Bebek bezi seçimi nasıl olmalı? En iyisi nasıl seçilir?

bebek bezi seçimi

Bebek bezi seçimi nasıl olmalı

Bebek bakımında bezin önemi oldukça büyüktür. Bebeğin tuvalet ihtiyacını karşılamasına yardımcı olmasından çok daha fazla yararı bulunmaktadır. Ancak bu yararları bebeğimize en etkili şekilde kazandırmak için seçimi iyi yapmamız gerekir. Peki, bebek bezi seçimi nasıl olmalı? Piyasada bulunan bebek bezi markaları oldukça fazla olduğu için aralarından seçim yapmak ebeveynleri zorlar. Bizler de buz zorluğa bir son vermek ve bebek bezi seçimini bilinçli bir şekilde yapmanız destek olmak için buradayız.

Kalite ve marka

Bebek bezi seçimi nasıl olmalı sorusunu yanıtlarken bakmanız gereken ilk detay, bebek bezinin kalitesi ve markasıdır. Bilindik markalar, uzun yıllık deneyime sahip olması anlamına gelir. Bunun yanı sıra, kullanıcılarının da fazla oranda olduğu anlamına gelir. Böylece markalı bir bebek bezi almak istediğinizde kullanıcı sayısı fazla olduğu için yorumlarına göz atabilirsiniz. Ancak her bebeğin cildi aynı özelliklere sahip olmayabilir. Bazı bebekler çok hassas cilde sahip olduğu için en kaliteli markanın bebek bezi de tenine alerji yapabilir. Bunun için küçük paketler almak ve test etmek oldukça önemlidir.

bebek bezi seçimi nasıl olmalı

Bebek bezinin özellikleri

Birkaç iyi marka seçtiyseniz, bu markalar arasından hangisine karar vermeniz için aşağıdaki detayları okumanızı tavsiye ederiz. Alacağın bebek bezinin bu özelliklere sahip olup olmadığını kontrol etme zamanı!

Emicilik

Bebek bezinin emiciliği çok önemli bir detaydır. Bebek bezi seçimi emicilik kontrolü ile olmalı ama nasıl? Emiciliği iyi olan bebek bezi sızıntı yapmaz, kakanın taşmasına izin vermez. Böylece bebek uzun süre kirli bez ile kalsa bile tenine zarar gelmez. Çünkü bez sıvıyı çekip içine hapseder. Bebeğin teni de kuru kalmış olur.

Islaklık belirten hatlar

Bebek bezi değişimi sürecini anneler her zaman şikayet ederler. Çünkü bazı bebek bezleri ıslaklık belirten hatlara sahip değildir. Bu nedenle bebeğin altı açılmadan bezin ıslak ya da kuru olup olmadığı anlaşılmaz.

Islaklık belirten hatlara sahip olan bebek bezlerini tercih ederseniz, bebeğinizin alt değişiminin ne zaman yapılması gerektiğini altını açmadan anlayabilirsiniz.

Yumuşaklık

Bebeğimiz için her şeyin en iyisini isteriz. Bu yüzden her eşyasının yumuşacık olmasına ve sağlığına zarar vermemesine dikkat ederiz. Bebek bezleri bebek eşyalarından daha önce giyildiği için bu yumuşaklık bezlerde daha da büyük önem taşır. Kağıt gibi olan ve bebeğin cildini tahriş eden bezler kısa sürede ıslanır. Çünkü yumuşak dokuya sahip değildir. Yumuşak dokuya sahip olanlar, daha fazla sıvı çeker. Bebek bezi yumuşak değilse, tercih edilmemeli ya da değiştirilmelidir.

Nefes almasını sağlaması

Bebeklerin cildinin hava almaması sonucunda derin pişikler oluşur. Bu pişikler bebeklerde huzursuzluk, uyku problemleri ve sürekli ağlama gibi problemlere neden olur. Bebek bezinin nefes alabilen yapıya sahip olduğundan emin olmalısınız.

Esneklik ve uyum

Bebeğin bedenine uygun olan bebek bezi seçilmelidir. Büyük bebek bezleri daha rahat diye yanlış bir düşünceye sahip olan anneleri buradan, uyarmak isteriz. Büyük bebek bezleri, bezin kalitesini düşürür. Bez çok kaliteli diye alıp kullanır bir yandan çok para ödersiniz. Ancak bebeğin bedenine uyumlu yani uygun olmadığı için bebeği huzurlu ve konforlu bir yaşamdan uzaklaştırmış olursunuz.

Büyük bebek bezi gereken yerden bantlanmaz, bu da bebek bezinin kenarlarından hava almasına, sağa sola kaymasına ya da kötü bir görünüm sağlamasına neden olur. Oysaki beden tam uyan bebek bezi, bebek ne kadar hareket etse de kuruluk sağlamaya devam eder. Bebeğin altı geç saatlere kadar değişmese de bebeğin cildine zarar vermez. Çünkü kalıp olarak üzerine tam oturur. Ayrıca sızıntı ya da taşma gibi problemlere de yol açmaz.

Bebekler dördüncü ay itibari ile hareketlenmeye başlarlar. Bu da bebek bezinin önemini daha da arttırır. Hiç yerinde durmayan, emekleyen ve hareket eden bebekler için bebek bezinin cildi tahriş etmemesi, sızıntı ve bezin sarkmasını engellemesi gerekir.

Bebeğin boyu ve kilosu

Bebek bezleri daha iyi sonuca ulaşılması için bebekleri boy ve kilosuna göre üretilirler. Bu nedenle bebeğinizin ölçülere uygun olan bezleri tercih etmeniz gerekir. Eğer bezini stok yapıp fazla sayıda alacaksanız, kilo ve boy artışını unutmamanız gerekir.

Bebek bezinin ne küçük ne de büyük olması gerekir. Daima ideal olan boyutu tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu en iyi verimi almanızı sağlayacaktır. Bebeğinizin rahat edeceğini düşünüp daha büyük bedende olanları seçmemeniz gerekir.

 Nasıl ki mama sandalyeleri bebeklerin daha rahat bir şekilde oturmaları ve beslenmeleri için tasarlanıp üretiliyorsa, bebek bezleri de aynı düşünce ile üretilir.

Bebeğin tuvalet alışkanlığı

Yeni doğan bebekler daha sık tuvaletini yaparlar. Çünkü daha sık beslenirler ve vücutlarının sıvı birikim oranı çok azdır. Bu nedenle ilk aylarda bebek bezi değişimi daha fazla olacağı için bez sayısını fazla almanızda fayda var. Hem daha az öder hem de bezin bitip bitmediğini sıklıkla kontrol etmek zorunda kalmazsınız.

Uygun bütçe

bebek bezi seçmek

Elbette bebek bezi önemli bir ihtiyaçtır ve bebeğin cildini korurken ihtiyacını karşılamasına katkı sağlamalıdır. Ancak diğer yandan da bütçeye uygun olması önemlidir. Piyasa birçok bebek bezi markası ve değişken bütçeleri bulunuyor. Bazılarının fiyatı yüksek olmasına rağmen ebeveynler için zorlayıcı bir durum olmayabilir. Bazı ebeveynler için bebek bezi fiyatı, bebek bezi seçimini büyük ölçüde etkiliyor. Ancak bütçeye uygun bir seçim yaparken şu yanlışlardan kaçınmanızı tavsiye ederiz;

Bebeğin bedenine uyanları tercih etmelisiniz.

  • Ucuz diye kalitesiz bir marka tercih etmemelisiniz. (daha sık bez değişimine, pişik gibi problemler oluşturduğu için bebeğin rahatsız olmasına ve pişik kremi gibi daha fazla masrafa girmenize yol açar)
  • Bebeğiniz için ilk bez seçimini yaparken uygun diye ya da indirimli olduğu için çok fazla sayıda almayın. Çünkü kardeş dahi olsalar, her bebeğin cildi farklıdır. Büyük çocuğunuzun bezi kaliteli diye küçük çocuğuna alırsınız, ancak küçük çocuğunuza alerji yapabilir ya da onu rahatsız edebilir. Bu nedenle küçük sayıda olanları tercih edin.

Cilt hassasiyeti

Yüksek fiyatlı markaların çok iyi olduğunu düşünmeyin. Çünkü daha önce belirttiğimiz gibi her bebeğin cildi bir değildir. Hassasiyet nedeniyle en pahalı markanın bezi de rahatsız edebilir. Döküntü ya da kızarıklık gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle belirttiğimiz gibi küçük sayıda paketleri alıp teste etmek en iyisidir.

Kolaylık

Geceleri bebeklerin daha az uyanması, daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde uyanmalarını sağlar. Bebek bezinin verdiği rahatsızlık nedeniyle sık sık uyanmak, bebeğin birçok ihtiyaç döngüsüne zarar verir. Beslenme sorunları ve bebek teninde oluşmuş problem varsa, tuvalet yaparken yaşanan sıkıntılar ve daha birçok problem ortaya çıkabilir.

Bebek bezi bebeğin tuvalet ihtiyacını karşılamasına yardımcı olurken, bebeğin yaşam kalitesini de etkiler. Zamanla büyüyen bebekler bağımsız bir şekilde tuvaletlerini yapmayı öğrenirler. Elbette bunun için eğitici tuvaletlerden destek alabiliriz.

Yeni doğan bebekler için bebek bezi seçimi çok daha dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Göbek bağı mikrop kapmaması için göbek bağı oyuntulu olanları tercih etmeniz gerekir. Bebek bezi seçimi nasıl olmalı sorusunu maddeler hâlinde belirttik. Bebeğinizin uyku düzeni bozulmasın, iştah problemi oluşmasın ve günlük döngüsü bozulmasın, diye detaylara göz atmanızı tavsiye ederiz.

Etiketler: bebek bezi seçimi
Aralık 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR