Dünyanın en eğlenceli oyunu olan evcilik hakkında bilgi

dünyanın en eğlenceli oyunu

Dünyanın en eğlenceli oyunu: Evcilik hakkında bilgiler

Dünyanın en eğlenceli oyunu sizce nedir? Bizce dünyanın en güzel ve en eğlenceli oyunu evciliktir. Amacımız sadece oyun oynamak ve eğlenmek iken farkında olmadan anılar biriktiririz. Üstelik kendimiz adına birçok kazanım elde ederiz. Fiziksel, psikolojik ve zekâ gelişimi olarak evcilik oyunu oynamanın faydaları oldukça fazladır.

Bazıları evcilik oyununu en eğlenceli oyunlar listesine bile eklemeyebilir. Bunun nedenleri arasında cinsiyet yer alabilir. Aslında, evcilik oyunu her iki cinsiyet için aynıdır. Bununla birlikte birçok anne oğluna oyuncak bebek almaz. Çünkü erkek çocuklar sadece araba ile oynamalıdır! Ne yanlış bir düşünce, değil mi? Ancak bu bize doğru gibi gelebiliyor. Çocuk yetiştirirken tecrübe sahibi olmak için bazen yanlış yapmak gerekebiliyor. Önemli olan da yanlışları doğruya çevirmektir. Bugünkü yazımızda dünyanın en eğlenceli oyunu olan evcilik oyunu neden tüm çocuklar oynamalı ve bu oyunun çocuklar üzerindeki faydalarının ne olduğundan bahsedeceğiz.

Evcilik oyunu nedir?

Evcilik bir oyundur ve çoğul olarak oynanır. Bu nedenle dünyanın en eğlenceli iki kişilik oyunu ya da topluluk oyunu diye arattığınızda da karşınıza evcilik çıkar. Ancak yalnız bir çocuksanız, yani kardeşiniz yoksa ya da çok küçükse, bu oyunu oyuncaklarınız ile de oynayabilirsiniz. Evcilik oyuncakları arasında oyuncak bebekler de yer alır. Üstelik oyuncak bebek ile oynamanın da evcilik gibi birçok faydası vardır. Bu faydalar arasında;

  • Empati kurma
  • Motor becerileri geliştirme
  • İletişimin güçlenmesi
  • Hayal gücünün gelişmesi
  • Üretimi teşvik etme gibi önemli kavramlar yer alır. Evcilik oyunu da bu oyuncaklar ile oynandığında daha fazla yarar sağlar. Bu yararlar aşağıda belirtilmiştir.

Dünyanın en eğlenceli evcilik oyunu oynamanın faydaları

Evcilik oynamanın birçok faydası olduğundan söz etmiştik. Çocukluğumuz bu oyun ile eğlenceli ve güzel geçerken bize kattığı faydalar da yaşamamızın daha kolay ve sorunsuz geçmesine katkıda bulunur. Çünkü gelişimimiz olumlu yönde desteklenir. Biz de böylece okula gitmeden kalem tutmayı öğrenir, öz bakım ihtiyaçlarımızı giderir ve birçok şeyi keşfederiz. İşte dünyanın en eğlenceli oyunu olan evcilik oyunu oynamanın faydaları…

Çocukların sosyalleşmesine destek verir

Sosyalleşmek günümüz çocukları için çok uzak bir kavram. Çünkü onlar tablet, telefon ve televizyon gibi “T harfi ile başlayan teknolojik alet bağımlısı. İstisna olarak bazıları bu durumdan uzak olabilir. Ancak genel olarak tabloya baktığımızda her evde ekrandan gözünü alamayan bir çocuk mevcut. Zehir gibi olan zekâlarının bu ekranlar sayesinde gerilemesi ve birçok yeteneğin işlevselliğini kaybetmesi çok acı bir durum.

Ekranlara bağımlı olmamak için tamamen kısıtlama koymak yerine çocuklarımızın sosyalleşmelerine destek vermeliyiz. Her gün 20 dakika ekrana bakma gibi sınırlar koyup diğer zamanlar için aktiviteler hazırlamalıyız. İlk zamanlar bu aktiviteler ebeveynleri yorsa da zamanla buna alışan çocuk kendi başına eğlenmeyi de öğrenecektir. Kısacası çocukların sosyalleşmesi için evcilik oynamalarına teşvik etmeliyiz. Erkek ya da kız olması fark etmeksizin her çocuk bu eğlenceli oyunu oynamalıdır.

İnce motor gelişimlerini güçlendirir

Çocuklar bebekler ve peluş oyuncaklar ile evcilik oyunu oynarken bir yandan parmak kaslarını güçlendirirler. Bebeklerine mama yedirmeye çalışan ya da bezlerini değiştiren çocukların ince motor gelişimleri güçlenir.

İletişim yeteneklerini olumlu yönde etkiler

Çocuklar evcilik oynarken birbirleri ile iletişim kurmayı öğrenirler. Birine neyi nasıl söylemeleri gerektiğini evcilik oyunu oynarken eğlenerek fark ederler. Böylece kendilerini daha iyi ifade ederler. Cümlelerini daha doğru bir şekilde kurarlar ve birbirlerinden öğrendikleri kelimeleri hafızlarına kazıyarak kelime hazinelerini arttırırlar.

Çocuklar empati kurmayı öğrenir

Çocuklar dünyanın en eğlenceli oyunu olan evcilik oyununu oynarken bir andan empati kurmayı öğrenirler. Bir annenin evladına nasıl baktığını ve neler hissettiğini fark ederler. Ayrıca çocuklar birbirleri ile oynarken karşısındaki arkadaşının ne hissettiğini ya da düşündüğünü keşfetmeye çalışırlar.

Çocuklar gördükleri her şeyden çok fazla etkilenirler. Bu nedenle onların yanında yaş grubuna uygun olmayan filmleri izlemek karakterlerinin kötü yönde etkilenmelerine neden olur. Kendinize ayırdığınız film saatlerini çocuğunuz yanınızda yokken gerçekleştirmelisiniz.

Özgüvenlerinin artmasını sağlar

Evcilik oynayan çocuk kendini çok daha iyi bir şekilde ifade etmeyi öğrenir. Ne istediğini söyleyebilir ve bir ihtiyacı olduğunda kendi yerine getirebilir. Böylece özgüveni artmaya başlar. Özgüveni artan çocukların okuldaki başarı oranı oldukça yüksektir.

Çocuklar üstün yeteneğe ya da zekâya sahip olsalar da özgüven yoksunu olmaları nedeni ile geri plânda kalmayı tercih ederler. Bu yöneliş onların sadece okul hayatını değil ilerideki yaşantısını da etkilemiş olur. Her zorluktan kaçan çocuk için gelecek zorlu bir şekilde gelebilir. Bu nedenle çocuklarımızın oyun oynamasına olanak tanımalıyız. Oyun oynamak isteyen çocukları oyuna teşvik etmeliyiz.

Evcilik oynayan çocuklar oynamayanlara göre daha sağlıklıdır

Evcilik oyunu fiziksel olarak da çocuk gelişimini olumlu yönde etkiler. Bunun nedenleri arasında evcilik oynayan çocukların hareket hâlinde olmasıdır. En faydalı olduğu yer ise, çocuklar için açık havadır. Açık havada evcilik oynayan çocuk zıplar, atlar ve koşar. Böylece enerjisini atar. Uyku düzeni oluşur, sağlıklı bir şekilde beslenir ve daha birçok fayda beraberinde gelişir. Evcilik oynayan çocukların gelişimi olumlu yönde etkilenir

Evcilik oyuncakları nelerdir?

Dünyanın en güzel ve en eğlenceli oyunu için elbette birkaç materyal gerekir. Böylece oyunun eğlence değeri de ikiye katlanmış olur.  Evcilik oyuncakları arasında Barbie setleri, evcilik seti, mutfak seti, oyuncak bebek, peluş oyuncak, ahşap oyuncak gibi çeşitler yer alır.

Evcilik oyunu yanı sıra doktorculuk, tamircilik ya da öğretmencilik gibi oyunlar da bu oyun içerisinde sayılabilir. Bu nedenle doktor seti, tamir seti ya da itfaiye, polis ve ambulans gibi araçlar da evcilik oyuncakları arasında yer alırlar.

Polis arabaları ile çevredeki sorunları kontrol ederken tamir setleri ile çocuklar sahip oldukları eşyaları hayali olarak tamir ederler. Bu oyun öyle ölçüsüzdür ki, binlerce kez de oynanmasına rağmen her defasında farklı bir oyun türetebiliriz.

Evcilik seti

Evcilik seti çeşit olarak oldukça zengindir. Bazılarının içerisinde ahşap ya da plastik oyun evi, bebek arabası, mutfak setleri (tabak, kaşık, tencere, çatal…) ve süpürge gibi ürünler yer alır. Bazılarının içinde ise saç kurutma makinesi, tarak, makas, oje ve bunun gibi oyuncak bakım setleri bulunur. Her hâlükârda hangi evcilik setine sahip olursanız olun, onlarla evcilik oyunu daha eğlenceli bir hâl alır.

Evcilik mutfak seti

Evcilik mutfak setlerinde tabak, kaşık, çatal ve bıçak gibi plastik oyuncakların yanı sıra fırın, ocak, bulaşık makinesi, tezgâh ve çaydanlık seti bulunur.

Peluş oyuncaklar

Peluş oyuncaklar evcilik oyunu için ilk sıralarda yer alan tamamlayıcılardır. Karşınızda oynayacak bir arkadaşınız yoksa size beş çayına eşlik eden bir misafir olurlar. Eğer bir ya da birden fazla arkadaşınız varsa, evcil hayvanınız ya da çocuğunuz rollerini üstlenirler. Peluş oyuncakla oynamanın önemi ebeveynler tarafından çok iyi bilinir. 

Oyuncak bebek

Oyuncak bebek her çocuğun sahip olması gereken bir oyuncak çeşididir. Çocuklar oyuncak bebek ile tuvalet eğitimini, konuşmayı, birbirleri ile iletişim kurmayı ve daha pek çok şeyi öğrenebilirler. Bu nedenle çocuk odasında en az bir tane oyuncak bebek yer almalıdır.

Çocuğun yaş grubuna göre 18 aydan küçükse, saçsız ve orta boyda, 18 aydan büyük ise de saçlı ve büyük bir oyuncak bebeğe sahip olabilirler. Oyuncak bebek ne kadar fazla özelliğe sahipse, fiyatı değişir. Ancak çok özelliğe sahip oyuncaklar yerine basit bir oyuncak bebek ile daha fazla oyun oynanabilir. Üstelik uzmanlar basit oyuncakların çocuklara daha fazla yararlı olduğunu belirtiyorlar.

Akülü araba

Son zamanların moda oyuncağı olan akülü arabalar ile evcilik oyunlarına renk katabilirsiniz. Bahçeli eve sahip olanlar bahçeye çıkıp evcilik oyunu oynayabilirler. Bahçe sahibi olmayanlar da parkları tercih edebilirler. Akülü araba ile oynayan çocuklar el göz koordinasyonu kurmayı ve neden sonuç ilişkisi kurmayı öğrenirler.  Eğer bir akülü araba satın almadıysanız ve almak istiyorsanız, akülü araba satın alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.

Dünyanın en güzel oyunu bizler için evciliktir. Bu oyun yaşa, zevke ve birçok faktöre bakıldığında kişiden kişiye değişebilir. Ancak yüzyıllardır oynanılan ve asla bıkılmayan oyunlar arasında yer alır. Günümüzde bu oyuna evcilik oyuncakları da eklenince ortaya yüzlerce farklı oyun çıkabiliyor. Oyun oynayarak öğrenmenin ne kadar etkili olduğunu bilen bilinçli ebeveynler de çocukları evcilik oyunu oynasın diye onlara bu tarz oyuncaklar alıyorlar. 

Evcilik oyuncakları alırken oyuncağın çok fonksiyonlu olması için araştırma yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü oyuncaklar ne kadar basit ise bir o kadar fazla oynanıyorlar. Daha uzun ömürlü ve dayanıklı oluyorlar. Birçok özelliğe sahip olan oyuncağın özellikleri denenip öğrenildikten sonra çocuklar için gereksiz eşyaya dönüşüyorlar. Bu gerekszi eşya yığınını önlemek için çocuklara eşlik edip onlarla oyun oynayabilirsiniz. Oyuncakları nasıl daha çok kullanabileceklerini onlara öğretebilirsiniz. Böylece dünyanın en güzel oyunları sizinle beraber oynanmış olurlar.

Etiketler: Dünyanın en eğlenceli oyunu
Kasım 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR