En iyi oyuncak nasıl seçilir? Nelere Dikkat edilmeli

oyuncak seçimi nasıl olmalı

İyi Oyuncak Seçiminin Önemi

Oyuncaklar elbette oynanmak için üretilir. Ancak her biri farklı bir amaç için üretilmiştir. Bazıları da hiçbir amaca yönelik olmayan boşa para verilerek alınanlardır. Bu nedenle oyuncak seçimini iyi bir şekilde yapmak gerekir. Kenarda birikmiş olan yığınla oyuncak kutusu yerine bir oyuncak alıp onunla yıllarca oynamasını sağlamak mümkün. Ancak en iyi oyuncak nasıl seçilir sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Aşağıda vermiş olduğumuz püf noktalarına dikkat ederek oyuncak seçiminde neler dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Öncelikle belirmeliyiz ki oyuncak seçimi yaparken ilk dikkat etmeniz gereken husus amaca uygun ve çocuk gelişimine katkı sağlıyor olmasından yana olmalıdır. Örneğin 1-2 yaş oyuncak seçimi yaparken konuşmasına fayda sağlayacak oyuncaklar tercih edilmesi gerekirken 6 aylık bebekler için diş kayıcı veya sesleri tanıması için hayvan sesleri çıkaran oyuncaklar tercih edilmelidir. Oyuncak seçimi yaparken aşağıda belirtilen uzmanlarca öngörülmüş seçenekleri değerlendirmekte her zaman fayda var.

Sosyalleşmeyi sağlayan oyuncak olduğundan emin olmalısınız

Benlik duygularının gelişmeleri oyuncaklar ile sağlanır. Çocuklar kendi sınırlarını oynayarak öğrenirler. Nelerden hoşlandıklarını ve sevmediklerini de bu şekilde keşfederler. Ancak yalnız oynamak her zaman keyifli olmaz. Bencil davranışların yok olması ve hiç ortaya çıkmaması için oyuncak seçimlerinizde birkaç kişinin birlikte oynayabileceği türleri tercih edebilirsiniz. Böylece paylaşmayı öğrenirler.

Her çocuk farklı özellik ve karaktere sahiptir. Bu nedenle birbirleri ile nasıl iletişim kuracaklarını, büyüdüklerinde insanlarla nasıl konuşmaları gerektiğini ve sosyalleşme konusunda daha birçok şeyi oyuncaklarla oynayarak öğrenebilirler.

Birçok şekilde oynanmalı. (çok fonksiyonlu olmalı)

Tek bir oyuncak almalı ve bu oyuncağın birçok şekilde oynanmasını sağlamalısınız. Bu nedenle sadece belirli bir amaca yönelik olarak üretilmiş olanlar yerine bloklar, Legolar, toplar, oyun hamurları, kinetik kum ve buna benzer oyuncakları satın alabilirsiniz. Böylece defalarca çocuklar onunla defalarca oynasa bile bir diğer gün farklı bir oyun üretip tekrar oynamak isteyebilirler.

Oyuncaklar Hayal güçlerini harekete geçirmeli

Çocukların hayal güçleri oldukça geniştir. Yeter ki bu gücü ortaya çıkarın ve genişlemesi için en iyi oyuncakları seçin. Peki, hayal güçlerini genişletmek için en iyi oyuncak nasıl seçilir?

  1. Öncelikle daha önce belirttiğimiz gibi tek bir oyuna hitap etmemeli.
  2. Çocukların ilgisini çekmeyi başarmalı
  3. Farklı karakterlere bürünmeye ve rol yapmalarına destek olmalı
  4. Sadece yaratıcılıklarını geliştirmeye teşvik etmemeli aynı zaman dil ve okuryazarlık becerilerine de destek olmalı.

Oyuncak Seçiminde Alınan ürünler Uzun ömürlü ve dayanıklı olmalı

Bir oyuncağın en iyi olması için uzun bir ömre sahip olması gerekir. Kısa süre içerisinde kırılan ya da bozulan oyuncaklar bazıları istisna olsa da genel olarak kaliteli üretilmemiştir. Uzun ömürlü oyuncaklara örnek vermek gerekirse, Ahşap oyuncaklar bir çok oyuncağa göre uzun ömürlüdür. Babadan oğula, hatta dededen toruna geçen bir çok ahşap oyuncak görülmüştür.

Eğlenmelerini sağlamalı

Bazı ebeveynler her şeyden önce zeka gelişimi ve eğitici oyuncaklar konusunda çok fazla araştırma yapıyor ve hatta bu konuyu takıntı hâline getirebiliyor. Oysaki eğlenmeden öğrenme yani eğitim olmaz. Özellikle çocukların oynarken eğlenmediği bir şeyi ellerine almaları bile oldukça zordur. Çünkü onların en etkili şekilde eğitim almaları ve becerilerini göstermeleri için eğlenerek oynamaları gerekir.

En iyi oyuncak elbette eğitici olmalı

Elbette sadece eğlence de yeterli değil. Denge kurulması gerekir. Çocuklar oyun oynarken hem eğlenmeli hem de öğrenmeliler. Dikkatlerini çeken, ilgi duydukları konulara değinen ve yeteneklerinin gelişmesini sağlayan oyuncaklar en iyileridir.

Çocukların keşfedeceği ve öğrenecekleri öyle çok şey var ki… ! Sayarak ya da yazarak bitemeyecek kadar çok öğrenim için çocuğunuzun yeteneklerine yönelmelisiniz. Örneğin; resim konusunda iyi ise kuru boya, pastel boya ve sulu boya gibi materyaller haricinde manyetik olarak silinen yazı tahtaları alabilirsiniz. Dilediği kadar çizip tekrar silebilirler.

Matematik ve dil becerilerini geliştirmeli

Okul çağında olan çocuklar için masada oynanan oyunları alabilirsiniz. Genel olarak kutu oyunları da deniliyor. Ailecek evde yapılacak aktivite arıyorsanız bir kutu oyunu sizin için ideal oyuncak olabilir. Ayrıca henüz okuma yazma bilmeseler de lego ve bloklar gibi çok parçalı oyuncaklar çocukların problem çözme yeteneklerini destekler. Kaç tane bloktan kule yaptığını hesaplarken sayı saymayı öğrenebilirler. Bunun yanı sıra İngilizce konuşan telefon, telsizler ve tablet gibi oyuncaklar çocukların dil gelişimlerine katkıda bulunur.

Telsiz, telefon ve tabletler ile sosyalleşme becerileri de ortaya çıkıyor. Birbirileri ile iletişimi geçip telsizi nasıl kullanacaklarını öğrenirken de el göz koordinasyonları desteklenmiş oluyor.

Gerçek hayatı keşfetmelerine destek olmalı

Çocuklar gerçek hayatı keşfetmeye bayılırlar. Bu nedenle yüzyıllardır oynanan ve asla klişe olmayan bir oyun var. Bu oyunun adı da “ evcilik” oluyor. Elbette sadece evcilik oyununu oynayarak değil daha bu şekilde oynanan yüzlerce oyun ile gerçek hayatı keşfedebilirler. Gerçek hayatı keşfetmelerine destek olacak oyuncaklar arasında tamir setleri, alışveriş setleri, mutfak oyuncakları ve hayvan figürlü oyuncaklar gibi seçenekler bulunuyor.

İlgi çekici olmalı

Oyuncaklar üretilirken bebeklerin ay ve yıl olarak gelişimleri dikkate alınarak üretilirler. Bu nedenle her biri farklı yaş grubu içindir. Örneğin; ilk aylarda duyu organlarına hitap eden çıngıraklar tercih edilirken birkaç ay sonra diş kaşıyıcılar ortaya çıkar. Çünkü bebeklerin diş çıkarma dönemleri gelmiştir. İhtiyaçları ve gelişimleri düşünülürken bir yandan da onların dikkatini çekmek için birkaç özellik eklenir oyuncaklara. Bu özellikler arasında sesli ve ışıklı olmaları yer alır.

Bir bebeği oyuncağı eline almayı teşvik etmek için öncellikle onun ilgisini oyuncağın üzerine çekmek gerekir. Bu nedenle de çıngıraklar çocukların ellerine bir şey alıp el ve kol kaslarını çalıştırmayı öğrenmeleri için içlerine ses çıkartan malzemeler konulara üretilirler.

Yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalı

Konuşmaları ve hareketleri ile bizleri şaşkına çeviren sevgili çocuklarımız için yaratıcılık yeteneklerini yani bir şeyler üretmelerini teşvik etmek gerekir. Bu nedenle oyun hamuru, kinetik kum ve bunlar gibi ele alınınca şekil alan oyuncaklar satın alabilirsiniz.

Güvenlik her zaman önemlidir

En sona yazmış olsak da güvenlik ilk bakılacak detay olmalı. Örneğin; küçük bir bebek için küçük parçalar içeren oyuncaklar oldukça tehlikelidir. Ayrıca sivri ve keskin uçlara sahip olmamalılar. Özellikle bebek oyuncakları tüylü olmamalı. Bebekler her şeyi ilk olarak ağızlarına götürerek keşfederler. Bu nedenle hijyen oldukça önemlidir.

Etiketler: oyuncak seçimi
Eylül 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR