Bebekler için en iyi oyuncaklar ve faydaları

Bebekler için en iyi oyuncaklar

Bebekler için en iyi oyuncaklar, yazımızda başlıklar hâlinde belirtilmiştir. Otoys ailesi olarak bebeğinize oyuncak almak istediğinizde hem seçim hem de satın alım konusunda yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Bebeklerin ilk üç ayı beslenme ve uyku ile geçer. Sindirim sistemleri henüz gerektiği şekilde çalışmadığı için gaz sancıları olabilir. Bu nedenle anneler ilk üç ayı yorgun ve uykusuz şekilde geçirirler. Ancak dördüncü aydan itibaren bebekler hareketlenmeye başlar. Bununla birlikte gaz sancıları da zamanla tükenir. Çünkü sindirim sistemleri çalışır ve anne sütünü daha iyi bir şekilde sindirir. Bu da oyun zamanının geldiğinin ilk sinyalidir. 

Ebeveynler bebeklerine ilk eşyaları alırken çok titiz davranırlar. Bebeğe faydalı olmasını ön planda tuttukları gibi bir hatıra olarak saklamak isterler. Bu nedenle bebekler için en iyi oyuncaklar hem bebek hem de ebeveynler için özeldir. İşte sizler için hazırladığımız en iyi bebek oyuncakları

Çıngırak

Çıngırak her bebeğin ilk değerli eşyasıdır. Bebekler üçüncü ayından itibaren elleri ile bir şeyler kavramayı öğrenirler. Çünkü el kasları zamanla gelişir. Ancak buna destek olmak için çıngırak gibi oyuncaklar kullanırız.

Öncelikle el kaslarını kullanıp çıngırağı tutmayı öğrenirler. Ardından çıngırağın nasıl ses çıkardığını fark ederler. Bunun için çıngırağı sallaması gerektiğini keşif ederler. Böylece neden – sonuç ilişkini öğrenirler. Kaba motor becerileri gelişir ve el göz koordinasyonu kurmaya başlarlar.

Gözleri zamanla daha net bir şekilde görmeye başlayan bebekler için en iyi oyuncaklar arasında ilk sırayı çıngırak alır. Ardından dişlik, müzikli oyuncaklar, oyun minderi ve yürüme arkadaşı gibi gelişimlerine uyum sağlayan ürünler gelir.

bebekler için oyuncak

Diş kaşıyıcı

Dördüncü ay itibari ile bebeklerin diş çıkarma süreçleri başlar. Diş çıkarma bazen bir yaşını bulur ve bazen de bir yaşını dahi geçebilir. Ancak belirtileri dördüncü aydan bile başlayabilir. Ağız akıntısı, huysuzluk, uykusuzluk ve ishal gibi belirtiler gösterir. Bu nedenle bebeğinize dört aylık olduğunda eliyle iyi bir şekilde kavrayabileceği bir diş kaşıyıcı almanızı tavsiye ederiz.

Diş kaşıyıcı için henüz erken diye düşünmeyin. Çünkü bebekler geç ya da erkenden diş çıkarabilirler. Bu süreç belli olmaz. Bebeklerin rahatlatmak için dişlikler büyük fayda sağlar. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi bebeğin eli ile güzelce kavrayacağı bir dişlik seçmeniz önemlidir. Bazılarının tutma kısımları zor olabiliyor. Bazıları ise diş kaşıma konusunda iyi destek vermeyebiliyor. Bu nedenle kullanıcı yorumlarına bakabilir ya da doktorlardan tavsiye alabilirsiniz.

Müzikli ve sesli oyuncaklar

Bebeklere müzik dinletmenin zekâ gelişimine büyük ölçüde katkı sağladığını biliyor muydunuz? Müzik dinleyen bebekler psikolojik olarak da sağlıklı olurlar. Daha neşeli ve müzik duyduğunda dans eden bir bebeğin ebeveyni olmak, elbette sizi daha mutlu edecektir. Üstelik dans eden bebekler hareket ettikleri için kas gelişimleri olumlu yönde etkilenirken bir yandan enerjilerini boşaltmış olurlar. Böylece daha güzel bir şekilde uyurlar. Mışıl mışıl uyuyan bebek, daha mutlu ve iştahlı olur.

Müzikli oyuncaklar düğme ile çalıştığı için bebekler düğmelere basıp ses çıktığını keşfederler. Böylece el göz koordinasyonu kurar ve neden sonuç ilişkisini öğrenirler. Diğer yandan ise iletişim yetenekleri desteklenmiş olur. Çalan şarkılar ve melodiler tekrar ettikçe bebekler birkaç kelime öğrenmeye başlarlar.

bebekler için en iyi oyuncak

Oyun minderi

Dördüncü aydan sonra bebeklerin el ve kol hareketliliği sonrası ayak ve diğer kas hareketlilikleri de artar. Vücutlarını keşfetmeye başlarken el ve ayaklarını daha fazla hareket ettirirler. Çoğu kez bebeğinizin eline bakıp nasıl hareket ettiğini izlediğini fark etmişsinizdir. Bu nedenle oyun minderi zamanı da gelmiş demektir.

Oyun minderi bebeklerin duyusal yeteneklerini olumlu yönde destekler. Dokunsal, görsel ve işitsel becerilerine yönelik olarak tasarlanan oyun matında oynayan bebekler mutludur. Çünkü ilgisini çeken birçok oyuncağa sahip. Eğer bebeğiniz henüz oyun matında durmayı sevmediyse, ona zaman tanımanız gerekir. İlk günden büyük bir hayranlık sunmasını beklemeyin. Ne de olsa anne kucağı en pahalı salıncak, oyuncak ya da eşyadan her zaman daha değerlidir.

Minik bebekler bu nedenle oyun minderinde ilk günler huysuzluk yapabilir. Alışmaları için ona oyun minderinde asılı olan oyuncakları tanıtmalısınız. Tek tek oyuncakları çıkartın ve bebeğin eline verin. Böylece oyuncağı daha fazla benimseyecektir.

Oyun minderinde asılı olan oyuncakların yanı sıra minder kısmının da birçok özelliği vardır. Hışırtılar, üzerine basınca öten oyuncaklar ve minderin görsel özellikleri bebeğin ilgisini çeker. Altıncı ay itibari ile bebekler oyun halısına daha fazla ilgi gösterirler. Çünkü el kaslarını daha iyi çalıştırırlar.

Altı aylık bebekler dönmeye başlarlar. Yüz üstü dönen bebekler kendilerine olan özgüvenleri arttığı için daha fazla şey keşfetmek isterler. Çünkü bağımsız bir şekilde yapabildiği yetenekleri artmıştır.

Yürüme arkadaşı

Yedinci aydan itibaren bebeklerin ayakları üzerine basmaları için günlük kısa süreçlerde yürüme arkadaşı gibi araçlara ihtiyaçları olur. Eğer buna sahip değilseniz, bebeğinizin elinden tutup birkaç dakika ayakta durmasına yardım etmeniz gerekir. Elbette ilk zamanlar bu dakika daha kısa olmalı. Zaman geçtikçe de artacaktır.

Yürümelerine destek olmak için korkularını yenmemiz gerekir. Bunun için de yürüme arkadaşını tercih edebilirsiniz. Üstelik uzmanlar yürüme arkadaşını ebeveynlere tavsiye ediyorlar.

bebekler için oyuncak tavsiye

Bebeklerin kendilerine güvenmeleri, bağımsız bir şekilde yürümeleri için ilk arabam diye adlandırılan yürüme arkadaşım oyuncakları oldukça faydalıdır. Bu faydalar arasında,

  1. El göz koordinasyon kurmalarına yardımcı olur.

İlk arabam denilen yürüme arkadaşı oyuncakları, sadece yürümeye yardımcı değildir. Ayrıca üzerindeki sahip olduğu oyuncaklar sayesinde bebeklerin gelişimlerine büyük kazanımlar eklerler.

  1. Neden sonuç ilişkisini öğrenirler.

Oyuncağın üzerindeki butonları kullanarak ne olacağını keşfeden çocuklar, neden sonuç ilişkisi kurmayı öğrenirler. Bu butonlar renkli ve şekillidir. Böylece bebekler renkleri ve şekilleri görsel hafızalarına eklerler.

  1. Motor becerileri gelişir.

Bebeklerin motor becerilerini geliştirmek onlara büyük kazanımlar sağlar. Bir şeyleri elleri ile kavrayabilmeleri için el kaslarını çalıştırmaları gerekir. Bu nedenle oyuncakların bebeklerin ilgilerini çekmek ve gelişimlerine katkı sağlamak amacı ile üretilirler.

  1. Kendilerine olan özgüvenleri artar.

Kendi kendine ayağa kalkıp yürüyebilmek, bebeklere özgüven kazandırır. Böylece başka bir şey yapmak istediklerinde ebeveynlerinden yardım almadan denemeye çalışırlar. Bu da başarılarını arttırır.

  1. Bağımsız bir şekilde yürümeyi öğrenirler.

Bağımsız bir şekilde anne ya da babası elinden tutmadan yürüyebilmeyi öğrenirler.

  1. Enerjilerini tüketirler.

Gün içerisinde yarım saat kadar ilk arabam ya da yürüme arkadaşı ile meşgul olan bebekler yorulurlar. Çünkü oyuncağı ittirmek, adım atmak ve üzerindeki oyuncakları keşfetmek için enerjilerini harcarlar. Bu da yorulmalarına neden olur. Yorulan bebekler daha güzel bir şekilde uyur ve uyanırlar.

  1. Eğlenceli bir oyuncaktır.

Oyuncakların tek amacı eğitim demek, değildir. Onların asıl amacı eğlendirmektir. Bu nedenle bu oyuncakta bebekleri ve çocukları eğlendirir. Onu sadece yürüme öğrenmek için kullanmazlar. Büyüdüklerinde de birçok oyun içerisinde yer alabilir.

  1. Bebeklerin kas gelişimini olumlu yönde destekler.

Bebeklerin kas gelişimi için anneler leziz menüler hazırlar. Ancak egzersiz yapmakta kas gelişimine fayda sağlar. Bu nedenle hareketlilik önemlidir.

İlk kitabım

Ebeveynleri bebekleri ile konuşması oldukça önemlidir. Çünkü bebekler ile konuşulduğunda dudaklarımızı okuyup yeni kelimeler öğrendiğini ve konuşmaya başladığını çok iyi biliriz. Ancak belirtmek isteriz ki bebeklere kitap okumak onlarla konuşmaktan daha etkilidir. Çünkü kelimelerin telaffuzlarını çok daha iyi şekilde öğrenirler. Elbette bunun için sesli ve müzikli bebek kitapları gerekir. Ayrıca duyusal gelişime hitap eden kitaplar da var. Dokunsal dediğimiz bebek kitaplarını bebeğinize uzatıp görsel hafızalarına katkı sağlamak mümkün.

İlk kitabım oyuncakları arasından seçebileceğiniz birçok ürün yer alıyor. Bebeğinizin gelişim ve zekâ becerilerini göz önünde bulundurarak bir ya da daha fazla sayıda kitap satın alabilirsiniz.

Arabalar

Arabalar ile oynamak çok eğlencelidir. Bu nedenle bebekler için en iyi oyuncaklar arasında yer alırlar. Ancak parçaları çıkmayan ve küçük parçalar içermeyen arabaları tercih etmelisiniz. Bu nedenle bir araba almadan önce hangi aydan itibaren kullanılabildiğine dikkat etmelisiniz.

Oyuncak bebek

Oyuncak bebek sahibi olmak çok güzel bir duygudur. Ona sarılıp uyumak ve onunla konuşmak, çocukluğun en güzel yanlarından biridir. Ancak bir oyuncak bebek almadan önce çocuğunuzun biraz daha büyümesini beklemeniz gerekebilir. İki yaş itibari ile çocuklar oyuncak bebek sahibi olabilirler.

Bebekler için kel olan yani saça sahip olmayan oyuncak bebekleri tercih edebilirsiniz. Eğer herhangi bir parçası çıkmıyorsa, çok küçük değilse, 1 yaşındaki bir çocuk da onunla oynayabilir. Oyuncak bebeklerin faydaları oldukça fazla olduğu için her çocuğun bir oyuncak bebeği olmalıdır. Bu faydalar arasında,

  • İletişim yeteneklerine destek verir.
  • Sosyalleşmelerine yardımcı olur.
  • Empati kurmalarını sağlar.
  • Öz bakım ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olur.

Çocuklar sosyalleşme konusunda zorluk çekebilir. Çünkü birçok hastalık nedeni ile insanların birbirlerine gidip gelmesi ya da bir yerde görüşmeleri artık çok zor. Bu da çocukların iletişim yeteneklerini olumsuz yönde etkiliyor. Bu olumsuzluğu gidermek de biz ebeveynlere kalıyor. Onlara destek olmak için oyunlarına ortak olmak ve bebekleri oyunlara katarak nasıl konuşulması gerektiğini öğretebiliriz. Ayrıca bebekleri ile oynarken annelerin bebek bakımını nasıl yaptıklarını fark edip empati kurmaya başlarlar.

Öz bakım ihtiyaçları ise en önemlisidir. Çocukların okula başlamadan önce tuvalet eğitimlerini tamamlamaları, kendi kendine giyinmeleri ve yemek yemeleri gerekir. Aksi takdirde okul hayatında zorluk çekerler.

Peluş oyuncaklar

bebekler için peluş oyuncak

Yumuşacık bir oyuncağa kim hayır diyebilir ki? Herkes evet der. Çünkü peluş oyuncaklarla oynamak çok eğlencelidir. İnsana huzur verir adeta. Beş çaylarının misafiri ve geceleri de uyku arkadaşı olurlar. Bebekler peluş oyuncaklarına ebeveynleri olamadan erişebilmeliler. Bu nedenle yataklarının üzerinde ya da onların uzanabileceği yerlerde yer almaları önemlidir.

Korkularını yenmelerine destek olurken diğer yandan onlara yastık görevi de yapabilirler. Stresi azaltır ve duygusal gelişimlerine katkı sağlar.

Bebekler peluş oyuncaklara dokunmayı, onların tüylerini, yumuşak kürklerini ve sert gözlerini hissetmeyi severler. Bu oyuncakları da diğerleri gibi ilk olarak ağızlarına götürecek, çiğneyecek veya emecekler, bu nedenle peluş oyuncak seçerken bebeğe uygun ve yıkanmak üzere tasarlandığından emin olun. Küçük boncuklardan veya çıkarılabilir parçalardan kaçının. Bazı bebekler gıcırdayan oyuncakları sever. Kürk veya saç kısa olmalı ve kolayca koparılmamalıdır.

Yaklaşık iki veya üç yıla kadar oyuncaklar, dayanıklılık ve güvenlik için dikkatlice seçilmelidir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, dil ve isimlerle birlikte empati kurmayı öğreniyorlar. Farklı peluş hayvanlar, küçük çocukların kedi, köpek, ayı ve at gibi tanıdık sözcükleri ve her bir hayvanın çıkardığı uygun sesi tanımasına yardımcı olur.

Çocuklar genellikle peluş oyuncaklarla duygularını paylaşırlar ve ayrıntılı konuşmalar yapabilirler. Üzücü bir günün ardından, bir çocuk doldurulmuş bir arkadaşına gelebilir ve olayı yeniden canlandırarak zor duygularla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Gerçek evcil hayvanlar gibi, peluş hayvanlar da çocukların sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Ahşap oyuncaklar

Ahşap oyuncaklar, uzmanlar tarafından tavsiye edilen en iyi bebek oyuncaklarıdır. Çünkü doğal maddeden üretilirler. Çocuklara doğal olan her şeyi sunmaya çalışırken oyuncaklar için ahşap ürünleri tercih edebiliriz. Diğer oyuncaklar gibi ahşap oyuncakların bebeklere birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları:

  • Çok yönlü oyuncaklardır. Bu nedenle ahşap oyuncaklar ile birçok oyun kurulabilir.
  • Uzun ömürlü ve dayanıklıdırlar. Çocuklar oyuncakları biraz kötü kullanırlar. Onları bir yere vuru ya da yere atarlar. Bu nedenle hassas oyuncaklar çok çabuk bozulur.
  • Pille çalışmadıkları için pil almak ile uğraşmazsınız. Bebek ya da çocuk sahibi olan ebeveynler pilin ne demek olduğunu iyi bilirler. Genellikle sık sık alırlar ancak ihtiyaçları olduğunda pillerin kalmadığını fark ederler. Çünkü çoğu oyuncaklar için kullanılır. Üstelik pilli oyuncakların pili de çabuk biter. Bu nedenle oyunlar da yarım kalır. Yarım kalan oyundan çocuklar soğur ve o oyuncağı bir daha kullanmak istemezler.
  • Kafa karıştırmazlar. Ahşap oyuncaklar basit bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bebeklerin kafalarını karıştırmaz. Bir bebeğe ahşap ile plastik bir oyuncak sunun, hangisine elinin uzandığını fark edince şaşıracaksınız. Çünkü özellikleri bebeklerin daha çok ilgisini çeker.

Ahşap oyuncak çeşitleri arasında;

bebekler için ahşap oyuncak

  • Ahşap tren, araba, uçak ve kamyon gibi araçlar
  • Ahşap bloklar
  • Ahşap puzzle
  • Ahşap bul tak yer alır.

Bebekler için en iyi oyuncaklar listemizi sizlere sunduk. Şimdi de bebekler için en iyi oyuncağı nasıl seçebileceğimiz konusuna değinmek istiyoruz.

En iyi bebek oyuncakları nasıl seçilir?

  1. Oyuncak seçimine önem veririz. Ancak bebekler için oyuncak seçileceği zaman bu önem ikiye katlanır. Çünkü güvenlik her şeyden önce gelir ve bebeğe göre en faydalı, ilgi çekici ve eğlenceli oyuncağı seçmek kolay değildir. Bu seçimi kolaylaştırmak için listemize göz atabilirsiniz.
  2. Belirttiğimiz gibi güvenlik önce gelir. Bu nedenle oyuncağı elinize alıp test etmelisiniz. Kutu içerisinde ise, özelliklerine, içinde yer alan parçalar ve bebeğin yaşına uygun olup olmadığına bakmalısınız.
  3. İlgi çekici bir oyuncak ile oynanma süresi artar. Bilinen büyük bir yanlış olan çok özellikli ya da pahalı oyuncakların daha iyi olduğunu unutun. Böyle bir şey yoktur. Çünkü uzmanlar bebekler ve çocuklar için en iyi oyuncaklar basit tasarımlarla yapılmış olanlar diye belirtiyor. Çok özelliğe sahip olanlar ile oynama süresi basit oyuncaklara göre daha kısadır. Üstelik basit tasarımlarla üretilenlerin faydaları da daha fazladır.
  4. Bebeğinizin hangi oyuncaklara daha fazla ilgi gösterdiğini gözlemleyerek oyuncak seçimi yapabilirsiniz. Bu hangi eşyalar ile daha fazla vakit geçirdiği ile de ölçülebilir. Örneğin, bir bebek battaniyesini çok seviyorsa, uyku arkadaşı ve peluş oyuncakları da sevecek demektir.
  5. Bebeğin kolayca kavrayabileceği oyuncaklar seçmelisiniz. Çok büyük ya da küçük olmaları bebekler için uygun olmadıkları anlamına gelir.
  6. Oyuncağı bebeğinize vermeden önce siz test edin.
  7. Kullanıcı yorumlarını okuyup karşılaştırma yapın.

Yedi adımda oyuncak seçimi hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Belirtmek isteriz ki, oyuncak seçimi ve oyuncak satın alımı için zorlandığını biliyoruz. Ancak bebeğiniz oyuncağı istemeyebilir ya da ondan çabuk sıkılabilir. Bu gayet doğal. Bu nedenle çocuğunuzla vakit geçirmeli ve oyuncaklarını ona tanıtmalısınız. Bunu yapmak için oyunlara katılmanız gerekir. Ayrıca bebekler için en iyi oyuncaklar, aileleri ile oynayarak değer kazanırlar.

Etiketler: Bebekler için en iyi oyuncaklar
Aralık 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR