Bebekler neden uyumaz? En sık görülen 9 neden!

bebekler neden uyumaz

Bebekler neden uyumaz?

Bebekler neden uyumaz, sorusunun ne yazık ki sadece bir yanıtı yoktur. Onlarca belki de yüzlercesini bulabiliriz. Ancak en sık görülen ve çözüldüğünde bebeğin uyku düzenine kavuştuğu bebeklerin uyumama ve uyuyamama nedenlerini belirteceğiz.

Bebekler uykuyu sever. Çünkü dinlenir ve bu şekilde büyürler. Güzel bir uyku uyuduklarında mutlu bir şekilde uyanır ve gülümserler. Uykusunu alamayan bebekler ise, mutsuz ve huysuzdur. Uyumak istemeyen, uyumakta zorluk çeken ve bebeklerin uyuması ile ilgili olan sorularınızın yanıtları için aşağıdaki başlıklar ve yanıtlarına göz atmanızı tavsiye ederiz. İşte bebekler neden uyumaz sorusunun yanıtları…

  • Sırt üstü yatmak istemediği için,
  • Gece ile gündüzü karıştırdığı için,
  • Gece çok sık beslendiği için,
  • Gün içerisinde uyku saatlerini değiştirdiğiniz için,
  • Kendi kendine uykuya dalamadığı için,
  • Diş çıkarttığı için,
  • Gaz sancısı çektiği için,
  • Çok yorgun olduğu için,
  • Hasta(!) olmak gibi bir önemli bir neden ve nedenler ile bebekler uyumaz.

Bebeklerin uyku problemlerini aşmalarına destek olmak için bebek oyuncakları kullanabilirsiniz. Enerjilerini tüketmelerine destek olmak, gelişimlerini olumlu yönde desteklemek ve meşgul olmalarını sağlamak için oyuncaklar büyük destek verir.

Sırt üstü yatmak istemedikleri için bebekler uyumaz

bebekler neden uyumaz

Bebekler karın üstü yatmayı severler. Karın üstünde iken daha rahat gaz çıkartırlar. Kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Ancak bebeklerin ani ölümlerine neden olan tehlikeler arasında karı üzerinde yatmaları da yer alır. Eğer bebek yatağı çok yumuşak ise, ya da yastık kullanıldıysa, bebek yüz üstü iken nefes alamaz ve boğulur. Bu nedenle bebek yatakları çok yumuşak olmamalıdır ve bebeklere yastık önerilmez.

Gece ile gündüzü karıştırdıkları için bebekler uyumaz

Bebekler çok küçük oldukları için gece ile gündüzü ayırt edemezler. Özellikle yenidoğan bebeklerin uyku rutini oluşturmaları birkaç ay sürebilir. Bu rutin sizde hâlâ oluşmadıysa, uyku düzeni oluşması için birkaç ipucu vermek isteriz.

Gece uyuyan bebekler için ortam karanlık ve sessiz olmalıdır. Gündüz yapılan şekerlemeler için ise gürültü ve ışık kullanılmalıdır. TV sesi, süpürge sesi ve bunun gibi seslere ara verirseniz, aman bebeğim uyusun diye çabalarsanız, sessiz ortama sahip olan bebek gece olduğunu düşünür ve uyumaya devam eder. Uykusunu alsa dahi, daha fazla uyurlar. Anneleri ise, bebekleri fazla uyuduğu için sevinir. Oysaki bebeklerin gündüz uykuları kısa sürmelidir. Bu nedenle gündüz uykularına şekerleme deriz. Bu şekerleme sırasında siz de günlük rutininize ara vermeyip devam etmelisiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra gündüz saatlerinde uyusun diye “çıt” sesi dahi çıkartmazsanız, gündüzleri çok fazla uyudukları için gece uyumaz ve annelerini de uyutmazlar.

Gece çok sık beslenme bebekler için uyku sorununa neden olur ve bebekler de uyumaz

Bebeğinizi gece sık sık beslemeye çalışırsanız, hem mide problemlerine yol açar hem de uyumasında zorluk çekmesine neden olursunuz. Karnı aç kalır ya da kilosu azalır gibi endişelendiğinizi çok iyi biliyoruz. Bir anne için bebeğin kilosu, boyu ve sağlığı çok önemlidir. Bu yüzden bebekleri hasta olan anneler, bebek sağlığına kavuşunca kilo verip vermediğine dikkat eder ve zayıflarsa da üzülür. Ancak bebekleri sık sık ve fazla beslemek, onun sağlıklı olduğu ve olacağı anlamına gelmez. Bunu yapmadan da bebeğinizin aç kalmasını önleyip yeterli kilo almasını sağlayabilirsiniz. Bunun için,

Gece uyku saati yaklaşınca bebeğinizi çok iyi bir şekilde beslemelisiniz. Eğer ek gıdaya geçtiyse, ona yoğurt içine eklenmiş olan meyve ya da sebze püreleri verebilir ayrıca içerisine tahıl gibi doyurucu ve besleyici besinler de katabilirsiniz. Bebeğinizin kilosundan memnun değilseniz, bebeklere kilo aldıran yiyecekler hakkında araştırma yapabilir ya da doktorunuza bu konuyu danışabilirsiniz.

bebek uyku problemleri

Uyku saatlerinde değişiklikler yapılması bebeklerin uyku problemi yaşamasına neden olur

Gün içerisinde bebeklerin uyku saatlerinde küçük bir değişiklik dahi olsa, bebekler gece uyumakta güçlük çekebilir. Çünkü ikide öğlen uykusuna yatan bebek bu uykuyu üçte yaparsa, bir saat gecikmiş olur. Bu nedenle daha geç uyanır ve bir dahaki şekerleme de ertelenmiş olur. Ardından uyuyup uyanınca akşam saatleri olduğu için enerji dolu olan bebekler bu enerjiyi tüketmeden uyuyamazlar. Uyursalar da sık sık uyanırlar. Bu da bir dahaki gün uyku düzenlerinin de bozulmasına neden olur. Bu zincirleme uyku rutini bebeklerde sık yaşanır. Bu nedenle bebeğinizin uyku saatlerini asla geçiştirmeyin ve tam saatinde uyumasını sağlayın.

Kendi kendine uykuya dalamadığı için bebekler uyumaz

Anneler bebekleri sallayarak uyutmaya çalışırlar. Bu nedenle bebekte uykusunu alamadan uyandığında tekrar uyumak istese de annesinin onu ya da beşiği sallamasını bekler. Bebek bakımında yapılan en büyük hatalardan biri de bebeğin bağımsız bir şekilde uyuması için destek vermek yerine, bebeği ayakta ya da beşikte sallamaktır. Oysaki iyi beslenmiş, gazı çıkartılmış ve banyo yaptırılmış bebekler sırtlarını okşandığında yavaşça uykuya dalarlar. Zamanla bebeğinizin sırtını okşamasanız da kendi kendine uyuyabilecektir. Ayrıca büyük bebekleriçin bir uyku arkadaşı alarak uyku düzeni oluşturabilirsiniz.

Diş çıkarttığı için bebekler uyumaz

Diş çıkartan bebekler birçok problem ile karşı karşıya kalır. Bunlar arasında ishal, ağız akıntısı, damak kaşıntısı ve ateş yer alır. Oldukça sancılı geçen bu süreç bebekleri çok fazla rahatsız eder. Neyse ki kısa sürer ve bebekler de eski uyku düzenlerine kavuşur. Önemli olan bu süreç içerisinde iken bebeklere destek olmaktır. Bunun için diş kaşıyıcı almak, ishali kesmek için muz ve şeftali gibi besinlerden yararlanmak gerekir.

Gaz sancısı nedeni ile bebekler uyumaz

Gaz sancısı bebekleri çok rahatsız eder bu neden ile bebekler uyumaz. Bu durumda yapılması gereken tek şey, bebeğin gazını çıkartmaktır. Gaz çıkartma işlemi için bebeğe bebek bakım ürünleri kullanarak masaj yapmak gerekir. Bu karın ağrısını geçiren en etkili yöntemdir.

Çok yorgun olduğu için bebekler uyumaz

bebeklerde uyku problemi nedenleri

Bebekler uyusun diye anneler bazen etkinliklere katılır ya da bebeği ile oyun oynar. Bu hem eğitici hem de eğlendirici bir etkinlik olduğu için bebekler de mutlu olurlar. Ancak bir süre sonra yorulur ve dinlenmek isterler. Anneler ise, bebeğin gece uyku saati gelmesine rağmen, daha iyi uyuyacağını düşünerek bunu erteler ve gece uykusu saatini uzatırlar. Aslında, bu şekilde bebek daha fala yorulduğu için uyumakta zorluk çeker. Uyursa bile sık sık uyanır ve mızmızlanırlar. Bu sık uyanışlar anneleri en çok yoran şeydir. Çünkü tekrar tekrar bebeğin uyumasını beklemek ve ona destek vermek zorunda kalır.

Hasta(!) olmak gibi bir önemli bir neden ve nedenler ile bebekler uyumaz

Bebekler hiç hasta olmasın diye dua ederiz. Ancak bebekler sık sık hastalanırlar. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması bu durumun ağırlaşmasına neden olur. Bu durumu her anne yaşar. Önemli olan bebeğin iyileşmesini sağlamaktır. Ardından zaten uyku düzeni aynı şekilde devam eder. Eğer bir sorun olursa, bebeği oyalayın ve uyku saati yaklaşınca da yoğurt gibi gıdalar ile destek verin. Böylece uykusu gelecek ve daha iyi bir şekilde uyuyacaktır. Yoğurt ev yapımı olursa, uyku daha etkili olacaktır. Bu nedenle bebeğinize ev yapımı olan yoğurt yedirmenizi tavsiye ederiz.

Etiketler: bebekler neden uyumaz
Aralık 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR