Evde Kinetik Kum (ay kumu) Yapımı İçin Tarifler Ve Öneriler

Evde Kinetik Kum (ay kumu) Yapımı İçin Tarifler Ve Öneriler

Evde Kinetik Kum yapımı (Tarifleri)

Özellikle pandemi (korona virüs) sebebi ile çocuklarımız, kıymetlilerimiz evlerde aktivite ihtiyaçlarını kinetik kum, oyun hamuru gibi fiziki faaliyetler ile tamamlıyor. Bilgisayar ve telefon başına gömülen çocuk istemeyen anneler her türlü oyun alternatifni denerken popülerliğini artıran ay kumu (Kinetik kum) ile gideriyor. Kinetik kum böyle sevilirken evde kendiniz yapmak isteyebilirsiniz. Peki kinetik kum evde yapılabiliyormu? Yapılıyorsa nasıl? İşte tüm detaylar içeriğimizde.

Çocukların oyun oynamayı ve oynarken de etrafı dağıtmayı çok sevdiklerini bilmek sır değil. Çamur, kum, hamur ve hem dağıtıp hem de oynadıkları yüzlerce nesne bulabilirler çevrelerinde. Biz ebeveynler için bu durum biraz zorlayıcı olsa da onların gelişimi için birçok şeye katlanırız. Ancak çocukların bayıla bayıla oynadıkları bazı nesnelerin oyuncakları yapılırken üzerinde birçok noktaya değinerek üretilir. Bu noktalardan biri de temizliklerinin kolay olmasıdır. Temizliği kolay olan oyuncaklardan biri de kinetik kumdur.

Yazı iple çeken sevgili çocuklarımız için eğlenceli olan sadece deniz değildir. Hatta kumla oynamak için gün sayarken denizi bile düşünmezler. Kış aylarında ise etrafta kum bulmak kolay olmadığı için genellikle evde geçirdiğimiz süre içerisinde yapabileceğimiz etkinlikler ararız. Bu yazımızda size sadece bir kerelik değil yüzlerce kez oynayabileceğiniz bir etkinliği sunmak istedik. Böylece kinetik kum setinizi bir kez yapacak ve sonrasında dilediğinizce oynayacaksınız. Hazırsanız başlayalım.

Ölçme, karıştırma ve duyusal yeteneklerini harekete geçirme için evde yapılacak harika bir aktivite ile karşınızdayım.

evde kinetik kum

İki malzeme ile kinetik kum yapımı

  • 8 su bardağı un
  • 1 su bardağı bebek yağı

İki doğa malzeme kullanarak kinetik kum yapmak oldukça basit. Çocuğunuza malzemelerin kaplarını vererek kendinin ölçmesini ve ardından karıştırmasını isteyebilirsiniz. Bebek yağı yoksa Ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. Ancak bebek yağı ile hem güzel kokulu ve daha iyi kalıplanan kinetik kum yapılıyor.

Mısır nişastası ile evde kinetik kum yapımı

Mısır nişastası da un gibi her evde bulunan ve doğal bir gıdadır. Bu nedenle hem güzel bir aktivite ile vakit geçirmek hem de çocukların gelişimlerine katkıda bulunmak için evinizdeki maddeleri değerlendirebilirsiniz.

  • 4 su bardağı mısır nişastası
  • 1 fincan gıda boyası
  • 1 su bardağı bebek yağı

İrmik ile evde kinetik kum yapımı

  • 5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı bebek yapı ya da Ayçiçek yağı

Evde kinetik kum yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Tabi ki kinetik kum faydaları saymakla bitmez, fakat evde yapacağınız kinetik kumu yaparken şunlara dikkat etmek gerekir. Öncelikle kumu koyacağınız kabı seçmelisiniz. Rahatça oynamak için sadece bir örtü sermek ve üzerinde oynamak çok eğlenceli olmaz. Çünkü borcam gibi kumun içerisinde dağılıp kaybolmayacağı yüzeyler şekil yaparken işimizi kolaylaştırır. Bu nedenle kullanmadığınız bir borcam kabı oyuncak olması için çocuğunuza hediye edebilirsiniz. Eğer cam kırılgan bir madde olduğu için endişeleniyorsanız yuvarlak ya da kare şeklinde bir tepsi de seçebilirsiniz.

Kinetik kum yaparken içinde oynayacağınız kabın içinde karışımı hazırlamalısınız. Böylece fazladan bulaşık ile uğraşmazsınız. Bunun yanı sıra bebek yağı kullanacaksanız iki malzemeyi hediye etmek yerine birini hediye edebilirsiniz.

Renkli kinetik kum yapmak ister misiniz? Bunun için malzemelerinizi çok iyi bir şekilde karıştırdıktan sonra karışımı üçe ya da dörde bölebilirsiniz. Eşit olarak bölünen kumların içerisine gıda boyası ekleyebilirsiniz. Zararsız bir madde ile rengarenk oyuncak üretmek hiç de zor değil. Çocuğunuzun sevdiği renklerde gıda boyası alıp malzemenin büyüklüğüne göre toz boyayı karşıma ekleyebilirsiniz.

Renkli olmasının yanı sıra güzel kokan bir oyuncak da hiç fena olmaz. Bu nedenle bebek yağı yerine Hindistan cevizi ya da kakao yağı tercih edebilirsiniz. Ayrıca esans da kullanabilirsiniz. Birkaç damlası yeterli olacaktır.

Eğer parıltılı bir kinetik kum setine sahip olmak istiyorsanız malzeme listesine sim de ekleyebilirsiniz.

Kinetik kum güvenli bir oyuncaktır. Temizliği de oldukça kolaydır. Ayrıca temizliğinin en kolay şekilde gerçekleşmesi için daha önce belirttiğimiz gibi örtü üzerinde oynamak yerine borcam gibi bir kabın içerisinde oynamasına izin verebilirsiniz.

kolay kinetik kum tarifi

Kinetik kum temizliği nasıl yapılır?

1.Temizliği için eğer bir kap kullanarak içerisinde kinetik kum yapabilirsiniz. Eğer bir örtü serip üzerinde kap kullanmadan oynadıysa ortalık dağılmış olabilir. Bu nedenle;

2.Öncelikle büyük parçaları elle toplayıp poşetine ya da kabına koymalısınız. Ağzı kapalı olmalı ki bir dahaki sefere rahatça oynasın.

3.Küçük parçaları toplamak için serdiğiniz örtünün kenarlarında tutup yukarı kaldırın. Böylece ortada biriken parçalar birleşecektir.

4.Örtüdekileri tamamen temizleyince örtüyü iyice silkeleyip elde yıkama yapmalısınız. Makinede minik parçalar birikip yapışabilir.

5.Örtü dışında kalan kısımlar için ise halıyı süpürmek gerekir.

Bu işlem uzun süreceği için daha önce belirttiğimiz gibi bir kap içerisine kumu döküp oynamasını sağlamalısınız. Kap ne kadar geniş olursa çocuk o kadar az dağıtır. Yazımızın sonuna gelmişken unutmadan belirtmek istedik evde kinetik kum yapımı ile uğraşmak yerine Türkiyenin online oyuncak sitesi otoys.com.tr ile yüzlerce farklı kinetik modelini en uygun fiyatlara satın almak mümkün. 

Etiketler: evde kinetik kum
Eylül 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR