Yenidoğan bebek yatağı nasıl olmalı?

yenidoğan bebek yatağı

Yenidoğan Bebek Yatağı Nasıl olmalı?

Bebekler doğum itibari ile ilk haftalarda günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Bu nedenle de bebek yatağının konforlu, güvenli ve sağlıklı olması oldukça önemlidir. Deliksiz ve güzel bir uyku bebeğin mutlu ve huzurlu olmasına yardımcı olur. Bununla birlikte daha iyi beslenirler.

Uyku problemi yaşayan minikler ise huysuzluk yapar, beslenmek istemez, sürekli ağlar ve uyumak istediği hâlde yatağa yatırılmayı kabul etmezler. Çünkü yataklarında huzurlu değillerdir! Peki, yenidoğan yatağı nasıl olmalı? En kaliteli bebek yatağı için nelere dikkat etmeliyiz? Bu ve bunun gibi sorular uzayıp gider. Bu nedenle sizlere en aydınlatıcı şekilde bilgiler verip en doğru yatağı almanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

Yenidoğan bebek yatağı sert mi olmalı?

Yenidoğan bebeklerin yumuşacık bir yatakta yatmasının önemli olduğunu düşünen bazı ebeyevnlerimiz için belirtmek isteriz ki ani bebek ölümleri bu çok yumuşak olan yataklar nedeniyle olabilir. Ancak bu yatağın sert olması gerektiği anlamına da gelmez! Yenidoğan bebek yatağı ne sert ne de yumuşak olmalıdır. Orta kıvamda bir seçim yapmalısınız.

Yenidoğan bebek yatağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Sert ve yumuşak olması konusuna açıklık getirmişken iyi bir seçim yapmak için dikkat edilmesi gereken hususlar sizler için listeleyeceğiz. Böylece daha kolay bir yatak seçimi yapabilirsiniz. İşte yenidoğan yatak seçimi için dikkat edilmesi gereken detaylar;

  • Bebek yatağının malzemesi oldukça önemlidir. Kanserojen ya da sentetik içeren maddeler ile üretilmiş olmamalarına dikkat etmelisiniz.
  • Bebeğin içine gömüleceği yumuşaklıkta bir yatak almamalısınız. Birkaç ay sonra bebekler dönmeye başlayacaktır ve dönerken de yüz üstü takılıp nefessiz kalabilirler.
  • Taşınabilir olan yataklar onu yanında tutman için oldukça önemli. Her an yanında olması daha güvenli bir ortam oluşturacağı için anne yanı yatağı gibi ek olarak küçük bir yatak da alabilirsiniz.
  • Bir yaşına kadar yastık kullanmamanız gerekir.
  • Pamuk en iyi bebek yatağı malzemelerinden biridir. Ancak bazı bebekler alerji sahibi olabilir. Ayrıca doğal malzeme olduğu içi mikroorganizmalar taşıyabilirler. Bu nedenle sünger gibi seçimler yapabilirsiniz. Sertliğine dikkat etmelisiniz.
  • 60*120 boyutlarında orta sertlikte ve iyi malzemeden yapılmış bir anne yanı yatağı yenidoğan bir bebek için idealdir.

Bu detaylara dikkat ederek iyi bir seçim yapabilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin kafa yapıları henüz yumuşak olduğu için şekilleri değişebilir ve düz kafa sendromu gibi rahatsızlara sahip olabilir. Bu nedenle yatış pozisyonları çok önemlidir. Ani bebek ölümleri yatış pozisyonlarından da kaynaklanabiliyor, maalesef. Bu gibi kötü durumlardan kaçınmak için uyku pozisyonlarını dikkate almanızda fayda var.

Yenidoğan bebekler hangi pozisyonda uyumalı?

Ebeveynler olarak bebek bakımı konusunda her konuyu araştırıp en iyi şekilde yerine getirmeye çalışırız. Çünkü iyi beslenen ve uyuyan bebekler daha mutlu büyürler. İyi bir uyku için de iyi bir yatak şarttır. Ancak önemli bir konu olduğu için bebeklerin uyku şekilleri hakkında da konuşalım ve yenidoğan bebeklerin en iyi hangi şekilde uyuyacaklarını belirtelim. Bebekler için özellikle 6 ayı geçtikten sonra oyuncak uyku arkadaşı satın alarak daha huzurlu uyku çekmesine yardımcı olabilirsiniz.

Sırtüstü yatış pozisyonu

Sırtüstü yatış pozisyonu çok doğru bir uyku şekli değildir. Kusma isteği duyan bebek boğulma tehlikesi yaşayabilir. Bunun yanı sıra kafa yapısı yumuşak olduğu için yuvarlaklığı yavaşça kaybolup düzleşebilir.

Yan yatış pozisyonu

En güvenli ve en iyi pozisyon budur. Ancak bu şekilde yatarken mutlaka sırtına destek için bir malzeme koymalısınız. Anne yanı yatağı içlerinde bulunan minik yastıklar sırt yastığı olabilir. Bebeğin yüz üstü dönmeyeceğinden emin olduktan sonra keyifli bir uyku için onu rahat bırakabilirsiniz. Ancak yanınızdan ayırmamak adına nerede işiniz varsa o odaya yatağı da taşımayı unutmamalısınız.

Yüzüstü yatış pozisyonu

En tehlikeli pozisyondur. Bebek ölümleri ile sonuçlanabilir. Bu nedenle bu pozisyondan daima kaçınmalısınız.

Eğer bebeğinizde reflü problemi varsa bunun içi özel üretilmiş olan yatakları tercih etmelisiniz.

Etiketler: bebek yatağı, yenidoğan yatağı
Ağustos 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR