
  • Dama
  • Soru sor ve cevap ver oyunları
  • Tahta ile kule yapma
  • Bilim oyunları
  • Kelime oyunları

Satranç uzun yıllardır hayatımız var olan bir oyun ve onun hayatımızdan çıkması ya da eski bir oyun olarak görülmesi hiç de kolay değil. Bu nedenle asla modası geçmeyecek, diyebiliriz. Çocuklara satranç öğretmek, ailecek oynanan kutu oyunları arasında ilk sıralarda yer alır. Satrancın ve yukarıdaki listede yer alan oyunların faydalarını kısaca belirtelim.

ailecek oynanacak oyunlar

  1. Problem çözme becerilerini artırır.
  2. Yaratıcılığınızı harekete geçirir.
  3. Zekâ arttırır.
  4. Alzheimer'ı önlemeye yardımcı olur.
  5. Konsantrasyon arttırır.

Ebeveynler çocukları ile aktivite yapmak ya da herhangi bir şey almak istediklerinde baktıkları ilk özellik zekâ geliştirici ya da eğitici olmasıdır. Oysaki eğlence olmadan oyunun tadı çıkmaz ve çocuklar da oyunu oynamak istemez ya da aktivitelere katılım istekleri azalır. Bu yüzden hem eğlenceli hem de eğitici oyuncak olmalarını sağlamak için beraber oynayabilir ya da çocukların ilgi alanlarına yönelerek seçimlerinizi yapabilirsiniz. Hatta seçimleri onlara bırakmak, en doğru karar olacaktır.

Çocuklar seçim yaparken bizler de biraz zekâ geliştirici aile kutu oyunları belirtelim.

Scrabble

Bu oyunun nasıl oynandığı hakkında bilgi sahibi misiniz? Eğer değilseniz, hemen belirtelim.

Scrabble oyununa başlarken 100 adet taş torbaya konulur. Taşlara bakmadan her oyuncu sırayla bir taş alır. Hani oyunca A harfine yakın taşa sahipse, o kişi oyunu ilk oynayacak kişidir. Boş bir karoya elindeki taşlar ile herkes bir şey yazmaya çalışır. Herkes yedi taş çekme hakkına sahiptir. Önemli olan elindeki taşlar ile bir kelime oluşturmak ya da var olan tablodaki boş alanları en etkili şekilde doldurmaktır.

Oyuncular istedikleri zaman geçmeyi seçebilirler. Bu dönüşü kaybedecekler ve bir dahaki sefere oynayabilmeyi umacaklar. Herhangi bir oyuncu arka arkaya iki kez geçerse oyun sona erer ve en yüksek puanı alan kazanır.

Scrabble oynamanın faydaları;

  • Kelime dağarcığımızın ne olduğunu öğrenmemize destek verir.
  • Bilişsel yetenekleri geliştirmeye yardımcı olur.
  • Strateji yapmayı öğretir
  • Sosyal işbirliğini ve bağları teşvik eder. ...
  • Duygusal sağlığı ve kişisel güveni arttırmaya yardımcı olur.
  • Üretime teşvik eder.

Monopoly

Bu oyunun nasıl oynandığı hakkında bilgi sahibi misiniz? Eğer değilseniz, hemen belirtelim. Monopoly, aileniz ve arkadaşlarınızla oynamak için gerçekten harika oyunlardan biridir. Üstelik öyle popüler bir oyun ki alt sürüm olarak yirmiden fazla Monopoly oyunu bulunuyor. Klasik olanı oynamak için;

Bu oyunda kazanmak için en çok paraya sahip olmak gerekir. Diğer oyjcuları iflas ettirmek için gayrimenkul satın almayı sakın unutmayın! Sadece param elimde dursun, derseniz, kısa sürede kaybedersiniz.

Monopoly oynamanın faydaları;

  • İletişim kurmayı destekler.
  • Aradaki bağı güçlendirir.
  • Güveni ve kesin karar verme becerilerini artırır.
  • Akıl hastalıklarına karşı korur.
  • Çocuklara bilinçli para harcamanın önemini öğretir.
  • Hafıza oluşumunu ve bilişsel becerileri artırır.
  • Stresi azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Her yaştan kişi ile oynandığı için yaşlılar ile bir araya gelmeye teşvik eder.
  • Riskleri hesaplamanın önemini öğretir.
  • Beyninizi sağlıklı tutar

aile kutu oyunları

221B Fırıncı Sokağı

Dedektif oyunu oynamayı kim istemez ki? Sherlock Holmes hayranı iseniz, onun hangi sokakta oturduğunu biliyorsunuz, demektir. 221B fırıncı sokağı! Bu sokakta ne olaylar oldu ve ne vakalar çözüldü, değil mi?

Ailece ayrıntılara dikkat verip bir oyun oynamak istiyorsanız, bu oyun tam size göre! 10 yaş ve üzeri herkes bu oyunu oynayabilir. Toplamda 75 vaka var. Bu vakaları çözmek de sizin elinizde!

Eğlenceli Aile kutu oyunları

Eğlenceli kutu oyunları arasında özellikle içerisinde hayvanların yer aldıkları bizler için favoridir. Haylaz maymun, çılgın penguenler ve neşeli ahtapot gibi oldukça eğlenceli aile kutu oyunları bulunuyor. Ayrıca tahmin etme oyunları da en popüler eğlenceli kutu oyunları arasında yer alıyor. Örneğin; bil bakalım kim, uzun zamandır var olan bir oyundur. Ancak hâlen çok seviliyor. Bunun nedenleri arasında her yaşa uygun olması, tahmin yürütürken eğlenmek ve karşıdaki oyuncuya bilgi vermeden doğru kişiyi bulmasını engellemeye çalışmak, bu oyunu eğlenceli kılıyor.

Hareket ettiren oyunlar ise oyuna heyecan katılmasına neden oluyor. Basketbol ve futbol gibi oyunlar haricinde twister ve tonton hippolar oldukça eğlencelidir. Elleriniz ile hippoları yani su aygırlarını beslerken en fazla sayıda küçük topu yediren kazanır. Sarı top ise en büyük puana sahip olduğu için onu alan da kazanabiliyor.

Şimdi de eğlenceli aile kutu oyunları için örnekler sunalım.

Gergedan Kahramanı

5 yaş için uygun bir aile kutu oyunudur. Ailecek oynanacak kutu oyunu arayanlar ve en küçük oyuncuları 5 yaşında olanlar içi bu oyun idealdir. Aslında Jenga oyunu çok benzer. Önemli olan elimizde olan kartları tüketmektir. Kule yükseldikçe oyun zorlaşır. Alttan çekilen her taş kulenin dengesini bozabilir. Yıkan kaybeder ve sona kalan da kazanır.

Sırada ne var?

Oyun içerisinde oyun dediğimiz bir karmaşada birinci olmaya çalışmak, oldukça eğlenceli. Zorlukları aşmak ve verilen görevleri yerine getirmek için bir koaladan kaçmak ya da bir rakun ile konuşmak zorunda kalabilirsiniz.

Rapidough

Eğlencenin doruklarına çıkacağınız oldukça komik bir oyuna ne dersiniz? Sanatsal yetenek gelişimini olumlu yönde etkileyen bu oyunu küçük büyük herkes oynayabilir. İçindeki oyun hamurları ile söylenilen canavar figürünü oluşturmak kolay olmayabilir.

Bil bakalım kim?

Uzun yıllardır var olan bir kutu oyunudur. Ancak hiçbir zaman klişe olmamıştır. Bu nedenle popülerliğini koruyan bil bakalım kim, oyununu eğlenceli kutu oyunları listemize ekledik. İki tarafında aynı oyuncağa sahip iken olasılıkları gözeterek karşındaki kişinin sana kimi anlattığını anlamaya çalışırsın. Bunu yaparken de elenen özelliklere sahip oyuncuları kapatmalısın ki gerçek kişiye daha çabuk ulaşasın.

Aile kutu oyunları oynamanın faydaları

Aile kutu oyunları ile harika bir aktivite yaparken bir yandan hem bizler hem de çocuklarımız birçok olumlu yönde etkileniriz. Ancak alacağımız kutu oyununun içeriği de önemlidir. Genel olarak baktığımızda ise birçoğu kişisel gelişimimizi olumlu yönde etkiler. Bu olumlu gelişmeler aşağıda belirtilmiştir.

Güçlü bir bağ kurmaya destek verir

Günlük hayatın yoğunluğu içinde ara vermek ve birlikte kaliteli zaman geçirmek zor olabilir. Masa oyunları oynamak size birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için harika bir şans verir.

Hep bir arada yenilen yemekler nasıl daha lezzetli geliyorsa, hep beraber oyun oynamak da daha eğlencelidir. Çocuklara onlara değer verildiğini daha iyi bir şekilde anlarlar. Çocuklar odalarına kapanıp ekranlara bakmaktan aile ilişkilerini unutuyorlar. Aile kopukluk olmaması, küçük sorunları büyümeden aşmak ve daha birçok önemli konu için bu tarz etkinlikler yapmalıyız.

Duygusal açıdan baktığımızda, aile olsak dahi aramızdaki bağın güçlenmesi ve gün içerisinde yaşadığımız sıkıntıları geride bırakmak hepimize iyi gelir. Bu tarz oyunlar aile bireylerini birbirlerine yakınlaştırır.

zeka geliştirici aile kutu oyunları

İletişim becerilerimizi geliştirir

Çocuklar büyüdükçe bağımsızlık isterler ve bir zamanlar konuşkan olan çocuğunuzun artık konuşmadan kaçındığını görebilirsiniz. Utangaç, sessiz veya iletişim güçlüğü çeken daha küçük çocuklar da yarar sağlar. Sıradan bir gün ya da durumda iletişim kurmakta zorlanan çocuklar, masa oyunları oynarken genellikle açılır ve inanılmaz derecede konuşkan olurlar.

Özel ihtiyaçları olan çocuklara destek verir

Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar, diğer durumlarda iletişim kurmakta ve dikkatlerini vermekte zorlansalar bile, genellikle masa oyunlarını hem yararlı hem de eğlenceli bulurlar.

Otizmli birçok çocuk, kuralları olduğu, doğru ve yanlış oyunların olduğu masa oyunlarını özellikle çekici buluyor

Çocuklar kutu oyunları ile kuralları ve onları yerine getirmeyi öğretir

Çocuğunuz ister okula yeni başlamış olsun, isterse ortaokula geçiyor olsun, talimatları takip edebilmek yani kuralları öğrenmek ve onlara uymak hem ev hem de okul için temel bir yaşam becerisidir.

Çocuklar masa oyunları oynarken talimatları dinlemeli, sindirmeli ve sonra ne yapacaklarına karar vermelidir.

Kutu oyunları ile zorluklara karşı pes etmemeyi öğretir

Bazı çocuklar kaybetmeyi gerçekten zor buluyor, ancak aksiliklerle başa çıkma yeteneklerini artırıyor. Çocuğunuzun kazanmasına izin verirseniz, başarısızlıktan ders alma fırsatını reddedersiniz. Bunun yerine, gösterdikleri çabaları övün ve neyin yanlış gittiği hakkında konuşmayı teşvik edin; başarısızlığın onlara başarılı olmayı öğrettiğini görmeye başlayacaklar.

Empati kurmaya teşvik eder

Diğer oyuncuların hareketlerini önceden tahmin etmek gerekir. Bu onların yerine düşünmeye çalışmamızı teşvik eder. Onların nasıl oynadıklarının daha fazla farkına varır, herkesin ne yaptığı bağlamında kendi oyunlarımızla ilgili kararlar veririz.

Problem çözme yeteneğini arttırır

Birçok oyun aynı zamanda olasılık yani ihtimal kullanır, oyuncular belirli sonuçların şansını, ne zaman şanslarını zorlayacaklarını ve ne zaman sadık kalacaklarını hesaplamak zorunda kalırlar. Oyun oynayarak çocuklar, oranları hesaplamada ve kazanmak için kaç puana ihtiyaç duyacaklarını tahmin etmede ustalaşırlar.

Taktik düşünme olmadan birçok masa oyununu kazanmak hiç de kolay değildir. Herkes kendi stratejisini belirler. Bu da, çocukların problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bununla birlikte onlara hayatın hemen her alanında fayda sağlayacaktır.

İnce motor gelişimlerini destekler

İnce ve kaba motor becerileri ve iyi el-göz koordinasyonu, el yazısı ve yazma, örgü örme ve bilimsel deneyler gibi el becerisi ve hassasiyet gerektiren diğer alanlarda anahtardır.

Etiketler: aile kutu oyunları
Kasım 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR