Bebeklerde en sık görülen diş çıkarma belirtileri nelerdir

bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, her bebekte aynı şekilde olmayabilir. Kimi bebek ishal olur kimi ise durmadan ağlar. Ancak ortak noktada buluşunca birkaç belirtinin var olması, bebeğinizin yakında diş sahibi olacağı anlamına gelir. Diş partisi için hazırlık yapmadan önce yazımızı okumanızı ve bebeğinize destek olmak için neler yapabileceğinize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bebekler doğduğu an itibari ile ilk üç ay uyku, beslenme ve banyo zamanı gibi ihtiyaçları ile geçer. Uyku saatleri daha uzundur ve beslenmeleri de uzun sürebilir. Çünkü minik bedenleri dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duyar. Ninnilerde geçen “ uyusan da büyüsün” kısmı da bu yüzdendir. İlk aylar gaz sancıları ve sindirim problemleri gibi sorunlar ile karşılaşılır. Ebeveynler dördüncü ayda daha rahat olacaklarını düşünür ve umut ederler. Ancak sindirim problemleri sona erse de bebeklerde huzursuzluk geçmeyebilir. Bu huzursuzluğun en etkili nedenleri arasında bebeklerde diş çıkarma döneminin yaklaşmış olmasıdır. Bunu fark eden ebeveynler bebelerde diş çıkarma belirtileri hakkında araştırma yapmak ve bu dönemin ne zaman sonlanacağı hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bebeğimizin sağlıklı ve mutlu olması, bizler için her şeyden önemlidir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında ateş, ishal, uyku düzensizliği ve iştahsızlık gibi bebeğin günlük yaşamını zorlaştıran problemler yer alır. Bu problemler her bebekte aynı şekilde olmayabilir. Ancak bu belirtilerin birkaçı, bebeğinizde var ise, büyük ihtimalle çok yakında diş sahibi olacak, demektir.

Ateş

bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında ateş ilk sırada yer alır. Ne yazık ki yüksek ateş, ebeveynlerin en korktuğu şeyler arasında yer alır. Ateş ile birlikte bebek hâlsiz düşer ve huzursuz olur. Bebeklerde huzursuzluk problemi özellikle anneleri çok fazla zorlar.

Huzursuz bebeği beslemek, uyutmak ve mutlu etmek oldukça zordur. Sürekli ağlayan ve annesinden ayrılmak istemeyen bebekler, anneleri endişelendirir. Günlük işler bir kenarda beklerken anneleri en çok bebeklerinin sürekli ağlaması yorar. Onları mutsuz görmek çok üzüntü vericidir.

Bebeğin ateşini düşürmek için bebeklerde ateş düşürmenin doğal yolları olan ılık duş aldırmak ve odanın ısısını düşürmek, bebeği rahatlatacaktır. Sıkı giyindiyse, kıyafetleri azaltıp bebeği rahatlatabilirsiniz.

 İshal ya da kabızlık

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında ishal de yer alır. Ancak diş çıkaran bebekler kabız da olabilirler. Bunu duyan her kişi şaşırır. Çünkü diş çıkartan bebeklerin sadece ishal olacağını düşünürüz. Bebeğiniz ishalse ve diş çıkardığını gösteren diğer belirtilere sahipse, ona destek olmak için diş kaşıyıcıları almanızı tavsiye ederiz.

Ancak her diş kaşıyıcı bebeği rahatlatmayabilir. Elle kavraması kolay olan ve sağlığa zararlı olmayan ham maddelerden üretilmiş olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

İshal bebeklere ek gıdaya geçtiyse, şeftali ya da muz püresi verebilirsiniz. İshal çok fazla ise pirinç unu ile mama yapabilirsiniz. Kabız olan ve ek gıdaya geçmiş olan bebeklere ise, elma püresi ya da suyu verebilirsiniz. Anne sütü ile beslenen bebeklerin en etkili ilacı her zaman anne sütüdür. Kabız da olsa ishal de olsa şifadır.

Uyku düzensizliği

Diş kaşınması, küçük bir problem gibi görünebilir. Ancak bebeklere büyük rahatsızlıklar yaşatır. Bazı bebekler diş çıkarma dönemini kolay atlatırken bazıları için bu süreç oldukça zorlu geçer. Çünkü beraberinde birçok problem getirir. Bunlardan biri de uyku düzensizliğidir. Bebekler uyurken sık sık uyanır ve uyumakta zorluk çekerler. Bu nedenle bebekler neden uyumaz sorusunu da diş çıkarıyor olabilir, diye yanıtlayabiliriz.

Uyku sorunlarını hafifletmek için bebeğinizin gelişimine uygun olan bir uyku arkadaşı tercih edebilirsiniz. Ayrıca 3 4 ve 5 aylık bebeklerde diş çıkarma dönemi daha zorlu geçebilir. Bu nedenle onlara” beyaz gürültü” denilen sesleri dinletebilirsiniz. Böylece kendilerini daha rahat hissederler.

İştahsızlık

İştahsız bebekler, anneleri çok fazla zorlar. Parklarda ellerinde mama kapları ile dolaşan ve evde bebeğin peşinde kaşık ile gezen anneler, bunun ne demek olduğunu çok iyi bilir. Neyse ki, diş çıkarma dönemi ve iştahsızlık problemi zamanla geçer. Böylece dişi çıkan bebek daha rahat bir şekilde yemek yer.

Bebeğinizin en etkili ve iştahlı bir şekilde yemek yemesini istiyorsanız, bunu kendisinin bağımsız bir şekilde yapmasına izin vermelisiniz. Böylece ince motor becerileri gelişir ve sizin onu beslemenize gerek kalmaz.

Kulak ağrısı ya da kaşıntısı

Kulak ağrısı diş çıkarma döneminde en kötü problemlerden biridir. Bu ağrı minik bebeklerin çok fazla zorlanmasına neden olur. Uykusuzluk, huzursuzluk ve daha birçok problem aslında kulak ağrısı ile ilişkilidir.

Bebeğinizin kulağının ağrıdığını elini kulağına doğru götürmesinden, kulaklarına dokunduğunuzda rahatsız olmasından ve kulak kenarlarının kırmızı olmasından fark edebilirsiniz. Ağrıyı hafifletmek için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Bebeğin gelişimine uygun olan bir ağrı kesici şurup verebilir.

Kilo kaybı ya da kilo almada yavaşlama

Diş çıkarma döneminde her bulduklarını ağızlarına götüren minik bebekler, acıksalar dahi beslenmek ya emmek istemezler. Ağızlarındaki sıkıntı son bulmadan beslenmeleri zorlaşır. Bu nedenle onları rahatlatmak için diş çıkarma döneminde ne yapılması gerektiği belirtilen kısma göz atabilirsiniz.

Ağız etrafında döküntüler

Ağız etrafındaki döküntüler genellikler alerji olarak düşünülür. Ancak bazı ağız döküntüleri diş çıkarma ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle bebeğinizin alerjisi olup olmadığından emin olarak diş çıkarıp çıkarmadığını da anlayabilirsiniz.

Ağız akıntısı

bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir

Ağız akıntısı dördüncü ayından itibaren başlayabilir. Bu nedenle 4 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında ağız akıntısı da yer alır. Genellikle ıslak olan kıyafet önleri bu durumu daha da netleştirir. Bebeklerin hasta olmasını önlemek için önlük takmayı ihmal etmemelisiniz. Islak kıyafet bebekleri hasta edebilir.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi ne zaman başlar?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi dördüncü ay itibariyle başlar. Bazı bebekler dördüncü ayındayken bu belirtilerin neredeyse hepsine sahip olabilir. Fakat dişlerin çıkması erken gerçekleşmeyebilir. Dördüncü ayda var olan belirtiler beşinci ayın gelmesi ile ortadan kalkabilir ve bebek onuncu ayında diş sahibi olabilir. Bunun yanı sıra beşinci ayda da dişler yerini alabilir. Bu nedenle net bir şey söylemek doğru değildir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ne kadar sürer?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, birçok faktöre bağlı olarak uzun ya da kısa sürebilir. Bazı bebeklerde dört gün sürerken bazı bebeklerin dişleri aylarca çıkmayabilir.

Etiketler: bebeklerde diş çıkarma belirtileri
Aralık 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR