1 Yaş Oyuncakları Nasıl olmalı?

1 yaş oyuncak nasıl olmalı

1 yaş grubunda olan bebeklerin hareket kabiliyetleri daha da gelişir. Ayrıca zihinsel gelişimleri de hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Bu nedenle yeteneklerini göz önünde bulundurarak gelişimlerini en üst seviyede yaşayıp daha fazla şey öğrensin ve keşif etsin diye ebeveynler olarak araştırmalar yaparız. Bu araştırmalar sonucunda da oyuncakların çocukların zeka ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunduklarını fark ederiz. Ancak oyuncakları satın almadan önce 1 yaş için nasıl özelliklere sahip olmalı ve hangi oyuncaklar hangi dönemler için daha uygundur sorularının yanıtlarını öğrenmemiz gerekir.

1 yaş oyuncakları hareket yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmalılar. Henüz öğrenecek çok fazla şeye sahip oldukları için bir kadar cesur olan bebekler tehlikelerin farkında olmazlar. Bu nedenle 1 yaş oyuncakları güvenli olmalılar. Daha detaylı bilgi için maddeler hâlinde yazıp detaylarını belirtmek istiyoruz. Hazırsanız başlıyoruz.

1 yaşındaki bebeklerin ihtiyaçları nelerdir?

Öncelikle bebeğimizin ihtiyaçlarını ve yeteneklerini bilmemiz gerekir. 1 Yaşındaki bebekler yürümeyi yeni öğrenmiş ya da öğrenmek üzeredir. 1 yaş yeni yürümeyi öğrenen bebeklere yürümeye yardımcı oyuncaklar bakabilirsiniz. Dişleri çıktığı için sert besin takviyeleri de yavaş yavaş başlamıştır. Ayrıca kendi yemeğini yemeği öğrenebilir.

Büyük ve küçük gibi karşılaştırma kavramlarını zamanla öğrenir. Hareketlilikleri her geçen gün daha da artar. Ebeveynlerin hareketlerini ve mimiklerini taklit edebilirler. Bununla birlikte konuştuklarınızı anlayıp tepki verebilirler. Bu gelişimler de onların oyun oynamaya hazır olduğunu gösterir. En büyük ihtiyaçlarından biri de oyundur, diyebiliriz.

1 yaş için en iyi oyuncak nasıl olmalı?

1 yaş oyuncakları bebeklerin hem zeka hem fiziksel hem de duyusal gelişimlerini etkiler. Oyun oynayarak öğrenen bebek diğerlerinden daha fazla ve kolay eğitim alır. Çünkü oynayarak öğrenmek oldukça keyiflidir. Bu dönemde diş çıkartma gibi zorlu geçen sorunlar yaşanıldığı için bebekler her buldukları eşyayı ağızlarına koyar ve onu emmeye çalışırlar. Bu nedenle 1 yaş için oyuncak seçimi yaparken nasıl olmaları gerektiği sorusunun yanıtı birden fazladır. Üzerinde durulması gereken birçok detay bulunur. İşte bu detaylar aşağıda belirtildi.

  1. Güvenli olmalı

Çocuklarımız ve bebeklerimiz için oyuncak seçimi yaparken ilk önce fiyatına ya da eğitici olup olmadığına bakarız. Aslında bu yanlış bir harekettir. İlk olarak güvenli olup olmadığına bakmamız gerekir. Keskin ya da sivri uçları olmamalıdır. İçerisinde küçük parçalar yer almamalıdır ve parçaların yerlerinden çıkmaması gerekir. Aksi takdirde bebeğimiz bu parçaları ağzına götürüp boğulma tehlikesi ile karşı karşıya gelebilir.

  1. Kimyasal madde içermemelidir

Ahşap oyuncaklar en doğal ve en yararlı oyuncak çeşitlerinden biridir. Ayrıca her yaşa da hitap edebilirler. Üstelik odalarında dilediğiniz bir yere bir ahşap oyuncağı süs olarak da koyabilirsiniz. Çünkü hem dikkat çekmez hem de kimyasal madde içermez.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bebekler her şeyi ağızlarına götürürler. Bu yüzden kimyasal madde içeren plastik bir oyuncak alırsanız sağlığına zarar vermiş olursunuz.

  1. Temizlenmesi kolay olmalı

Evimizi düzenli olarak temizlediğimiz gibi oyuncakları da temizlemek gerekir. Çünkü zamanla kirlenir ve bakteri oluşumu başlar. Oyuncak temizliği oyuncakların daha uzun ömürlü olmalarını, steril olmalarını ve temiz olmalarını sağlar. Böylece bebeğimiz oyuncaklar ile oynarken içimiz rahat olur. Oyuncak temizliği için etiketinde bulunan temizlime talimatlarına bakabilirsiniz.

  1. İlgi çekici olmalı

Müzikli, titreşimli ve sesli olma özelliklerine sahip oyuncaklar çocukların ilgisini kolayca çekiyor. Böylece çocuklar oyuncağın özelliklerini keşfetmek için el göz koordinasyonunu ve kaslarını kullanmayı öğreniyor. Bunun yanı sıra daha birçok yeteneklerinin gelişimlerini sağlamış oluyorlar.

  1. 1 yaş oyuncakları tüylü olmamalıdır.

Bebeklerin tüylü oyuncaklarla oynamaları çok sakıncalıdır. Çünkü oyuncakların tüyleri boğazına kaçıp yapışabilir. Ayrıca alerji, bir reaksiyondur ve çeşitli faktörlere karşı savunma mekanizması görevi yapar. Bu nedenle ağıza alınan tüye karşı bebeklerde alerjiye neden olabilir. Bunun yanı sıra alerji bir hastalıktan ziyade hastalıklardır. Çünkü alerji nedeniyle oluşan astım ve egzama gibi hastalıklar meydana gelebilir. Bu nedenle tüylü oyuncaklar çocuklar için zararlı olabilir.

  1. Eline aldıklarında kolayca tutabilmeleri gerekir.

Hareket yeteneklerini arttırmak için tekerlekli oyuncaklar ya da toplar satın alabilirsiniz. Böylece emeklemek yerine yürümesini teşvik etmiş olursunuz

1 yaş oyuncak çeşitlerinin faydaları

Bu detaylar dikkate alındığında oyuncak seçimini daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 1 yaş grubu için uygun ve bilinçli şekilde alınan oyuncakların bebekler için birçok faydası bulunur. Bu faydalar;

  • Sesli oyuncaklar çocukların işitsel zekalarını geliştirir.
  • Renkli ve resimli oyuncaklar bebeklerin ve çocukların görsel zekalarını harekete geçirir ve gelişimlerine katkıda bulunur.
  • Temel becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
  • Duyu organlarını aktif şekilde kullanmayı öğrenirler.
  • Sosyalleşmeyi öğrenirler.

Bebekleri oyuncaklara teşvik etme yöntemleri

Genellikle hareket halinde oldukları için bebekleri bir oyuncak ile oynuyor görmek bazen zor olabiliyor. Bu nedenle ilk olarak onları oyuncaklarla tanıştırmak ve bu keyfi tattırmak gerekebiliyor. Bunu yapmak için de ilgi çekmek ve dikkat toplamak şart. Ancak dikkatlerini toplamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu çok normal. Çünkü onlar için etrafta keşfedilecek tonlarca şey var. Bu yüzden sizi dikkate almayabilir. Ancak belirttiğimiz detayları okuyarak oyuncakları kolayca sevdirebilirsiniz.

  • İlk olarak dikkat çekmek için oyuncakla kendiniz oynamaya çalışın. Oyuncağın özelliklerini göstermek için tuşlarına basın ya da kapaklıysa kapağını açın. Eğer bu tarz özelliklere sahipse onu elinize alıp onunla konuşuyormuş gibi davranın.
  • Eğer size bakıp gülümsüyorsa buna devam edin ve oyuncağı istemesini bekleyin. Sizinle ilgilenmiyorsa ışıklı ya da sesli bir oyuncağı elinize alıp aynı şekilde kendiniz oynayın. Bu şekilde %80 oranında ilgi çekmeyi başarabilirsiniz. 
  • %20 ihtimali için de kendiniz bir oyuncak icat etmelisiniz. Örneğin; çatal kaşık alıp tencereye vurarak (yavaşça) ses çıkartın. Bu çocukların ok hoşuna gider. Kesinlikle o da yapmak isteyecektir. Ardından bebeğin el ve ayak parmaklarına dokunup küçük parmak minik parmak bebek parmak şeklinde sayın ya da direk rakam olarak belirtin. Böylece ilgisi tamamen hem sizin hem de ellerinizin üzerinde olacak.
  • Ardından oyuncağı tekrar alıp onunla oynayın. Mutlaka onunla oynamak isteyecektir.

Siz de bu şekilde kendi yöntemlerinizi deneyebilirsiniz. Ancak çok fazla ısrarcı olmayın. Çünkü uykusu ya da gazı olan bebekler oyuncak ile oynamak istemez. Ayrıca başka bir ihtiyacı olabilir.

Etiketler: 1 yaş oyuncak nasıl olmalı
Eylül 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR