5 Yaş erkek çocuk için en iyi oyuncaklar ve faydaları

5 yaş erkek oyuncak

5 yaş erkek oyuncak tavsiyeleri

5 yaş oyuncak arayan ebeveynler erkek çocuk sahibi oldukları için çocuklarının gelişim ve zekâ seviyesine uygun ürünler almak isterler. Okul hayatına adım atan bir birey oldukları için öğrenmeleri gereken birçok şey var. Bu öğrenimleri en etkili ve kalıcı şekilde tamamlamaları için oyuncaklardan destek almak oldukça iyi bir fikir. Ancak hangi oyuncağı almaları konusunda karar vermekte zorluk çekebilirler.

Çocukların karakter, zekâ, fiziksel ve sosyal gelişimlerini büyük ölçüde etkileyen oyuncakların rastgele seçilmesi doğru değildir. Bu şekilde alınan oyuncaklar çocukların kafalarının karışmasına, gelişimlerine iyi yönde değil kötü yönde katkı sağlanmasına ya da bir kenarda oyuncak birikimine neden olur. Bunu önlemek için bilinçli şekilde oyuncak alışverişi yapmak önemlidir. Yazımızı okuyarak 5 yaş erkek oyuncak çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilir ve alışverişlerinizi yaparken zorluk çekmezsiniz.

5 yaş için en sevilen erkek oyuncak çeşitleri

Masum ve kendi kararlarını verebilen bir birey yetiştirdiğinizi her geçen gün daha iyi bir şekilde anladığınıza eminiz. 5 yaşına giren çocuklar kişiliklerini kazanmış ve karakter özelliklerini fark ettiren minik bireylerdir. Bu nedenle onlara artık bir şey beğendirmek eskisi gibi kolay olmayabilir. Kıyafet seçimi, odasına alınan herhangi bir eşya ya da oyuncak alışverişi söz konusu olduğunda aileler sıkıntı yalayabiliyorlar. Bu nedenle bu sıkıntıları önceden engellemek adına 5 yaşa uygun oyuncak çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var. Hazırsanız başlayalım.

5 yaş erkek oyuncak

Robotlar

Robotlar 5 yaşa uygun oyuncaklardır. Burada belirttiğimiz oyuncaklar unisex’dir. Bu nedenle hem erkek hem kız ebeveynleri alabilirler. Çünkü oyuncakları kız ya da erkek olarak cinsiyet ayrımı ile farklılaştırmak mümkün değildir. Kızlar sadece oyuncak bebekler ile oynayamazlar. Bunu erkek çocuklar da yapmalıdır. Yetişkin birey olup bir baba olduklarında kızlar bebek sahibi olurken onlar robot sahibi olmayacaklar. Bu nedenle ailelerin oyun konusunda ayrım yapmamaları gerekir. Düşüncelerimizi belirttikten sonra robot oyuncakların çeşitleri ve faydalarından bahsedelim.

Robot oyuncak çeşitleri sadece birkaç düğmeye sahip belirli malzemelerden yapılmış ürünlerden oluşmuyor. Son zamanlarda öyle zengin çeşitlilik var ki hangi robot oyuncağı alacağımıza karar vermekte bizler de zorlanabiliyoruz. Çünkü aralarından birçoğu çocuklar için çok faydalı! En faydalı olan robot oyuncaklar ise;

  • Küçük parçalı bloklar ile yapılanlar
  • Kodlama robotları
  • Şekil değiştiren robotlar
  • Uzaktan kumandalı robotlar

Robot oyuncakların 5 yaş erkek çocuk için faydaları

Robot oyuncaklar, genç beyinlerin bir şeyleri en başından inşa etmesini, onlara yaratıcı olmayı ve odaklanmayı öğretir ve destek olurlar. Özellikle kodlama ve uzaktan kumandalı robotları belirli projelerin kılavuzlarına bakarak inşa etmek onlar için çok faydalıdır. Elbette bunu yaparken ebeveynlerinden destek almalılar. Özellikle odaklanma konusunda büyük fayda sağlayan çocuklar okul hayatında zorluk yaşamazlar. Çünkü okulda odaklanma öğretilmez. Okul başladığı an itibari ile en çok ihtiyaç duyacakları kavram odaklanma olacaktır.

Bazı robotlar öyle gelişmiş teknolojiye sahiptir ki çocukların yüz ifadelerini taklit edebilirler. Bu da duygu ve şefkati öğrenmelerine yardımcı olur. Teknolojik olarak en gelişmiş modeller, küçük çocuğunuzun yüz ifadelerini okuyabilir. Çocuğunuz ağladığında robot da ağlar. Bu sadece empati ve merhameti öğretmekle kalmaz, aynı zamanda 5 yaşındaki çocuklara duygusal yönde hassas arkadaşlar kazandırır.

Ebeveynlerin en büyük sorunlarından biri çocukların uzun süre ekrana bakmasıdır. Bu nedenle robot oyuncaklar alarak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Teknolojik ürünlere olan açlıklarını robotlar ile giderirken ekranlara olan hevesleri de azalır.

Konuşan robotlar çocuklara dil öğretebilirler. Küçük yaştaki çocuklar birden fazla dil öğrenme konusunda zorluk çekmezler. Bu nedenle onlara farklı dil öğrenimi konusunda destek olabilirsiniz. Bu desteği oyuncaklar aracılığıyla yapabilirsiniz.

Robot oyuncaklar çocukların eğlenmesine katkı sağlar. Çocukların oyuncaklara olan ilgilerinin büyük kısmı oyuncakları eğlenceli olmalarından kaynaklanır.

Robot oyuncaklar çocukların sosyalleşmelerini sağlar ve iletişim becerilerini geliştirir. Çocuklar oyuncaklar ile oynarken onlarla konuşurlar. Ayrıca arkadaşları ile birlikte oynarken birbirleri ile konuşurlar. Bu da farklı kelimeler öğrenmelerine ve empati kurmalarına destek verir.

5 yaş için erkek çocuk oyuncak

Parçalı bloklar

Parçalı yani eğitici bloklar altı ay itibari ile oynanabilen oyuncaklardır. Ancak boyut ve şekilleri gelişimlere göre farklılık gösterir. 6 aydan büyük çocuklar büyük bloklar ile oynarken 5 yaş ve üzeri için küçük parçalı ve değişik şekilli bloklar uygundur.

Erkek çocuklar bir şeyler inşa etmeye bayılırlar. Bu nedenle onlara özel parçalı blok setleri alabilirsiniz. Bu setlerin ucu bucağı olmadığı için her karaktere uygun bir ürün bulabilirsiniz.

  • Çabuk sıkılan ve arabaları sevenler için araba içeren parçalı bloklar
  • Komiklik yapmayı sevenler için komik figürler içeren parçalı bloklar
  • Eğitici olan her şeye ilgi duyan minik dâhiler için robotik kodlama setleri alabilirsiniz.

Parçalı blokların 5 yaş çocuk grubu için faydaları

  1. 5 yaşındaki çocukların ince motor becerilerini geliştirmelerine ve güçlendirmelerine yardımcı olan hassasiyet ve koordinasyon gerektirir.
  2. Çoğu şey gibi, renkli bloklar ile oynamak da arkadaşlarınızla her zaman daha eğlencelidir!
  3. Özenle inşa ettiği kulesinin yıkılmasının ardından gelen üzüntüyü her çocuk yaşamıştır. Başlangıçta bunun etkileri genellikle yıkıcıdır, ancak çocukları yeniden başlamaya ve pes etmemeye teşvik etmek, dayanıklılıklarını artıracak ve talihsiz durumlar ortaya çıktığında onlara sebat etmeyi öğretecektir.
  4. Talimatları takip etmek ve dengesiz bir yapının nasıl düzeltileceğini bulmak oldukça değerli bir öğrenme süreci olabilir. Bu da problem çözme yeteneklerini geliştirir.
  5. Renkli yani parçalı bloklar, çocuklara hayal güçlerini serbest bırakma ve başarısızlık korkusu olmadan yaratıcılıklarını keşfetme fırsatı verir. Çocuklar, kısıtlama olmaksızın oynayabildiklerinde ne yaratabileceklerini de keşfedeceklerdir.

Oyun hamurları

Oyun hamurları artık oldukça zengin çeşitliliği ile karşımızda yer alıyor. Eskiden sadece kutu içerisinde yer alan renkli hamur parçaları ve kenarlarındaki birkaç şekil tarihe karıştı. Şimdi dondurma fabrikaları, dişçi setleri ve daha birçok farklı çeşitte oyun hamuru seti yer alıyor. Üstelik oyun hamuru fiyatları gayet uygun. Bu nedenle 5 yaş erkek çocuk oyuncak listesinde mutlaka bir oyun hamuru seti yer almalı. Üstelik oyun hamurlarının 5 yaş oyuncak kategorisinde faydaları en üst düzeydedir.

Oyun hamurlarının 5 yaş erkek çocuk için faydaları

  1. Oyun hamuru ile küçük çocuklar fikirlerini sanat ve hayali oyunlarla ifade ederler. Aynı zamanda,  oyun hamurunu başka bir şeymiş gibi davranarak sembolik düşünmeyi öğrenirler.
  2. 5 yaşındaki erkek çocuklar oyun hamurları ile oynamayı çok severler. Günlük hayatta yaşadıklarını, rüyalarda gördüklerini ve hayallerini kurdukları her şeyi oyun hamuru ile şekillendirirler. Bazen öğle yemeğindeki börek yapar bazen de büyük bir dinazor ile sizi şaşırtabilirler. Onların üretimi güçlendikçe daha fazla bir şeyler üretmek isterler. Bu da yaratıcı düşüncelerin çoğalmasına neden olur.
  3. Oyun hamurları çocukların kaslarının çalışmasına destek olur. Çocuk hamuru eline alıp sıkarken kaba motor becerileri gelişir. Parmakları ile şekiller verirken de ince motor becerileri desteklenir. Bu beceriler çocuklara makas kullanmak ve kalem tutmak gibi okul hayatında gereksinim duyacakları birçok konuda başarılı olmalarını sağlayacaktır.
  4.  5 yaşındaki çocuklara harf, şekil ya da rakam öğretmek için oyun hamurlarını kullanabilirsiniz. Onlar minik elleri ile hamur yoğururken bir yandan görsel hafızalarını neden desteklemeyelim? Hadi bana bir üçgen yap ya da gel beraber 3 sayısını yapalım diyebilirsiniz. Hatta renk belirtip bunu İngilizce ya da Türkçe olarak söyleyebilirsiniz. Oyuncakların yararlarının sınırlarını zorlamak bizim elimizdedir. Onlar ne kadar eğitici de olsa önemli olan nasıl kullanıldığıdır.

5 yaş erkek çocuk oyun ve oyuncak

Araçlar

Erkek çocuk denildiğinde akla gelen ilk oyuncak arabadır. Ancak bunun dışında 5 yaş oyuncak seçiminde listenizde birçok araç yer alabilir. Özellikle de iş makineleri erkek çocukları için özeldir. Onları kullandıklarını hayal etmek bile keyiflidir onlar için. Bu nedenle kepçe, kamyon, buldozer gibi araçlar almanızı tavsiye ederiz. Bu iş makineleri etraftayken sizde yanına gidip bloklardan ev yapabilirsiniz. Böylece minik mühendis evin nasıl yapılması gerektiği konusunda size bilgiler verebilir.

Scooter

Çocukların bir şeyler öğrenmesi için sadece oyuncakların beyinlerini harekete geçirmelerini hedef alırız. Oysaki bisiklet, kaykay ve scooter gibi fiziksel aktivite yapmalarına olanak sağlayan oyuncakların da birçok eğitici yönü bulunmaktadır.

Çocuklar scooter kullanarak denge kurmayı öğrenirler. Tepeden aşağı inerken hızlandığını öğrenir ve bunu kesmek için frenin ne işle yaradığını öğrenirler. Açık havada oynamanın ne kadar eğlenceli olduğunu keşif eder ve sosyalleşirken biz ebeveynlere de onları keyifle izlemek kalır.

Oyuncağı sevdirmek için neler yapabiliriz?

Bir oyuncağı 5 yaşındaki erkek çocuğunun sevmesi için yapılabilecek birkaç önemli detay bulunuyor. Bu detaylara dikkat edildiğinde çocuğun oyun oynamak istemezken her geçen gün oyun süresinin arttığını ve bu sayede odaklanma, sosyalleşme ve daha birçok konuda faydalara sahip olduğunu fark edersiniz. Bunun için de;

  • Oyuncakları kendisinin seçmesine izin vermelisiniz.
  • Onunla beraber oyun oynamalısınız.
  • Arkadaşları ile oyun oynamasına izin vermelisiniz.
  • Ekran kullanımı için kısıtlama getirmelisiniz.
  • Ona ev içerisinde görevler vermeli ve size yardım etmesini istemelisiniz.

Çocuklara oyuncak seçmeleri konusunda genellikle olanak tanımaz ve oyuncakları biz seçeriz. Oysaki bir oyuncak seçimi ile çocuğun karakterini ve ilgi alanlarını anlamak bile mümkündür. Bu nedenle oyuncağı sevmesi için ilk olarak kendisinin seçmesine izin vermemiz gerekir.

Çocuklarla beraber oyun oynamak, beraberinde birçok fayda getirir. Onlara değer verdiğimizi anlarlar. Böylece aramızdaki bağ güçlenir. Oyun oynamanın keyfi de ikiye katlanır.

Arkadaşları ile oyun oynayan çocuklar, insanlarla iletişim ve empati kurmayı öğrenirler. Bu nedenle onları arkadaşları ile oynamaları için teşvik etmeliyiz.

Telefon kullanmalarına ya da televizyon izlemelerine günlük yirmi dakika kuralı koyarak çocukların bir şeyler ile meşgul olmak için çaba göstermelerine destek olmalıyız. Canı sıkılıyor diye eline tablet tutuşturmak o çocuk için daha zararlıdır. Canı sıkılan çocuk bir şeyler üretmeye çalışır, düşünür, hayal kurar ve en fazla ağlar. Ağlayan çocuk da zamanla duygularını yönetmeyi öğrenir.

Bu madde tuhaf gibi gelse de ev içerisinde sorumluluk alan çocuk kendini o eve daha fazla ait hisseder. Sorumluluk sahibi olur ve özgüven kazanır. Böylece başkalarının oyunlarına katılır ve okulda kendini daha iyi ifade eder. Sorumluluk aldıkça çevresini ve oyuncakları fark etmeye başlar ve oyuncaklarla oynamak için heveslenir.

5 Yaşındaki Erkek Çocuklar İçin Oyuncak Nasıl Seçilir?

  1. 5 yaşındaki çocuklar için oyuncak seçimi yaparken öncelikle güvenliğe önem vermeliyiz. Sağlığa zararlı ve silah gibi tehlikeli olmayan oyuncaklar seçmeliyiz.
  2. Çocukların ilgi alanına hitap etmek çok önemlidir. Uçak sevenlere uçak ve robot sevenlere robot oyuncak almak, oyuncaklarla daha uzun süre oynamalarını sağlayacaktır.
  3. Geride kaldığını düşündüğümüz becerilerini desteklemek ve ileride olduğunu düşündüğümüz yetenekleri ön plâna çıkartmak için uygun oyuncaklar seçmeliyiz. Örneğin, resim konusunda zorluk çekenler için çizim tableti, matematik konusunda zorluk çekenler için şekiller ve rakamlar içeren oyuncaklar seçmeliyiz.  
  4. Çocukların öz bakım ihtiyaçlarını karşılamaları için onlara peluş oyuncaklar ve yedek aksesuarlar alıp oyuncağı giydirmesini sağlayabiliriz.
  5. Tuvalet eğitimini tamamlamış olsalar da bazı çocuklar kıyafetlerini giymekte zorlanabiliyor. Bu nedenle onlara kostümler alıp kendilerinin giymesine çıkartmasına izin vermeliyiz.

5 yaşındaki erkek çocuklar neler yapabilmeli?

  • Şekilleri rahatça tarif edebilmeli ve bir şekil gördüklerinde hangisi olduğunu belirtebilmeli.
  • Sayıları 100’e kadar sayabilmeli. Rakamları gördüklerinde yardım almadan söyleyebilmeliler.
  • Kalem tutma konusunda zorluk çekmeliler.
  • Mantıklı bir şekilde cümleler kurabilirler.
  • Toplum bilincine sahip olmalılar. Parasal kavramları, okulu ve güvenliği öğrenmeli ve bilmeliler.
  • Öz bakım ihtiyaçlarını kendilerini karşılayabilmeliler. Kendileri tuvalete gidebilmeli ve kıyafetlerini giyebilmeliler. Ayrıca yemeklerini anneleri yardım etmeden yemeyi öğrenmeliler. Aksi takdirde okulda zorluk yaşayabilirler. Bunun için kostümler alıp onları kendilerinin giymesine teşvik etmeliyiz. Seveceği çeşitte tabak ve bardak gibi eşyalar alıp kendi kendine yemek yemeleri için heveslendirmeliyiz.
  • Duygularını ifade edebilmeliler. Empati kurmayı bilmeliler. Okula başladıklarında ebeveynlerinin çalışmak zorunda olduğunu, okulun onun için en faydalı yer olduğunu ve arkadaşlarının da aynı durumda olduğunu okula başlamadan öğrenmeli ve bunun farkında olmalılar.

5 yaş oyuncak tavsiyeleri yazımızda sizlere erkek çocuklara göre olanları belirtmeye çalıştık. Aslında, uzmanlar oyuncak konusunda kız ve erkek ayrımı olmaması gerektiğini savunuyorlar. Bu nedenle oğlunuza bir oyuncak bebek alırken endişelenmenize gerek yok. Günün birinde o da baba olacak ve bu nedenle bebek bakımı hakkında biraz bilgi sahibi olması, sizin için sorun olmamalı.

Çocuğunuza oyuncak seçerken onu bir yandan okula ve hayata hazırladığınızı unutmayın. Çünkü oyuncaklar çocukların öğrenmelerine destek alan araçlardır. Bu yüzden anaokulu sınıfları oyuncaklarla doludur.

Etiketler: 5 yaş erkek oyuncak
Aralık 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR